Gramofon Tesla NZC150 - přenoska

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
JanM

Gramofon Tesla NZC150 - přenoska

Příspěvek od JanM »

Zdravím, našel jsem doma delší dobu nepoužívaný gramofon Tesla NZC 150, s původní krystalickou přenoskou VK4202 a cca 30 desek. Slyšel jsem že krystalické přenosky dost požkozují desky, pokud je nastavený velký přítlak. Na gramofonu lze přepínat typ přenosky (magnetodynamická nebo krystalická), což asi mění přítlak a i v režimu magnetodynamické přenosky to s krystalickou hraje celkem slušně. Moc těmhle věcem nerozumím. Zajímala by mě jedna věc: Opravdu ta krystalická přenoska tolik požkozuje desky i pokud nastavím přítlak jako na magnetodynamickou? Nejsem moc náročný na kvalitu zvuku a zajímalo ale zároveň nechci používat vyloženě soustruh.
Trevor
Odborník

Re: Gramofon Tesla NZC150 - přenoska

Příspěvek od Trevor »

přepínačem volíš spíš průběh předzesilovače, ne přítlak, ten se řeší zavážím na konci ramenka
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
JanM

Příspěvek od JanM »

Trevor píše: 2.02.2020 20:43 přepínačem volíš spíš průběh předzesilovače, ne přítlak, ten se řeší zavážím na konci ramenka
Spíše by mě zajímalo jestli tato přenoska požkozuje desky.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
JanM

Příspěvek od JanM »

Tohle už jsem našel. Svoji roli ale hraje taky nastavený přítlak. Lze požkozování desek s touto přenoskou zmírnit změnou nastavení přítlaku? Opravdu nevím jestli se mi pro nenáročný provoz vyplatí výměna přenosky. Opravdu je tato přenoska tak špatná jako ty u levných gramofonů (soustruhů)?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

přítlak je daný, léta na ni lidé hrali a nic neřešili, pokud nejsi audiofil, tak ti to pro občasné přehrání lp stačí, pokud je chceš šetřit, tak si je nahraj do pc v nějakém rozumném formátu
Dotazy prosím do SZ
JanM

Příspěvek od JanM »

Trevor píše: 2.02.2020 21:28 přítlak je daný, léta na ni lidé hrali a nic neřešili, pokud nejsi audiofil, tak ti to pro občasné přehrání lp stačí, pokud je chceš šetřit, tak si je nahraj do pc v nějakém rozumném formátu
Nejsem audiofil, na přehrání hudby v PC mám Spotify. U vinylu mi jde spíše o to že to můžu tu desku reálně držet a vidět jak se to otáčí a přenoska se pomalu blíží od kraje ke středu. Rozdíl v kvalitě zvuku víceméně nepoznám.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, vycházej z toho, že krystalová (ne krystalická) přenoska se používala dlouhá léta a byla vyhovující jak zvukově, tak co se týkalo životnosti desek. Je fakt, že vyšší přítlak způsobuje vyšší opotřebení. S přítlakem lze jít oproti doporučovanému jen tak nízko, aby přenoska nevyskočila z drážky když např. sousedka práskne dveřmi. Pro krystalovou přenosku jsem měl nastavený přítlak 3p a všechny SP i LP to přežily bez poškození a bez potíží je bylo možné i po létech přehrávat už na novějším gramci s MD přenoskou a přítlakem cca 1p. Náhrada krystalové přenosky u NZC150 není vhodná, celý gramofon na to není konstruován (náhon je třecím převodem, což přenáší na talíř vibrace motorku).
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ono jde i o životnost té přenosky. Ty krystalové měly safírový hrot, který vydrží snad jen asi 300 h. Pokud jde o potřebu většího přítlaku, jsou na trhu mgtdn. přenosky pro DJ, které umožňují vyšší přítlak.
Třeba tato:
https://www.ame.cz/Elektronika/Gramohro ... 10699.aspx
Na Ali se dá za cca 10 $ koupit myslím právě ona:
https://www.aliexpress.com/item/32945964058.html
JanM

Příspěvek od JanM »

Fořt píše: 3.02.2020 12:35 Ono jde i o životnost té přenosky. Ty krystalové měly safírový hrot, který vydrží snad jen asi 300 h. Pokud jde o potřebu většího přítlaku, jsou na trhu mgtdn. přenosky pro DJ, které umožňují vyšší přítlak.
Třeba tato:
https://www.ame.cz/Elektronika/Gramohro ... 10699.aspx
Na Ali se dá za cca 10 $ koupit myslím právě ona:
https://www.aliexpress.com/item/32945964058.html
Zkoušel jsem na tom asi 5 desek a u jedné už byla jedna píseň opravdu silně ohraná. Co se týká životnosti té přenosky tak už má asi nejlepší léta za sebou. Předpokládám že v době kdy byl vinyl jediný dostupný formát se ten gramofon hodně používal a přenosku nikdo nevyměnil.

Ještě mě zajímá co se týká nových desek, má smysl je kupovat, pokud nejsem audiofil a je to 2x dražší než CD? Třeba Zazie - Essenciel nebo Adele - 25? Jenifer zatím na vinylu nic nevydala.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

někdy mam pocit že si z nás utahuješ
Dotazy prosím do SZ
JanM

Příspěvek od JanM »

Trevor píše: 3.02.2020 20:28 někdy mam pocit že si z nás utahuješ
Je to spíše moji neznalostí problematiky. Nemam potřebu si z vas utahovat, jenom nevim jak věci fungují. O audiotechniku se zajimam jenom kratce.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ok kdybych si mel kupovat nove desky,koupil bych i poradnej gramec,zesik a bedny, to neni mala investice,zustal bych u stareho co mas,byt tebou...
Dotazy prosím do SZ
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Investovat do vinylů a dobrého gramofonu má cenu vážně jen pro audiofila, který má třeba už rozsáhlou sbírku vinylů, se kterými se dobře zacházelo. Teď je to taková móda, s těmi nově vydávanými vinyly. Jaký to má smysl, když jde většinou o nahrávky pořízené digitálně (u nových titulů) nebo digitálně remasterované (u reedic)? Navíc nikdy nevíš, na čem jsi. Někdy je třeba investovat do více přenosek, protože ne každá si s každou deskou sedne (tracking, intergroove distortion). U CD se to stát nemůže, a zvukový rozdíl mezi CD a vinylem můžou slyšet jen netopýři (ovšem ne se zavázanýma očima) ...
JanM

Příspěvek od JanM »

Fořt píše: 4.02.2020 9:54 Teď je to taková móda, s těmi nově vydávanými vinyly. Jaký to má smysl, když jde většinou o nahrávky pořízené digitálně (u nových titulů) nebo digitálně remasterované (u reedic)?
O tom jsem trochu slyšel že novodobá deska je vlastně "velké černé CD". Novodobá nahrávka navíc působí uměle, jakoby hudba a zpěv netvořily jeden celek. Trochu lepší je situace u Live nahrávek.

Taková zajímavost, připadá mi to divné ale je možné aby deska po přepnutí gramofonu do režimu mono hrála lépe než ve stereo? Zkoušel jsem jednu původní desku skupiny ABBA (rok výroby 70. léta, polská produkce) a připadá mi že v mono jdou více slyšet nástroje v pozadí a celkově je hudba mohutnější, akorát zpěv jde trochu do pozadí. Ve stereo mi připadá jakoby tam něco chybělo, ale taky to může být způsobené opotřebením desky nebo přenosky, protože gramec se zřejmě v minulých desetiletích hodně používal. Je taky možné že ta deska je mono, ale nedaří se mi to ověřit.

Na novodobých CD přehrávačích, mobilu a tabletu se mi tohle nestalo.
Mohl by mi to tu nějaký odborník vysvětlit?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

třeba máš prohozený kanály..?
Dotazy prosím do SZ
JanM

Příspěvek od JanM »

Trevor píše: 5.02.2020 19:36 třeba máš prohozený kanály..?
Připojuju to přes jack na sluchátka. Asi je to už ohranou deskou.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

ABBA má dost nahrávek s hodně širokou stereobází. Nahrávali často každou stopu dvakrát i vícekrát (unisono) a umístili ostře napravo-nalevo. Ve sluchátkách z toho brzy bolí hlava. Záleží pak, jak daleko od sebe máš bedny a v jaké pozici k nim to posloucháš.
JanM

Příspěvek od JanM »

Fořt píše: 5.02.2020 21:11 ABBA má dost nahrávek s hodně širokou stereobází. Nahrávali často každou stopu dvakrát i vícekrát (unisono) a umístili ostře napravo-nalevo. Ve sluchátkách z toho brzy bolí hlava. Záleží pak, jak daleko od sebe máš bedny a v jaké pozici k nim to posloucháš.
Přenoskou to nebude. Darmoděj od Jarka Nohavici hraje v pohodě.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Však jsem o přenosce nepsal ani ťuk … První singly a snad i album Abby vyšlo MONO. To pak většinou zní líp, když se přepne zesilovač na MONO, mohlo by to být i tím. Anebo jak jsem psal. Někomu prostě poslech široké stereobáze nevyhovuje.
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“