Furch vaše poznatky a názory
Pravidla fóra
Re: Furch vaše poznatky a názory
Myslím, že za > 1000 EUR už je dost parádních kytar.
Ad Eastman. Budu trochu nekorektní. Za třicet tisíc si nekoupím čínskou kytaru. Nikdy. I kdyby hrála sama od sebe jako Emmanuel. Z principu.
Amen.jbiker píše: 1.07.2020 12:24 Ad Eastman. Budu trochu nekorektní. Za třicet tisíc si nekoupím čínskou kytaru. Nikdy. I kdyby hrála sama od sebe jako Emmanuel. Z principu.
Proto píšu "ve své třídě". Nástroje z čínských, indonéských, vietnamských fabrik za stejnou třídu nepovažuju. Byť třeba vyšší řady Cortů jsou super nástroje v podstatě za pár šušňů.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Pravda, v tomto případě je Eastman vyšší třída, na rozdíl od Furcha má nitrolak.jastud píše:Amen.jbiker píše: 1.07.2020 12:24 Ad Eastman. Budu trochu nekorektní. Za třicet tisíc si nekoupím čínskou kytaru. Nikdy. I kdyby hrála sama od sebe jako Emmanuel. Z principu.
Proto píšu "ve své třídě". Nástroje z čínských, indonéských, vietnamských fabrik za stejnou třídu nepovažuju. Byť třeba vyšší řady Cortů jsou super nástroje v podstatě za pár šušňů.
Nitrolak znamena lepsi kytaru? Aha, tak to pak jo.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
Nitrolak automaticky určitě neznamená lepší kytaru. Zrovna laky jsou u Furchů jednou z hlavních předností, řekl bych. A Furch Vintage 1 nestojí 1.500 EUR (39.945Kč.), ale podstatně méně. Oficiálně 37.721Kč., a dá se (nový) sehnat i za méně (36.890Kč.) S dovolením opět upozorňuji, že uživatel pbla4024 píše velmi často nesmysly a dle mého názoru splňuje předpoklady pro získání titulu ,,nedůvěryhodný žvanil" 
1. Jestli má nitro lepší zvuk je subjektivní, objektivně je výrazně dražší. To že má Furch zázračný lak se asi nedoslechli v Martinu a Fenderu, kde mají nitro na top modelech.
2. Furch Vintage 1 je o něco málo dražší než 1500 EUR
Thomann 1549 EUR
https://www.thomann.de/fr/furch_vintage_1_d_sr.htm
kytary.fr 1566 EUR
https://kytary.fr/furch-vintage-1-om-sr/HN184998/
Muzik Produktiv 1550 EUR
https://www.musik-produktiv.fr/furch-vi ... rs-sr.html
Wood Brass 1669 EUR
https://www.woodbrass.com/guitares-acou ... 02734.html
2. Furch Vintage 1 je o něco málo dražší než 1500 EUR
Thomann 1549 EUR
https://www.thomann.de/fr/furch_vintage_1_d_sr.htm
kytary.fr 1566 EUR
https://kytary.fr/furch-vintage-1-om-sr/HN184998/
Muzik Produktiv 1550 EUR
https://www.musik-produktiv.fr/furch-vi ... rs-sr.html
Wood Brass 1669 EUR
https://www.woodbrass.com/guitares-acou ... 02734.html
Nitrolak je hlavně problém v EU. Kytičky, mloci a BOZP. Jestli se nepletu, tak zkolaudovat lakovnu, která nejede na vodní bázi, je dneska drahá sranda a k tomu, nedej bože, nitro.
pbla4024: Ano, dražší neznamená lepší. Kromě toho Furch má svůj vlastní lak a těžko lze odhadnout, kolik ho stojí:-) Ceny Furch Vintage 1 - v Huml music 36.890Kč. (1385 EUR), v kytary.cz 37.690Kč. (1415 EUR). Psát na českém fóru o cenách českých a v ČR dostupných kytarách ceny zahraničních obchodů zavání minimálně demagogií...
Náhodou, to je přece klasická taktika - když prodávám něco na bazaru a chci tam dát odkaz na současnými prodejce a jakoby původní cenu, najdu dycky ten nejdražší odkaz, ne?Ahasver píše: 2.07.2020 8:30 Psát na českém fóru o cenách českých a v ČR dostupných kytarách ceny zahraničních obchodů zavání minimálně demagogií...
malebně vypraskané nitro, to prostě chceš
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Třeba takhle...?
Vlajka vzhůru letí, praská oheň kamarád? Takhle vypadaly všechny mé outdorové nástroje. Ještě bych nějaký na půdě našel
.
Nitro je relikt minulosti, speciálně u akustik.
Jasně, dřív nic jiného akusticky slušného nebylo, tak se muselo patlat množství vrstev, čekat na vytvrdnutí a nakonec se sadomasochisticky přesvědčovat, že ten popraskaný humus je vlastně super a že to není vada ale vlastnost a je to známka... folku
Důležitost lakování se imho přehání, argumentuje se extrémy (jako ty pastelové fendery zalité v plastu), mám pár kytar úplně nelakovaných a žádné zázraky se nedějí. Lak je jenom ochranná vrstva.
Když je tenká a kvalitní (žádná nábytkařina) tak to fungovat bude. Nad nitrem ať ona*nuji sběratelé.
Jasně, dřív nic jiného akusticky slušného nebylo, tak se muselo patlat množství vrstev, čekat na vytvrdnutí a nakonec se sadomasochisticky přesvědčovat, že ten popraskaný humus je vlastně super a že to není vada ale vlastnost a je to známka... folku
Důležitost lakování se imho přehání, argumentuje se extrémy (jako ty pastelové fendery zalité v plastu), mám pár kytar úplně nelakovaných a žádné zázraky se nedějí. Lak je jenom ochranná vrstva.
Když je tenká a kvalitní (žádná nábytkařina) tak to fungovat bude. Nad nitrem ať ona*nuji sběratelé.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
-
Čobolák Senica(SK)
Dobrý deň
Nedá mi nereagovať.
Nie som žiadny profi gitarista.
Svojho Furcha NVE 61-1 som kúpil v 1994 v Bratislave na Medenej ulici. Bola tam jediná od tohoto výrobcu, ďalšie boli nejaké Ibanez, a tuším Martin a pár ďalších (maličký obchodík) ako jediná mala vtedy kombináciu jambo+aktívna elektronika, nie moc hlboké telo.
Doska smrek a zadok plast "ovation".
Keďže väčšinou stojím nieje to až také kritické, avšak keď si a ňou sadnem musí byť na páse, inak kĺže.
Ďalším "mínusom" je absencia equalizeru táto elektronika má 2 potenciometre. Hlasitosť a ton.
A teraz plusy:
Avšak napriek malej hĺbke, cca 11cm vrátane, má prekvapivo silný zvuk. Za prvé tri mesiace som vystriedal cca 8-9 sad strún a nakoniec som náhodou narazil na GHS Vintage bronz (používam hrúbku 12) stalo sa mi aj to že 3 dní po nahodení nových strún mi zvukár od mixu zahlásil "teď si nazvučíme tu dvanáctistrunku" podotýkam že na pódiu boli dve 6strunky... Tak pekný a zvonivý zvuk mala na snímač.
Hrával som dosť často a dlho ale pražce mám stále pôvodné. Netvrdím že by sa už pomaličky nemohli vymeniť, ale hrávam si už len príležitostne doma, tak to zatiaľ nechávam tak. Ale stále hraje!
Jediný trapas coi za tie roky spôsobila bolo cca po 1½-2 rokoch, keď som prišiel na pódium a po zapojení sa ozvalo STRAŠNÉ praskanie... Káblik od elektroniky ku konektoru nebol prichytený a ukmital sa.
Odohral som na mic.
Doma priletoval káblik prilepil čiernou izolačkou.
Hurá a funguje dodnes.
Toľko k starým gitaram od Furcha.
PS: keď som si ju vyberal, hral som cca 3rroky a bol som taký blbý že som si išiel vyberať gitaru sám.
Napriek tomu a navzdory cene (v roku 1994 cca 15.000 korún) som doteraz spokojný!
Nedá mi nereagovať.
Nie som žiadny profi gitarista.
Svojho Furcha NVE 61-1 som kúpil v 1994 v Bratislave na Medenej ulici. Bola tam jediná od tohoto výrobcu, ďalšie boli nejaké Ibanez, a tuším Martin a pár ďalších (maličký obchodík) ako jediná mala vtedy kombináciu jambo+aktívna elektronika, nie moc hlboké telo.
Doska smrek a zadok plast "ovation".
Keďže väčšinou stojím nieje to až také kritické, avšak keď si a ňou sadnem musí byť na páse, inak kĺže.
Ďalším "mínusom" je absencia equalizeru táto elektronika má 2 potenciometre. Hlasitosť a ton.
A teraz plusy:
Avšak napriek malej hĺbke, cca 11cm vrátane, má prekvapivo silný zvuk. Za prvé tri mesiace som vystriedal cca 8-9 sad strún a nakoniec som náhodou narazil na GHS Vintage bronz (používam hrúbku 12) stalo sa mi aj to že 3 dní po nahodení nových strún mi zvukár od mixu zahlásil "teď si nazvučíme tu dvanáctistrunku" podotýkam že na pódiu boli dve 6strunky... Tak pekný a zvonivý zvuk mala na snímač.
Hrával som dosť často a dlho ale pražce mám stále pôvodné. Netvrdím že by sa už pomaličky nemohli vymeniť, ale hrávam si už len príležitostne doma, tak to zatiaľ nechávam tak. Ale stále hraje!
Jediný trapas coi za tie roky spôsobila bolo cca po 1½-2 rokoch, keď som prišiel na pódium a po zapojení sa ozvalo STRAŠNÉ praskanie... Káblik od elektroniky ku konektoru nebol prichytený a ukmital sa.
Odohral som na mic.
Doma priletoval káblik prilepil čiernou izolačkou.
Hurá a funguje dodnes.
Toľko k starým gitaram od Furcha.
PS: keď som si ju vyberal, hral som cca 3rroky a bol som taký blbý že som si išiel vyberať gitaru sám.
Napriek tomu a navzdory cene (v roku 1994 cca 15.000 korún) som doteraz spokojný!
Nejdřív si dovolím všechny pozdravit a poděkovat za sdělené zkušenosti, které se mi občas hodily. Ke kytarám Furch si dovolím napsat jeden postřeh. Hraji jen akustické fingerstyle blues. Kytary Furch jsem měl dvě Géčka. Obě jsem prodal ze stejného důvodu a ten důvod odlišuje Furch od výše jmenovaných Martin a Taylor. Je to dlouhá menzura, Kromě LJ začínají Furchy na 650 a to je při dvanáctkách strunách v muzice s hodně bendy, slajdy, příklepy a odtrhy dlouhodobě nehratelné, protože to prsty nevydrží. Myslím si, že Furch má hodně zvučné prakticky všechny kytary právě kvůli dlouhým menzurám, kdy jsou struny zkrátka našponované a tudíž zní. Martin i Taylor ovšem dělají dobře znělé kytary i s mnohem kratšími menzurami. Já mám jako hlavní nástroj Martin 000-17 a jeho hratelnost je při dvanáctkách strunách pohádková. Nezní tak rozjásaně (?) jako Furchy ale to v mé muzice není ani žádoucí. Mimochodem, menzura je u Martina hlavní rozdíl mezi 000 a OM, která mají jinak těla identická.
-
Čobolák Senica(SK)
Môj Furcha má 643mm. Tak menej ako 650mm...
- ...EDGE...
Thistle: Kratší menzura se dá kompenzovat slabšími strunami, či ne?
No co jsem se díval, tak G od Tayloru 648, G od Furcha 650, D od Martina 645. Opravdu ty mm poznáš?
Jasně mezi G a 000 je už hodně velký rozdíl. To poznám i já
Já na akustice moc nebenduju, je fakt, že 12 struny musí být na tahání peklo. I když SRV prý měl 13 struny.
Jasně mezi G a 000 je už hodně velký rozdíl. To poznám i já
Já na akustice moc nebenduju, je fakt, že 12 struny musí být na tahání peklo. I když SRV prý měl 13 struny.