Jedna se o kompilační dvojdesku, kterou tata za minulého režimu propašoval z Polska. Takže spíše už ke konci éry skupiny ABBA, kdy vznikla kompilace The Best of. Přesný rok vydání zjistím zítra. Co se týká stereobaze tak takhle širokou stereobazi jsem ještě neviděl ale zní to opravdu divně. Jakoby tam chyběly středy.Fořt píše: 5.02.2020 21:42 Však jsem o přenosce nepsal ani ťuk … První singly a snad i album Abby vyšlo MONO. To pak většinou zní líp, když se přepne zesilovač na MONO, mohlo by to být i tím. Anebo jak jsem psal. Někomu prostě poslech široké stereobáze nevyhovuje.
Gramofon Tesla NZC150 - přenoska
Pravidla fóra
Re: Gramofon Tesla NZC150 - přenoska
Rok vydání desky je 1987. Vydalo studio Polar music entertainment. Takže jsem se spletl, je to deska z 80. let.JanM píše: 5.02.2020 22:06Jedna se o kompilační dvojdesku, kterou tata za minulého režimu propašoval z Polska. Takže spíše už ke konci éry skupiny ABBA, kdy vznikla kompilace The Best of. Přesný rok vydání zjistím zítra. Co se týká stereobaze tak takhle širokou stereobazi jsem ještě neviděl ale zní to opravdu divně. Jakoby tam chyběly středy.Fořt píše: 5.02.2020 21:42 Však jsem o přenosce nepsal ani ťuk … První singly a snad i album Abby vyšlo MONO. To pak většinou zní líp, když se přepne zesilovač na MONO, mohlo by to být i tím. Anebo jak jsem psal. Někomu prostě poslech široké stereobáze nevyhovuje.
Je nějaký zvukový rozdíl mezi novou vinylovou deskou (i když digitálně masterovanou) a záznamem na CD? Přijde mi že na studiových CD je záznam takový umělý, jakoby zpěv někdo dodatečně připojil k hudbě. Lépe vychází Live CD, kde hudba působí živěji a rozdíl jde poznat i na NTB a levných peckach, stejně tak na jednom discmanu, který má na svou cenu překvapivě kvalitní zvukovku. Jak je na tom studiová nahrávka z novodobého vinylu?Fořt píše: 4.02.2020 9:54 Teď je to taková móda, s těmi nově vydávanými vinyly. Jaký to má smysl, když jde většinou o nahrávky pořízené digitálně (u nových titulů) nebo digitálně remasterované (u reedic)?
Není. Proč by měl být? Snad jen že vinyl na blbém gramofonu bud hrát hůř než na CD, a někdy i na dobrém, pokud si zrovna používaná přenoska se záznamem moc nesedne (už jsem to tu psal - tracking, intergroove distortion). Fajnšmekři si pořizují několik přenosek s různým tvarem hrotu, přítlakem, apod., nastavují individuálně antiskating, atd.
Na tomhle fóru i na internetu jsem našel spoustu dohadů mezi netopýry a lidma s normalnima ušima o tom jak to vlastně je s kvalitou vinylu. Jedni říkají že na vinyl se dělá speciální mastering, jiní říkají že je to jenom velké černé CD bez rozdílu. Zajímá mě co z toho je pravda.Fořt píše: 10.02.2020 22:23 Není. Proč by měl být? Snad jen že vinyl na blbém gramofonu bud hrát hůř než na CD, a někdy i na dobrém, pokud si zrovna používaná přenoska se záznamem moc nesedne (už jsem to tu psal - tracking, intergroove distortion). Fajnšmekři si pořizují několik přenosek s různým tvarem hrotu, přítlakem, apod., nastavují individuálně antiskating, atd.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pravda je tam někde venku.
Na vinyl se dělá samozřejmě mastering s RIAA ekvalizací. Co to je, si můžeš přečíst např. tady:
https://en.wikipedia.org/wiki/RIAA_equalization
Ale ten by se měl při reprodukci přes phono preamp s opačnou (zrcadlovou) ekvalizací srovnat do "normálu". Na posazení vokálu a nástrojů v celkovém mixu by to nemělo mít žádný vliv, to je spíš záležitost reverbů, stereo image, multiband komprese, expanze, gate, aj. Dnes se to s jejich aplikací přehání.
Dělá se spíš opačný proces při digitálním remasteringu původně analogových nahrávek, kdy se pomocí výše uvedených efektů uměle přidává informace, která tam vzhledem k limitům původního záznamu na magnetický pás nikdy nebyla. Pokud je k dispozici původní vícestopý záznam, tak je snaha ty stopy např. pomocí gate očistit od přeslechů a pomocí reverbů v mixu oddělit. Cílem je víc HiFi a co nejvíc informací. Že se to hůř poslouchá je druhá věc... Guláš je taky lepší, když se rozleží a chutě se spojí.
Možná se někdy dělá opak, že se digitální nahrávka prožene přes mgt. pás, který ji přirozeně frekvenčně ořeže a zkomprimuje. Ale dnes se to dělá spíš opět digitálně pomocí HW simulací a SW pluginů.
Ale ten by se měl při reprodukci přes phono preamp s opačnou (zrcadlovou) ekvalizací srovnat do "normálu". Na posazení vokálu a nástrojů v celkovém mixu by to nemělo mít žádný vliv, to je spíš záležitost reverbů, stereo image, multiband komprese, expanze, gate, aj. Dnes se to s jejich aplikací přehání.
Dělá se spíš opačný proces při digitálním remasteringu původně analogových nahrávek, kdy se pomocí výše uvedených efektů uměle přidává informace, která tam vzhledem k limitům původního záznamu na magnetický pás nikdy nebyla. Pokud je k dispozici původní vícestopý záznam, tak je snaha ty stopy např. pomocí gate očistit od přeslechů a pomocí reverbů v mixu oddělit. Cílem je víc HiFi a co nejvíc informací. Že se to hůř poslouchá je druhá věc... Guláš je taky lepší, když se rozleží a chutě se spojí.
Možná se někdy dělá opak, že se digitální nahrávka prožene přes mgt. pás, který ji přirozeně frekvenčně ořeže a zkomprimuje. Ale dnes se to dělá spíš opět digitálně pomocí HW simulací a SW pluginů.
Má to něco společného s tím že nahrávka na CD nebo Spotify má zesílené tiché pasáže ale na vinylech to tak není? Někdy to dopadá tak že refreny a zbytek pisně už jde pořádně odlišit jenom v textu. Tu ekvalizaci jsem z toho grafu a popisu uplně nepochopil.Fořt píše: 12.02.2020 8:10 Na vinyl se dělá samozřejmě mastering s RIAA ekvalizací. Co to je, si můžeš přečíst např. tady:
Se zesílením tichých pasáží to nemá nic společného. Za ty může komprese (dělá se hlavně v rádiích, kdy je potřeba srovnat hlasitost různě hlasitých nahrávek, a taky zmenšit dynamický rozsah, abys třeba při poslechu v autě slyšel i tiché pasáže).
Ta RIAA ekvalizace u desek (dělala se ale ještě před sjednocením na standard RIAA, i u šelakových desek 78 rpm, každá (větší) gramofirma měla svou EQ křivku, ale byly dost podobné) se dělá kvůli dosažení větší hustoty záznamu, tj. zmenšení šířky drážky. V silných basových pasážích má hrot přenosky větší rozkmit, čili potřebuje širší drážku, aby z ní nevyskočil. Proto se při masteringu basy redukovaly, aby byl rozkmit menší, a tím mohla být drážka uzší. Předzesilovač pak má vyřešenou ekvalizaci přesně opačně, tj. ty ubrané basy přidává. U výšek je to naopak. Tam se při masteringu výšky přidají, a v předzesilovači uberou. To má ten pozitivní efekt, že se při zesílení potlačí nežádoucí šum a praskot, které jsou spojeny s mechanickým záznamem a přehráváním (tření hrotu v drážce, kontakt s prachem a jinými nečistotami v drážce). Tu frekvenční charakteristiku, dnes standardně v RIAA standardu, by měl mít každý předzesilovač, který je označen jako phono, ať už je přenoska typu MM (moving magnet, klasická magnetodynamická) nebo MC (moving coil). Některé lepší a dražší preampy mohou mít tu RIAA EQ vypínatelnou, nebo mají možnost volby i jiného standardu z těch starších před sjednocením na RIAA (např. RCA Victor). To je hlavně pro přehrávání starých šelakových desek (ano, se speciální přenoskou-hrotem se dají přehrávat na moderním gramofonu, pokud má 78 rpm). Nevím přesně, jak je to ale u krystalových přenosek, které nepotřebují předzesilovač. Myslím, že je to nějak vyřešeno už u frekvenční odezvy té přenosky, to zvýraznění basů a potlačení výšek, nicméně vzhledem k její nižší kvalitě se to asi moc neřeší.
Ta RIAA ekvalizace u desek (dělala se ale ještě před sjednocením na standard RIAA, i u šelakových desek 78 rpm, každá (větší) gramofirma měla svou EQ křivku, ale byly dost podobné) se dělá kvůli dosažení větší hustoty záznamu, tj. zmenšení šířky drážky. V silných basových pasážích má hrot přenosky větší rozkmit, čili potřebuje širší drážku, aby z ní nevyskočil. Proto se při masteringu basy redukovaly, aby byl rozkmit menší, a tím mohla být drážka uzší. Předzesilovač pak má vyřešenou ekvalizaci přesně opačně, tj. ty ubrané basy přidává. U výšek je to naopak. Tam se při masteringu výšky přidají, a v předzesilovači uberou. To má ten pozitivní efekt, že se při zesílení potlačí nežádoucí šum a praskot, které jsou spojeny s mechanickým záznamem a přehráváním (tření hrotu v drážce, kontakt s prachem a jinými nečistotami v drážce). Tu frekvenční charakteristiku, dnes standardně v RIAA standardu, by měl mít každý předzesilovač, který je označen jako phono, ať už je přenoska typu MM (moving magnet, klasická magnetodynamická) nebo MC (moving coil). Některé lepší a dražší preampy mohou mít tu RIAA EQ vypínatelnou, nebo mají možnost volby i jiného standardu z těch starších před sjednocením na RIAA (např. RCA Victor). To je hlavně pro přehrávání starých šelakových desek (ano, se speciální přenoskou-hrotem se dají přehrávat na moderním gramofonu, pokud má 78 rpm). Nevím přesně, jak je to ale u krystalových přenosek, které nepotřebují předzesilovač. Myslím, že je to nějak vyřešeno už u frekvenční odezvy té přenosky, to zvýraznění basů a potlačení výšek, nicméně vzhledem k její nižší kvalitě se to asi moc neřeší.
Koupil jsem ze zvědavosti jednu novou desku, hraje to i s tou krystalovou přenoskou opravdu dobře, možná trochu lépe než záznam z Youtube nebo Spotify. Jak ale poznám že je potřeba vyměnit jehlu? Lze to nějak poznat prostým pohledem na přenosku nebo se to projevuje nějakou charakteristickou vadou zvuku?
Krystalová přenoska se nemusí zkoumat. Pokud si chceš přehrát (v budoucnu) nějakou vinylovou desku (z dobré hmoty a s kvalitním masteringem a archivní nahrávkou a archivním výliskem oblíbené hudby) několik set krát, vůbec tu krystalku nepoužívej. Charakterickou vadu zvuku získá především LP, rozhodně dříve než přenoska.
Naposledy upravil(a) starypard dne 29.03.2020 9:52, celkem upraveno 1 x.
Některé staré desky mi na tuhle přenosku hrají překvapivě dobře, jedna už je celkem opotřebená. Jako ozvučení používám Aiwu NSX-V900, která má poměrně kvalitní zvuk. Co mi říkal otec jakožto ten kdo tenhle gramofon a desky před cca 30 lety používal, tak moc nečistil a zřejmě ty desky nikdy nepouštěl na jinem gramci nebo s jinou přenoskou. Co vlastně u krystalové přenosky způsobuje opotřebení? Nejsem si jistý jestli se mi vyplatí měnit přenosku za skoro 1000 korun když pravděpodobně rozdíl zvuku nepoznám. Slyšel jsem něco o tom že hlavní problém způsobuje přítlak a potom i opotřebení (znečištění) hrotu. Lze opotřebení desek alespoň snížit snížením přítlaku a vyčištěním hrotu?starypard píše: 27.03.2020 20:05 Krystylová přenoska se nemusí zkoumat. Pokud si chceš přehrát (v budoucnu) nějakou vinylovou desku (z dobré hmoty a s kvalitním masteringem a archivní nahrávkou a archivním výliskem oblíbené hudby) několik set krát, vůbec tu krystalku nepoužívej. Charakterickou vadu zvuku získá především LP, rozhodně dříve než přenoska.
přitlak je daný a hrot máš snad čistý nee?
můžeš si desku namatlat třeba petrolejem, aby to líp klouzalo
můžeš si desku namatlat třeba petrolejem, aby to líp klouzalo
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Přítlak je daný a moc měnit nejde. Co se týká hrotu, tak samotná špička hrotu je čistá, akorát kousek dá je trochu prachu ale to asi vadit nebude. Jenom se tu snažím přijít na to, jak je možné že cca 35 let stará, zřejmě v minulosti hodně používaná krystalová přenoska hraje stejně dobře jako CD a jak moc to opotřebuje desky.
Jestli chceš hoblovat staré desky starou přenoskou, tak je to celkem jedno, pokud tak už někdo činil před tebou. Desky už jsou dávno pro jiný systém a zřejmě i pro novou krystalku nepoužitelné. Hrot krystalky je vybroušený do safíru, rychleji se opotřebovává a je mj. citlivý na vlhkost (základní věci, snadno dohledatelné na netu). Neopotřebený hrot desku zase až tak nemrví, ale. Ze zkušenosti, stačilo jednou projet vinyl na krystalce a když jsi to pak přehrál na magnetodynamické, tak jsi u toho měl pěkný táborák v ambientu (jakože praská oheň kamarád
). Zejména při obvyklém stylu používání gramců s krystalkou v té době. Vložku nebo hrot měnil včas málokdo. Jestli chceš přehrávat nové vinyly, tak ten krám rovnou vyhoď. Myslím, že se snad i dá předělat na magnetodynamiku, ale předzesilovač atd. Je to stará konstrukce, tj. lepší přenoska ti přidá i na kraválu od pohonu atd. Pro rozumnou kvalitu k ničemu, podložka pod květináč.
https://www.hifiroom.cz/raj-analogu/prenoska-t9910.html
https://www.hifiroom.cz/raj-analogu/prenoska-t9910.html
Pokračujme v debatě, resp. ji postupně ukončeme, jakožto neplodnou, vzhledem ku postatě věci.JanM píše: 28.03.2020 8:56Některé staré desky mi na tuhle přenosku hrají překvapivě dobře, jedna už je celkem opotřebená. Jako ozvučení používám Aiwu NSX-V900, která má poměrně kvalitní zvuk. Co mi říkal otec jakožto ten kdo tenhle gramofon a desky před cca 30 lety používal, tak moc nečistil a zřejmě ty desky nikdy nepouštěl na jinem gramci nebo s jinou přenoskou. Co vlastně u krystalové přenosky způsobuje opotřebení? Nejsem si jistý jestli se mi vyplatí měnit přenosku za skoro 1000 korun když pravděpodobně rozdíl zvuku nepoznám. Slyšel jsem něco o tom že hlavní problém způsobuje přítlak a potom i opotřebení (znečištění) hrotu. Lze opotřebení desek alespoň snížit snížením přítlaku a vyčištěním hrotu?starypard píše: 27.03.2020 20:05 Krystylová přenoska se nemusí zkoumat. Pokud si chceš přehrát (v budoucnu) nějakou vinylovou desku (z dobré hmoty a s kvalitním masteringem a archivní nahrávkou a archivním výliskem oblíbené hudby) několik set krát, vůbec tu krystalku nepoužívej. Charakterickou vadu zvuku získá především LP, rozhodně dříve než přenoska.
Zmíněný gramofon je to nejlevnější ořezávátko, které se vyrábělo, za gramofon to v podstatě označit nelze, je to prostě točítko a krouhátko. Přitom, kvalitní gramofon s magnetodynamickou přenoskou koupíš na inzerát do dvou tisíc. Aiwa NSX - V900 je "věž", která NEMÁ "poměrně kvalitní zvu". Je klasická středovka, s "radiovým" zvukem, podvyživeným zesilovačem,výkon nemá v podstatě žádný, basy jsou na bedničkách, co k tomu jsou honěné (čti: deformované) bassreflexem, výšky to nemá žádné. Při zesílení to nemá ani lineární ani fysiologický průběh, je to v podstatě nanic. Po připojení na řádnou reprobednu to nehraje vůbec. Jediná kloudná věž té řady je NSX-999 MkII, ale také po ní nesmíš chtít zázraky. Spíš to dělá kravál (výkon je víc než dostatečný) nežli by to "věrně přenášelo" zvuk. Hifi není nic z té řady, tak nebyla konstruována.
Se zmíněnou kombinací tedy jednak časem zničíš všechny LP, jednak si je ani neužiješ, protože na nich neuslyšíš tu hudbu, která tam je nahraná.
Ta špatná přenoska, to už mi taky došlo že bez výměny přenosky to asi nepůjde, takže bych se začal poohlížet po nové. Omlouvám se že mi to trvalo tak dlouho. Gramofon jsem zatím moc nepoužíval abych šetřil desky, protože vím že ta krystalová přenoska je špatná a myslel jsem že se to dá změnit nějakým nastavením, ale bez výměny přenosky to asi opravdu nepůjde. Dal by se gramofon vylepšit instalací magnetodynamické přenosky AT-91starypard píše: 29.03.2020 9:50 Pokračujme v debatě, resp. ji postupně ukončeme, jakožto neplodnou, vzhledem ku postatě věci.
Zmíněný gramofon je to nejlevnější ořezávátko, které se vyrábělo, za gramofon to v podstatě označit nelze, je to prostě točítko a krouhátko. Přitom, kvalitní gramofon s magnetodynamickou přenoskou koupíš na inzerát do dvou tisíc.
https://www.ame.cz/Elektronika/Gramohro ... 10699.aspx
případně s přenoskou Ortofon OM-5E s eliptickým hrotem?
https://www.hi-fisystemy.cz/produkty/gr ... --EALw_wcB
Našel jsem něco o tom že eliptický hrot má lepší detaily.
Nejsem audiofil, co se týká věže tak při použití CD mi po úpravě ekvalizérem mi zvukově dostačuje, ale ta krystalová přenoska už má nejlepší léta za sebou.
Přečetl jsem až teď i příspěvek nad Starypardem. Gramofon se upravit dá, zvuková kvalita mi dostačuje, ale jde mi o hlavně to aby to při hraní nepožkozovalo desky.
Teď koukám, že to je “dvousystémový” přístroj od začátku. Žil jsem v domění, že na magnet to předělali v průběhu výroby. Záleží na tobě. Já bych do toho neinvestoval a už vůbec ne tu relativně (pro tento případ) drahou AT.
Pro mě je ta kvalita zuvku dostačující a jde mi opravdu s tou úpravou spíše o to aby to nebyla fréza. Kromě toho ta stará krystalka se začíná pomalu rozpadat. Akorát je při přehrávání slyšet praskání, což jsem s pomocí google zjistil že je způsobeno prachem. Lze desku vyčistit antistatickým hadříkem na brýle?jbiker píše: 29.03.2020 20:48 Teď koukám, že to je “dvousystémový” přístroj od začátku. Žil jsem v domění, že na magnet to předělali v průběhu výroby. Záleží na tobě. Já bych do toho neinvestoval a už vůbec ne tu relativně (pro tento případ) drahou AT.
pokud budeš chtít přes desku lépe vidět, pak ano
základ je štetec na desky a isopropilalkohol na větší akce
ostatně návodů bude plný net
základ je štetec na desky a isopropilalkohol na větší akce
ostatně návodů bude plný net
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ