Šum, brum a další nepatřičné zvuky
Pravidla fóra
Re: Šum, brum a další nepatřičné zvuky
Já bych tipoval, že ten šum je "vlastnost" toho komba, dělá to i s jinou kytarou?
No na jeho obranu bez noise gatu se já ani neuseru a bylo by to asi stejný u mě jak se tu popisuje. Pro mě se fakt high gain bez gatu hrát absolutně nedá.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Tyhle snímače s alnico magnety budou vždycky chytat víc šumu než ty původní Ibanezí s keramikou. Na větší zkreslení to není dobrá volba. Divné je, že to reaguje na dotek ruky na struny, přestože jsi propípnutím ověřil uzemnění strun/kobylky. To mi tam nesedí. Kabel je opravdu OK? Přepínač je standardní nebo speciální Ibanez 2502N? Opravdu to máš správně zapojené, že HB je HB?
Ještě jedna možnost - otočení drátů k jacku v kytaře, ale to by při doteku šumělo víc.
S délkou drátů od snímačů jsem nikdy neměl vážnější problém, ani s absencí stínění dutiny. Vždy to byla chyba jinde.
Ještě jedna možnost - otočení drátů k jacku v kytaře, ale to by při doteku šumělo víc.
S délkou drátů od snímačů jsem nikdy neměl vážnější problém, ani s absencí stínění dutiny. Vždy to byla chyba jinde.
Jakým nejlepším způsobem co nejvíce eliminuji klasický brum singlů? Mám v plánu použit měděnou fólii po celém pickguardu a kompletně vystínit fólií i šachty pro snímače. Jde o klasického stratocastera.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dalo by se odpovědět vyměnit za humbuckery, přepnout do mezipolohy, nebo postavit se o 90° jinak, ale to asi slyšet nechceš. Singly budou brumět z podstaty a zcela odstranit to nepůjde.
To je mi jasné, ten brum k nim i patří. Vím, že se ho nezbavim, ale jde mi o to, ho co nejvíce eliminovat.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já to vyřešil výměnou snímačů za noiseless, asi tak
.
Jde si někde nechat namotat parazitní cívku, která pak bude sloužit jako druhá cívka humbuckeru, a nebude moc kecat do zvuku. Tuším, že nedávno jsem zahlédl toto řešení u výrobce českého výrobce dronski pickups, kdy měl připojení oné parazitní cívky na přepínači, přepneš na čistý singl když to moc nebrumí a když je s tím problém sepneš cívku.
Jaké noisless snímače jsi koupil? Co tak pokukuji, tak jediný u kterých se mi zdálo, že opravdu hrají jako singly byli Fishaman singly. A nejde mi o odstranění úplného brumu, ale o to abych tomu technicky co nejvíce zabránil.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Lace Sensor. Jednu dobu se dávali na některé modely Fenderů už od výroby, tenkrát na sobě neměly označení Lace. Já už je pořizoval v době, kdy se osamostatnili a značně rozšířili sortiment. Ale už je to pár let, to se ještě za dovoz z USA neplatilo clo a DPH (do určité částky). Měl je ve stratu třeba Clapton.
Já mám noiseless sadu od p. Turzy http://www.kentarmstrong.sk/czindex.html#
Samostatné snímače hrajou super, ale mezipolohy samozřejmě nefachčí tak, jako s normálními singly.
Ten nápad se zapínáním "odbrumovací" cívky, o kterém píše José, vypadá zajímavě, kdybych to řešil, tak asi výrobce zkusím oslovit.
Samostatné snímače hrajou super, ale mezipolohy samozřejmě nefachčí tak, jako s normálními singly.
Ten nápad se zapínáním "odbrumovací" cívky, o kterém píše José, vypadá zajímavě, kdybych to řešil, tak asi výrobce zkusím oslovit.
| Cruel YT | Cruel sptf
Celoměděné odstínění funguje dobře na ty ruchy vyšších frekvencí z digi a spínaných věcí, to syčení a bzučení. Brum a bzum 50Hz a 100Hz to vůbec neodstíní. Mám takhle dokonale odstíněného jednoho strata a oproti nestíněnému to takový rozdíl není. Stíněné káblíky od snímačů taky něco udělají oproti obyč dvoudrátu.
Prosímtě - a co takové ty vodivé laky? Funguje to, když se tím vymatlají všechny chlívky v kytaře? Nebo je to nesmysl?kmensik píše: 16.12.2019 11:44 Celoměděné odstínění funguje dobře na ty ruchy vyšších frekvencí z digi a spínaných věcí, to syčení a bzučení. Brum a bzum 50Hz a 100Hz to vůbec neodstíní. Mám takhle dokonale odstíněného jednoho strata a oproti nestíněnému to takový rozdíl není. Stíněné káblíky od snímačů taky něco udělají oproti obyč dvoudrátu.
| Cruel YT | Cruel sptf
Ale měly označení. Lace sensor v barvách gold, silver, blue a red, pokud si vzpomínám. Red měl nejsilnější výstup a dávali ho ke kobylce, gold byly jako ˇ57 strat atd. Mám to ještě někde doma v katalogu. Firma Lace byla snad samostatná i před spoluprací s Fenderem.Hendrek píše: 12.12.2019 11:46 Lace Sensor. Jednu dobu se dávali na některé modely Fenderů už od výroby, tenkrát na sobě neměly označení Lace. Já už je pořizoval v době, kdy se osamostatnili a značně rozšířili sortiment. Ale už je to pár let, to se ještě za dovoz z USA neplatilo clo a DPH (do určité částky). Měl je ve stratu třeba Clapton.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pardon, tak označení nesly, nějak se mi to pomotalo. Ale tenkrát tam stálo Fender Lace Sensor, nyní tam už to slovo Fender chybí.
Ty berou opravdu je vysokofrekvenční šum. Určitě to neuškodí. Oproti mědi mají tu výhodu, že se ve vodivém laku neindukují vířivé proudy a nepůsobí na snímače a dráty jako kapacitní zátěž, takže to nežere výšky (podobně jako kapacita dlouhého kabelu). Rozdíly jsou většinou sotva slyšitelné, takže se tím tak netrápím. U tovární kytary ten vodivý lak potěší, u svých ho tam nepatlu, jen se snažím vše drátovat pěkně funkčně bez chyb.cherreda píše: 16.12.2019 13:05 Prosímtě - a co takové ty vodivé laky? Funguje to, když se tím vymatlají všechny chlívky v kytaře? Nebo je to nesmysl?
Díky.kmensik píše: 17.12.2019 12:47Ty berou opravdu je vysokofrekvenční šum. Určitě to neuškodí. Oproti mědi mají tu výhodu, že se ve vodivém laku neindukují vířivé proudy a nepůsobí na snímače a dráty jako kapacitní zátěž, takže to nežere výšky (podobně jako kapacita dlouhého kabelu). Rozdíly jsou většinou sotva slyšitelné, takže se tím tak netrápím. U tovární kytary ten vodivý lak potěší, u svých ho tam nepatlu, jen se snažím vše drátovat pěkně funkčně bez chyb.cherreda píše: 16.12.2019 13:05 Prosímtě - a co takové ty vodivé laky? Funguje to, když se tím vymatlají všechny chlívky v kytaře? Nebo je to nesmysl?
| Cruel YT | Cruel sptf
Čus. Dneska jsem byl u kámoše ve zkušebně a požádal mě abych vzal sebou zdroj, kterej je určenej pro boss a hlavně Ns-2, protože mu prostě ten jeho brumí. Takže jsme zapojili zdroj, kterej mě zaručil vždycky totální ticho a brum byl prakticky nezměněnej. Zjistili jsme, že to jde od snímačů, takže s volume na 0 u kytary to nedělalo. Nejkurioznější bylo to, že když jsem šel k aparátu, kde to brumí mně ve zkušebně nejvíc, tak to bylo lepší. Nakonec jsem se teda vydal hledat problém, kdy jsem snímače zkoušel přiblížit všemu, kde je elektrika. Nakonec jsem zjistil, že to dělaj dva ze čtyř sloupů, který vedou na stropě. Co tam proboha může bejt? Jako neexistuje moc místo, kam si stoupnout, aby vám to neotravovalo život. Jedině ksichtem přímo ke zdi a zádama ke kapele, což neni úplně ok. Dá se s tim něco dělat, kromě změna zkušebny? Zkušebna vypadá pěkně a je ve starý sokolovně, takže spíš mě zajímá, co jako v těch sloupech asi vede, že to takhle hrozně brumí.
Jakožto stavaře mě představa sloupů vedoucích na stropě dílem děsí, dílem udivuje. Nelze si půjčit a testnout další adaptéry? Dále bych zkusil kyt. zesilovač i veškeré adaptéry, které napájejí krabice před ním, striktně zapojit do jedné zásuvky ve stěně. Pomocí psa nebo rozdvojky. To udělá často hodně.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Já si myslel taky, že to dělá zesilovač, nebo adaptéry, ale ty by to dělaly i se staženym volume na kytaře. Když jsem ale stáhnul volume na kytaře, tak bylo absolutní ticho. Jakmile jsem volume přidal a byl blízko sloupum, co se nějak nemusí se snímačema, byl tam brum jak vyšitej. Když jsem zvednul kytaru nad hlavu přímo k těm sloupum a snímače tam byly úplně co nejblíž, tak to byl zvuk jak od mimozemský civilizace.