Gramofon - výměna raménka nebo výběr jiného gramofonu

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Ivca

Gramofon - výměna raménka nebo výběr jiného gramofonu

Příspěvek od Ivca »

Ahoj, sem ženská, sem blbá a poprví vybírám gramofon (jako dárek pro ne úplně náročného uživatele).
Našla jsem jeden, který má vše, co by se mohlo hodit. Jediné mínus, přenoska je piezoelektrická (keramická, krystalová) - takto zkopírováno od prodejce. Lze přenoska vyměnit za MM přenosku? Někde jsem četla, že je nutné vyměnit celé raménko, ale nikde žádná nemohu najít.
Pak mě ještě napadlo zablbnout si a koupit něco z bazaru.. Co mám ale hledat, jaké značky, jaký rok výroby? V inzerátech je často téměř nulové info
Trevor
Odborník

Re: Gramofon - výměna raménka nebo výběr jiného gramofonu

Příspěvek od Trevor »

u takových dotazů je dobrý dát odkaz co sis vybrala a kolik na to máš, aby se dalo něco dál vymýšlet...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Ivca

Příspěvek od Ivca »

Trevor píše: 17.04.2020 21:14 u takových dotazů je dobrý dát odkaz co sis vybrala a kolik na to máš, aby se dalo něco dál vymýšlet...
Děkuji za odpověď! Odkaz jsem sem schválně nedávala, protože se bojím takových těch internetových reakcí "Jo ty nehodláš koupit stroj za dvacet?"

Je to tento:
https://www.alza.cz/victrola-vta-270b-h ... 718740.htm

Pozitivem je možnost přehrávání i starých kazet, což nám doma schází, možnost připojení externích repro (napojíme na domácí kino) a samozřejmě vzhled, který by měl dotyčného poslat rovnou do nebe. Nechci ale obětovat "základ" gramce. Pokud MM přenoska šetří desky a přenáší lepší kvalitu zvuku, pak ji upřednostňuji před tou levnější. Tak mě napadá, že výměnou získám 100% ideální stroj... Pokud to ale vyměnit nejde, tak sem zas v loji.
Ivca

Příspěvek od Ivca »

Trevor píše: 17.04.2020 21:14 u takových dotazů je dobrý dát odkaz co sis vybrala a kolik na to máš, aby se dalo něco dál vymýšlet...
Jo a ještě kolik na to mám... Nerada bych dávala ohraničení, spíš bych radši znala možnosti a jejich cenu a podle toho se rozhodla. Nemůžu stoupat do žádných astronomických částek, přes desítku jít nemůžu. To snad až budu starší :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

To, co sis vybrala, raději ne, design nedesign. Spíše něco takového:
https://www.alza.cz/lenco-l-3808-sedy-d ... tm#recenze
Pokud je třeba koupit i zesilovač a bedny, pak se dají koupit za přijatelnou cenu třeba nějaké trochu lepší aktivní reproduktory.
Ivca

Příspěvek od Ivca »

Fořt píše: 20.04.2020 23:54 To, co sis vybrala, raději ne, design nedesign. Spíše něco takového:
https://www.alza.cz/lenco-l-3808-sedy-d ... tm#recenze
Pokud je třeba koupit i zesilovač a bedny, pak se dají koupit za přijatelnou cenu třeba nějaké trochu lepší aktivní reproduktory.
1. nemá rychlost otáček na staré desky
2. nemá funkce, jaké jsme chtěli
3. nikde nevidím, jestli kryt je plastový, nebo aspoň sklo
4. píšu, že repro netřeba, když máme špičkový
Ivca

Příspěvek od Ivca »

Mohla bych poprosit, kdo ví, napište, zda jde na tom gramofonu v mém odkazu vyměnit přenoska za MM a kde takovou hledat. Už nemám čas na nic jiného, čas utíká....
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Nevím, co myslíš přehráváním starých desek. Šelakové 78 rpm? Ten gramofon, co sis vybrala, má sice možná i 78 rpm a s tou krystalovou přenoskou se to sice přehrát dá, ale je to neposlouchatelné. Je určená pro mikrodrážky moderních desek, takže při přehrávání šelakových je slyšet spíš šum a praskot, než vlastní záznam. Pokud byste potřebovali přehrávat i šelakové desky, jsou i gramofony s možností 78 rpm, je ale třeba koupit speciální přenosku, nebo alespoň hrot.
https://www.alza.cz/audio-technica-at-l ... 604522.htm
https://www.graled.cz/p/180/atn-91-78-otacek
U gramofonu z odkazu přenoska vyměnit za MM nejspíš nejde. Co se týče šelakových desek, možná by stávající hrot šel nahradit tímto duálním:
https://www.aliexpress.com/item/4000298893148.html
Ivca

Příspěvek od Ivca »

Fořt píše: 21.04.2020 11:24 Nevím, co myslíš přehráváním starých desek. Šelakové 78 rpm? Ten gramofon, co sis vybrala, má sice možná i 78 rpm a s tou krystalovou přenoskou se to sice přehrát dá, ale je to neposlouchatelné. Je určená pro mikrodrážky moderních desek, takže při přehrávání šelakových je slyšet spíš šum a praskot, než vlastní záznam. Pokud byste potřebovali přehrávat i šelakové desky, jsou i gramofony s možností 78 rpm, je ale třeba koupit speciální přenosku, nebo alespoň hrot.
https://www.alza.cz/audio-technica-at-l ... 604522.htm
https://www.graled.cz/p/180/atn-91-78-otacek
U gramofonu z odkazu přenoska vyměnit za MM nejspíš nejde. Co se týče šelakových desek, možná by stávající hrot šel nahradit tímto duálním:
https://www.aliexpress.com/item/4000298893148.html
Děkuji moc za odpověď! Ano, měla jsem na mysli i ty staré šelakovky, i když budeme rozšiřovat hlavně moderní sbírku. A jak se prosím dá nějak poznat, u jakého gramofonu jde raménko vyměnit?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Nečekej, že u těch šuntů za pár korun lze cokoliv měnit. Nejde jen o tu přenosku, ale celý systém s protizávažím a antiskatingem. Kdo to s přehráváním desek myslí jen trochu vážně, nikdy si nic podobného nemůže pořídit.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, tak univerzální gramofon, který by přehrával v poslouchatelné kvalitě staré šelakové desly (78ot/min) a nové desky SP (45ot/min), LP (33ot/min) asi neexistuje. Mechanická odlišnost je tak velká, že to nelze splnit jedním přístrojem. Staré "šelakovky" přehraje nejlépe starý gramofon, který pro ně byl původně určen. Novější vinylové desky lze přehrát prakticky na čemkoliv od roku výroby cca 1960. Pokud nejsi přímo zvukový labužník, vyhoví i krystalová přenoska. Má doporučený přítlak cca 4 až 5p. Z toho důvodu ale více opotřebovává desky než magnetodynamická přenoska (ať už MM nebo MC) s doporučeným přítlakem kolem 1p. Nemusíš se bát koupit starý československý gramofon z bazaru s krystalovou přenoskou (bývaly v kufříkovém provedení třeba na školách) pro šelakové desky a nějaké novější chassis (např. NC470, NC420 s magnetodynamickou přenoskou pro vinylové. Rozdíl mezi NC420 a NZC420 je ten, že NC420 je pouze chassis, zatímco NZC420 obsahuje i zesilovač včetně korekčního předzesilovače RIAA, který je pro magnetodynamickou přenosku nutný.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Ivca

Příspěvek od Ivca »

Tube Guru píše: 21.04.2020 14:45 Zdar, tak univerzální gramofon, který by přehrával v poslouchatelné kvalitě staré šelakové desly (78ot/min) a nové desky SP (45ot/min), LP (33ot/min) asi neexistuje. Mechanická odlišnost je tak velká, že to nelze splnit jedním přístrojem. Staré "šelakovky" přehraje nejlépe starý gramofon, který pro ně byl původně určen. Novější vinylové desky lze přehrát prakticky na čemkoliv od roku výroby cca 1960. Pokud nejsi přímo zvukový labužník, vyhoví i krystalová přenoska. Má doporučený přítlak cca 4 až 5p. Z toho důvodu ale více opotřebovává desky než magnetodynamická přenoska (ať už MM nebo MC) s doporučeným přítlakem kolem 1p. Nemusíš se bát koupit starý československý gramofon z bazaru s krystalovou přenoskou (bývaly v kufříkovém provedení třeba na školách) pro šelakové desky a nějaké novější chassis (např. NC470, NC420 s magnetodynamickou přenoskou pro vinylové. Rozdíl mezi NC420 a NZC420 je ten, že NC420 je pouze chassis, zatímco NZC420 obsahuje i zesilovač včetně korekčního předzesilovače RIAA, který je pro magnetodynamickou přenosku nutný.
Jééé, moc děkuju za vysvětlení, už tomu rozumím mnohem líp!! Tím pádem tedy kašlu na stroj pro staré desky, těch máme minimum, a radši obdaruji něčím na ty nové. Nevím, zda jsme labužníci, netuším ani, jak často bude používán. Tipovala bych to tak 1x-2x do měsíce "pro tu parádu". Počítám s tím, že kdyby nás to jó chytlo, tak to stejně vyměníme spolu za něco lepšího, co už budem vybírat oba. Ale takhle pro ten "hezký pocit" chci něco efektního, co zároveň vyřeší oslavencovu stížnost, že si nemá na čem přehrát starý kazety a že nemáme rádio na CD. No a moc se mi nelíbí, že ty levnější přenosky "ničí" desku. Tak sem si říkala, že ideální řešení je vyměnit raménko s novou MM přenoskou. Už jsem kontaktovala výrobce, zda to u jejich stroje jde. Ale obávám se, že ne, a jiný podobný stroj jsem na českém trhu nenašla. Mám už jen pár dní, achjo, vždycky to uteče...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tubě Guru, prosím už mlč. Moderní gramofony se 78 RPM a odpovídající přenoskou, na něž jsem dával výše odkaz, fungují na přehrávání šelakovek skvěle. Zvládnou to i levnější modely, než ta hozená Audiotechnica. Sám jsem takové levnější DJ gramofony koupil už dva, oba fungují bez problémů na LP i šelakovky, prohazujeme celý headshell. Synek šelakovky sbírá, zachránil sbírku po prarodičích, dostal sbírku sovětských desek z 50.let, nakoupil i nějaké české a německé z 20.let. Na YT najdeš spoustu ukázek, jak to na moderních gramcích hraje. Dostaneš tak z šelakovek i to, co na starých soustruzích s kovovou jehlou nebylo možné, a na rozdíl od nich ty desky nevratně neničíš.
Na závěr, Tube Guru, měl bys tu funkci už sám položit...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

A pro Ivču: Tebou vybrané zařízeni není dobrá volba nejen kvůli tomu gramofonu, ale i vestavěnému zesilovači s nedostatečným výkonem, malými repráky umístěnými blízko sebe, tudíž s omezeným využítím vlastností stereozáznamu. Bude to hrát jako nějaký kapesní tranzistorák.
Ivca

Příspěvek od Ivca »

Fořt píše: 21.04.2020 16:15 A pro Ivču: Tebou vybrané zařízeni není dobrá volba nejen kvůli tomu gramofonu, ale i vestavěnému zesilovači s nedostatečným výkonem, malými repráky umístěnými blízko sebe, tudíž s omezeným využítím vlastností stereozáznamu. Bude to hrát jako nějaký kapesní tranzistorák.
Aha, tak teď se to zase trochu komplikuje :D
Nicméně, jak jsem psala, externí napojení na repro je podmínkou, což ten vybraný splňuje, máme domácí kino a přítelem vyrobené repráky se zesilovačem. Tak jediný, co další, je tedy ten vestavěný preamp. Dá se opět napojit nějaký externě? Achjo. Fakt mu nechci koupit nějakou naleštěnou bedýnku, když i ty repráky stavěl takovou dobu, aby byly ve dřevě. LP desku máme jedinou, udělali jsme z ní hodiny, takový jsme barbaři, a vůbec netušim, jestli nás poslech desek dostane natolik, že budeme opravdu chtít investovat do lepší sestavy....
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak pokud máte jedinou desku sloužící jako hodiny (to je budete kvůli jejímu přehrání demontovat?), pak bych se na gramofon vykašlal. A pokud chcete začít se sbíráním desek, pak to neřešte takovým šuntem. A nepodléhejte současné vinylové módě, pokud jste ke gramodeskám neměli vztah už dřív ... To už bych se radši poohlédl po kvalitním CD přehrávači, protože většina DVD přehrávačů zvukově za moc nestojí.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 21.04.2020 18:27, celkem upraveno 1 x.
Ivca

Příspěvek od Ivca »

Fořt píše: 21.04.2020 18:21 Tak pokud máte jedinou desku sloužící jako hodiny (to je budete kvůli jejímu přehrání demontovat?), pak bych se na gramofon vykašlal. A pokud chcete začít se sbíráním desek, pak to neřešte takovým šuntem. A nepodléhejte současné vinylové módě, pokud jste ke gramodeskám nim neměli vztah už dřív ... To už bych se radši poohlédl po kvalitním CD přehrávači.
Ne, samozřejmě desky koupíme, máme k tomu vztah z dětství. Tak já zkusím najít ještě nějaký jiný ucházející.... Díky moc za čas
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tipy jsem vám poslal. Levněji to opravdu neseženete. Do bazarových tesláckých gramofonů bych nešel. Chcete-li domácí kvalitní gramec, kupte si nějaký základní model Pro-Ject. Ale vyjde to trochu dráž, s phono preampem tak za tu desitku.
remisa

Příspěvek od remisa »

Ivca, odkud jste ?
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
Ivca

Příspěvek od Ivca »

Fořt píše: 21.04.2020 18:32 Tipy jsem vám poslal. Levněji to opravdu neseženete. Do bazarových tesláckých gramofonů bych nešel. Chcete-li domácí kvalitní gramec, kupte si nějaký základní model Pro-Ject. Ale vyjde to trochu dráž, s phono preampem tak za tu desitku.
Děkuji..
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“