Pomoc se zkusebnou

Dotazy, rady, zkušenosti ...
cobainbiafra

Re: Pomoc se zkusebnou

Příspěvek od cobainbiafra »

Poradi nekdo:
Jakym zpusobem akusticky odhlucnit strop kdyz tam jsou zabudovany traverzy?Rozmer zkusebny cca 10x6x3m.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Prosim vas, skusate niekto s kapelou v pivnici pod rodinnym domom? Mozno hravate v podobnych podmienkach a ja by som rad pocul z prvej ruky, do akej miery to ma vplyv na:
a) obyvatelov domu
b) susedov
Ci je to blby napad? Ako sa pohybuju hodnoty dB kapely v miestnosti beznych rozmerov?
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Já mám zkušebnu ve sklepě či suterénu (je jen částečně zapuštěný) v bytovém domě (malá 4-bytovka). Je to přímo pod naším bytem. Při zkoušce (kapela s akustickými bicími, 2 kytary, basa, blues-hardrock) je to samozřejmě v našem bytě slyšet, nejvíce samozřejmě v místnosti, pod níž je zkušebna. Decibely jsem neměřil, ale není to nic hrozného. V místnosti o jednu vedle pak pětiletá dcerka normálně usíná, když zkoušíme. V bytě nad námi bydlela stará paní, která špatně slyšela vyšší frekvence. Basy ale prolezou, takže nás prý slyšela, ale byla tolerantní (loni zemřela, doufám, že noví nájemníci budou též). Sousedi v druhé půlce domu prý naše zkoušky v bytech též registrují, ale prý jim to nevadí (a to mají také malé děti). Ale nezkoušíme raději nikdy déle než do deváté. Je to starší dům z r. 1947, cihlový, ale má betonové nosníky, těmi se basy šíří dobře. Nicméně nemáme ve zkušebně žádná protihluková opatření, jen molitanové jehlany pro úpravu akustiky. A desky z těžké akustické pěny do oken a na dveřích, protože paradoxně to vadilo víc sousedům pohybujícím se kolem domu.
Jinak jsme měl dříve zkušebnu i ve sklepě v moderním řadovém domku, a tam byl ten přenos do bytu nad sklepem i do sousedních jednotek v řadovce větší, jedni sousedi (dokonce ob jednu jednotku) docela remcali, ti v sousedních jednotkách byli v pohodě.
Decibely ve zkušebně bych ti změřil, ale teď bohužel kvůli koroně nezkoušíme. Místnost máme asi 15 m2, zmenšenou ale kotlem a 2 skříněmi na tak na 10 m2. Strop je dost nízký. Ale bubeník není žádný řezník.
IMG_20200419_172048.jpg
IMG_20200419_171949.jpg
IMG_20200419_171804.jpg
himself

Příspěvek od himself »

K te usinajici dcerce historka: jednou u nas delal neco instalater sbijeckou, docela dlouze. Uz byl cas budit asi rocniho syna, tak se manzelka odhodlala a sla za nim. "S dovolenim, ja se tu jen protahnu, vedle spi syn a ja uz ho musim vzbudit". Instalater koukal jak zjara :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Nojo, děti jsou ten nejmenší problém, to my dospělí si myslíme, že by jim to mohlo vadit.
Nicméně jednu důležitou věc jsem zapomněl, a to je frekvence a délka zkoušek. My zkoušíme stěží jednou měsíčně, a stěží se zkouška protáhne na tři hodiny. Kdybychom zkoušeli jednou týdně, asi by sousedi nadšení nebyli.
Ale je to nejvíc o toleranci. Někomu vadí, že prostě jen registruje, že se někde v domě něco děje. Kdyby se změřily dB v jeho bytě, bylo by to nejspíš v normě, ale i tak takový prudič prudí.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Dik za cenné info. Chceli by sme zatiaľ v trojke (g,b,b) taký ostrejší rock, stoner, grunge... už asi pol roka len o tom žvaníme, ale nedarí sa vonku nič zohnať, tak ma napadlo, že na tu cca jednu skúšku do týždňa by som obetoval kotolňu. Ma to ani nenapadlo predtým, ale len tak z prdele som sa mojej polovičky opýtal, či by jej to nevadilo a hovorí, že ani nie (ale to ešte nepočula kapelu v pivnici u nás :)) Nejaké úpravy by sa samozrejme museli spraviť, obávam sa skôr toho ako veľmi to počuť von, lebo sme dosť tichá ulica (slepá) a minimálne sused oproti cez cestu extrémne alergický na všetko, tí zo strán sú do pohody. Preto sa pýtam na decibely, že by som to testol s hi-fi systémom :) Pivnice sú z polovice pod zemou (do výšky asi 1,5m). No a ďalšia obava, že neďaleko máme komunitu istých spoluobčanov, ktorí sa sem tam mihnú na našej ulici, a že by to mohlo prilákať ich pozornosť... Za 7 rokov, čo tu bývam, sa nič neudialo, zmizlo maximálne len zo záhrady skoro všetko, čo mohlo skončiť v druhotných surovinách, ale inak nič.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tím HiFi nevím, zda to otestuješ, pokud tedy nemáš nějaký overkill systém. Ono se to nezdá, ale přeřvat akustické bicí není jen tak. Jinak na izolaci zvuku ven je třeba řešit hlavně okna, i malá škvíra pouští hodně ven. Já vyřezal desky z těžké akustické pěny, ale levněji a efektivněji by možná vyšly nějaké samodomo výplně z protihlukové minerální vaty (třeba zabalit do smrštitelné fólie a jestě pevného plastového pytle). Co se týče vykradení, taky trnu, kdy to přijde. Chtěl jsem do okýnek uz dávno zevnitř instalovat mříže, ale čas tak rychle plyne . Taky jsem uvažoval o nějakém levném alarmu, na trhu je toho spousta ...
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

V této situaci se už nabízí zaobírat se myšlenkou, jestli nejít do sluchátka-4-all řešení. Já vím, přesvědčit bubeníka je těžký :-)
Ivan

Příspěvek od Ivan »

vasekh píše: 21.04.2020 8:14 V této situaci se už nabízí zaobírat se myšlenkou, jestli nejít do sluchátka-4-all řešení. Já vím, přesvědčit bubeníka je těžký :-)
Hmmm, toto vôbec nechápem ako myslíš... Akože do sluchátek? Akustické bicie budú predsa trieskať tak či tak, či?
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

No myslel jsem samozřejmě elektrický bicí.
https://youtu.be/Ga720o4oe6M?t=150
:-)
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“