Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording
Pravidla fóra
-
Béda Ladič
Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording
No to klidně můžu, ale podle mne to moje zní o dost hůře než ta holka Brooke Hatala. Zpívám teprva rok a půl, takže to taky může být tím ale stejně si myslim, že ta buchta používá studiovou úpravu. Má ten zvuk tak nějak hodně vyčištěnej. Jak nástrojově tak hlasově. https://www.youtube.com/watch?v=KqibUI05uRs
No, jak jsem si teď tu holku poslechl lépe, tak prostě zpívá do mikrofonu. Na zpěv má dost reverbu a celé to snímá obyčejně přes ten iphone, na který rovnou i nahrává video, ne? A co tak poslouchám, zpěv má víc hlasitěji, že častokrát ani kytara není pořádně slyšet.
A tvoje nahrávka je dělaná jak? Že to celé ženeš do softwaru, ve kterém to potom zmixuješ a spojíš s videem?
edit: https://www.youtube.com/watch?v=OjE-Nfg8qio Koukám, že tady ani mikrofon nemá. Tak buď je tenhle reverb přirozený z místnosti, ve které zpívá nebo to fakt prohání ještě nějakým softem. Netuším, ať se raději vyjádří zkušenější.
A tvoje nahrávka je dělaná jak? Že to celé ženeš do softwaru, ve kterém to potom zmixuješ a spojíš s videem?
edit: https://www.youtube.com/watch?v=OjE-Nfg8qio Koukám, že tady ani mikrofon nemá. Tak buď je tenhle reverb přirozený z místnosti, ve které zpívá nebo to fakt prohání ještě nějakým softem. Netuším, ať se raději vyjádří zkušenější.
-
Béda Ladič
No já to nahrávám stejně, jako ona tvrdí. Z bedny to jde sluchátkovým káblem přes zvukovou kartu do počítače. A nahrává se to do Sony Vegas Pro, což je video střižna. Zvuko střižna taky samozřejmě. A tam se upraví jen hlasitost. A pak se to spojí s obrazem z telefonu. Takže v podstatě dělám to samé jako ona v těch jejích posledních nahrávkách. Avšak rozdíl v kvalitě jejího záznamu je značný. Její nahrávka zní jako by byla prohnaná nějakým Cubase nebo jak se ty udělátka jmenujou. Ona tvrdí že né, ale podle mne kecá. NAšel jsem jen jedno její video, kde to není určitě prohnané softem. https://www.youtube.com/watch?v=5-My8bo7O20
No a taky to zní o poznání hůře. Na začátku jí ujíždí intonace a celkově zvuk její kytary neni o mnoho lepší než ten můj. Dle mého všechny subscribery podvádí , že jako je tak dobrá a že je všechno bez postprodukce.
No a taky to zní o poznání hůře. Na začátku jí ujíždí intonace a celkově zvuk její kytary neni o mnoho lepší než ten můj. Dle mého všechny subscribery podvádí , že jako je tak dobrá a že je všechno bez postprodukce.
Tak nemůžeš srovnávat nahrávku z domu a nahrávku z live představení před lidma. To je úplně něco jiného. Jak pěvecky tak i zvukově. Autotune v jejím hlase neslyším nikde, takže nevím přesně, proč zmiňuješ intonaci.
A taky se mi fakt nezdá, že by nahrávala zpěv přímo do DAWu, spíš mi to fakt zní jako že má u sebe v pokoji zesilovač a prostě do toho zpívá a vše zachycuje jen mikrofon na iphonu.
Být tebou se na ni vykašlu a hledej svůj nejlepší zvuk. Ten její není nijak zvláštní.
A taky se mi fakt nezdá, že by nahrávala zpěv přímo do DAWu, spíš mi to fakt zní jako že má u sebe v pokoji zesilovač a prostě do toho zpívá a vše zachycuje jen mikrofon na iphonu.
Být tebou se na ni vykašlu a hledej svůj nejlepší zvuk. Ten její není nijak zvláštní.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Autotune vůbec nemusí být slyšet. To jen tak na okraj.
P.
P.
-
Béda Ladič
Taky si myslim že s pořádným softem nemusí být autotune slyšet vůbec. No nic, koukám že se to prostě uchem poznat nedá. Jestli je tak dobrá zpěvačka a nebo je to přes kvalitní soft. Kterej jí dolaďuje drobné odchylky v intonaci. Když to nepozná nikdo tady ze zdejších, a možná ani poznat nemůže, kašlu na to a nebudu se trápit s tím, jak dobře a čistě ta buchta zpívá. Dík za rady.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Zase doplněk: vůbec nejde o soft. Autotune nemusí být slyšet jak třeba v Cubase nebo Reaper nebo Kristal nebo cokoli. Jde o úplně jiné věci, které "mluví" do toho, zdali bude autotune poznat nebo ne. Úplně nejvíc je v tom ta základní intonace zdrojového zpěvu.
P.
P.
nemá ona mikrofon s kulovou charakteristikou?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Já bych v tom žádný podfuky nehledal. Čicina umí zpívat. Na tom živáku je zřejmě problém, že se slyší z odposlechu a to je mnohem horší, než když je člověk v místnosti a slyší se krásně na přímo.
-
Béda Ladič
No každopádně zpívat umí. Ale seká ty krátké noty tak přesně, že mi to přijde, že to neni v lidských silách tak dokonale vystřihnout přesný tón, když trvá desetinu vteřiny. Možná jen pár setin vteřiny. Nebo je to tím, že je mladá a všechno tím pádem ovládá rychleji, včetně hlasivek. Možná se v tom moc hrabu a hledám u mladých neznámých zpěváků, co používají za všelijaké berličky. A oni umí zkrátka výborně zpívat. Díky za názory.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jinak jsem si to konečně taky poslechl a shoduju se s většinou: holka prostě umí zpívat, na tom není nic extra. Je to stejný, jako dobrej bubeník - taky se prakticky nerozezná od rytmeru 
Jinak na mě těhle pár příspěvků udělalo spíš takový dojem, že jak začínáme být přesyceni těmi tunami balastu z YT a podobných platforem, tak koukám lidem začíná přicházet jako divné, že někdo umí zpívat/hrát/držet rytmus apod. No snad se to víc zhoršovat nebude......
P.
Jinak na mě těhle pár příspěvků udělalo spíš takový dojem, že jak začínáme být přesyceni těmi tunami balastu z YT a podobných platforem, tak koukám lidem začíná přicházet jako divné, že někdo umí zpívat/hrát/držet rytmus apod. No snad se to víc zhoršovat nebude......
P.
Mně se líbí, že Béda jde na to kriticky, protože na YT je spousta videí s přívlastkem "LIVE", přičemž to nakonec až tak moc LIVE není. Dost mi to vadí, takže taky vždycky přemýšlím - opravdu?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo, to je rozhodně v pořádku.
P.
P.
-
Naposledy upravil(a) Jesus dne 30.12.2020 12:39, celkem upraveno 1 x.
Pobavils. Kytary výborný, bicí na můj vkus moc nahlas, vypíchnutý. Oceňuju zpěv mateřštině, text sice prvoplánový, ale v rámci stylu. Líbí se mi ve videu neřídký attack liberálních kreatur.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
-
Naposledy upravil(a) Jesus dne 30.12.2020 12:39, celkem upraveno 1 x.
Idem sa pochváliť, že som konečne dokončil prvú vec z ďalšej pripravovanej kolekcie mojich ľúbezných pesničiek, ktorú dúfam do konca roka dotiahnem:
https://soundcloud.com/vanbor/van-bor-lava-high-dive
P.S. V téme Mix a mastering sa akurát spomínal online mastering LANDR - tak toto je urobené cez to, ak by to niekoho zaujímalo...
https://soundcloud.com/vanbor/van-bor-lava-high-dive
P.S. V téme Mix a mastering sa akurát spomínal online mastering LANDR - tak toto je urobené cez to, ak by to niekoho zaujímalo...
Co se týče LANDRu, to můžeš zhodnotit jen ty, protože jediný víš, jak to bylo před a po.Ivan píše: 12.06.2020 7:40 P.S. V téme Mix a mastering sa akurát spomínal online mastering LANDR - tak toto je urobené cez to, ak by to niekoho zaujímalo...
Teď nejsem v rozpoložení, abych mohl hodnotit muziku, ale zvuk se mi líbí.
Dobrý den! V různých vláknech jsem se zde radil s různými odborníky ohledně různých témat. A pak jsem to udělal. Udělal jsem mix. První.
Nakonec jsem ho nahrál v Reaperu. Cakewalk mi nevyhovoval ohledně třídění tracků do složek a ohledně sendů. Bylo to strašlivě nepřehledné. Nadto tam byly problémy s některými pluginy. Reaper neměl problém s ničím. Jen se mnou. Protože neumím hrát ani mixovat.
Navrch chci dodat, že vše, co jsem použil, bylo free (kromě Reaperu v evaluaci, a po této zkušenosti si ho koupím, i kdyby ten mix zněl nejhůř, protože s tím programem se pracuje naprosto báječně).
Dříve jsem samozřejmě taky něco nahrával, ale to byl pro mne mix prostě to, že se nahraje více stop a ty se dají dohromady. Víc jsem o tom nevěděl a mohl jsem to udělat v jakémkoliv programu. A znělo to blbě. Nedivím se
Pak jsem to hodně studoval a tady se ptal a snažil se zdokonalit. Dokonce jsem o tom i sledoval videa a četl.
Je to taková písnička, co už se vyvíjí přes 13 let, nejdřív byla primitivní, pak se k ní přidávaly další věci, no... Dneska je sice taky stále primitivní, ale pozor, má navíc ty další věci!
A hlavně tedy slouží asi k odhalení různých chyb, protože těch tam bude, jako máku.
Bicí asi částečně dobrý, jsou totiž z pluginu. Horší je to moje srovnání hlasitostí, komprese a ekvalizace... Co se týče kytar, zní divně a basa někdy slyšet je a někdy není. Ale musím si tímhle projít, abych byl lepší...
Dále to je pouze pro odpůrce TLDR
Obsah písně:
0:01 - úvod (kytary s basovými a bicími přízvuky)
0:15 - mezihra na doprovod sloky s harmonií
0:29 - sloka
0:43 - refrén
1:11 - mezihra na doprovod sloky s harmonií
1:25 - sloka
1:39 - refrén
2:07 - oddělovač - netradiční vstup o jednom akordu, po jehož skončení se bude odehrávat něco nového
2:14 - solo s akordy sloky (ono tam to solo není, pouze doprovod - nejsem stále spokojen s tím solem, asi ho budu muset upravit)
2:42 - melodické solo s doprovodem refrénu
3:10 - melodické solo s doprovodem slokovým
3:24 - melodické solo s doprovodem refénu
3:52 - oddělovač
5:59 - refrén
4:27 - mezihra na doprovod sloky s harmonií
4:41 - prodloužený oddělovač s tím, že v druhé polovině už bicí buší s otevřenou hajtrou = blíží se do finále
4:55 - poslední úder
Mix:
Master:
- Limiter na master šavli a mixovat do toho
Sběrnice nástrojů:
- EQ, SSL kompresor (Apophis SSL Bus Compressor)
Snare:
- EQ, comp, saturátor Ferric TDS
- Send do paralelního kompresoru
- Send do roomu a do plate a opět send z roomu i platu do paralelního kompreosru
- Od této chvíle jsem se snarem nehýbal, protože na jeho nastavení stojí celý mix
Kopák:
- Bx_Subfilter, EQ, kompresor, saturátor, paralel a room, ale plate ne!
- Send jako sidechain do basy pro pozdější úpravy, aby se basa utlumila, když bude kopák moc bušit
Činely:
- EQ a kompresor, send do room i plate (poměry se liší)
Tomy:
- Pouze EQ
Sběrnice bicích:
- High shelf 6900 Hz
Basa:
- Největší tragédie, neumím mixovat basu
- Gate (ne rychlý, aby usekával tóny, spíš pozvolnější), kompresor, saturátor
- IR
- Řada EQ
- Limiter
- Multiband compressor
- Limiter opět na sběrnici, aby basa neskákala všude okolo
Kytary:
- Nahráno z kytary do fyzického analogového efektu, jakožto nakopávače, pak do zvukovky
- Gate, pak Ignite - Emissary
- IR, EQ
- Multiband compressor hlavně kvůli palm mute, aby to moc nehuhlalo
Jó, není to žádnej med, učit se mixovat. Těším se, až se to naučím.
Edit: oprava překlepu
Nakonec jsem ho nahrál v Reaperu. Cakewalk mi nevyhovoval ohledně třídění tracků do složek a ohledně sendů. Bylo to strašlivě nepřehledné. Nadto tam byly problémy s některými pluginy. Reaper neměl problém s ničím. Jen se mnou. Protože neumím hrát ani mixovat.
Navrch chci dodat, že vše, co jsem použil, bylo free (kromě Reaperu v evaluaci, a po této zkušenosti si ho koupím, i kdyby ten mix zněl nejhůř, protože s tím programem se pracuje naprosto báječně).
Dříve jsem samozřejmě taky něco nahrával, ale to byl pro mne mix prostě to, že se nahraje více stop a ty se dají dohromady. Víc jsem o tom nevěděl a mohl jsem to udělat v jakémkoliv programu. A znělo to blbě. Nedivím se
Je to taková písnička, co už se vyvíjí přes 13 let, nejdřív byla primitivní, pak se k ní přidávaly další věci, no... Dneska je sice taky stále primitivní, ale pozor, má navíc ty další věci!
Bicí asi částečně dobrý, jsou totiž z pluginu. Horší je to moje srovnání hlasitostí, komprese a ekvalizace... Co se týče kytar, zní divně a basa někdy slyšet je a někdy není. Ale musím si tímhle projít, abych byl lepší...
Kód: Vybrat vše
https://soundcloud.com/user-670026120/firstmix/s-tAquhhZNg9JDále to je pouze pro odpůrce TLDR
Obsah písně:
0:01 - úvod (kytary s basovými a bicími přízvuky)
0:15 - mezihra na doprovod sloky s harmonií
0:29 - sloka
0:43 - refrén
1:11 - mezihra na doprovod sloky s harmonií
1:25 - sloka
1:39 - refrén
2:07 - oddělovač - netradiční vstup o jednom akordu, po jehož skončení se bude odehrávat něco nového
2:14 - solo s akordy sloky (ono tam to solo není, pouze doprovod - nejsem stále spokojen s tím solem, asi ho budu muset upravit)
2:42 - melodické solo s doprovodem refrénu
3:10 - melodické solo s doprovodem slokovým
3:24 - melodické solo s doprovodem refénu
3:52 - oddělovač
5:59 - refrén
4:27 - mezihra na doprovod sloky s harmonií
4:41 - prodloužený oddělovač s tím, že v druhé polovině už bicí buší s otevřenou hajtrou = blíží se do finále
4:55 - poslední úder
Mix:
Master:
- Limiter na master šavli a mixovat do toho
Sběrnice nástrojů:
- EQ, SSL kompresor (Apophis SSL Bus Compressor)
Snare:
- EQ, comp, saturátor Ferric TDS
- Send do paralelního kompresoru
- Send do roomu a do plate a opět send z roomu i platu do paralelního kompreosru
- Od této chvíle jsem se snarem nehýbal, protože na jeho nastavení stojí celý mix
Kopák:
- Bx_Subfilter, EQ, kompresor, saturátor, paralel a room, ale plate ne!
- Send jako sidechain do basy pro pozdější úpravy, aby se basa utlumila, když bude kopák moc bušit
Činely:
- EQ a kompresor, send do room i plate (poměry se liší)
Tomy:
- Pouze EQ
Sběrnice bicích:
- High shelf 6900 Hz
Basa:
- Největší tragédie, neumím mixovat basu
- Gate (ne rychlý, aby usekával tóny, spíš pozvolnější), kompresor, saturátor
- IR
- Řada EQ
- Limiter
- Multiband compressor
- Limiter opět na sběrnici, aby basa neskákala všude okolo
Kytary:
- Nahráno z kytary do fyzického analogového efektu, jakožto nakopávače, pak do zvukovky
- Gate, pak Ignite - Emissary
- IR, EQ
- Multiband compressor hlavně kvůli palm mute, aby to moc nehuhlalo
Jó, není to žádnej med, učit se mixovat. Těším se, až se to naučím.
Edit: oprava překlepu
"Já chci hrát!" - já, 2021
No, ta basa tam teda moc nefunguje.