Už nějakou dobu jsem měl v hlavě vymyšlený projekt. Nechtělo se mi na něho plýtvat kvalitním dřevem, tak jsem si lehce přes 2300 korun pořídil HB jazzmaster kit.
Idea kytary byla taková, že ji udělám hezky odrbanou, žádný worn efekt, ale líbí se mi nedokonalé kytary, sám jsem nedokonalý tak si nepřipadám s nablýskanou voňavou kytarou úplně nejlépe.
Kit byl poměrně hezky zpracovány, díry na šrouby snímačů sice navrtané ne úplně symetricky, ale nic co by tmel a převrtání nespravilo. Krk příjemně překvapil, pražce hladké a zabroušené, nebylo třeba vyrazných úprav.
Tělo i krk s hlavou byly od výroby napuštěné plničem, takže se brousilo, nahrubo, sem tam schválně probrousit víc, udělat škrabanec. Níže uvidíte proč. Přebroušené tělo jsem 4x napustil lihovým mořidlem, odstín eben. Do namořené kytary jsem vetřel vrstvu tyrkysového metalického vosku. Po vymití tungovým olejem se ztratilo místy hnědé mořidlo a ve světlých místech a škrabancích vosk zůstal, takže tělo i hlava chytila barevný nádech. S pórovitým dřevem by to šlo lépe, ale ta probroušená místa a škrabance zafungovaly taky hezky. Poté jsem dal asi 6 vrstev vytvrzovacího oleje z manahuny, ta tyrkysová krásně zvýrazněla, celá kytara ztmavla. Hodil jsem na ní pickguard co prišel s kitem. Měl jsem koupený černý, ale ten červený se mi nějak zalíbil víc. Takže kytara hotová se vším všudy za necelé 3000 a pár hodin práce. Vzniklo z toho něco krásně nedokonalého, co může být v nejhezčích i nejošklivějších kytarách. Záleží na úhlu pohledu