Slabý Gain na elektrické kytaře

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Johanes

Slabý Gain na elektrické kytaře

Příspěvek od Johanes »

Zdravím, dlouho mě na kytaře trápí takový problém. Od samého začátku kytara jakoby potlačuje zkreslení/gain - vysvětlím. Nejdříve jsem na ni koupil nové snímače Seymour Duncan a doufal že se to vyřeší ale nic.. Na kytaru, na kterou sem je dal, tak má pořád potlačené jakoby zkreslení. Jde o to že na aparátu Marshall mám kanál crunch a gain na polovině a jiná kytara mi na tom opravdu řeže že mohl bych hrát v rockové kapele a ta druhá na kterou jsem právě dal snímače, tak ten gain jakoby je pořád fuč a je to akorát tak na blues nebo jazz, když to přeženu.
Zapojení snímačů je standart podle návodu Seymour, potenciometry jsou JS 500k.
Jinak kytara ESP-LTD EX-50 2xHB, 1x volume, 1x tone, 1x třípolohový přepínač...
Tohle ale už je na mě vysoká škola.. Co sem tak bádal, tak ještě vyměnit ty poťáky za 250K, ale je tam třeba zase dát nějaký kondenzátor - fakt nevím
Otázka zní co v té kytaře provést, aby prostě byl výsledek krásný křupavý crunch?
Trevor
Odborník

Re: Slabý Gain na elektrické kytaře

Příspěvek od Trevor »

500k naopak nech
Co mas za struny, jsou nove?
Jaky snimac a jak dajeko od strun?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Johanes

Příspěvek od Johanes »

Struny jsou nové Elixir, snímače Seymour Duncan označení APH 2 tuším, u kobyly 3mm, u krku 4mm, zkoušel jsem i jiné vzdálenosti, mění se charakter zvuku samozřejmě, ale můj problém že to potlačuje zkreslení nikoliv, to je pořád to samé.. proč bych měl 500K nechat?
Moon

Příspěvek od Moon »

Johanes píše: 30.04.2020 16:09 proč bych měl 500K nechat?
Protože čím méně zatížíš snímač a vstup, tím lépe. Trevor objasní přesněji.
Mohu-li poradit, zkus to vylučovací metodou. Odpájej jeden snímač od potenciometrů a na jeho vývody připoj přímo šňůru do komba a vyzkoušej. Není vyloučeno, že je někde chyba v elektrice kytary. Já takhle jednou odhalil potenciometr úplně špatné hodnoty.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Johanes

Příspěvek od Johanes »

Snímače jsem zkoušel dát na jinou kytaru, i ty předchozí a hrálo to normálně.. takže už zbývají jen poťáky a přepínač..
Johanes

Příspěvek od Johanes »

Já jen jestli si rozumíme upřesním, na kytaře jde jakože zvuk čistý, bez šumu, praskání, hraje pěkně, jen je problém v tom, že si musím dát gain na maximum aby se to zkreslení rovnalo kytaře druhé, kde to stačí jen na půlku.
Johanes

Příspěvek od Johanes »

Ještě jedna věc na tonové cloně je napájený kondenzátor, tak ještě toto mě napadá jestli třeba to netlumí a neposílá do zesáku až moc čistý zvuk, fakt netuším :D
Moon

Příspěvek od Moon »

Jestli máš pájku a měřák (ohmmetr) měl bys to opravit během pěti minut. Změř ty potenciometry , zkus úplně odpojit tu tonovou clonu. Odkud jsi ?????
GK MB 150 S, GK MB 800
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Johanes

Příspěvek od Johanes »

Já jsem Jeseník Ol. kraj. Pájku mám, mám u otce jedině multimetr, ale tuším že ohmmetr tam určitě bude. Takže abych měl jasno, bavíme se o tom, že tam neplechu může dělat ta tonová clona s tím konďákem?
Moon

Příspěvek od Moon »

Může, a změř i oba potenciometry, jestli mají opravdu 500K. ( potenciometry změř ve stavu vše odpojeno/odpájeno ) Howgh :idea:
GK MB 150 S, GK MB 800
volfi

Příspěvek od volfi »

Už jsem se stím jednou setkal. Skoro každou kytaru mám kompletně předělanou. Vše jsou koupil nové a zapojil jak jsem zvyklej, ale hrálo to slabě a divně jak ty říkáš. Tak jsem proletovával všechny spoje a začínal jsem být bezradný. Inu stalo se to, že snímač přišel špatně označený a já jsem si vyzkratoval cívky proti sobě. Je to věc, která mě prostě nenapadla. Ale může to být jak přepínač, tak potenciometr atd. LTD EX50 nebude asi mít ty nejkvalitnější potenciometry a přepínač, zkusil bych je vyloučit a případně je vyměnit za nové. Není to tak drahé. Já osobně kupuji Gotohy, asi jsou i kvalitnější, ale já jsem snima naprosto spokojen.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Johanes

Příspěvek od Johanes »

volfi píše: 30.04.2020 19:46 Už jsem se stím jednou setkal. Skoro každou kytaru mám kompletně předělanou. Vše jsou koupil nové a zapojil jak jsem zvyklej, ale hrálo to slabě a divně jak ty říkáš. Tak jsem proletovával všechny spoje a začínal jsem být bezradný. Inu stalo se to, že snímač přišel špatně označený a já jsem si vyzkratoval cívky proti sobě. Je to věc, která mě prostě nenapadla. Ale může to být jak přepínač, tak potenciometr atd. LTD EX50 nebude asi mít ty nejkvalitnější potenciometry a přepínač, zkusil bych je vyloučit a případně je vyměnit za nové. Není to tak drahé. Já osobně kupuji Gotohy, asi jsou i kvalitnější, ale já jsem snima naprosto spokojen.
volfi: Super, to je hodně dobrá zpráva pro mě, že nejsem jediný :D hele v podstatě se s tebou shodnu, tohle sem chtěl udělat, ale nebyl jsem si jistý jestli to je východisko.. mám to vyhlídlé ty gotoh přesně jak říkáš, ale chci se zeptat 250K nebo 500K??? Borec tady výše radil ať nechám hodnotu 500K.
Na rmpickups sem četl že ty 250 jsou takové teplejší, načež 500 je zvuk takový brilantnější.. Já osobně si libuju v takové té klasice slash atd, proto jsem bral i ty snímače Seymour, aby se to v tom mém marshallu pěkně vybarvilo..
volfi

Příspěvek od volfi »

Hele hodnoty potenciometrů a kondenzátorů jsou stejně na tobě. Obecně platí, že pro humbackery se používají 500K a pro singly 250K. Ale nejsou to jediné 2 hodnoty, které se vyrábí. Já osobně mám u humbackerů 500K a kvalitní kondenzátor o hodnotě 0,022uF. Možná by stálo za to pogooglit jak to má zapojený Slash, když se ti to líbí.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Nechej tam 500k, ty Slashovsky snimace jsou spis stredovejsi a 250k potak jim zabije vysky a silu signalu spis trosku zmensi. Ja pouzivam 250k jen se singly.
K reseni problemu slabeho signalu = zkusil bych udelat pokus a propojit jeden snimac primo na vystup kytary. Pokud to bude hrat dobre, tak postupne pridavat prepinac, potom volume pot a nakonec tone pot. Dobre je si nakreslit schema a postupovat podle nej. Je to spousta prace s pajkou, ale mas sanci ze najdes to co dela problem.
Hraju výhradně na šrot.
torst

Příspěvek od torst »

250K na humbuckery určitě ne. Tím bys právě zhoršil zvuk, v poloze na max. by pořád lehce ovlivňovaly zvuk. Klidně bych dal i víc, než 500k, pokud lze.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Nejspíš tam bude někde svod nebo studeňák. Zkontroluj vše vizuálně a pro jistotu přepájej. Já bych to hledal nejdřív na přepínači nebo na konektoru. někdy se při dotahování uvolněného konektoru částečně utrhne pár žil kabelu, některá se pak může dotknout opačného pólu. Přepínače taky časem odcházejí, kontakty korodují. Ale tam to většinou bývá zpočátku jen občasné vypadávání či zeslabování signálu. Každopádně prostříknutím kontaktolem nic nezkazíš … Chybu v zapojení (prohození polarity cívek) bych vyloučil, protože APH 2 nemají vyvedeny obě cívky.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“