Pulzující zesilovač

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
jurator

Re: Pulzující zesilovač

Příspěvek od jurator »

Uvedená kapacita je trochu zavádějící, do pouzdra 9V baterie nejde narvat víc jak cca 4Wh, což odpovídá 490mAh. Jelikož je v těch dobíječkách ještě narvaná elektronika, tak bych spíš věřil tomu údaji max. 400mAh.
himself

Příspěvek od himself »

Taky mě to napadlo. Kde bereš údaj, že do pouzdra 9V se "vejde" 4 Wh? Záleží i na technologii, ne? U Ni-MH dokonce píšou 1200 mAh.
https://www.ebay.com/itm/9V-1200mAh-Rec ... 50002c53b0
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Tak baterie dorazila. Měl jsem z ní radost jen jeden den.
Hned jak přišla, používal jsem ji při opravách autíčka na dálkové ovládání. Pak se začla sama od sebe zahřívat, až se úplně vybila. Po plném nabití se vybije během pár hodin. Asi jsem zničil vnitřní elektroniku tím autíčkem (připojoval jsem ji na motůrek), možná jsem ji i zkratoval. Nevím co přesně jí ublížilo, ale byl jsem to já, protože z číny dorazila plně nabitá a funkční.
Rozebral jsem to. Vevnitř jsou dvě baterky 3,7V, 400mAh (údaj 800 mAh tedy platí pro 3,7V :mrgreen: ) a malá DPS s nabíjecí elektronikou a DC-DC předovníkem.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Podvybiti ji znici no, kdyz to elektronika neuhlida
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Podvybití to má hlídané, úplně se to "vypne".
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

tak jestli neni napětí článku pod ,asi 2,7 V možná by šlo jen vyměnit tu elektroniku, pokud fakt nrbyl zkrat..
nafouknuté články nejsou tedy zatím
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
himself

Příspěvek od himself »

Taky mi dorazila (dva kusy), ale ještě jsem nezkoušel. Už její hmotnost je podezřelá a moc tomu nedávám...
jurator

Příspěvek od jurator »

Zdarte, sorry za velkou odmlku, dovolenka a klid od fór.

himself: Asi ti následující řádky příjdou jako šílenost. Vzal jsem objem baterky cca 20ml a hmotnost baterky cca 46g a porovnal s maximálně možnou objemovou a hmotnostní energiovou hustotou pro li-ion technologii.
Typické hodnoty pro Li-ion jsou 100-265 Wh/kg or 250-670 Wh/L. Pro takhle malou baterku, zkusmém odečtu vnitřního objemu elektroniky, hmotnosti a objemu obalu, účinnosti elektroniky a protože Čína bych bral nižší z těch hodnot.
Takže pro objemovou vychází 5Wh a hmotnostní 4,6Wh, zaokrouhlil jsem dolů.
PS: Sorry za nepřesnou terminologii.
Ono se stačí podívat, s jakou max. kapacitou nabízejí baterky seriózní výrobci a hned zjistíš, že maxima pro 9V NiMh jsi někde na 180mAh, Li/MnO2 (nenabíjecí) až 1,2Ah a nabíjecí lithiovky seriozní výrobci ani neprodávají (kdoví asi proč) :)
Zdroj
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Trevor píše: 6.01.2020 9:58 tak jestli neni napětí článku pod ,asi 2,7 V možná by šlo jen vyměnit tu elektroniku, pokud fakt nrbyl zkrat..
nafouknuté články nejsou tedy zatím
Je špatná ta elektronika, která články po nabití vždy postupně vybije do určité úrovně, kdy se baterka "vypne". Předpokládám, že ji zničil příliš velký vybíjecí proud. Popisky na baterce jsou ve formě rozsypané rýže, takže je možné, že tam nějaké omezení na max. proud bude a nevěděl jsem oněm. Není to tak blbovzdorné zařízení jako klasické akumulátory kterým neublíží ani tvrdý krátkodobý zkrat.
Vyměnit elektroniku by problém určitě vyřešilo, ale ... Spíš jsem tu chtěl dát "recenzi".
Juratorův odhad byl ještě vysoký, ta moje baterie má cca 2,4Wh. Akumulátory nezabírají možná ani polovinu vnějšího objemu baterky.
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

@simiruz: jsi si jistý, že ta tebou odkazovaná z eBay je skutečně Li-Pol?
simiruz

Příspěvek od simiruz »

To netuším, nemám takový přehled v akumulátorech...
Našel jsem dobré video rozebrané baterie a měření. Není úplně 100% stejná, ty moje články mají napsáno 400 mAh a jsou připojeny drátky.
https://www.youtube.com/watch?v=CR3l82x88xg
jurator

Příspěvek od jurator »

Jop, v tom videu je ještě jedna věc, na kterou jsme zapomněli upozornit - protože je v 9V Li-ionce step-up měnič, tak to bude bordelit do napájení. Borec to zvlnění měří prapodivně, měl ho změřit při reálné zátěži - odporu.
Výsledek, co mu z toho leze není průkazný - 380mVp-p a 44Hz je nesmysl.
Čistá NiMh nebo nenabíjecí baterka tímhle netrpí.
9V 322mAh při zátěži 80mA. 9*0,355 = 2,9Wh, což je o účinnost švábu TPS6104 míň, než použité akumulátory 2*3,7*0,24 = 3,1Wh.

Já vám nekecal s těma 4Wh :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“