Kde koupit gumu na vytvoření membrány u reproduktoru
-
FirePotatoe
- Nový uživatel
Kde koupit gumu na vytvoření membrány u reproduktoru
Jen jsem se chtěl zeptat, zda někdo neví kde sehnat gumu na tvorbu reproduktorové membrány.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kde koupit gumu na vytvoření membrány u reproduktoru
Pokud jsi takový frajer, že si troufáš na výrobu membrány, tak použij rýžový papír, ten se na to jakž takž hodí. Guma nikoli. A jestli potřebuješ jen závěs a chceš ho mít gumový, tak si kup náhradní, třeba tady:
https://www.skleptonsil.pl/zawieszenia- ... ,c103.html
Nebo vezmi rozum do hrsti a dej reproduktor do servisu, protože dle Tvého dotazu je jasné, že to stejně zmastíš. Tu je seznam: aparatury-64/
https://www.skleptonsil.pl/zawieszenia- ... ,c103.html
Nebo vezmi rozum do hrsti a dej reproduktor do servisu, protože dle Tvého dotazu je jasné, že to stejně zmastíš. Tu je seznam: aparatury-64/
-
FirePotatoe
- Nový uživatel
nejdu opravovat reproduktor, nýbrž vytvořit svůj koncept, vím že o není guma ale nevěděl jsem k jakému jinému materiálu bych to mohl přirovnat.
dale ten závěs nemůže být kulatý, mám jiné představy.
dale ten závěs nemůže být kulatý, mám jiné představy.
máš oválné představy? k čemu to má sloužit, ono jen udělat a vystředit cívku není sranda, když pominu třeba středičku...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
-
FirePotatoe
- Nový uživatel
no, ne, potřeboval bych hlavne vedet co je to za materiál, dá se to nejak odlít. jinak nejlepsi by byl čtverec
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No, otázkou je, jestli vůbec chápeš, jak reproduktor funguje. Membrána totiž musí být co nejpevnější,
aby odolala tlaku vzduchu. Ve chvíli, kde se začne deformovat, tak se zvuk zkreslí. A to dost hnusně.
Krom toho membrána musí mít i jiné vlastnosti, aby vůbec hrála.
Proto je guma přesně to, co je nejméně vhodné, což je u reproduktorů patrné na první pohled. Navíc si musíš uvědomit, co tu membránu vlastně přesně
pohání. Tedy materiál membrány by měl být co nejlehčí. Použij ten rýžový papír, případně ho můžeš zkusit ještě zpevnit, např. šelakem. No a závěs. Jak na něj? V dobách temna 80. let se zničené závěsy reproduktorů
mimo jiné opravovali i tak, že se používala jelenice. Viděl jsem to na nějakých Tesla ARO... i na ARM... Kupodivu to docela fungovalo a vydrželo to vlastně jakékoli zacházení. Inspiruj se třeba tímto.
Jinak Trevor má pravdu. Výroba cívky není snadná. Asi bych nějaké cívky doma našel, leč nevím, jaký průměr potřebuješ. Jen pro zajímavost, zkus nám popsat, jak budeš cívku středit, abychom věděli, že nás netaháš za fusekli a že to myslíš vážně.
Nedávno po mně jeden chtěl starý reproduktory, že by z košů dělal stínítka na své umělecké lampy. Kam na ty nápady lidi chodí...
aby odolala tlaku vzduchu. Ve chvíli, kde se začne deformovat, tak se zvuk zkreslí. A to dost hnusně.
Krom toho membrána musí mít i jiné vlastnosti, aby vůbec hrála.
Proto je guma přesně to, co je nejméně vhodné, což je u reproduktorů patrné na první pohled. Navíc si musíš uvědomit, co tu membránu vlastně přesně
pohání. Tedy materiál membrány by měl být co nejlehčí. Použij ten rýžový papír, případně ho můžeš zkusit ještě zpevnit, např. šelakem. No a závěs. Jak na něj? V dobách temna 80. let se zničené závěsy reproduktorů
mimo jiné opravovali i tak, že se používala jelenice. Viděl jsem to na nějakých Tesla ARO... i na ARM... Kupodivu to docela fungovalo a vydrželo to vlastně jakékoli zacházení. Inspiruj se třeba tímto.
Jinak Trevor má pravdu. Výroba cívky není snadná. Asi bych nějaké cívky doma našel, leč nevím, jaký průměr potřebuješ. Jen pro zajímavost, zkus nám popsat, jak budeš cívku středit, abychom věděli, že nás netaháš za fusekli a že to myslíš vážně.
Nedávno po mně jeden chtěl starý reproduktory, že by z košů dělal stínítka na své umělecké lampy. Kam na ty nápady lidi chodí...
-
FirePotatoe
- Nový uživatel
to zatím nevím, už mám objednanou knížku ve které se cívky také probírají. Ale za nos vás netahám. jsem kutil a zajímám se o elektrotechniku, v poslední době i o audiotechniku. Jsem začátečník a vím že asi dělám věci na které nemám dost znalostí. Jak jsem říkal kouopil jsem si knížku. Chtěl bych tomu více rozumět. No a také jsem dostal takový nápad že bych si vyrobil reproduktor. A tak jsem se dal do vymýšlení. Cívky začnu dělat pravděpodobně tento týden. Nicméně děkuji za rady.
Asi by bylo dobré začít s elektrikou a akustikou tak, že si o tom něco přečteš. Při tom zjistíš, co se obvykle nedělá doma. Reproduktor je věc, která se obvykle doma nevyrábí. Vyrobit zesilovač, zapojit reproduktory v reprobedně, vyrobit výhybky do reprobeden (reproboxů), vyrobit reprobedny : to je příklad věcí, které lze s určitými znalostmi postavit (vyrobit) doma amatérsky. 
Pokud vím, tak na tomto webu nepřispívá nikdo, kdo by se zabýval opravama nebo úpravama reproduktorů. Na repromanii nebo audiowebu najdeš články/návody na drobné úpravy reproduktorů. Třeba odstranění ferofluidu z výškového repra, lakování/barvení mebrány, apod. Ale výrobu membrán ani kmitaček doma nikdo nedělá. Natož odlívání hranatých košů a magnetů.
Pokud oslovíš opraváře reproduktorů, tak bys mohl nějaké info dostat, ale ani oni ty komponenty sami nevyrábějí. Kupují si náhradní membrány, závěsy, kmitačky a lepí to do původních košů s magnety.
Pokud plánuješ vyrobit reproduktor běžné konstrukce od membrány po magnet doma na koleně, tak se setkáš jen s výsměchem, v tomto ti nikdo nepomůže.
Jediný hranatý reproduktor, na který jsem narazil dávám do odkazů níže. Týpek nalepí nějaký vibrátor na desku XPS polystyrenu a hraje to ... nějak (prý slušně). Určitě ale lépe, než čeho dosáhneš vlatní výrobou membrány čtvercového tvaru.
https://www.youtube.com/watch?v=CKIye4RZ-5k
https://www.youtube.com/watch?v=zdkyGDqU7xA
Pokud oslovíš opraváře reproduktorů, tak bys mohl nějaké info dostat, ale ani oni ty komponenty sami nevyrábějí. Kupují si náhradní membrány, závěsy, kmitačky a lepí to do původních košů s magnety.
Pokud plánuješ vyrobit reproduktor běžné konstrukce od membrány po magnet doma na koleně, tak se setkáš jen s výsměchem, v tomto ti nikdo nepomůže.
Jediný hranatý reproduktor, na který jsem narazil dávám do odkazů níže. Týpek nalepí nějaký vibrátor na desku XPS polystyrenu a hraje to ... nějak (prý slušně). Určitě ale lépe, než čeho dosáhneš vlatní výrobou membrány čtvercového tvaru.
https://www.youtube.com/watch?v=CKIye4RZ-5k
https://www.youtube.com/watch?v=zdkyGDqU7xA