Renovace akustiky - dohmat

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Renovace akustiky - dohmat

Příspěvek od Farrell »

Vrhnul jsem se na opravu jedny stary Cremony, predpokladam z 50. nebo 60. let (stitek nekdo prozirave zalepil a strhnul, takze nic moc nevyctu).

(Jeste nez zacnou pristavat prispevky o drevu na podpal :D - nic moc od toho necekam, ale ciste vzhledove je to pro me akustika snu, ma pro me nostalgickou hodnotu a beru ji trochu jako platformu, jak se par veci naucit.)

Hodila by se mi ale zkusena rada co se tyka kobylky / mozna orechu a toho, jak si poradit s jejich upravou. Vycistil jsem krk, vytrhal prazce, preprazcoval (jeste je budu muset zamaskovat krk a zabrousit je) a na zkousku na ni dal 9 struny (nevim, co na ni bylo puvodne a jak zareaguje krk - samozrejme bych tam ale rad dal aspon 10). Krk je jinak rovnej (bohuzel ho nekdo v minulosti pravdepodobne vyndal, zvednul, vratil a vrazil do nej sroub, ale ted pusobi relativne dost stabilne a za tu praci s jeho presazenim to asi nestoji). Predpokladam, ze krk nema vystuhu (mozna ma v sobe nejakou fixni?).

Proc ovsem pisu: pri testovacim natazeni strun je dohmat tragicky nizko a drnci to (uvidim zitra, jestli se krk nezohne a dohmat se nezvedne tim :D :D ). Kytara nema klasickej orech, ten co tam je jen vede struny a ty nasledne lezi na nultym prazci. Zda se mi, ze ted mam dve moznosti:

a) dat pryc puvodni orech, vyndat nultej prazec, lehce odbrousit hmatnik a na uroven staryho nultyho kovovyho prazce dat novej orech (vyssi, tak aby dohmat byl akorat) / podlozit drevem starej, kterej tam byl puvodne

b) sundat starou kobylku, odbrousit jeji horejsek (je tam ted nejaka s rozteci strun na spanelku, ale pusobi celkem solidne), podlozit ji vyssim kouskem dreva a vydlabat do ni novy zlabky pro struny, nasledne vratit.

c) koupit novou, modernejsi kobylku a nalepit ji (nerad bych, protoze by se zmenil puvodni vzhled kytary).

V priloze pridavam fotky pro vase posouzeni. Diky za kazdou radu! :)
DSC_6195.JPG
DSC_6181.JPG
DSC_6194.JPG
DSC_6197.JPG
stenly67

Re: Renovace akustiky - dohmat

Příspěvek od stenly67 »

- Určitě bych tam dal ty desítky rovnou, devítky se tam zcela určitě nedávaly.
- Drnčení při nízkém dohmatu řešit zvednutím kobylky (např. podlepením dýhou atd.) , nultý pražec řešit (dát vyšší) až následně pokud budou struny nadále drnčet na prvním pražci
- Určitě nezbrušovat hmatník
- Rozteč strun na kobylce nesedí? Proč ji zbrušovat?
- Rozhodně nelepit "modernější" kobylku, to už s tou kytarou zatop rovnou.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
torst

Příspěvek od torst »

Kytara pěkná. A jestli umíš měnit pražce, smekám, velké plus. Pokud jsou pražce řádně zatlučeny, aby některé nevyčnívaly, bezva. A vidim, že si nechal i dostatečný přesah pro vytahování - bending !
Ten nulák, to je typická jolaňácká věc - nultý pražec je klasický, plast až za ním. Ta výška nad 1. pražcem při prázdné struně má být o něco vyšší, než při zmáčknutí na nějakém vyšším. To se v tomto případě obtížně zajistí. Buď ten 0 pražec musí být jiný-vyšší, popř. jsem to taky řešil, nalepil jsem přes něj kousek plechu do "U". To odbroušení a posunutí plastu až na jeho úroveň bych nedělal.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

Diky za reakce :) Ona ta roztec na kobylce prave nesedi, ale jestli je lepsi nejdrive resit kobylku, vrhnu se na ni a rovnou do ni udelam novy drazky. Poradite mi co pouzit za lepidlo a kde ho nejlip sehnat? Na odlepeni predpokladam staci ji zahrat?
himself

Příspěvek od himself »

Já bych ji vůbec nelepil, ne? Jen očistil plochy, aby dokonale dosedaly.
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Asi jsem Tě špatně pochopil, myslel jsem že tam chceš nalepit kobylku, která se používá u nástroje bez struníku (jakou taky jinou lepit). Ta tvoje kobylka musí být pochopitelně volná. Než začneš řezat drážky, tak si zjisti správné rozteče, nejsem si jistý jestli mají být úplně stejné jak rozteče na struníku. Řekl bych že o fous širší ale nechci to tvrdit nabeton.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
ajdam

Příspěvek od ajdam »

himself píše: 8.01.2020 11:54 Já bych ji vůbec nelepil, ne? Jen očistil plochy, aby dokonale dosedaly.

Taky bych jí nelepil. Myslím si, že i struny desítky budou na krátké kytaře bláto (jakou má kytara menzuru?). Když tam dáš silnější struny, tak se krk víc prohne a kytara by mohla přestat drnčet.
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

Bohuzel tu co tam je ted nekdo zprasil a nalepil, tak ji pripadne stejne budu muset odlepovat, ale az ji budu vracet tak ji teda necham volne. Jedny struny 11 doma mam, tak je tam teda zkusim dat a budu to hlidat - jestli je sance, ze se ten krk lehce prohne tak akorat, aby to nevadilo hrani a zaroven to nedrncelo, tak tu upravu kobylky necham az jako posledni variantu :)
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Kytara s téhle líhně byla moje první. Barva přírodní dřevo, jiný struník, jinak totéž. Jedenáctek bych se nebál. Klidně Siriusky za kilo. Nic lepšího tenhle střep nezaslouží. V dřevních dobách byly jen Alfy a Resonety. Alfy byly desítky, ale do plechového struníku se blbě pasovaly (kvůli barevnému ochlupení :) ), takže Resonety. Ty se zase prodávaly jen jedenáctky a byly dost tvrdé. Krk to vydržel.
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

jbiker píše: 8.01.2020 16:32 Kytara s téhle líhně byla moje první. Barva přírodní dřevo, jiný struník, jinak totéž. Jedenáctek bych se nebál. Klidně Siriusky za kilo. Nic lepšího tenhle střep nezaslouží. V dřevních dobách byly jen Alfy a Resonety. Alfy byly desítky, ale do plechového struníku se blbě pasovaly (kvůli barevnému ochlupení :) ), takže Resonety. Ty se zase prodávaly jen jedenáctky a byly dost tvrdé. Krk to vydržel.
Dal jsem tam ty 11, odlepil jsem kobylku, podlozil jsem ji a dokonce ted i celkem pekne hraje :D Krk se ani nehne - chtel bych zkusit 12, ale zatim se toho trochu zdraham. Diky vsem za rady!
Přílohy
82554914_2532469367073869_3691828899798319104_n.jpg
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“