TIGHT vs. LOOSE high gain aparáty

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
innerself

Re: TIGHT vs. LOOSE high gain aparáty

Příspěvek od innerself »

frytol píše: 6.02.2020 11:49
innerself píše: 5.02.2020 12:49 ... A ještě abych si rejpnul tak pro ty totální underground akce si chci pořídit tranzistor, abych se nemusel tahat s lampou...
Já Ti nevim. Jsem si to pěkně celý přečetl, pomalu, slovo po slovu a nedokážu to prostě pochopit.

Zaprvý, nebyl bych schopnej hrát na cizí aparát, abych se slyšel. Lidský ucho se dá vytrénovat a mozek si jednoduše zvykne na nějakej zvuk. Pokud ten zvuk navíc nastavíš tak jak by se mělo v rámci zvuku celý kapely, prolejzá pěkně a nemusíš řešit, jak moc do toho bubeník řeže, navíc stejně hraješ do bicích, žejo. Takže si myslim, že když se neslyšíš, je problém někde jinde.

Zadruhý, chápu že hrajete underground akce, jak píšeš, ale nejde mi do hlavy ten přístup. "Zahraju nějak a lidem je to jedno." Pokud chceš, aby to znělo jak od profíků nemusíš přece hrát na nóbl akci, je spíš důležitější mít k tomu přístup jako "profík", jak píšeš, ne? Myslim, že je to spíš o lenosti a vymlouvání se, než o tom, dát do toho všechno a dělat to pořádně, přesně jako to mají češi nejraději.

Zatřetí, což je pro mě asi úplně nejvíc zásadní otázka, proč máš vlastně kapelu?
Teď to myslim naprosto vážně, co je prostě cíl tý kapely? Jestli hrát pro zábavu, udělat si žízeň, pozdravit pár známejch, potkat se s kámošema ve zkušebně a nebo prostě ukázat lidem, že se snažíte dělat svou hudbu, vyjadřujete nějakej názor (což k trashmetalu a hardcoru rozhodně patří), snažíte se přinést něco novýho?

Mně totiž z celýho tohohle přijde, že je Ti vlastně jedno co je kterej aparát zač, ale aby sis pohonil ego, tak máš ten nejlepší možnej zvuk na svým aparátu ve zkušebně a amen.
Já teda nevim jak a kde hrajete vy, ale my hrajeme na underground akcích, kde když to umístíš všechno tak jak se má na stagei, tak bez odposlechů nemá člověk šanci slyšet skoro nic pokud nesměřuje reprobox nějak přímo na tebe, protože ty kluby kolikrát maj to podium tak malý, že to nahňácáš nějak i za bubeníka aby se v tom sám neztratil. Dokonce i když ti hraje box do prdele, tak to tolik neslyšíš a spíš vnímáš tlak. A pokud hraješ na akcích kde jsi pozvanej jenom, aby tam měli nějakou kulisu a přijdou si tam zapařit nachcaný chlápci, který nerozeznaj line 6 od mesy, tak si myslim, že se nikomu nechce tahat profi věci, když víš do čeho jdeš. A dole si přesně odpověděl. Děláme hudbu hlavně pro radost, nehrajeme si na někoho slavnýho, zkrátka hrajeme to co nás baví, takže budeme klidně hrát půl roku jenom ve zkušebně. Dneska stejně všechno jede virtuálně a většina lidí poslouchá hudbu doma, takže profíci můžeme bejt klidně na nahrávce a když budou lepší akce, bereme všechno profi jak jsem psal. Ale pokud máme někde dělat kulisu a pak si můžeme dát pivo a bratwurst po odehrání, tak se na mě nezlob ale nebudu si tam hrát na profíka, když tam neni ani zvukař a nikdy to profi znít nebude, pokud nenazvučíš bednu mikrákem. Hlavně nejvíc kdo řeší věci a nástroje jsem já. Ostatní z kapely nejsou schopný si koupit spotřební vybavení pro sebe, natož obětovat nějaký prachy třeba na nahrávku. A sám nejsem bohatej a tolik po tom zatim neprahnu abych všechno musel zaplatit. Já jsem rád, že se můžeme sejít a zahrát si svoje věci nějaký covery, zablbnout si a popřípadě když se domluví nějaká lepší akce, tak se urvat ze řetězu na profi úrovni a všechno totál zničit. Ber to jako výmluvy i jako lenost. Možná to lenost je, ale nejsem naivní puberťák, že si z mojí hudby všichni sednou na p***l. Jednou jsem zkusil vzít song z našeho starýho EPčka, dát obal nevydanýho alba soulfly a napsal jsem, že je to uniklá skladba z novýho alba. Lidi psali jakej je to námrd a když jsem pak vysypal, že je to moje kapela a soulfly to nejsou ani náhodou, tak se nikdo ani nezajímal jestli existujou další songy z toho EPčka, nebo z tý nahrávky. Lidi poslouchaj hlavně očima a jménem kapely. To nemění ale nic na tom, že nás to baví a to je primární věc proč si jdeme zablbnout a na chvíli odpočinout od svejch ženskejch. To, že řešim i ostatní věci, tak je to teda i koníček jak jsem psal. Najít si ten svuj zvuk, říct si alespoň jo tak takhle to maj ty kapely co mam rád. Takhle jim to zní. Ale když vim, že jdu na akci kde to lidi neocení a kde stejně slyšim primárně bicí a fakt nerozeznám mnohdy muj aparát od nečeho jinýho pokud nejsem zrovna ve správnym úhlu, tak klidně těch 10% procent dolu obětuju. Klidně se ptej dál. Rád ti odpovim. Svět pro mě neni černej nebo bílej, takže chápu trošku i tvuj názor. Dřív jsem ho měl podobnej :D
Naposledy upravil(a) innerself dne 7.02.2020 10:45, celkem upraveno 2 x.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Moc hezky napsáno
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
innerself

Příspěvek od innerself »

Demilich píše: 7.02.2020 9:58 Moc hezky napsáno
Teď nevim pro koho ta odpověď je určená a ani nevim jestli je to myšlený ironicky nebo vážně :D
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Odpověď byla pro innerselfa, myšlena vážně.
Každý kdo hrál někdy metal před lidma se v tom dle mého musí trochu najít. Všichni jsme to asi zažili, takže to lze pochopit. To jak moc kdo chce honit zvuky a geary je pak už fakt jenom na něm a jeho perfekcionalismu. Navíc (jak bylo taky správně podotknuto) - zvuk a zesík, to je jen jedna strana kostky (ani ne mince, protože ta má strany jen dvě!) ;)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
innerself

Příspěvek od innerself »

Demilich píše: 7.02.2020 11:08 Odpověď byla pro innerselfa, myšlena vážně.
Každý kdo hrál někdy metal před lidma se v tom dle mého musí trochu najít. Všichni jsme to asi zažili, takže to lze pochopit. To jak moc kdo chce honit zvuky a geary je pak už fakt jenom na něm a jeho perfekcionalismu. Navíc (jak bylo taky správně podotknuto) - zvuk a zesík, to je jen jedna strana kostky (ani ne mince, protože ta má strany jen dvě!) ;)
Jo v pořádku. Já jenom nevěřil, že zrovna my dva se názorově sejdeme :D
innerself

Příspěvek od innerself »

Demilich píše: 12.03.2018 13:08 A navíc, jestli vám nepřijde 6505 jako tight tak pak už fakt nevím... Na 6505 jsem byl tight i s třísinglovým stratem a byla to metla jak hrom. S tím zesíkem se člověk nemusí snažit, protože to hraje skoro samo a "je to tam". A vůbec to není o množství gainu, jak ho tady někteří z vás honí. Je to o tom pocitu jak to proleze a jak to zní v kombinaci s kapelou.
Sice reaguju na starej příspěvek, ale vzpomněl jsem si na to během včerejška a musel jsem to popravdě i hledat. Každopádně jsem psal do tématu přímo o 6505, že jsem včera postavil proti sobě 6505 a 6505+. A plusko bych osobně taky zařadil do tight, ale klasiku už do loose. Kdybych to nezkusil tak bych fakt nevěřil, že se liší. Nicméně když jsi psal ten příspěvek, tak jsi určitě myslel plusko, mám pravdu? :D
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Jo, plusko, protože jsem ho měl ;-) Fakt je to tak rozdílné? Tomu se zdráhám uvěřit...
innerself

Příspěvek od innerself »

Mám tady nahrávky. Neni to nahrávka na nějaký album, kde by byla nějaká post ekvalizace a další ptákoviny, protože to neumim a nejsem producent, ale je to sejmutý sm57 u bedny a poslaný do zvukovky. Nastavení jsem dal podle Andyho Sneapa, akorát 6505+ měla o políčko víc gainu, aby dala stejnou sílu jako klascká 6505.
6505+ ultra comp.mp3
(462.22 KiB) Staženo 202 x
6505 ultra comp.mp3
(462.22 KiB) Staženo 184 x
Mahonny
Bandzone: https://bandzone.cz/fan/mahonny

Příspěvek od Mahonny »

Demilich píše: 22.03.2020 13:17 Jo, plusko, protože jsem ho měl ;-) Fakt je to tak rozdílné? Tomu se zdráhám uvěřit...
...byl jsem u toho a opravdu je rozdíl slyšitelný. Při otevřeném hraní mě to tak nepřislo, ale při PM to byl rozdíl.. 6505+ šlo jako že více za rukou a bylo šťavňatější oproti trochu víc zahuhlanou 6505. Jako že ty rozdíly jsou samozřejmě ne úplně obrovský, ale jsou tam opravdu slyšet.
PRS MT15 (dříve : Peavey 6505+, Engl Fireball, Marshall JCM900/4100, Peavey Classic 100/212)
Line6 box 4x12 V30
Fender Boxer Telecaster (dříve: Dean Guitars Thoroughbred series
: Kramer Neptun)
Tonewheel boost
Maxon OD808
Boss NS-2
TC Electronic PolyTune2
innerself

Příspěvek od innerself »

Demilich píše: 22.03.2020 13:17 Jo, plusko, protože jsem ho měl ;-) Fakt je to tak rozdílné? Tomu se zdráhám uvěřit...
No on někdo ty rozdíly slyší a někomu to přijde stejný. Podle toho jaký má kdo uši. My s mahonnym to slyšeli. Prostě to nebylo takový bláto a lišilo se to fakt jenom tim "upgradovym" charakterem zkreslení. Kdy je víc utopenej low end, jak používaj tenhle termín hodně amíci. Ostatní zůstalo si myslim beze změn. Já co si pamatuju rozhovor s James brownem (tehdejší hlavní inženýr peavey), tak ten řikal, že právě van Halen chtěl bejt víc tight. Takže mu tu úpravu proved už v roce 95, kdy vyšlo podle toho i 5150 kombo. A tvrdil, že to kombo je blíž dvojce než klasický 5150 hlavě. Jak moc to změnil pak ještě na 5150 II si už nepamatuju a možná to ani neřikal. Ta vyšla podle všeho ale až v roce 99. Nicméně jak jsem napsal hned na začátku, tak ta klasická barva zvuku tý série je stejná. Prostě poslechni ty ukázky co jsem sem nahrál a pak třeba řekni, jestli je ta odlišnost znát :D
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Poslechl jsem. Plusko je "trochu víc vpředu", ale rozhodně bych to neoznačil slovy jako více tight. Stejně, hovořit o tight při tomhle gainu a zrnitosti se moc nedá, vždyť je to písek ;-) A tím ten zvuk nijak nehaním, prostě to typově není něco co by sevřeně mlátilo, ale spíš industriálně řezalo. Alespoň tedy takto nahráno.

A co další řady EVH aparátů od Fendra? Zkoušeli jste? Ty musí být ještě dál, ne? Občas jsou i na bazáči za ne až tak špatné prachy, na to že nové stávaly kolem 50K. EVHIII atd.
innerself

Příspěvek od innerself »

On asi každej i pod slovem tight vnímá něco jinýho. To kde je tight a neni tam moc gainu tak bych označoval spíš jako takovej plechovej zvuk. Zatimco ten zkreslenej zvuk co je chlupatej, ale je zároveň sevřenej a neni tolik do šířky a zkrátka při palm mutingu trošku pulsuje/pumpuje, tak ten vnímám jako tight. A to je pro moje ucho ten rozdíl mezi klasikou a pluskem. Pěkný video, který je líp nahraný, je třeba tady, kde je pro mě rozdíl takovej, jakej jsem ho slyšel i na poslech u bedny já. Frajer si tam dodělal přepínač a může přepínat mezi klasikou a pluskem. https://youtu.be/TJyIgLj6acM?t=682

EVH jsem nezkoušel a přiznám se, že někdy choutky ho zkusit mám, ale jak je to pořád drahý docela tak se mi docela do toho nechce a neznám osobně nikoho kdo by to měl. Hlavně porovnávat 50w proti 120w mi přijde docela nefér. On třeba i fireball 60w nemá takovej prostě ten headroom, což na tu srovnávačku má docela vliv když to člověk porovná a pocitově fakt pokulhával za těma 120 wattovejma aparátama.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Jako padesátku? Mám namysli plnou verzi...
Jednou jsem ji slyšel naživo a byl to mazec.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo tak ta je cenově totál jinde, a ještě k tomu by to stejně chtělo tu stealth verzi, protože ta má vzadu resonance poťák. Ty klasický je nemaj :D.
innerself

Příspěvek od innerself »

Pořídil jsem nově peavey 3120 ve výprodeji, protože mi bylo líto novou hlavu tam nechat za bazarovou cenu a ještě jsem si po dlouhý době chtěl vlastně i připomenout, z čeho vzešla moje oblíbená jsx. :D Kdo neví co je peavey 3120, tak je to vlastně stará známá triple xxx v novějšim kabátu a s el34 v konci namísto 6l6gc. Konkrétně muj model ještě zatim od výroby s JJ E34L. A protože na netu jde najít spousta hejtů, jak je ten aparát hroznej, protože je crunch kanál moc zkreslenej a ultra kanál je nekonkrétní, tak jsem se rozhod to celý zdokumentovat.

Nejspíš za tenhle největší omyl může samotný peavey, když přiřadili jména kanálum clean, crunch a ultra. Každej člověk by čekal čistej kanál, něco na rock, nebo metal z osmdesátek a poslední pilu na high gain. V tom byl nejspíš ten omyl, protože aparát má čistej kanál, high gain na dž dž dž a high gain na sóla.

Aby to nebylo jenom plácání, tak jsem se díky reampu rozhodnul nahrát skoro všechno, co bylo ve zkušebně po ruce. Zkusil jsem nakroutit podobnou barvu, aby šel líp poznat čistě ten charakter zkreslení. Kdyby lezly úplně jiný zvuky, tak by se potom hůř poznávalo, jeslti je A víc tight než B. Je mi jasný, že ukázky by na albu zněly úplně jinak s další post ekvalizací, tohle měl bejt takovej testík toho, co umí bejt při velkym zkreslení konkrétní a co ne.

3120 rhythm.mp3
3120 rhythm kanál
(458.16 KiB) Staženo 125 x
3120 lead.mp3
3120 lead kanál
(458.16 KiB) Staženo 112 x
65 plus g65.mp3
6505+
(458.16 KiB) Staženo 149 x
6505 org g5 res 6.mp3
6505 (staženější gain a resonacne díky většim basum v preampu)
(458.16 KiB) Staženo 126 x
jsx 375 5 5 fat off 0 0 g6.mp3
JSX s FAT OFF
(458.16 KiB) Staženo 103 x
jsx 375 5 425 fat on 0 0 g5.mp3
JSX s FAT ON (staženější gain a basy díky většim basum v preampu)
(458.16 KiB) Staženo 97 x
savage ld on 1066 2 dp off.mp3
Engl savage 120 (kt88)
(458.16 KiB) Staženo 110 x

Na muj vkus je použitelný všechno až na 3120 lead a 6505. Komu se zdá, že 3120 rhythm a jsx fat off je jeden soubor, tak neni, ale jedná se cca o stejný zapojení, který dali i na jsx a možná je všude na celý ultra sérii. Největší "rozdíl" ale dělaj za mě právě e34l vs 6l6gc.
innerself

Příspěvek od innerself »

Odložim si jenom pár poznatků, protože jsem v poslední době zkusil dost zesilovačů na stejný bedně s možností přepínání mezi jednotlivejma hlavama na jednom boxu a nahrání rempaem, abych si nějak uměl určit, co funguje pro moje potřeby nějak tak nejlíp. Hlavní rozhodující faktor je pro mě samozřejmě charakter zkreslení, ale z menší části i výsledná barva a posazení hlavně spíš vyšších středů. Možná by tyhle poznatky mohly pomoc i někomu dalšímu.

Van Halen modely

Peavey 5150/6505
lead kanál - charakter zkreslení moc konkrétní neni a na moje potřeby nefunguje dostatečně ani s TSkem.

Co se týče barvy zvuku, tak tam je to osvědčená klasika. To proleze všude a vždycky. Právě ten záběr ve vyšších středech tomu dává to, že to proleze ve správnejch frekvencích a to dokonce i kdyby dal člověk ty středy na 0. Jediný čim jde trochu zkazit zvuk je nesmyslný nastavení presence a resonance, který vlastně jediný umí ten zvuk nějak přetvořit větší mírou na konci svejch drah. Snad nejmíň funkční poťák je ten na basy. Ten funguje jako vypnuto - zapnuto a někde kolem poloviny dráhy se ty basy nějak zapnou a nastavení 6 nebo 8 žádnou výraznou změnu neudělá.

Peavey 5150II/6505+
lead kanál - charakter zkreslení prošel menší úpravou a je to o dost konkrétnější. Před zkreslenim se frekvence nějak osekaly a výsledkem je, že ve zkreslení je pocitově víc středů. Gain neni tak silnej jako u originálu a musí se pro stejný množství gainu nakroutit cca o políčko víc. S originálem jsem podobnýho charakteru zkreslení dosáhnul přidánim EQ před aparát, kde byly vytažený středy, takže hádám že podobná úprava prostě vzešla v šáhnutí do součástek před zkreslenim. Trochu se to teda ořeže a už je zapotřebí gain víc točit než u originálu. Bohužel pro moje potřeby to už přesahuje polovinu dráhy a dostatečný množství gainu dosahuju až při 6. To už do zkreslení leze o trochu víc basů, ale pořád je to kontkrétnější, než originál. Jedna finta k ještě lepšímu zvuku však existuje. Gain na aparátu nesmí přesáhnout políčko 5, aby se nezačal hltit, takže požadovaný zkreslení musí dohnat drive na TSku. Diodový zkreslení v tomhle případě funguje líp, než to lampový. Je to tak. Pořád je to na moje potřeby ve středech trochu placatější.

Barva zvuku je totožná s originálem. Protože ale nemá tolik basů ve zkreslení, musí se pro stejnem objem basů přidat resonance o políčko navíc.

Evh 5150 III 100w
red kanál - podobnej charakter jako u 6505+, kdy ale přibylo před zkreslenim i o trochu víc středů a působí to o dost modernějš. Neni to teda tak placatý jako 6505+, ale frekvence se nějak šoupla a nejspíš mi tam chybí basy nebo nižší středy. Podobně jako třeba rozdíl v emg 81 a 85 u kobylky se přiklánim k verzi 85 s alnico magnetem, kdy větší množství basů/nižších středů nepůsobí zahuhlaně, ale zvuk zpevní a neni tak vykastrovanej, tak tohle je ten případ, kdy ta pevnost tam trochu chybí. Ty co ladí ale kytary níž to možná naopak ocení. Tady mi basy chyběly i když jsem měl gain na aparátu za půlkou dráhy.

Barva zvuku se taky trošku změnila. Basy zabíraj už postupně, ale vejšky zabíraj trochu jinak. Neni to už takovej chrčák a jsou spíš víc uhlazenější, což se odráží potom i na nastavení presence. Obecně mi asi sedí víc ty urchrčenější vejšky, ale zase v mixu to funguje líp, než právě ten chrčák.

Evh 5150 III Stealth 100w
red kanál - tady to nejde zobecnit, protože nejspíš náhodou je v obvodu známej kraťas, kdy gain poťák modrýho kanálu funguje jako filtr v tom červenym. Čim víc teda je poťák předešlýho kanálu dole, tim víc propouští basy a brzdí zkreslení. Čim víc je u maxima, tim víc basů je ořezanejch a zároveň proudí dál víc zkreslení. Cca stejnej charakter zkreslení jako 100w 5150 III jsme dosáhli nastavenim modrýho gain poťáku na 3,5 a gain musel bejt o políčko dál, než u černobílýho originálu. Současně to asi i šoupá středovou frekvenci záběru ve středech, takže je s touhle funkcí trochu těžší si nakroutit to, co nám sedí. Nicméně při otočení modrýho gain poťáku na max se bez jakýhokoliv nakopávače dostaneme tam, kdy žádnej jinej aparát bez pomocníka nehraje takhle konkrétně. Pořád to ale neni dost konkrétní, jako ostatní zesilovače s TSkem. Nejlepšího výsledku jsme za mě osobně dosáhli tak, že jsme k tomuhle nastavení přidali EQ s posílenejma středma a udělali opak toho, co funguje na Peavey 5150. Aby byl zvuk dost pevnej, musel bejt hlavní poták gainu trochu ohulenější aby propustil víc basů. Takže EQ, kterej přidává trochu ty středy neni díkybohu tak silnej a úroveň zkreslení leze do aparátu slabší a aparát se stará o veškerej gain. Sice to potom víc šumí, ale stejně tyhle věci pro úplnej klid by měli mít bránu ještě ve smyčce.

Oproti černobílýmu originálu má větší záběr v basech, což se promítne trochu i na jinym nastavení poťáků na středy. Nicméně frekvenčně to zabírá ve středech zase správně, kdy to proleze vždycky. Dobrá je funkce resonance která na předchůdci chyběla. Může si člověk potom navolit poměr basy/resonance, co mu sedí víc. Výchozí nastavení resonance jako předchůdce bylo na půl dráhy.

Engly

Fireball 60 mk. I
bright on, depth off, ultra gain kanál - charakter zkreslení už má oproti EVH 5150 III 100w přítomnost tý pevnosti v basech, ale zase tam chybí kousanec ve středech. Neni to asi tolik placatý jako 6505+, ale pořád bych to placatějšim ve středech pořád nazýval.

Barva zvuku je taková ta typicky englovská a bohužel i ta, která mě nebaví. Posílený pásma kolem 500hz a úpadek okolo 1 - 2 khz. Prostě přesnej opak Peavey a EVHček. Ještě k tomu samotnej fireball 60 je obecně nastavenej dost do V, takže tam nastavení středů začíná mít smysl až od políčka 8. Presence je naopak zase až moc agresivní a ideál je někde kolem čtvrtky +/-. Rezerva gainu je neskutečná. 3,5 stačí na totální pilu a snad žádnej jinej aparát nedisponuje tak silnym gainem. To mi ale nevadí a klidně to uvítám. Když o má bejt high gain, tak pořádnej :D Plus vidim ale i když má jedno volume, takže se nachází až za smyčkou, díky čemuž nemusim měnit parametry efektů ve smyčce, když hejbu s hlasitostí.

Powerball II 100w
3. kanál - prakticky stejnej charakter jako fireball. Co jsem viděl video, tak druhý generace maj údajně slabší gain a musí se točit dost daleko. Stejný v mym případě, kdy gain byl na 7,5. A lampy v preampu byly v pořádku. Původně teda V1 nebyla a gain byl na 9, tak to jsem věděl hned že je něco špatně.

4. kanál - totálně ořezanej o basy, který tam snad ani nejsou. To znamená žádná pevnost a při tlumení zvuk už prokluzuje. Na totálně podladěný ladění by to asi fungovalo dobře, ale to já nepoužívám.

Barva výslednýho zvuku opět typicky Englovská viz fireball. I když tam člověk aktivoval mid boost, tak se trochu šoupla frekvence a muselo se potom hnout s vejškama, ale člověk se prakticky vrátil tam, kde byl. Nějakou změnu to teda udělalo, ale peavey z toho nebylo. Čemu bylo ale podobný peaveum bylo depth (resonance) a presence, kdy největší změnu hlavně presence dělalo na samotný konci dráhy. Na to kolik ten zesilovač stojí, tak to bylo pro mě docela zklamání. Nejpoužitelnějí kanál prakticky kopíral o dost levnější fireball. Ani přítomnost brány mi moc neřekla. Záběr gatu byl na mě pořád moc prudkej.

Savage 120 mk.I
lead boost on - obdoba charakteru zkreslení fireballa a 3. kanálu powerballa, akorát s větší přítomností středů, což zaručuje větší kousanec.
lead boost off - jenom uhryznutější basy před zkreslenim, i když asi ne tolik, jako v případě 4. kanálu powerballa. Vhodný zase asi na podladěnější kytary. Pro moje potřeby byl pevnější zvuk, když byl boost zaplej.

Barva zvuku typicky englovská. Presence agresivnější jako na fireballu a contour posouvá frekvence jenom trochu jinak. Pořád ale jsou typicky englovsky posílený středy kolem 500hz a ty vyšší jsou vyřízlý. Mám radši ten opak. Největší nevýhodou je ale přepínač depth. V poloze vypnuto je to nějak málo a v poloze zapnuto hrozně moc.

Peavey Ultra série

Peavey Triple XXX/3120
crunch/rhythm kanál - ačkoliv se to jmenuje jako věc pro nějakej crunchovej zvuk, tak tenhle kanál je klasickej high gain. Charakter zkreslení je ještě o něco pevnější v basech než engly. Ve středech je možná na tom stejně, jako právě fireball/3. kanál powerballa, ale ona přítomnsot basů zvuk při tlumení pěkně zasekává, což u englů klouže.

ultra/lead kanál - v obdodu je údajně nějak větší přítomnsot basů, čimž ztratí oproti předchozímu kanálu kousavost ve středech. Kdybych to měl něčemu přiblížit, tak crunch/rhythm kanál jsou jak lead na 6505+ a ultra/lead jsou jak lead kanál na originální 6505.

Barva zvuku je zase typicky peaveyovská, hlavně právě v těch středech. Díky aktivnímu eq lze udělat obrovský množství basů, středů i vejšek, ale vždycky se ten poměr zachová, že ty středy zabíraj jako van halen modely. Basy a vejšky zabíraj v jinejch pásmech a určitá podobnost je spíš víc s EVhčkama, než s 5150/6505 sérií. Hlavně co se týče pásmo vejšek. Menší nevýhoda je na stavení presence a reosnance, který je zabudovaný na 3 presety do damping přepínače. Ono i na ten nejnižší preset je to nastavení tak agresivní, že podobnýho výsledku nám dá 6505 s presence a resonance u konci drah. Zabírá to zase samozřejmě mírně trochu frekvenčně jinak, než právě ty 6505, ale ten aktivní eq preamp to prostě nějak vždycky utáhne. Výhzoda je napevnio zabudovanýho obvodu noise reduction, kdy nás neruší při pauzám žádnej šum a výsledný master volume všech kanálů, který sice powerball a savage maj taky, ale tam pořád ta hlasitost stoupá moc skokově. Tady to jde krásně plynule.

Peavey JSX
ultra kanál fat on - prakticky totožnej s crunch kanálem Triple XXX/3120
ultra kanál fat off - jakmile se tenhle přepínač vypne, trochu se zúží záběr, což o trochu sice ubere gain, ale zase to začne kousat ve středech minimálně stejně, jako EVHčka, nebo Savage. S tim bonusem, že tam je větší pevnost a celkově je to nejspíš přesně tam, kde to má bejt. Zkrátka pevnej kousavej a sevřenej zvuk, že to zatim funguje nejlíp. Pravdou je, že EVH Stealth ještě o něco víc štěká a pumpuje, ale tam je zapotřebí to dohnat tim ekvlizérem před aparátem, kterej neni tolik blbuvzdornej jako TSko. Zkrátka funguje to nejlíp tam kde se nakopává TSkem :D

Barva zvuku totožná viz Triple XXX/3120. Jenom ve středech to nemá tak velkej záběr dolu a nahoru. Z třípolohovýho přepínače se stal kalsickej poťákovej presence a resonance, kterej ale funguje nejlíp na 0 a je podobně jako triple XXX/3120 agresivní. Jediej rozdíl je ten, že se nejspíš tahle transformace na poťákovou verzi dotkla trošku žeje to jak na vahách víc přidaný v basech (resonance) a o to víc ubraný ve vejškách (presence). Pořád ale to celý tahá nejspíš ten aktivní EQ v preampu. Noise reduction je tu taky ve formě poťáku, takže kdyby se někomu zachtělo z nepochopitelnejch důvodů mít přítomnsot šum, stačí stáhnout poťák.

Kopírky Peavey

Bugera 333
ultra kanál - tohle je kopie spíš tkaovýho hybrida mezi triple xxx a jsx. Uspořádání kanálů to má z jsx a funkce z triple xxx. Ultra kanál se teda rovná crunch/rhythm z triple xxx/3120 a ultra kanálu fat on na jsx. Nejspíš díky šetření na trafech neni zvuk až tolik pevnej ale je hrozně blízko a musí se člověk fakt dost soustředit aby to v tom slyšel.

Ačkoliv je koncák zase přípínatelnej na 3 presety, tak zabírá blíž k jsx. Jinak platí o barvě zvuku všechno podle jeho předloh.

PRS

PRS MT15
lead kanál - charakter zkreslení je na způsob 3. kanálu powerballa II a to i včetně síly zkreslení.
Barva tónu je blíž englum, než k peaveyum. Možná ne tolik agresivní, jako engly, ale zkrátka zase posílený víc ty nižší středy, než ty vyšší a to mě moc nebaví. Výhoda je samozřejmě, jak je ta hlava malá a lehká. Spíš bych si vzal ale radši osobně ten fireball, protože mi víc vyhovuje mít volume za smyčkou, než před smyčkou. Viz poslední věta o fireballu.
Naposledy upravil(a) innerself dne 20.09.2023 15:50, celkem upraveno 3 x.
innerself

Příspěvek od innerself »

Návod, jak bez zasáhnutí do zesilovače udělat z dvojkanálovýho Rectifiera o dost víc tight mašinu :D Čas 4:17
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“