Akustika kolem 12.000 + bonusové otázky

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Airen

Akustika kolem 12.000 + bonusové otázky

Příspěvek od Airen »

Ahoj,

doma mám cca 10 let starý Cort, tehdy kupovaný za cca 4.500 a říkal jsem si, že by byl možná čas na nějaký upgrade. Zvuk mé kytary se mi celkem líbí, ale hmatník mám už dost ohmataný a hlavně ve vyšších polohách ta kytara prostě a jednoduše neladí. Jinak jsem ale kytarista samouk, neumím žádné zázraky a vlastně se i celkem stydím nějak výrazně do toho hrábnout v prodejně ve smyslu "co si o mě asi tak pan prodavač pomyslí".

Nicméně abych přešel k mému dotazu. Projížděl jsem katalog kytar.cz a i s ohledem na dostupnost kytar v Brně kde se vyskytuji, mi padly do oka tyto kytary:

1) DOWINA Danubius ME-D-S
https://kytary.cz/dowina-danubius-me-d-s/HN176449/
(tato má verzi jak smrk, tak cedr - obojí po jednom kuse v Brně)

2) SEAGULL S6 Original 2018
https://kytary.cz/seagull-s6-original-2018/HN183966/
(četl jsem plno velmi pozitivních komentářů na youtube)

Osobně se mi designově více líbí ta Dowina. U Seagullu se mi nelíbí ta úzká hlava (nebo jak se té části kytary říká - to kde se navíjí struny :D ). Ale rozhodně se nechci rozhodovat jen podle vzhledu a budu si chtít kytary samozřejmě i vyzkoušet. Ale jak jsem psal výše, tak trochu se bojím, že budu mít v prodejně prostě blok. Máte třeba někdo s těmito konkrétními kytarami nějaké zkušenosti? Nebo s kytarou v podobné cenové relaci? (Původně jsem se chtěl tea vlézt do 10k, ale pokud za těch 13-14 můžu dostat o třídu lepší kousek, tak to investuji).

Bonusové otázky:
- nebyl by třeba někdo ochotný se mnou zajít do obchodu v Brně mrknout na tyto kytary a poradit mi kterou vybrat? (ideálně asi tento čtvrtek nebo sobota, případně další týden)
- trochu mě překvapilo, že ty Dowiny nemají to "škrkátko" pod otvorem (opět se omlouvám za mou neznalost kytarové terminologie) - nevíte někdo čím to je, že na těchto kytarách tato část uplně chybí?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Akustika kolem 12.000 + bonusové otázky

Příspěvek od Hendrek »

Hoj, já ti zodpovím jen poslední bonusovou otázku: Dowina má pickguard (to tvé škrtátko). Je to průhledná odolná "nálepka", která na těch fotkách nejde moc dobře vidět, ale na poslední fotce z úhlu lze zachytit její obrys.
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Airen píše: 29.04.2020 1:34Ale rozhodně se nechci rozhodovat jen podle vzhledu a budu si chtít kytary samozřejmě i vyzkoušet. Ale jak jsem psal výše, tak trochu se bojím, že budu mít v prodejně prostě blok. Máte třeba někdo s těmito konkrétními kytarami nějaké zkušenosti? Nebo s kytarou v podobné cenové relaci? (Původně jsem se chtěl tea vlézt do 10k, ale pokud za těch 13-14 můžu dostat o třídu lepší kousek, tak to investuji).
Tak zrovna u akustik bych řekl, že se není čeho bát, co se týče toho hraní v obchodě. Prostě stačí vyzkoušet akordy v různých polohách. Nemusíš být jako frajírci, co si tam přišli zashredovat :)
Já když jsem si nedávno kupoval akustiku (a taky nejsem kdovíjaký hráč), tak jsem si tam prostě prostě zahrál pár svých oblíbených akustických songů (prostě jen akordy) a nijak blbě jsem si nepřipadal (ale já čím jsem starší, tím mám víc na háku a stává se ze mě pomalu exibicionista) :D
Horší pak samozřejmě je, že nemusíš poznat, zda kytara zní dobře nebo ne, k tomu by se pak už hodil nějaký zkušenější parťák.
Ale na zkoušení máš celý den a můžeš porovnat i nějaké dražší kousky s těma, které zrovna chceš.

A jen pro zajímavost, já si kupoval tento Takamine a nemůžu si ji vynachválit ... ani cenově. A podle reviews různě po netu to je dost dobrý kup cena/výkon - https://www.music-city.cz/takamine-gd20 ... -am0082182
A mají ji i v Brně v tom Music City, kdybys ji chtěl vyzkoušet :)

Fun fact: O Takamine značce jsem nikdy dřív neslyšel. I přesto jsem si ji pořídil... a pak koukám na svoje oblíbené akustické koncerty na youtube a všímám si, že někteří na ty Takamine hráli :) (např. Pearl Jam, Pink Floyd)
himself

Příspěvek od himself »

Taky jsem míval problém s nějakou sebeexpozicí, ale přesně, jak píše Frostys, už to mám na háku, o nic nejde. Je dobré, když ti zahraje i prodavač, uslyšíš kytaru i zepředu.
Pro mě osobně je pocit ze hry a intonace důležitější, než zvuk kytary a ideální je, když se to sejde.
Na prodejně bych trval na seřízeni na dohmat, jaký ti vyhovuje (pokud bude kytara nějak výrazně mimo), protože jinak ji nevyzkoušíš ve "svých podmínkých". V kytarách mi například nedokázali snížit dohmat na jinak božím Cortu P8, že už to prostě prý níž nejde. Tak kytara vypadla z hledáčku.
Projdi všechny struny a pražce, jestli nic nedrnčí, okem zkontroluj krk.
Mimochodem Dowina i Seagull jsou tipy (a vlastně i typy) podle mého gusta!
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

chce si to projít a ohmatat,
prodavaci naopak maji radši kdyz tam někdo jenom drnká akordy E C G D A, nez kdyz se tam predvadi.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Airen

Příspěvek od Airen »

Frostys píše: 29.04.2020 8:16
Airen píše: 29.04.2020 1:34Ale rozhodně se nechci rozhodovat jen podle vzhledu a budu si chtít kytary samozřejmě i vyzkoušet. Ale jak jsem psal výše, tak trochu se bojím, že budu mít v prodejně prostě blok. Máte třeba někdo s těmito konkrétními kytarami nějaké zkušenosti? Nebo s kytarou v podobné cenové relaci? (Původně jsem se chtěl tea vlézt do 10k, ale pokud za těch 13-14 můžu dostat o třídu lepší kousek, tak to investuji).
Tak zrovna u akustik bych řekl, že se není čeho bát, co se týče toho hraní v obchodě. Prostě stačí vyzkoušet akordy v různých polohách. Nemusíš být jako frajírci, co si tam přišli zashredovat :)
Já když jsem si nedávno kupoval akustiku (a taky nejsem kdovíjaký hráč), tak jsem si tam prostě prostě zahrál pár svých oblíbených akustických songů (prostě jen akordy) a nijak blbě jsem si nepřipadal (ale já čím jsem starší, tím mám víc na háku a stává se ze mě pomalu exibicionista) :D
Horší pak samozřejmě je, že nemusíš poznat, zda kytara zní dobře nebo ne, k tomu by se pak už hodil nějaký zkušenější parťák.
Ale na zkoušení máš celý den a můžeš porovnat i nějaké dražší kousky s těma, které zrovna chceš.

A jen pro zajímavost, já si kupoval tento Takamine a nemůžu si ji vynachválit ... ani cenově. A podle reviews různě po netu to je dost dobrý kup cena/výkon - https://www.music-city.cz/takamine-gd20 ... -am0082182
A mají ji i v Brně v tom Music City, kdybys ji chtěl vyzkoušet :)

Fun fact: O Takamine značce jsem nikdy dřív neslyšel. I přesto jsem si ji pořídil... a pak koukám na svoje oblíbené akustické koncerty na youtube a všímám si, že někteří na ty Takamine hráli :) (např. Pearl Jam, Pink Floyd)
Děkuju za odpověď a za tip, podle stránek mají na prodejně v Brně i Takamine GD30, což by měl být zase vyšší level, přitom pouze litr navrch tak nevím, jestli mi něco neuniká. Každopádně asi zkusím zabrousit do obou těch obchodů a ozkoušet si vše co tu padlo. Trochu se akorát bojím, že to porovnávání bude horší, když mezitím bude taková pauza - že si jakoby "nezapamatuju" ten zvuk těch kytar až do druhého obchodu :D
Airen

Příspěvek od Airen »

Tak mám update, hned dnes jsem se do toho položil a byl jsem ve třech hudebninách. V kytarách.cz jsem zkoušel ty Seagully jak smrk i cedr, tak Dowiny, taky smrk i cedr. Jednoznačně více se mi líbily ty Dowiny, překvapilo mě, že jak smrk, tak cedr zněli fakt téměř stejně, což mi potvrdil i jeden kluk co mi tam na ně zahrál. Dá se očekávat že s postupem času se ten zvuk u těchto dvou druhů dřev nějak změní? Kdyby vám obě zněli stejně dobře, do čeho byste šli radši?

Ve druhém obchodě jsem zkusil ty Takaminy, jak 20 tak 30, nezněli vůbec zle, ale přece jen se mi více líbili ty Dowiny.

No a pak do třetího obchodu už jsem šel víceméně jen z povinnosti, ale jedna kytara mě tam fakt překvapila. Jedná se o model Sigma DM18. To značku jsem moc nechtěl, protože mi evokuje nějakou levnější napodobenu dražších značek, ale musím říct že ten zvuk mě fakt hodně překvapil. Pán z obchodu mi řekl, že osobně jezdí do německého skladu vybírat nejlepší kusy a právě tato kytara z tohoto výběru pochází - mají to napsané i na stránkách.

Mám teď teda velké dilema jestli jít do té Dowiny nebo Sigmy. Obě mají dobrý zvuk, hezky ladí v celém rozsahu, ale nemůžu si je vyzkoušet hezky vedle sebe. A teď nebo raď :D

Hodně by mi pomohlo kdyby šel někdo zkušenější se mnou, ale bohužel to vypadá, že asi nikdo z vás není z Brna co?
Airen

Příspěvek od Airen »

Plus teda ještě dodám, že na té Sigmě byly evidentně staré struny takže s novýma by hrála ještě lépe.
Placka

Příspěvek od Placka »

Sigma dm18 je teď na bazaru za 9000 a věřím, že bys za solidní jednání třeba ještě dostal nějakou slevu. Chápu, že nákup z druhý ruky může být pro začátečníka riziko, ale kdybys sebou vzal někoho zkusenejsiho, kdo by kytaru omrknul, můžes pár tisícovek ušetřit... A prodejce je taky z Brna
himself

Příspěvek od himself »

Struny jsou pro zvuk zcela zasadni. Ty hruzy, co ma liberecky Muziker, to hrozne kazi...
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Nejsem kdovíjakej kytárista, ale chtěl jsem mít doma něco vlastního, co by mi netrvalo uši a neudělalo průvan v peněžence. Na levných polomasivech mi vždycky něco vzhledově vadilo (obecně výkroj, pičičundy kolem díry nebo tvar hlavy) a z těch co jsem zkoušel to byla zvukově bída. Cort Earth a podobná sorta. Pak jsem si zajel na inzerát za osmičku zkusit celomasiv Recording King RD-10 (čínská jakože D-18), prohrábnul struny a bylo vyřešeno. Tak tu si třeba taky přihoď do seznamu. Nová na krámech není, ale třeba hlídat inzeráty. Sigmy nejsou vůbec špatný a než v tvém rozpočtu poloplastovou Martinů tak to určitě radši Sigmu.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Airen

Příspěvek od Airen »

Japhy píše: 29.04.2020 20:07 Nejsem kdovíjakej kytárista, ale chtěl jsem mít doma něco vlastního, co by mi netrvalo uši a neudělalo průvan v peněžence. Na levných polomasivech mi vždycky něco vzhledově vadilo (obecně výkroj, pičičundy kolem díry nebo tvar hlavy) a z těch co jsem zkoušel to byla zvukově bída. Cort Earth a podobná sorta. Pak jsem si zajel na inzerát za osmičku zkusit celomasiv Recording King RD-10 (čínská jakože D-18), prohrábnul struny a bylo vyřešeno. Tak tu si třeba taky přihoď do seznamu. Nová na krámech není, ale třeba hlídat inzeráty. Sigmy nejsou vůbec špatný a než v tvém rozpočtu poloplastovou Martinů tak to určitě radši Sigmu.
Děkuji za input, mám to podobně, ale musím říct, že ty Dowiny se mi vzhledem líbí právěže moc, takové velmi jednoduché a decentní. Ta Sigma se mi líbí sice trochu méně, ale ten zvuk mě fakt dostal. Pán v obchodě říkal, že mu zní jako kytara v kategorii 20+, ale samozřejmě to beru s rezervou jelikož je v jeho popisu práce kytaru prodat. Právě proto bych chtěl zajít s někým nezaujatým. Ale asi někoho takového najdu z řad známých, takže věřím, že budeme schopní to posoudit nezávisle :)
Airen

Příspěvek od Airen »

Tak mě napadlo, že bych to tu mohl nějak uzavřít.

Ve čvrtek jsem tedy do hudebnin zašel s mým kamarádem co se na kytaru učil odmalička. Delší dobu mi hrál především na ty Dowiny a Seagulla a mu osobně se nejvíce líbil zvuk cedrové Dowiny. Mi se taky celkem líbil, tak jsem do ní šel. Celý víkend jsem si pak hrát sám doma a čím dál tím více si uvědomoval, že to není úplně přesně ten zvuk který jsem hledal.

Dnes jsem tedy do obchodu zašel znova s tím, že jsem se více zameřil na toho Seagulla a na styl který hraju já, tedy hlavně plně znějící akordy jako doprovod ke zpěvu. A trochu toho vybrnkávání. A musím říct, že jsem si téměř hned uvědomil, že ten Seagull je přesně to co hledám. Ve čtvrtek jsem se prostě příliš nechal ovlivnit názorem toho kamaráda zatímco dnes jsem to nechal vyloženě na sobě.

Odnesl jsem si teda domů kytaru SEAGULL S6 Original 2018 a i doma mi zněl parádně, navíc mi příjde, že z nějakého důvodu na něm hraju přesněji - asi mi vyhovuje více ten krk. Jediné na co si budu muset chvíli zvykat je ta hlava, která je poněkud netradiční. Taky jsem si rovnou koupil Elixiry a jsem zvědavý co to s tím zvukem dále udělá (chvíli si tam ale nechám ještě ty z továrny, protože zatím zní fakt hezky a borec mi povídal, že ta kytara přišla nedávno).
himself

Příspěvek od himself »

Peo zajimavost, dokazes popsat, co se ti na te Dowine tedy zvukove nelibilo?
Airen

Příspěvek od Airen »

himself píše: 4.05.2020 16:13 Peo zajimavost, dokazes popsat, co se ti na te Dowine tedy zvukove nelibilo?
No škoda, že jsem to nezkusil nahrát aspoň na můj mikrofon, třeba by z toho porovnání šlo něco poznat, každopádně byla určitě o dost tišší a zdaleka neměla takový sustain...a co se výšek týče, tak je ten Seagul jednoznačně jasnější a celkově jsem se do toho zvuku už stihl zamilovat.

Řekl bych, že ještě co jsem dnes zkoušel tu smrkovou Dowinu, tak ta mi přišla tak napůli cesty mezi tou cedrovou a tím Seagullem.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Airen píše: 4.05.2020 15:12 Odnesl jsem si teda domů kytaru SEAGULL S6 Original 2018 a i doma mi zněl parádně, navíc mi příjde, že z nějakého důvodu na něm hraju přesněji - asi mi vyhovuje více ten krk. Jediné na co si budu muset chvíli zvykat je ta hlava, která je poněkud netradiční. Taky jsem si rovnou koupil Elixiry a jsem zvědavý co to s tím zvukem dále udělá (chvíli si tam ale nechám ještě ty z továrny, protože zatím zní fakt hezky a borec mi povídal, že ta kytara přišla nedávno).
Já bych asi vybral stejně, takže gratulace. Ta hlava má svůj důvod, struny směřují k ladícím kolíkům co možná nejrovněji, což napomáhá ladění. Není to sice vrchol elegance ale mě se to líbí víc než ty široké hlavy u Dowiny.
Taky si myslím že je to bytelněji udělané než ty Dowiny. Měl jsem kdysi Seagull Folk a Seagull 12 strunku a byly to jedny z nejlepších kytar co jsem kdy měl.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

Já nedávno vybíral uplně stejně - Seagull vs Dowina. Pro srovnání jsem ještě vyzkoušel Taylor 110 a bylo vymalováno. Prostě jsem ji tam za ty prachy nemohl nechat :)) Byl to výprodej modelu 2017 za 16,5k

btw, mě se seagullí hlava náhodou moc líbí, navíc je to šikovný řešení pro vedení strun přes ořech. Ale zvukově mi zase víc seděl smrk u Dowiny
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

To že se někdo točí kolem značek Sigma Guitars, Dowina a Takamine, líbí se mu a nemůže se rozhodnout kterou si pořídit je do jisté míry dáno tím, že všechny tyhle tři značky vyrábí jeden výrobce a tím je (dříve korejský, teď čínský) Cort a ten opravdu umí...
himself

Příspěvek od himself »

Dowina je cinska? Pfiii
HoSl

Příspěvek od HoSl »

himself píše: 6.05.2020 6:49 Dowina je cinska? Pfiii
Není, ale trochu i je. :-) Viz https://www.startitup.sk/dowina-slovaci ... ej-spicke/
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“