Nový projekt v Sonar Platinum

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Vašek648

Nový projekt v Sonar Platinum

Příspěvek od Vašek648 »

Chtěl bych z Vaší pomoci vytvořit projekt ve kterým bude midi soubor z PC přehraný v klávesách , a jako audio nahrány zpět do PC. K tomu bude nahrány vokál a po masteringu vše uloženo jako wave. První fázi, to znamená nahraní audia ,mám hotovou . Co dál ,upravit to audio teď nebo jej překonvertovat na wave a teprve upravit ?
Přílohy
Projekt Sonar.png
Steinberg UR22 mk II , mikrofón ZINGYOU BM-800 , mix Alesis , Cubase 10.5 AI
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nový projekt v Sonar Platinum

Příspěvek od pavlii »

Audio = wave (například). Takže teď ho už jen uprav dle libosti a požadavků nějakými FX, je-li třeba. Výsledek pak vyexportuj do koncového audio souboru (opět jako Wav). Posléze můžeš konvertovat do MP3 či jiných formátů.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

Zvuk jsem upravil v EQ , zni to super , jsem na sebe hrdy že to zvládám . Jak tu audio stopu projet v EQ aby se zapsala úprava , co mám udělat ?
EQ.png
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Se Sonarem neumím - Cubase má na tohle funkci "Export Audio Mixdown". Jukni do manuálu - PDF s využitím Google Translatoru například. Nebo se ozve nějaký Sonarista :-)

P.

filo01

Příspěvek od filo01 »

Vašek648 píše: 29.02.2020 22:45 Jak tu audio stopu projet v EQ aby se zapsala úprava , co mám udělat ?
Myslíš, aby se ta změna projevila v souboru, kam to exportuješ?
Používám Cakewalk by Bandlab, což by měl být free nástupce (pochopitelně očesaný) právě Sonaru. Layout vypadá úplně stejně, podle toho, co jsi poslal za screenshot. A tipuju, že i 99% ovládání bude stejných.

Proto vřele doporučuju si projet videa z tohohle kanálu (playlist ), jedna z nich je věnována i exportu
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 2CLm32__9P

Tipuju, že hledáš tohle - v Mix Enables hlavně zaškrtnout Track FX
https://youtu.be/bE4IjK1QOA8?list=PL4yl ... __9P&t=641
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

filo01- dík za radu , ale tys mně nepochopil. Ptám se na to, jestli ta úprava v EQ se dá nějak promítnout do zvukové stopy ještě před exportem, nebo to nejde. Export chci udělat až ve finále , až budu mít nahraný vokál.Jak na export to vím . Te návody na YouTube zřejmě jsou dobré, ale bohužel v angličtině. V EQ to mám vpravené a nevím jestli tu zvukovou stopu mám ještě v něčem, upravit nebo aspoň zkontrolovat ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

FX se aplikuje (pokud je aktivní) normálně při přehrávání. Je to tzv. "nedestruktivní" editace. Pokud při přehrávání budeš ten který FX (zde tedy EQ) vypínat/zapínat, uslyší rovnou celkový dopad změny.
Export pak uděláš, až budeš spokojen. Zdrojové audio není nijak dotčeno, tj. je stále ve stavu, jak bylo zaznamenáno.

P.

Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

Dík za srozumitelnou odpověď. To bych měl vyřešený EQ , a co druha část otázky ? Mám to ještě v něčím upravit nebo zkontrolovat ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm - to už je malinko nesrozumitelné. Upravuješ to tím EQ. Takže na tvojí první část otázky odpovídám protiotázkou: je třeba to ještě jinak upravit než jen tím EQ?

Ke kontrole: opět protiotázka - co si představuješ tou "další kontrolou"? Úroveň ti kontroluje měřák na virtuálním mixu Sonaru - nesmíš se dostat přes 0 dBFS (tj. červená značka). V zásadě víc kontrolovat nepotřebuješ (v tomto případě).

P.

Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

A co compressor, není potřeba ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale to se nesmíš ptát Vašku nás - to je čistě na tobě a případně na tom audio materiálu. To je jako bys maloval obrázek a kolemjdoucích se ptal, jestli to nechce třeba zelenou nebo jestli by sis na to neměl vzít spíš slnější štětec.

Kompresor obecně snižuje dynamiku a zvyšuje tak "hlasitost" nahrávky.

Tohle je už čistě "autorské" pole, s tím se musíš popasovat sám. Má smysl se ptát prakticky jen v případech, kdy něco děláš a pořád se to neblíží chtěnému výsledku. Vždycky to ale chce konkrétní ukázku a popis celého řetězce, který to audio nějak ovlivňuje.

P.

Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

Pavlii , doufám že po dokončení toho prvního projektu díky Vaších rad ,budu schopen samostatně udělat další projekty. Já se neptal jestli ten zvuk který jsem upravil v EQ zni dobře nebo ne , ale jako začátečník nevím jaký je základní postup v masteringu. Dnes mi přišel informační e-mail od oToman Studio kde uvádí že základem je EQ , Compressof a Fader a to potřebuji vědět.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Otoman je moc fajn; já bych trochu polemizoval s tím "základem je...", ale to je jen osobní pohled na věc. EQ určitě, hlasitost (fader) určitě, cokoli dalšího dle potřeby. Proto to tak píšu. Když by se to vyhrotilo, tak to platí i o EQ a hlasitosti - jde nahrávat s úpravami rovnou, ale prostě se to nedělá (alespoň ne paušálně a vždy). Takže je hromada obecných rad, ale každý si musí najít ty svoje cestičky. K nim mu stačí jen znalost, jak co funguje (EQ, dynamické procesory, fázové procesory, dozvukové procesory apod.).
Jo a postup masteringu - byť "základního" - fakt neřeš, na to je času dost.

P.

LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Mě přijde, že ještě Vašek tápe v pojmech. Oč teď běží je právě mix a ne mastering. Jak už Pavlii uvedl na mastering je čas.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jasný - proto se taky ptá a my ho směrujeme ;-)

P.

LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Však já to nemyslel ve zlém. :wink:
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

Kluci, dělám to takhle. V Sonaru naimportuji midi stopy( obvykle 12 - 16 stop ) Zapnu přehrávaní a celé to poslechnu po jednotlivých stopách. V některých stopách vyměním hudební nástroje pro zajímavější zvuk, po případě upravím hlasitost .Do vytvořené stereo stopy celé to nahraji jako audio.Vytvořím mono stopu pro mikrofon. Dále nastavím EQ a cele to uložím jako projekt pro nahrání vokálu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Fajn. Není to špatné potud, kdy jsi zcela spokojený s mixem těch nástrojů na úrovni MIDI. Protože v tom výsledném audiu (stereo stopa s hudbou) už nic vlastně neuděláš.

Pokud cítíš potřebu to případně někam posunout (jen tip - nevím, jestli to má smysl), tak jednotlivé MIDI stopy přehraj do samostatných audio stop; pak se dá v tom mixu udělat podstatně víc věcí.

V daném případě nemá vlastně na té stereo stopě smysl nic - ani ten EQ. Ten spíš použít na později nahraném vokálu, aby "zapadl" do té podkladové muziky. Zde bude obecně i vhodné použít kompresor a reverb (případně s delay), to je takové řekněme obvyklé minimum, co se dělá se zpěvem.

P.

Vašek648

Příspěvek od Vašek648 »

Lze v Sonaru někde nastavit ,aby při přehrávaní midi , v Liric listu neposouvalo text ?
jan klempar
Nový uživatel

Příspěvek od jan klempar »

Zdravím lidi, mám dotaz ,mám sonar platinum nahrávání bici pres midi,ale zajímá mě jak je rozdělit abych měl vše zvlášť kopak atd atd díky odpoved
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“