Začal jsem se trochu víc nořit do možností Cakewalku a ač jsem pár věcí pročetl a vstřebal tohle video, tak mám stejně pochybnosti, jestli to chápu dobře a jestli to třeba nejde vyřešit líp.
Situace 1 - "tester" kytarových preampů
Mám x prázdných (nenahraných) tracků, do každého z nich do FX vsadím jeden VST preamp a chci, aby všechny tracky používaly jeden společný impuls. Takže si přidám nový Stereo Bus, do něj do FX dám VST s IR loaderem a výstupy všech x tracků nasměruju na tento stereo bus. Ten má jako výstup master.
Když pak hraju, tak si jen označím jako aktivní track s požadovaným preampem. Funguje to, ale nevím, jestli je to optimální řešení.
Situace 2 - "aby do reverbu nešly basové frekvence"
Mám track, kde je v FX jen kytarový amp (včetně bedny). Za ním bych chtěl použít reverb, ale aby efektoval dejme tomu až od 1kHz. Do stejného FX tím pádem Reverb dát nemůžu, protože bych ořezal i kytarový signál.
Takže v tracku přes Send přidám Stereo Bus a do jeho FX dám EQ (s patřičnou křivkou) a Reverb. U Reverbu stáhnu Dry level na nulu a výstup Stereo Busu jde do Master. Shrnuto, v tomhle nastavení jde do Masteru z tracku jen dry signál a ze Stereo Busu jen wet. Funguje to, ale nechápu jednu věc: Kdybych pominul EQ a řešil jen kytarový signál a reverb, tak bych v první chvíli čekal, že zvukově vyjde nastejno, jestli mám v jediném FX za sebou amp a reverb s dry na 100% a nebo mám v FX tracku amp a v send busu jen wet reverb. V reálu nejen že je varianta se send busem hlasitější, ale i hraje trochu jinak. Je to dané tím, že průchod je v prvním případě sériový a ve druhém paralelní?
Pocitově sem mi víc líbí zvuk, když je to za sebou v jednom FX (na fadery jsem celou dobu nesahal).