Zadrhávání zvuku v DAW

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Vašek648

Re: Zadrhávání zvuku v DAW

Příspěvek od Vašek648 »

Kluci ,koupil jsem midi kabel a propojil zvukovka výstup - klávesy vstup.Problém ze zadrháváním zmizel ale
v Cubase 5 to propojení nefunguje . Audio z výstupu kláves nejede, klávesy to nehraji , ale zvukovka midi přehrává,slyším to ve sluchátkách Zkouším různě nastavovat ovladače ale nedaří se to rozchodit. Jé zajímavé že všechno funguje v Sonar Platinum, v tom to běží jedna radost. Ne vím jestli by pomohlo nainstalovat Cubase 10.5 který mám, ale zdál se mi hodně složitý tak jsem jej odinstaloval.
Steinberg UR22 mk II , mikrofón ZINGYOU BM-800 , mix Alesis , Cubase 10.5 AI
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tady je někde chyba a mě se nedaří rozklíčovat kde, když celé vlákno vlastně začíná tím, že máš vše propojené (externí MIDI převodník, zvukovka, klávesy) a funguje to. No vezmu to teda polopatě:

- MIDI stopě nastavíš výstup do MIDI portu na zvukovce (Yamaha USB MIDI OUT nebo tak něco)
- propojení MIDI máš správně, takže při přehrávání MIDI bys měl mít indikaci na klávesách, že do nich jdou data (případně prostě ze sluchátek, připojených do kláves, slyšíš, jak to hraje)
- linkové výstupy z kláves (L/R) propojíš se vstupy zvukovky (1/2)
- v DAW vytvoříš audio stopu (stereo), nastavíš jí vstupy UR22 1/2
- aktivuješ na stopě Record mód (obvykle červené tlačítko), na Transport panelu v Cubase bys při přehrávání MIDI měl tedy i vidět audio aktivitu na vstupech
- na Transport panelu stiskneš Record a do audio stopy se ti nahraje audio z kláves na základě MIDI dat z MIDI stopy

Nic světoborného. Pokud slyšíš přehrávání MIDI ze sluchátek, které jsou zapojeny do zvukovky, neposíláš MIDI data do kláves, ale do nějakého SW nástroje (obvykle defaultní Microsoft Wavetable Synth).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
xklok

Příspěvek od xklok »

jo jo, proto sem se ptal co za klávesy to má - z toho co Vašek píše není jasný jak routuje signály
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No mě to přijde úplně jasný, jak to popsal hned na začátku. Svým posledním příspěvkem to ale totálně zamotal. Jinak na typu kláves záležet nebude (maximálně bude rozdíl v audio kabelu, ale jinak ne - teda na téhle základní úrovni).

P.

vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Vašek648 píše: 24.02.2020 21:04 Audio z výstupu kláves nejede, klávesy to nehraji , ale zvukovka midi přehrává,slyším to ve sluchátkách
Tož to vypadá, že Vaškovi se nepovedlo poslat MIDI do kláves, ne? Obávám se, že je potřeba nastavit v Sonaru v Preferencích, aby se MIDI výstup zvukovky vůbec ukazoval.
Vašku, nabízím pomoc přes Skype, jestli máš zájem, napiš mi zprávu. Se Sonarem jsem spoustu let dělal.
Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

Zdravím, čtete prosím pozorně moje posty. Psal jsem že v Sonaru a vanBascu to jede jedna radost. Nemohu to rozchodit v Cubase 5 . Klávesy mám Yamaha PSR E-303, je to nic moc ale na výuku pro začátek to stačí. Když to midi edituji v Sonaru a hrají to klávesy , tak zvuk je daleko kvalitnější než když to edituji v Cubase 5 a hraje to čert ví co. Sonar Platinium se mi líbí a mohl bych jej používat ale je v angličtině i je složitější na ovládaní než Cubase 5. Mohl bych si udělat českou lokalizaci do Sonaru ale to zabere hodně času.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jak píšu výše - postup pro nastavení v Cubase. Zvuk bude identický bez ohledu na DAW; v Cubase je zřejmě jen chyba v nastavení. Sonar a vanBasc budou nastaveny správně - je třeba to samé udělat i v Cubase. Nic nefunguje automaticky, v žádném programu ;-)

P.

Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
Nastavení Cubase
xklok

Příspěvek od xklok »

ještě musíš nastavit audio vstupy a výstupy:
https://www.youtube.com/watch?v=TLV_rtNsjDU
nebo česky: https://www.youtube.com/watch?v=4SmfA8Hw2K4
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Správně. VST System Link bych deaktivoval, nemá smysl. Jinak je to vše správně. Takže můpžeme dál:

- projekt s (například) 1x MIDI stopou a 1x stereo Audio stopou
- do MIDI stopy naimportovat MIDI data, co chceš přehrávat klávesami
- nastavit u ní výstup MIDI Out na UR22
- klávesy (MIDI-In) mít propojené se zvukovou UR22 (MIDI-Out)
- klávesy - audio - mít propojené se zvukovkou UR22 (tady už je otázka kabelu závislá na typu kláves a jejich možnostech - buď 2x TRS kabel nebo "Y" kabel ze sluchátkového výstupu kláves do dvou vstupů UR22)
- nastavit/zkontrolovat vstupy do audio stopy: UR221/2

Další fázi jsem popsal už výše, takže v rychlosti: spustí se přehrávání, MIDI poputují do kláves (tam je možní indikace), zde vznikne audio, to poputuje zpět do zvukovky, zde bude Cubase indikovat signál na vstupu (Transport panel). Možná bude třeba poladit citlivost vstupů.

Až se vše vyladí (záznamové úrovně), tak se od začátku spustí Record a vše se zaznamená do audio stopy.

P.

Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

V Cubase 5 nejde midi ze zvukovky do kláves .V nastavení měl bych to mít správně. Nevíte někdo kde může byt problém ?
Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

Tak co Pánove , žádný nápad ? Mně něco napadlo ale nevím jestli to bude fungovat.Jak jsem psal výše , nejede mi midi ze zvukovky do kláves , v kterých to potřebuji přehrát jako audio i zpět přes mix to dostat do zvukovky.Jsem omezen možnostmi mé zvukovky , pouze 2 vstupy Line a 2 výstupy Line na monitory. A tak mně napadlo vynechat klávesy , midi přehrát ve zvukovce a 2 výstupy ze zvukovky zapojit na mix místo výstupu z kláves. Musím vyrobit propojovací kabely a zkusím to . Myslile že to bude fungovat ?
xklok

Příspěvek od xklok »

škoda, že nebereš v úvahu co ti tu píšeme :-( - takhle je to dost marný - neni to myšleno zle jen konstatování.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zhruba souhlas. Začínalo to docela pěkně a najednou takové komplikace. Takže postup a nastavení jsem psal cca 2x (pro Cubase). Neznám důvod, proč by to nemělo fungovat "na první dobrou", leda bych zapomněl na nějaký fakt základ, který dělám už tak automaticky, že si na něj nevzpomenu. Ale nemyslím.

P.

Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

xklok píše: 27.02.2020 17:28 škoda, že nebereš v úvahu co ti tu píšeme :-( - takhle je to dost marný - neni to myšleno zle jen konstatování.
Jak jsi na to přišel ? Vyzkoušel jsem všechna možné nastavení ale v Cubase 5 a Cubase 10.5 to nefunguje.
Sám nevím proč. Funguje to bez problému v Sonaru Platinum ale radši bych používal Cubase proto že na ten DAW je více návodů na netu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Vašku, vem to postupně: jdou ti MIDI z Cubase do kláves? Chyba může být v propojení, v MIDI filtru (ano, i s tím jsem se setkal), v nastavení MIDI výstupu ze stopy.

Je potřeba to rozchodit :-)

P.

Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

Midi do kláves nejdou , ani přes převodník , ani ze zvukovky přímo propojení midi kabelem .Jé zajímavé že v Sonaru obě metody funguji. Vypadla na to že Cubase nevidí midi porty. Už na Cubase nemám nervy i zůstanu u Sonaru kde to všechno funguje.
Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

Jak zjistím tempo midi v Sonaru když se mi nezobrazuje správně ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Vašku - viz tvoje screenshoty výše, Cubase samozřejmě MIDI vstup/výstup vidí. Zajímal by mě screenshot z projektu, jak to máš nastavené u stopy. Ale jestli se tím už nechceš zdržovat, tak v poho.

Tempo v MIDI by mohlo být schované v datech (musíš si ta data tedy zobrazit) a pokud ne, tak ručně měnit tak dlouho, až ti budou sedět noty na mřížku.

P.

Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

Pavlii ,ani netušíš co všechno ve Win. je možné. Jsi šťastný člověk když ti to vše funguje. Já z tím bojuji už od WinXP . Dnes ráno zapnu PC a co zjistím . Sonar nevidí zvukovku přitom včera večer před vypnutím to bylo v pořádku . Pomohla jen přeinstalace ovladače. Pavlii ale jak ta data zobrazím , jak otevřu editor not ? Některá midi to máji někde zapsané proto že ten údaj se mi automatický načte ale většina to nemá i editor tempa zůstane na výchozí hodnotě 120.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“