Orientace na hmatníku

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

Tak ja si treba na ctvereckovany papir nakreslil hmatník a zapsal kde ja jaka nota ... A ted se to ucim :)
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

No,a já to dycky tipnu :-) Jako horní 2 struny si pamatuju ja prd, ale prostě od ňákýho tónu začnu hrát,a pak už mě nezajímá co hraju za tóny,prostě hraju něco,co k sobě sedí...srdcem né vočima :D
Ale když sem před rokem a kousek začínal na elektriku a učil se power chordy,tak by se mě takový popisky šikly,popravdě mě to ani nenapadlo :-)
Yamaha RGX320 -> Hartke GT60 -> Celestion G12T-100
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Jestli vám přijde těžký naučit se noty na hmatníku tak si zkuste naučit se japonskou hiraganu a katakanu a uvidíme co bude horší:)
misadlouhy

Příspěvek od misadlouhy »

Martin656 píše:jj taky si myslim ze je to lenost
Hele já nemám chuť trávit čas tím že se budu šprtat tóny na hmatníku tak abych hned věděl co je za tón na 8 políčku struny G, vy jo?

Rád se podívám, co je to za tón, ale abych někde hrabal v papírech pokaždý když se chci kouknout tak to je nereálný, takže moje vylepšení je pro mně ideální tečka.
Norman ST 40 folk
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

Hle tak staci si to odvodit treba podle ostatnich strun..
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Tak každýmu co jeho jest ne(zní trapně), když to tak vyhovuje,tak to tak vyhovuje,tak bude takle chvilku hrát,pak si ty tóny zapamatuje a už to bude lítat :-)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
impact

Příspěvek od impact »

misadlouhy píše:
Hele já nemám chuť trávit čas tím že se budu šprtat tóny na hmatníku tak abych hned věděl co je za tón na 8 políčku struny G, vy jo?

Rád se podívám, co je to za tón, ale abych někde hrabal v papírech pokaždý když se chci kouknout tak to je nereálný, takže moje vylepšení je pro mně ideální tečka.
Vědět, kde je kterej tón, je taková celkem základní dovednost, bez který se neobejdeš. Minimálně na 5. a 6. struně kvůli barré akordům. Nehledě na to, že ten tón na osmém políčku struny G je stejný jako na 6 políčku struny A, čili D#. Fakt se stačí jen naučit dvě struny jen ke dvanáctému pražci a zbytek je stejnej.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
misadlouhy

Příspěvek od misadlouhy »

impact píše:
misadlouhy píše:

Vědět, kde je kterej tón, je taková celkem základní dovednost, bez který se neobejdeš. Minimálně na 5. a 6. struně kvůli barré akordům. Nehledě na to, že ten tón na osmém políčku struny G je stejný jako na 6 políčku struny A, čili D#. Fakt se stačí jen naučit dvě struny jen ke dvanáctému pražci a zbytek je stejnej.
dík, ještě se na ten tvůj postup podívám
Norman ST 40 folk
impact

Příspěvek od impact »

Vůbec neřeš, že ti to ze začátku nejde rychle, zaměř se na jednu strunu a vždycky se snaž kousek zapamatovat. I když tomu věnuješ jenom 5 minut denně, tak se to časem naučíš. Navíc to můžeš trénovat bez kytary, nakreslit si hmatník na papír a doplňuj jednotlivé tóny - opět vůbec nevadí, že ti to půjde pomalu, časem se to zlepší.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Já myslim že stačí hrát,že to přijde samo a celkem rychle...teda já to nikdy ňák neřešil,první písničky sem se naučil tak,že sem si zjistil akordy,pa který sem nevěděl kde se hrajou sem si našel na netu(tys to tady pěkně sepsal impakte tak nebudu hledat link), a hrál prostě podle čísel pražců co sem si pamatoval,a najednou přišlo že sem věděl kde co je,možná mi to dýl trvalo,ale v hraní rozhodně neomezovalo...mno a pak mě napadlo využít i tu pátou strunu,ne jenom na šestý všecko hrát,tak sem posouval o 5 tónů dolu a bylo to samo :-)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Jsem teď docela zmatený ohledně tabulatur. Kytaru ještě nemám - bude během pár dnů. K problému: Taby jsou psané od nejtenčí struny od zhora nebo přesně tak jak se na kytaru dívám - tedy od nejtlustší od zhora. Jde o to, že v Guitar Pro jsou struny i tab naopak. Tj. nejtlustší struna je dole a nejtenčí nahoře. Tak jak to je?
afektband

Příspěvek od afektband »

misadlouhy píše:haha, zvítězil jsem

tenkou průsvitnou lepící páskou jsem názvy not přelepil jedním podlouhlým tahem zároveň s okrajem hmatníku a žiletkou jsem jemně z druhé strany podélně zároveň s bílým lemováním izolepu ořízl, takže nyní je stav zakonzervován, při dotyku není nijak cítit, že tam proužek izolepy je a když se toho budu chtít zbavit, tak jen odlepím a krk očistím (asi hadříkem, možná prontem nebo něčím podobným).
Myslim si, že je kravina dělat takovýhle věci, ale když seš línej...Taky dost dobře nechápu, jak si to můžeš smazat, ty hraješ s palcem?
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nesst »

Frostys píše:Jsem teď docela zmatený ohledně tabulatur. Kytaru ještě nemám - bude během pár dnů. K problému: Taby jsou psané od nejtenčí struny od zhora nebo přesně tak jak se na kytaru dívám - tedy od nejtlustší od zhora. Jde o to, že v Guitar Pro jsou struny i tab naopak. Tj. nejtlustší struna je dole a nejtenčí nahoře. Tak jak to je?
Píše se to stejně jako v Guitar Pro, to jest dole je nejtlustší struna a nahoře nejtenčí...
Btw. k předchozímu tématu: Pokud nejsi schopen si zapamatova tóny na hmatníku aspoň odvozováním (např. že šestej pražec je prostě o jeden půl tón výš než pátej a ten musíš znát vždycky), tak seš buď enormně línej, a nebo přihlouplej.... Sorry za to slovo, ale tohle je tak jednoduchý, že to musí pochopit i malý dítě...
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

já nevim, nejlepší orientaci na hmatníku člověk získá, když hraje podle kytarovejch tabů i na jiný nástroje, já třeba jedu na klávesy...
zezačátku to vypadá jako úplná kravina, ale když máš na tý klaviatůře ty noty seřazený, tak si to člověk daleko líp zafixuje...
Die Hard or Die Home
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Trao píše:já nevim, nejlepší orientaci na hmatníku člověk získá, když hraje podle kytarovejch tabů i na jiný nástroje, já třeba jedu na klávesy...
zezačátku to vypadá jako úplná kravina, ale když máš na tý klaviatůře ty noty seřazený, tak si to člověk daleko líp zafixuje...
já musim souhlasit, semtam taky hraju podle tabu, a někdy si vytisknu midi vzornik a hraju podle toho :D
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
himself

Orientace na hmatníku - vyšší dívčí

Příspěvek od himself »

Ahojte,

tohle téma je takový evergreen, na internetu se tomu věnují spousty učitelů a videí. Není to konkrétní prosba o pomoc, jako spíš téma k diskuzi, nebo zjištění námětů, jak to děláte vy.
Jsem pokročilý hráč a samozřejmě jsem někde ustrnul a moc se nemůžu hnout dál. Rozlišuji co hrát (noty) a jak hrát (technika, ruce), přičemž moje otázka je výhradně k tomu prvnímu a týká se hlavně melodické linky (sóla, schopnosti zahrát melodii, improvizovat).
Mám nějaké teoretické zázemí, hraju i na piano, kde se to dá všechno hezky linerárně představit. Nejsem moc příznivcem drcení konkrétních not, tabů a prstokladů, hraju podle ucha, což je holt asi jen pro ty nejlepší, a proto jsem se zaseknul. Chtěl bych umět zahrát melodii a v dalším levelu na ni improvizovat. Vím, že je to dost věc tréninku ucha, ano, v klidu a tichu většinou interval poznám, ale v hudebním frmolu ne. Všichni asi trefíme první intervaly Prší, prší (celý tón), ale třeba to, že začínáme vlastně na pátém stupni tóniky, to si samozřejmě neuvědomím, neumím to. Předpokládám, že člověk by ve skladbě měl vždycky přesně vědět harmonicky, kde je, pak si odvodit, na jaké stupnici a modu se nachází, kde to leží na hmatníku (včetně obratů) a pak dosadit správné tóny. Tohle všechno zvládnete v "reálném čase"? A ještě s nějakou rozumnou technikou a prstoklady? Neřku-li, když jsou v melodii taková místa, která stejně zrovna neodpovídají žádné stupnici? Mám na mysli třeba skladbu, která není supertěžká, spuerrychlá a tak nějak ji podvědomě znáte... prostě jen to "hodit na papír".
Pak přichází základy improvizace, doporučovaná pentatonika, na kterou už mám alergii...
U struny E třeba už vím (mám zmechanizované), kde je který tón, ale u ostatních to zdaleka tak jisté není. Pamatujete si melodii jako tóny, nebo jako intervaly a stupně tóniky? Hraju teď například Autumn Leaves. Když jsem v Cdur (resp. Amoll), tak to mám celé jakž takž podložené teoreticky, ale při transpozici do Hmoll kvůli zpěvačce se z chtěného stává spíš náhodný výběr se spoustou chyb.
Dejte mi k tomu prosím nějaké vaše tipy, nepotřebuji kázání, na to už jsem starý a něco přeci jen umím :)
Děkuju.
himself

Re: Orientace na hmatníku - vyšší dívčí

Příspěvek od himself »

No dekuju, ale noty si najit umim, o to uplne neslo.
torst

Příspěvek od torst »

Hele jsem samouk a apriorní odpůrce autorit, takže mám svůj systém, který jsem si vytvořil na počátku podle svého a dodnes mi stačí. ALE VŮBEC NETVRDÍM, ŽE JE SPRÁVNÝ, NATOŽ JEDINÝ MOŽNÝ, etc. !!!
Máme společný ten vztah ke klaviatuře, začal jsem taky na keyboardu, samozřejmě opět lopaťácky, ale pochopil jsem co je durová stupnice, kde jsou půltóny, kde ne a td. Prostě doremifasolasido na bílých (C dur), potom postupně transponovat do jiných stupnic s přibývajícími černými, tedy křížky.
No a pak si totéž zařídit na kytaře. Naučil jsem se ten C dur v těch "čtyřpolových boxech", tedy od VII a od XII polohy. Tam to vždy na struně E začne 1/2 tónem. Časem jsem se naučil jak je prstoklad toho C duru i mezi těmito dvěma "boxy" a vlastně jsem tak obsáh celý hmatník. No a pak už to šlo snadno. Pamatoval jsem si tu konfiguraci prstokladů (aniž bych věděl, jak se tóny jmenují) a příslušným posunutím celé pozice nahorů nebo dolů jsem transponoval dle konkrétní skladby (při improvizaci) výš nebo níž (viz Jára Cimrman a pauzák). Samozřejmě, pak jsem se dočet kde je bluesový tón, kde mollový a občas je zařadím, nebo jiný "nepatřičný" pokud je zajímavý. Ale celý základ mých sól je od počátku C durové doremifasolasido, pro případ jiných stupnic posunuto jinam. Vždy se odrazím od toho 1/2 tónu na e1. který si sluchem najdu. Vím, že se používá pentatonika bez 1/2 tónů, umim jí také v jednom "boxu", ale přijde mi to jako ochuzení o dva tóny. Tímhle stylem mohu improvizovat kdykoli na cokoli, tedy "po torstovsku".
Tak, tímto jsem popsal celé "kouzlo" svého receptu. Posměchu čelím se vztyčeným hledím.
Podle toho jak čtu o tvém přístupu, myslím, že jsi v teorii podstatně dál.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
himself

Příspěvek od himself »

Děkuju, myslím, že si ve Tvém příspěvku něco nového najdu, až si k tomu sednu s kytarou.
Děkuji za diskuzní, nepoučovací post.
V teorii asi dál jsem, ale ne o mnoho, resp. mi chybí ta aplikace do praxe.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“