Starší Gramofon
Pravidla fóra
Starší Gramofon
Dobrý den, chci koupit starší gramofon. Mám nabídku na Paillard a Rubinton. Který zvolit? Z obou mám video a fotky, víc ne. Děkuji za pomoc
Re: Starší Gramofon
Omlouvám se, byl jsem včera na mobilu a nedařilo se mi nahrát fotky. Rozhoduji se, který koupit. Je to dárek a nevyznám se v tom. Myslel jsem, zda byste mi neporadili, že jedna značka byla dobrá druhá ne. Zkusím nahrát fotky za inzerátu. Který byste koupil?
https://drive.google.com/drive/mobile/f ... drive_open
https://drive.google.com/drive/mobile/f ... drive_open
Záleží na účelu. Jestli je jen sběratelský, tak bych vzal ten, co líp vypadá. Protože pokud bych se rozhodl pro sbírání šelakových desek, a zároveň si je chtěl přehrávat, nedělal bych to určitě na nějakém dobovém autentickém soustruhu tohoto typu.
Šelakové desky 78 rpm se dají krásně přehrávat (a digitalizovat) na moderních gramofonech, pokus si pořídíš speciální přenosku (nebo alespoň hrot). Dokonce nemusí mít ano volbu 78 rpm, pokud chci jen digitalizovat (otáčky upravím až SW při digitalizaci, např. v Audacity).
Nemusí to být ani drahý gramofon, synkovi jsem pro ten účel pořídil relativně levný DJ gramofon Gemini TT1100 USB asi za 5000 Kč (a druhý téměř identický z druhé ruky za 3500 Kč). Funguje to skvěle (ještě je dobré upravit přenosku na mono, tj. propojit na ní konektory P a L).
Šelakové desky 78 rpm se dají krásně přehrávat (a digitalizovat) na moderních gramofonech, pokus si pořídíš speciální přenosku (nebo alespoň hrot). Dokonce nemusí mít ano volbu 78 rpm, pokud chci jen digitalizovat (otáčky upravím až SW při digitalizaci, např. v Audacity).
Nemusí to být ani drahý gramofon, synkovi jsem pro ten účel pořídil relativně levný DJ gramofon Gemini TT1100 USB asi za 5000 Kč (a druhý téměř identický z druhé ruky za 3500 Kč). Funguje to skvěle (ještě je dobré upravit přenosku na mono, tj. propojit na ní konektory P a L).
Tyto věci uměly i Tesla výrobky (již komunistické) z padesátých let. Šlo vlastně jen a jen o výměnu hrotu, resp. materiálu, stýkajícího se a pasujícího, s a do drážky příslušné desky. Gramofony z padesátých let uměly šelakové desky přehrávat. Některé přenosky měly i otočné konce (dva druhy hlav) a gramce měly třírychlostní převodovky. A máš tam rovnou i elektronkový zesilovač a širokopásmový reproduktor, za brokátovým hadrem, v dřevěné skříni. Co si víc přát.