Problémy v oblasti zvukových karet

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
torst

Re: Problémy v oblasti zvukových karet

Příspěvek od torst »

Nevím, nejsem moc IT, ale když bude klip jako jedna ze stop v Cubase, pak by mělo jít vše přes ASIO a 2 režimy odpadnou, ne?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale to ano - jenže jemu to blbne i tak.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
vilem.roth
Nový uživatel

Problém se zvukovou kartou M-audio air 192/6

Příspěvek od vilem.roth »

Ahoj,
mám problém se zvukovkou M-audio 192/6. Do sluchátkového výstupu mi lezou pazvuky z PC (praskání, něco jako zvuky faxu). Nejvíce je to slyšet, když je zvuk sluchátek stažený na zvukovce na minimum. Ve sluchátkách slyším pohyb myši a změny grafiky na monitoru. Lehce to je slyšet při procházení biosu a brutálně během startu a práce ve win.

Moje sestava:
monitory Presonus E5 propojeny bal jack
PC původní asus H110, pentium 6400, externí 90W napájecí zdroj

Při této sestavě byl problém pouze pokud byla hlasitost sluchátek úplně stažena, při cca 40% hlasitosti již skoro neslyšitelné.Celu dobu jsem si myslel, že to je problém levného PC.
Tento víkend jsem si udělal radost a poskládal si nové PC.
Operační paměť HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator Series
Počítačová skříň Zalman Z1
Procesor Intel Core i7-9700K
Základní deska ASUS PRIME Z390-A
Počítačový zdroj EVGA SuperNOVA 550 G3
Grafická karta ASUS GeForce GT1030-2G-BRK
WiFi síťová karta ASUS AX200
Disk 256 PCIE + 2xsata

Co se k mému překvapení nestalo. Problém se sluchátkovým výstupem je několikanásobně horší a je to nepoužitelné. Co je mi stále divné, že je to nejhorší se staženou hlasitostí.

Postupně jsem odpojoval a připojoval všechny komponenty v PC kromě desky, procesoru a zdroje. Bez vlivu na defekt.

Postupně jsem přišel na to jak toto rušení odstranit.
1. pokud odpojím zvukovku od PC a připojím jí přímo na nabíječku od telefonu (to se dalo asi čekat)
2. zvukovka je v PC a buď odpojím od ní bal jack do repro nebo od repro odpojím napájecí kabel.

Zkoušel jsem zvukovku s NTB Lenovo a rušení velmi malé z baterie a z napájení větší, ale stále velmi malé.

Nakonec jsem vyzkoušel mojí starou M-audio Fast track pro a ta tyto problémy nemá, vše se zdá jak má být Pouze při všech hlasitostech na max (vstupy i výstupy) slyším podobné zvuky ale to je asi normální. Při lehkém stažení vstupů nebo výstupů je vše bez rušivých zvuků.

Problém mám, že vše v záruce. Zvukovka je stará 4 měsíce, repro 1 měsíc a PC je nové a já nevím co reklamovat a jestli je vůbec na reklamaci.

Problémů může byt myslím několik. Zdroj v PC ( a to jsem si schválně pořídil lepší) , špatná zvukovka, problém s elektrikou.

Prosím jaké máte zkušenosti, případně poraďte co ještě vyzkoušet nebo jak to odrušit.
Díky za každé info
Vili
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm - zvláštní kombinace, ale o to zajímavější výzva :-) napájení repro je ze stejné zásuvky jako je i počítač? Jako nejjednodušší bych na první pošťuch zkusil tzv. "ground lift" v signálovém kabelu (na jedné straně odpojit stínění).
FT Pro, když teda tímhle "netrpí", tak je to při připojeném repro do těch dvou TRS výstupů nebo RCA výstupů?

P.

vilem.roth
Nový uživatel

Připojení do obou zvukovek je úplně stejné přes TRS.
U 192/6 při odpojení jednoho repra pazvuky se sníží na polovinu, při odpojení druhého zmizí úplně.
nzp

Příspěvek od nzp »

vilem.roth píše: 29.04.2020 10:10 Připojení do obou zvukovek je úplně stejné přes TRS.
U 192/6 při odpojení jednoho repra pazvuky se sníží na polovinu, při odpojení druhého zmizí úplně.
Takže to dělaj ty monitory. To vypadá na klasickou situaci s elektrikou, ale ne s rozvodem po baráku, ale s tím, že tyhle Presonus monitory mají 3žilový napájecí kabel. Řešení existuje - prodlužka k monitorům bez středního kolíku.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - a protože je to práce na úrovni silového rozvodu, někde se dělají rovnou zásuvky na monitorech bez tohoto kolíku, někde je to myslím na vypínač. Lze to řešit i vlastní úpravou, ale důsledně označit šňůry a nepoužívat jinde!

P.

nzp

Příspěvek od nzp »

pavlii píše: 29.04.2020 10:52 Důsledně označit šňůry a nepoužívat jinde!
Ano, to je hodně důležitý.
vilem.roth
Nový uživatel

Díky za info, už jsem taky četl odpojit středový kolík, ale hodně mě mate, že moje stará zvukovka M-audio fast track pro to nedělá. Je to možné?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hele - to je jednak trošku "duchařina" a hlavně je to o konstrukci; to by to člověk ale musel buď rozebrat nebo mít schéma. Jen příklad pro ilustraci z vedlejšího oboru: MIDI rozhranní má být řešeno s optočleny. Rozhodně bude ale nemálo portů bez nich - a může to pak dělat problémy, protože pak není část vodičů galvanicky oddělená. Tady to může být něco podobného, ale v oblasti analogového signálu jsou tyhle věci výraznější (o hodně).

P.

Béda Ladič

Příspěvek od Béda Ladič »

Pročetl jsem několik vláken co se nahrávání kytary nebo zpěvu týče. Když vidím co by mne čekalo za problémy, zůstanu u tohoto:.... Používám Sony Vegas Pro 13, což je videostřižna. Není to hudební SW . Ale zvuk to nahrává čistě a hlavně to funguje. Přes 20 let starou kartu Sound Blaster Creative. Nahraju třeba kytaru.
Ve sluchátkách slyšim nahranou kytaru a k tomu dohraju druhou kytaru a sbory. (například). Stopy se dají snadno střihat, spojovat, posouvat, mísit, tlumit, zesilovat, normalizovat hlasitost. Každá nově nahraná stopa je nahrána se zpožděním zhruba o desetinu vteřiny, vůči předešlé.
Takže stopu chytim myší a baj voko - (ucho) - jí posunu o kousíček dopředu, aby to sedělo hudebně s tou první. No a potom nahrávám další stopu. A zase jí pak posunu kousek dopředu. Asi je to těžký amatérismus bez možnosti efektů a kdoví čeho, ale funguje to, aniž bych se musel stát softwarovým inženýrem.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Bedo to udelas i v audacity a jednodušeji s vetsim prehledem, vegas je precijen moloch a pro pc vetsi zatez...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

A navíc bych řekl, že nemusíš být zvukovým inženýrem, abys nemusel tenhle nesmysl (=posouvání stop v čase) dělat :-) ale pokud tě to baví, tak proč ne. Nicméně vzhledem k úvodu tvé zprávy bych oponoval: ne, opravdu TO nefunguje.

P.

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Ono pročíst nějaké fórum je v pořádku, pokud hledáš problém (resp. jeho vyřešení) - ale je potřeba brát v potaz, že obvykle se tu řeší až právě ty problémy a pak to může působit až takto odrazujícím dojmem. Nicméně realita je jiná - většina lidí tech. problém nemá, tudíž nemá důvod to někde ventilovat dotazy: "Mně všechno běhá normálně, nevíte jak je to možné a jak tomu zabránit?" :)
Prostě je rok 2020 a malé levné usb zvukovky s korektními ASIO drivery a minimální latencí ve spojení s free SW obvykle lidem fungujou k plné spokojenosti.
Naposledy upravil(a) cherreda dne 8.06.2020 12:50, celkem upraveno 1 x.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

cherreda píše: 8.06.2020 9:41 "Mně všechno běhá normálně, nevíte jak je to možné a jak tomu zabránit?" :)
Dobrý : D
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Mimochodem Vegas není špatnej na zpracování zvuku - na to, že to primárně videostřižna. Akorát neumí MIDI.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Osobně Vegas nevnímám jako problém, ale 20tiletej SoundBlaster tedy ano - proč si to dělat, že? :)
V rozmezí 1000-3000 Kč lze koupit něco z tohoto a všehomír hnedle bude uživatelsky příjemnější. 8)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Mě by snad ani nevadil ten starý SB, ale že cpe vysokoimpedanční výstup (snímač) do linkového vstupu. Nehledě, že dnes u drtivé většině zvukovek dostane i nějakou tu základní verzi DAW (Cubase, Ableton ...... ) kde je metronom a můžu si nahrát ty kytary dle něj a nemusím s tím potom hýbat. A jak píše Cherreda "... a všehomír hnedle bude uživatelsky příjemnější. 8)"
Jinak Cherreda mě ten tvůj odkaz nefunguje. (Požadovaná stránka nemohla být nalezena.)
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Béda Ladič

Příspěvek od Béda Ladič »

No já jsem to nenapsal přesně, necpu přímo výstup z kytary ani mikrofonu do soudBlasteru. Jde to z comba ze sluchátkového výstupu 6,3 do soudblasteru činčema. Takže na combu musim dát malou hlasitost, aby to nebylo ořezané, aby to nelimitovalo. Což jasně i vidim graficky v tom Sony Vegas Pro. Můj původní záměr byl udělat si domácí studio a mít zvukovku, do které vrazim kytaru a mikrofon. A k tomu dodávaný software, který u těch zvukovek bývá. Kde lze vylepšit zvuk echem a reverbem pro zpěv a stereochorusem pro kytaru. O moc víc toho nepotřebuju. Můj nedostižný požadavek je autotune jak pro zpěv tak i pro kytaru. Ale to by podle všeho co jsem tu četl, vyžadovalo asi nemalou investici jak do zvukové karty tak i do jejího softwaru. Takže nad autotune jsem zlomil hůl, že to asi nikdy nedokážu. A zvuk z comba mám s efektama jak pro kytaru tak pro zpěv. A na to mi stačí Sony Vegas Pro = videostřižna. I když posouvám ručně stopy jak idiot, aby seděla ta zde zmiňovaná latence, což je asi zpoždění stopy přehrávané vůči zaznamenávané .
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Proč autotune na kytaru? To mě opravdu nikdy nenapadlo. Ale zas tak drahé to všechno není. Zvukovka do které vrazíš kytaru a mikrofon cca 2.000,- A ten vysněný autotune 48 doláčů https://www.waves.com/plugins/waves-tun ... -real-time To zas nejsou tak závratné ceny ?
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“