Správné držení levé ruky

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Fořt

Re: Správné držení levé ruky

Příspěvek od Fořt »

himself píše: 10.06.2020 16:46 To o malicku slysim poprve a rozhodne nejsem akademik. Dost me to prekvapuje a nedovedu si bez nej predstavit plnohodnotnou hru, mozna leda nejake single line solovani?
Ano, vim jak na tom byl Django :)
Já jen chtěl reagovat na torsta, že ten palec ven nevylučuje používání malíčku. A přitom jsem si vzpomněl na výtku jednoho kamaráda, který mě pozoroval při hře a vytýkal mi, že malíček používám málo. On chodil léta na klasickou kytaru. Já malíček používám, ale tam, kde to jde bez něj, použiju prsteníček, mám v něm větší jistotu. Ono to má i výhodu, protože v dobách, kdy jsem hrál jižanský rock, jsem ho měl často rezervovaný pro slide, který jsem nemusel během hry sundávat a nandávat.
A tu poznámku k nevyužívání malíčku jako znaku nedospělosti kytaristy či jeho špatné techniky jsem četl i v nějakých rozhovorech, už nevím s kým, Pavlíčkem, Andrštem, už si nevzpomenu. Nedávno jsem viděl na YT tento rozhovor, ve 14. minutě se mluví o malíčku:

Mimochodem, ten palec ven je tam dobře vidět, resp. jak je většinou ven a někdy se přesune do klasické polohy.
Jinak jsme se možná nepochopili, v akordech malíček používám, dokonce powerchordy hraju asi netypicky 2 prsty, ukazováčkem a malíčkem, který drží kvintu i oktávu. Ale tam nevidím důvod, proč by palec ven vadil, i malé ruce.
torst

Příspěvek od torst »

"A tu poznámku k nevyužívání malíčku jako znaku nedospělosti kytaristy či jeho špatné techniky jsem četl i v nějakých rozhovorech, už nevím s kým, Pavlíčkem, Andrštem, už si nevzpomenu." Přesně tak! To je vzpomínka M. Pavlíčka. Že když ho někdo lanařil, tak se na něj přišel podívat a podmínkou bylo, aby nehrál sóla jen 3mi prsty!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ladap

Příspěvek od Ladap »

Prolamování prstu je naprosto v pořádku a spousta věcí se jinak zahrát ani nedá.
Klasické držení kytary může taky pěkně oddělat zápěsí. Je to snad nejčastější ortopedický problém klasických
kytaristů. Flamenco kytaristi drží kytaru na pravé noze a musí mít zvládnutou i klasickou techniku takže se to nevylučuje. Paco di Lucia držel levý palec úplně jinde než Štěpán Rak, obojí je správně.
Vše je povoleno pokud to vede k cíli a nezničí to ruce.
Na tohle jsem si přišel po zničeném levám zápěstí, přeučování se na klasickou techniku, pak zase změna držení kytary z levé na pravou nohu. Po spoustě rozhovorů s kytarovým pedagogem.
A nikomu to nevnucuju :)
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Ladap píše: 12.06.2020 10:39 Vše je povoleno pokud to vede k cíli a nezničí to ruce.
Přesně tak bych to viděl
torst píše: 11.06.2020 10:56 Že když ho někdo lanařil, tak se na něj přišel podívat a podmínkou bylo, aby nehrál sóla jen 3mi prsty!
A proč ho hned vidět? Pokud sólo zahraje přesně, tak klidně i 2-ma prsty.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
torst

Příspěvek od torst »

"A proč ho hned vidět? Pokud sólo zahraje přesně, tak klidně i 2-ma prsty." Já to neobhajuju. Jen cituji dobový citát. Takový byl tehdy požadavek "managmentu".
Osobně jsem si vymýšlel a vymýšlím aranže tak, aby to vypadalo na hmatníku "atraktivně". Debilita ? Zcela nepochybně !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
José

Příspěvek od José »

torst píše: 11.06.2020 10:56 3mi
A že zrovna ty.. :cry:
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Třemimi a dvěmama, to neznáš? :P
Maton

Příspěvek od Maton »

Obecně platí, hraj tak aby to nebolelo a hrálo se ti pohodlně. Jestli si postavíš techniku na 3
prstech (např. Marty Friedman, Eric Johnson) nebo na 4, je šumák. Rozhodně ani jedno není špatná technika!
Nevyužívání malíčku jako znaku nedospělosti kytaristy či jeho špatné techniky je naprostej nesmysl.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Přesně tak. Hlavně jsme každý uplácán trochu jinak. Znát nějakých pár teoretických technických základů je dobré, ale pak už bych si vytvářel vlastní techniku. Jen tak se může čas od času vyvinout nějaká geniální individualita s jedinečnou technikou. Myslím, že techniku, která by mu ničila zdraví, si člověk přirozeně sám vyvinout nemůže. To spíš to přehání s cvičením, když už se to stane, nebo je ten zdravotní problém přítomen skrytě už před začátkem intenzivního hraní.
Dnešní možnosti učení podle YT a dostupnost tabulatur třeba na songsterru jsou skvělé věci, ale člověk je nesmí brát doslova. Někdy jsou třeba ty tabulatury tak krkolomné resp. prstolomné, pokud by se jimi někdo striktně řídil, je to k nezahrání a o zdraví.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“