di box -na co vsechno a jaky do zacatku

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Placka

Re: di box -na co vsechno a jaky do zacatku

Příspěvek od Placka »

Piezák přímo do mixu bez di-boxu - piezo má především velmi vysokou impedanci, takže když to připojíš ke standardnímu lo-Z vstupu na mixu, tak to frekvenčně uplně vykuchá signál, zbyde z toho placatý skřípavý hnus (vlastní zkušenost s houslema s obyčejným piezákem bez preampu). Čím větší rozdíl mezi impedancí snímače (vysokou) a impedancí vstupu (nízkou), tím větší útlum na basech.

kytarový snímače mají vysokou impedanci, ale piezáky ji mají ještě větší.

Takže buď na mixu Hi-Z vstup nebo di-box s vysokou vstupní impedancí. Pro piezák ideálně 0,5 - 1 MΩ a víc. Tenhle radial má vstupní impedanci 160 kΩ, což je podle mě málo. Stačí na basu, ale bál bych se, že na piezu bude krást signál na basech. Ale můžeš vyzkoušet a kdyžtak vrátit.

EDIT: a tady je stručnej článek http://www.award-session.com/pdfs/Imped ... tching.pdf
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

160k je na piezo opravdu spatne, snesitelny zacina byt klasicky "kytarovy" vstup s 500k, samozrejme 1M a vic je jeste lepsi. V tom zvuku je to hodne znat, stejne jako delka kabelu mezi snimacem a zesilovacem/di-boxem. (proto jsme si ke svoji akustice s pasivnim snimanim udelal malej preamp pridelanej na remen pripojenej kratkym kablikem)
Hraju výhradně na šrot.
José

Příspěvek od José »

A jak se teď někde řešily, ty radialy (v co jste momentálně koupily?), tak tam byly videa a z nich s piezem nevylezl SB-2 úplně dobře (spíš extra blbě). Pro piezo je z těhle prcků určený SB-4 (aktiv, phantomové napájení).

Jinak: pro kontrabasisty jsem viděl právě speciální předzes se vstupní impúedancí kolem 10Mohm, ale ti si ztrátů nemohou dovolit.

P.P.S. tu co-jsme-zrovna-koupili-8819?view-post=766251#p766199
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pro piezo bez preampu se nehodí, jak je uvedeno v tom článku odkazovaném Plackou. Výstupní impedance pieza je kolem 10M ohm.
Přímo pro piezo se hodí tento Radial PZ-DI: https://imusicdata.cz/radial-pz-di-orch ... ent-di-box
Má nastavitelnou vstupní impedanci 10M, 1M, 220k.
Nebo místo DI boxu pořiď preamp, který pak lze již zapojit i přímo do mixu. Pokud jsou ke zvukaři dlouhé kabely v desítkách metrů, prohnat ještě i přes obyčejný DI box s nižší vstupní impedancí, kvůli symetrickému vedení - vyšší odolnost proti rušení.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Super, díky za jasné a stručné odpovědi. Jaký preamp pro rezofonku byste doporučili?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nejlépe nějaký se zabudovaným DI výstupem.
Předpokládám, že se chceš vejít do malého budgetu. Co třeba Behringer V-Tone Acoustic ADI21?
Měl jsem basovou verzi a byl jsem spokojen. Vstupní impedance je 4,7Mohm, to by mělo stačit.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Myslím, že tenhle preamp by byl perfektní:
https://hudebnibazar.cz/fishman-platinu ... /ID246908/
innerself

Příspěvek od innerself »

Čus. Jenom takovej rychlodotaz. Lze jakejkoliv Di box použít mezi hlavu a box, nebo na to jsou speciálně určený ty, co maj většinou i simulaci reproboxu.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

MEZI HLAVU A BOX JEN TY DI BOXY, KTERÉ JSOU NA TO URČENÉ, TZN. MAJÍ VYSLOVENĚ UVEDENO, ŽE JSOU DIMENZOVANÉ NA SILOVÝ SIGNÁL, PROTOŽE JINAK SI JEJ ZARUČENĚ ODPÁLÍŠ A S SEBOU VEZME DO VĚČNÝCH LOVIŠŤ I VÝSTUPNÍ TRAFO LAMPOVÉ HLAVY!
To jsem myslel, že by snad mělo být každému jasné, ale asi ne.
Sry za CAPSLOCK, nechce se mi to psát znovu, měl jsem jej zrovna zapnutý.
Jo a vybavenost simulací reproboxu s tím nesouvisí.
Příklad vhodného DI boxu: https://www.radialeng.com/product/jdx-48.
innerself

Příspěvek od innerself »

V pohodě. Já si to i myslel, jenom že jsem na netu nějak nenašel nikde sekce, kde by byly tak popsaný, kde bych si ve filtru vyhledal tyhle ty konkrétní :D Ale pro sichr jsem se zeptal že jo :D Jinak třeba ten červenej takovej behringer g 100 nebo tak nějak, to třeba umí podle manuálu taky :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jo, v manuálech to najdeš. Pokud o tom manuál mlčí, radši o takovém DI pro tento účel ani neuvažovat.
innerself

Příspěvek od innerself »

Hendrek píše: 19.05.2020 15:16 Jo, v manuálech to najdeš. Pokud o tom manuál mlčí, radši o takovém DI pro tento účel ani neuvažovat.
K nějakejm právě ani ty manuály nejsou :D
torst

Příspěvek od torst »

Naprostej souhlas s Hendrekem. Ten GI100 mám a občas úspěšně používám, taková krabička poslední záchrany. Ale bacha, signál z repro out přes DI má daleko víc výšek než např. z Returnu ! Takže repro výstup bych použil jen v případě nejvyšší nouze. Raději zapojit do Loopu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

Jenže ze smyčky mi jde jenom preamp, ale já chci signál včetně koncáku :D
torst

Příspěvek od torst »

V poho, pak je na to GI100 přesně stavěnej, asi si vypneš simulaci 412 a použiješ impuls. Ale budeš na EQ hodně stahovat výšky. Samozřejmě totéž umí i RedBoxy HaK. Nevím, jestli pro tu repro větev mají nějakou kompenzaci těch výšek, ale odhaduji, že spíš taky ne.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Hendrek píše: 19.05.2020 15:07MAJÍ VYSLOVENĚ UVEDENO, ŽE JSOU DIMENZOVANÉ NA SILOVÝ SIGNÁL
Casto to neni napsano slovy, ale cisly :) Typicky to je "Maximum input level" a je udavan v dBu, coz je takova nehezka jednotka oznacujici napeti. 0 dBu je 0.774596669V a za kazdych 6 dB to cislo vynasobime dvemi.

Popripade pouzijem zde kalkulator: http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm

A pak lze zjistit, ze spousta diboxu by to mela snest, i kdyz o tom nikde neni ani slovo...
Hodně budem někde...
innerself

Příspěvek od innerself »

No to je bordel docela. Mělo by se to výrazně značit. Já viděl di boxy za necelý tři kila, ale i klidně za 5 tisíc. A jako myslel jsem si, že ty levný to těžko snesou, ale kdo ví čeho jsou v Číně schopný. A řikal jsem si, že přecejenom posílám ten signál skrz, což by nemuselo bejt tak složitý a drahý, jako třeba load boxy.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

V podstatě jde o to, aby na to byl nadimenzován primár převodního trafa. A nejde jen o napětí (kvůli izolační pevnosti), ale i o průřez vodiče (kvůli protékajícímu proudu).
Nízká izolační pevnost = průraz. Nedostatečný průřez = přehoření.
José

Příspěvek od José »

Tam (u kterých je to možné) ovšem neteče signál komplet přes trafo, tam teče jen přes příslušnej (často přepínatelný jako útlum) odpor odbočenej kousek signálu. Třeba tenhle nejlevnější, to má místo čísílek pojmenovaný jako instr a speak:
https://www.thomann.de/cz/millenium_die ... passiv.htm

Schematicky je to hezky vidět tady:
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Hendrek píše: 20.05.2020 12:55 V podstatě jde o to, aby na to byl nadimenzován primár převodního trafa. A nejde jen o napětí (kvůli izolační pevnosti), ale i o průřez vodiče (kvůli protékajícímu proudu).
Nízká izolační pevnost = průraz. Nedostatečný průřez = přehoření.
Spočítej si, o jakém napětí je řeč: např. výkon 100W do 16 ohmů - napětí 40 V. Takhle nízké napětí neprorazí vinutí ŽÁDNÉHO di trafa - i když tam nebude odporový dělič. O přepálení tuplovaně nemůže být řeč, při mikrovýkonech, které tráfko přenáší. José: jasné, takhle je to obvykle zapojené. :) Innerself zcela mimo...
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“