levná pájecí stanice

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Pájecí technika - pomoc s výběrem.

Příspěvek od mmjuz »

Hendrek píše: 27.04.2020 6:42 Jo, olovnatý cín každopádně, ale sehnat jej dnes, to je oříšek.
Olovnatá pájka se dá úplně normálně koupit. Např.: https://www.tme.eu/cz/katalog/pajky_112 ... 1628139%3B

Pájecí stanice - za mě Weller. Mám ji od konce 90. let, zdroj stále původní, pero třetí. Ale já tomu dávám zabrat. V době nákupu to bylo luxusní zboží, dnes běžný stnadard dosažitelný každému.
volfi

Re: levná pájecí stanice

Příspěvek od volfi »

Přesně tu etp5 jsem myslel. Wellerka je na moje pájení drahá. Když to přeženu 10 kytar ročně a občas nějaká diy krabičky.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Cín Sn60% Pb40% jsem teď našel i v GESu. Ale v GM např. mají už jen PbFREE.
volfi

Příspěvek od volfi »

Hendrek píše: 27.04.2020 13:32 Teď jsem našel i v GESu. Ale v GM např. mají už jen PbFREE.
No asi je na čase si udělat zásoby. 😂
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
noc33

Příspěvek od noc33 »

Já používám Stannol Sn60Pb39Cu1, sehnat se dá, ale jen tam, kde tě znají ( kvůli kontrolám). Cín s olovem jinak prodávájí pouze firmám ( na ičo?).
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

V GESu u toho olovnatého stojí poznámka "jen na profesionální použití", to by potvrzovalo, co říkáš. Nákup na IČO by mi nevadil. Ty kontroly se týkají prodejců nebo pak i kupujících? Z jakého zákona či nařízení to vyplývá, nevíš?
Zatím nemusím řešit, zásoby mám, ale kdyžtak do budoucna dobré vědět.

Edit: už jsem to vygooglil:
Nařízením Komise (EU) 2017/1510 ze dne 30. srpna 2017, kterým se mění dodatky k příloze
XVII Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006,
vstupuje od 1. března 2018 v platnost zákaz prodeje olova a jeho slitin široké veřejnosti.
Takže jen kontrola prodejců.
noc33

Příspěvek od noc33 »

Jen vím, že to je nějaké nařízení EU o ochraně zdraví. V místní prodejně olovnatý cín svému okruhu zákazníku nejspíše v klidu prodají.
noc33

Příspěvek od noc33 »

Ještě k těm pájecím stanicím, chvilku jsem zvažoval nějaký Solomon, ale nakonec jsem koupil v akci Weller WE1010, jednoduchá a doufám, že i spolehlivá, ergonomické pájecí pero, parádně padne do ruky.
volfi

Příspěvek od volfi »

Sakra ta wellerka se mi fakt líbí :D
starypard

Příspěvek od starypard »

noc33 píše: 27.04.2020 16:20 Jen vím, že to je nějaké nařízení EU o ochraně zdraví. V místní prodejně olovnatý cín svému okruhu zákazníku nejspíše v klidu prodají.
A v místním Kovošrotu se také domluvíš. Asi jednou ročně potřebuji cca 40 kg olova. Zatím mi ho vždycky prodali. Tavím to pak doma na velkém ohni, ve velkém hrnci, uvařím několik litrů olovnaté polévky a když je hladina krásně čirá, jako zrcadlo, sběračkou si naodlévám do dřevěných formiček .... Je to krásná hmota.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

volfi píše: 30.04.2020 19:34 Sakra ta wellerka se mi fakt líbí :D
Pokud nepotřebuješ nutně stanici s regulací, mrkni na ty Wellerky, kdy se do per dává hrot s tepelným spínačem. Fungu je to tak, že si koupíš hrot třeba na 320°C, v peru se potom od topného tělíska hrot nahřeje
a při dosažení 320°C ( nebo spíš lehce nad ) se vypne, jak teplota spadne pod určitou úroveň, hned se zase sepne a nahřívá a tak pořád dokola. Je to jednoduchý systém a maximálně spolehlivý a tyhle páječky jsou výrazně levnější, než ty s digitální regulací. Jen je třeba si dát pozor na plagiáty. Hroty prodávané před časem v GESu pod názvem Weller byly čínské kopie a odcházeli tak po 50h provozu. Originály prodávané např v TME vydrží nesrovnatelně déle, pro Tvou potřebu by to mělo být doživotní. Pakliže o tom budeš vážně uvažovat, dej vědět, já nabídku omrknu a pokusím se Ti něco doporučit. Nejsem žádný Weller dealer, ale zkušenosti s různými typy Wellerek mám cca 25 let, původně v zaměstnání, kde jich byly v celé fabrice ( Celestica Ráječko )
stovky a různé modely a i ve vlastní dílně, kde ji mám v ruce skoro každý den.
jastud

Příspěvek od jastud »

mmjuz: souhlas. ty se spinanym hrotem jsou super. stoji to pakatel a je to skoro vecne. v pomeru kvalita/cena/vydrz asi neni nic lepsiho
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
volfi

Příspěvek od volfi »

mmjuz píše: 2.05.2020 13:56
volfi píše: 30.04.2020 19:34 Sakra ta wellerka se mi fakt líbí :D
Pokud nepotřebuješ nutně stanici s regulací, mrkni na ty Wellerky, kdy se do per dává hrot s tepelným spínačem. Fungu je to tak, že si koupíš hrot třeba na 320°C, v peru se potom od topného tělíska hrot nahřeje
a při dosažení 320°C ( nebo spíš lehce nad ) se vypne, jak teplota spadne pod určitou úroveň, hned se zase sepne a nahřívá a tak pořád dokola. Je to jednoduchý systém a maximálně spolehlivý a tyhle páječky jsou výrazně levnější, než ty s digitální regulací. Jen je třeba si dát pozor na plagiáty. Hroty prodávané před časem v GESu pod názvem Weller byly čínské kopie a odcházeli tak po 50h provozu. Originály prodávané např v TME vydrží nesrovnatelně déle, pro Tvou potřebu by to mělo být doživotní. Pakliže o tom budeš vážně uvažovat, dej vědět, já nabídku omrknu a pokusím se Ti něco doporučit. Nejsem žádný Weller dealer, ale zkušenosti s různými typy Wellerek mám cca 25 let, původně v zaměstnání, kde jich byly v celé fabrice ( Celestica Ráječko )
stovky a různé modely a i ve vlastní dílně, kde ji mám v ruce skoro každý den.
No asi nepotřebuji vyloženě regulovat teplotu, běžně asi budu využívat něco kolem 300°C. Rád si nechám poradit. Byla by výhoda, že bych to mohl brát i na cesty, kolikrát se stane, že je potřeba.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tak ty úplně nejjednodušší a nejlevnější jsou jednoduchá pera s topným tělískem přímo na 230V.
Spolehlivé, odolné a na cestách skladné. Teplotu opět reguluješ výměnou hrotu. Tedy v Tvém případě si koupíš nějaký vhodný univerzál a neřešíš to. https://www.tme.eu/cz/details/wel.w101c ... 56104699n/
frenk54

Příspěvek od frenk54 »

Zdravím všechny, prosím, potřeboval bych poradit s výběrem pájky. Pájka, co mám doma, je celkem mohutná a to není zrovna vhod pro drobnější práce na kytaře. Navíc mám kolikrát problém, že se mi nedaří kabely pořádně přichytit ke spojům. Jistě to může být i špatnou technikou, ale věřte, zkoušel jsem to už na milion způsobů.

Myslíte, že by na mé sporadické využití bylo možné zakoupit např. https://www.lidl.cz/p/parkside-pajeci-s ... p100341340 nebo https://www.lidl.cz/p/parkside-digitaln ... p100336322.

Děkuji za pomoc.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

frenk54 píše: 5.04.2022 16:07 Zdravím všechny, prosím, potřeboval bych poradit s výběrem pájky.
V těch odkazech jsou páječky ale ty sháníš pájku. :D
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

S tou Parkside se nějak pracovat dá, jestli pájíš jednou za měsíc, tak asi jo...
S tím že ti to nedrží když pájíš, nevím, máš cín s tavidlem a čisté plochy toho co pájíš?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
volfi

Příspěvek od volfi »

Hele vykašli se na parkside, ten digitál jsem zkoušel přenos tepla na hrot je za trest, kup si z číny KSGER, vyjde na litra a funguje fakt solidně. Já osobně mám Miniware TS100 (značková čína), je hodně miniaturní.
Ale reálně takovouhle pájecí stanici potřebuješ na SMD, já pořád nejradši na kytaru používám trafopáječku ETP 75-100w.
Co máš za páječku? A hlavně jakej cín a tavidlo? Za posledních několik let jsem zkusil cca. 20 druhů a používám jen tři. Olovnatej tady od Trevora, Marmot Sn60Pb38Cu2 s MTL468 a Stannol Kristall 505 Sn60Pb40. Všechno ostatní polský, čínský je výrazně horší. Kovohutě už taky nekupuju, staré byli solidní.
Kup si obyčejnou kalafunu, lepší než obyč kalafuna je Amtech RMA223.
Pak už je to jen o technice, ale to se s dobrým cínem naučíš hned. Hlavně nepřepalovat cín.
BTW kdybyste měl někdo náhradu za amtech, rád zkusím.
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Já tu Parkside obyčejnou mám už roky a na sporadické pájení je v pohodě, teplotu +- nastavíš. To s tím přenosem tepla do hrotu - je potřeba hrot kontrolovat, jestli je dobře zašroubovaný a případně dotáhnout. Pak není problém.
Zbytek viz kolegové výše - kvalita cínu, pasty a technika...
volfi

Příspěvek od volfi »

Ano na sletování pár drobností stačí, nicméně nevidím důvod proč utrácet 500kč, za něco co není dobré. Navíc mě osobně 48w připadá opravdu málo. Plášť potenciometru odvede dost tepla, 75w považuji za minimum na pohodlné letování kytary. Moje TS100p má 65w a už je to znát, že je to málo ale na smd ale ideální. Pak mám ETP 75w a 125w, na potenciometry je 75w jakž takž a 125w už je pro mě moc, nestíhám to uregulovat. Asi koupím ještě 100w verzi.
Ksger používáme v práci a po všech těch solomonech atd. je to fakt super, s cenou jsem se trochu sekl už za to chtějí 1500.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“