drahý epiphone, levný gibson

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Swiz

Re: drahý epiphone, levný gibson

Příspěvek od Swiz »

bubucci píše: 31.05.2020 11:06
Pak také hrozně záleží na tom, co s tím chceš hrát. Nemá cenu se tady bavit o barvě zvuku kytary pak-li, že jí na konci zapojíš do hi-gain zesilovače. Tam bych pak zvážil jestli vůbec vybrat Les Paul.
Strašná blbost.
Navíc když to napíše člověk, který podle podpisu používá Jubilee/Slash Marshally. Měl jsem hromadu higain aparátů, které byly i v samotném Marshall zvuku lepší než Jubilee. Navíc diode clipping mod je jeden z nejhorších zvuků, které kdy z jakéhokoliv lampového Marshallu lezly.
Já to myslel tak, že je blbost řešit zvuk kytary, když to pak zkreslíš hi-gainem.

Jubilee jsou jedny z nejlepších Marshallů jaké kdy vyšly.
torst

Příspěvek od torst »

"Pak také hrozně záleží na tom, co s tím chceš hrát. Nemá cenu se tady bavit o barvě zvuku kytary pak-li, že jí na konci zapojíš do hi-gain zesilovače. Tam bych pak zvážil jestli vůbec vybrat Les Paul."
Naprostá blbost, viz bubucci. Hrál jsem na několik HG zesíků takovej vesnickej metloš. A ta kytara okamžitě vyleze, poznáš okamžitě, co držíš. Taky proto spoluhráči (nekytaristi !) okamžitě řvali, když jsem zkusil něco jiného než prověřeného Kramera.
"Já to myslel tak, že je blbost řešit zvuk kytary, když to pak zkreslíš hi-gainem." Ale někomu to nevysvětlíš.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Já bych souhlasil s tím, že Epiphone rozhodně nejsou nejlepší kopie. Nikdy jsem v ruce neměl Epinu, u který bych si řekl, že není na ten zvuk předražená. Třeba můj Fokus Les Paul to nandal pár origo standardům, ale u Epi jsem se s tím ještě nesetkal. Od Gibsonu jsem měl v ruce taky pár spatnejch kytar, nicméně výhoda tkví v tom, že novou snadno vrátíš a bazarovou celkem snadno zase prodáš za stejnou cenu. Ne, Epi obecně nemám rád.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Fokus to nandal Standardu jo? 😂
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Ale jenom u higainu, tam se to nepočítá, můžeš být klidný :) :)
Ale mám úplně stejnou zkušenost a s klidným svědomím můžu říct, že jsem měl doma Fokuse, který hrál líp než 2 konkrétní Standardy, které jsem s ním porovnával. Roky '08 a '12, takže vydlabané skoro-lubovky. 08 byla celkově nerezonantní s bonusem vlka na jednom místě a ta 12tka byla tak hnusně ostrá, že tele vedle toho hrálo jako pod dekou. Není nad osobní zkušenost.
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Také přihodím svojí troškou do mlýna.

Logo nehraje. Pouze v ceně. (neberu v potaz hodnotu dřeva, typ laku, technologie, ruční práce atd.)

Měl jsem několik Gibsonů (Tribute starší a novější, Studio starší a novější a Standard) a musím říct, že nejvíce mě zaujal Epiphone Korea (měl jsem 3 nebo 4 kusy - a také jsem se k nim vrátil). Ty kytary prostě hrajou dobře. Ještě jsem neměl korejského Epi, která by byla šunt i co se zpracování týče. Vždy jsem tedy ale vyměnil snímače buďto za Dimarzio nebo Gibson (teď aktuálně testuji moje neoblíbené Seymour Duncan) - tovární zní napytel dycky.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

speed8 píše: 31.05.2020 18:24 Také přihodím svojí troškou do mlýna.

Logo nehraje. Pouze v ceně. (neberu v potaz hodnotu dřeva, typ laku, technologie, ruční práce atd.)

Měl jsem několik Gibsonů (Tribute starší a novější, Studio starší a novější a Standard) a musím říct, že nejvíce mě zaujal Epiphone Korea (měl jsem 3 nebo 4 kusy - a také jsem se k nim vrátil). Ty kytary prostě hrajou dobře. Ještě jsem neměl korejského Epi, která by byla šunt i co se zpracování týče. Vždy jsem tedy ale vyměnil snímače buďto za Dimarzio nebo Gibson (teď aktuálně testuji moje neoblíbené Seymour Duncan) - tovární zní napytel dycky.
Potvrzuje to mojí teorii o zmiňovaném firebirdu. Firebird od Epi se SD Alnico 2 Slash může hrát lépe než Gibson Tribute.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

bubucci píše: 31.05.2020 18:17 Ale jenom u higainu, tam se to nepočítá, můžeš být klidný :) :)
Ale mám úplně stejnou zkušenost a s klidným svědomím můžu říct, že jsem měl doma Fokuse, který hrál líp než 2 konkrétní Standardy, které jsem s ním porovnával. Roky '08 a '12, takže vydlabané skoro-lubovky. 08 byla celkově nerezonantní s bonusem vlka na jednom místě a ta 12tka byla tak hnusně ostrá, že tele vedle toho hrálo jako pod dekou. Není nad osobní zkušenost.

Fokus hraje nejlépe. Hlavně pokud ho vlastníš, a chceš si namluvit, že to hraje lépe než ten Standard...

😊
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Mám 'normálního' Gibsona a dalo by se říct, že jsem fanda nebo minimálně chápu jejich nezastupitelné místo v historii kytary, ale u kytary to neberu jako automatiku, dražší - lepší. Hrál jsem i na nic moc Suhry, otřesné CS Fendery atd. takže záprdek se dá najít všude.
Neboj, měl jsem v ruce i pár vintage a Reissue/Historic Gibsonů, takže dalo by se říct, že jejich portfólio trochu znám.
Akorát prostě u toho Epiphonu se mi do ruky nedostala kytara, která by mohla zvukově konkurovat aspoň té Tribute / LPJ řadě a nezachránily to ani lepší snímače ani značkový HW.
stepan.dusek

Příspěvek od stepan.dusek »

Mnojo. A ja jsem zase fanousek gibsonu, ale fb nemam od epiny, ale od LTD a jsem z neho nadseny :)
torst

Příspěvek od torst »

No tak byl ten sraz, že, a tam Štěpán dones ty dve Géčka, spíš nižší řady, pokud vím, a vyhrály to na celé čáře. Pravda, trochu nadopované novými strunami, ale opravdu si nemyslím, že to byl ten důvod. Mám dlouholetou zkušenost, že ty kopie hrajou na první poslech "líp", líbivě, barevně, krásně twangujou, "kvokaji" , ale pak se v kapele hůř prosazujou. Já tomu taky dřív podlehal a líbily se mi ty "barvičky", ale vyléčil jsem se praxí. Ty Epi Std. - typickej příklad. Jednu jsem měl, další má teď kámoš, občas si brnknu, prostě není tam to středový maso, jen tak se to hezky třepetá ve větru těmi basy a výškami.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Swiz

Příspěvek od Swiz »

bubucci píše: 31.05.2020 19:47 Mám 'normálního' Gibsona a dalo by se říct, že jsem fanda nebo minimálně chápu jejich nezastupitelné místo v historii kytary, ale u kytary to neberu jako automatiku, dražší - lepší. Hrál jsem i na nic moc Suhry, otřesné CS Fendery atd. takže záprdek se dá najít všude.
Neboj, měl jsem v ruce i pár vintage a Reissue/Historic Gibsonů, takže dalo by se říct, že jejich portfólio trochu znám.
Akorát prostě u toho Epiphonu se mi do ruky nedostala kytara, která by mohla zvukově konkurovat aspoň té Tribute / LPJ řadě a nezachránily to ani lepší snímače ani značkový HW.
Nebudu se pořád opakovat. Včera jsem měl doma Gibson Studio. Mám tady taky Epiphone na porovnání, a bez zaujatosti říkám, že Epiphone hraje o moc lépe a hlavně se na něj hraje o moc lépe - což může být otázka seřízení. Takže za mě, záleží kus od kusu a pokud se budu snažit držet tématu tak za mě rozhodně neplatí, že levný Gibson je lepší než dražší Epiphone. A teď beru v potaž třeba i to, že jde sehnat Epiphone za 15 000 s prémiovým hardwarem a klidně i pevným futrálem.

Reissue bych sem vůbec netahal, i když věřím, že by se tady našel někdo kdo by tvrdil, že Fokus hraje úplně stejně :lol:
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Torste, já si naopak myslím, že to bylo hlavně těmi funglovkami strunami, to bylo právě to, proč ty kytary měly navíc takovou jiskru, jako nějaké další harmonické. Někde na YT je porovnání Johanna Segeborna čerstvých strun a středně ohraných na LP, a je to přesně to, co jsme slyšeli na porovnávačce. Ten druhý Gibson pak byl s P90, a to je taky docela o něčem jiném. Za mě to tehdy jednoznačně vyhrála ta sendvičová Ibanezka z Kroků F. Janečka, co ji tam měl Demilich. I pocitově, na sucho, kde mi naopak ty Gibsony moc neseděly. Souhlas pak s tím, že Epiphony (aspoň ten můj, co byl v testu) hrají tak nějak tupěji, a ani výměna snímačů jim moc nepomůže (na té mé byly RM á la PAF s Alnico III, a navíc 50's wiring a Kobrlem vyměněný ořech). Ale ten zvuk bych nepopsal jako "véčko" s vykouslými středy. Ony tam jsou, ale jsou posazeny mnohem níž a výšky skoro chybí (na té mé to bylo trochu i jetými strunami, ale ona to tak má i s novými). Podle mě by mohl hrát roli úhel hlavy, který je u Epi a většiny kopií tak o 3°menší než na Gibsonech, možná i tenčí top. Hodně může dělat i ukotvení bridge, kde u Gibsonu jdou do dřeva přímo (tenké) závity stavěcích šroubů, u kopií jsou ve dřevě tlustá pouzdra, ve kterých sedí tlusté stavěcí šrouby.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 1.06.2020 9:03, celkem upraveno 1 x.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Ja nevim, proc by dobry kus Fokusu po lehcim tuningu nemohl hrat lepe nez kdejaky Standard? :) uz jsem to tu popisoval, ale kdyz jsem pred par lety delal videorecenze na novou radu Gibsonu, byl jsem z toho pomerne nestastnej. Docela me mrzi, ze takovy penize musi clovek tolik vybirat.
krade

Příspěvek od krade »

měl jsem korejský epi sg g 400 z roku 2000, který po výměně snímačů hrálo stejně dobře jako sg standard z roku 2008 a pak ještě velmi dobrý flying v "korina" od epi. bohužel obě kytary padaly na hlavu i s hrubými koženými řemeny a to už nedávám. na mé předchozí sg special, které jsem kdysi koupil od majkláče z the switch a hlavně na moje současný sg firebrand, ale neměla ani jedna z těch kytar. takže za mě "levný gibson nebo drahý epiphone" říkám: drahý gibson:).
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Swiz

Příspěvek od Swiz »

krade píše: 1.06.2020 13:31 měl jsem korejský epi sg g 400 z roku 2000, který po výměně snímačů hrálo stejně dobře jako sg standard z roku 2008 a pak ještě velmi dobrý flying v "korina" od epi. bohužel obě kytary padaly na hlavu i s hrubými koženými řemeny a to už nedávám. na mé předchozí sg special, které jsem kdysi koupil od majkláče z the switch a hlavně na moje současný sg firebrand, ale neměla ani jedna z těch kytar. takže za mě "levný gibson nebo drahý epiphone" říkám: drahý gibson:).
Jojo, drahý Gibson je nejlepší volba. Bohužel nemůžeš chtít po kytaře za 10 000 aby hrála jako kytara za 150 000
torst

Příspěvek od torst »

Nemůžeš chtít po kytaře za 150 000 aby hrála 15x lépe než kytara za 10 000.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

torst píše: 1.06.2020 14:13 Nemůžeš chtít po kytaře za 150 000 aby hrála 15x lépe než kytara za 10 000.
Tato přímá úměra nefunguje nejen v hudebním oboru.

Zajíamlo by mě jak se to měří, že něco hraje 4,5x lépe, než něco jiného. :?: :?: :?:
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Mě taky. Ale na YT je video, kde Bernie Marsden hraje na Custom shop "repliky" jeho Beast a pak na originál, a rozdíl tam je i na YT slyšet, natož asi i cítit při hře. A to cena těch replik je hodně vysoko... Ale myslím, že tam hraje roli i stárnutí dřeva a snímačů, i když Bernie vypráví, že Beast byla výjimečná už jako relativně mladá (pod 20), když ji kupoval. Ale stejně myslím, že se rozehrála k dokonalosti až v jeho rukách ...
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Fořt píše: 1.06.2020 15:47 Mě taky. Ale na YT je video, kde Bernie Marsden hraje na Custom shop "repliky" jeho Beast a pak na originál, a rozdíl tam je i na YT slyšet, natož asi i cítit při hře. A to cena těch replik je hodně vysoko... Ale myslím, že tam hraje roli i stárnutí dřeva a snímačů, i když Bernie vypráví, že Beast byla výjimečná už jako relativně mladá (pod 20), když ji kupoval. Ale stejně myslím, že se rozehrála k dokonalosti až v jeho rukách ...
To video znám. Tam hraje roli vše... jak dřevo, tak originální PAFs. Mám 1959 repliku 2019 a musím říct, že je to fakt výjmečný ročník. Gibson Custom Shop každý rok říká, že tenhle rok je opravdu výjmečný a že se dostali ještě blíže k originálu, ale 2019 je fakt blízko. Použili hide glue kde to jen šlo, unpotted PAF custombuckery jsou prostě senzační, paper in oil bumblebee kondenzátory taky pecka... ta kytara je strašně versatilní. Volume a tone knoby nikdy nefungovaly lépe... Dostali se fakt hodně blízko i finishem, kytary nejsou overflamované, v některých úhlech vypadají jako plain top, jak říkal Joe Bonamassa o svém Skinnerburstu, když ho kupoval a viděl ho poprvé zděsil se kde je flame... pak kytaru začneš naklánět a ono to vyleze. Nádhera. Škoda jen toho, že tam není brazilian hmatník. Alespoň že ta moje má indian rosewood a né pau ferro.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“