Nová vlna českých kytarářů - jaké se vám líbí?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
José

Nová vlna českých kytarářů - jaké se vám líbí?

Příspěvek od José »

V našich vodách vzniká poměrně dost originálních a krásných kytar a myslím, že spousta kousků si zaslouží naší pozornost. Je jich poměrně hodně, ale zároveň mi přijde, že kdyby měli jednotlivá témata, tak to brzy zapadne. Takže bych zkusil vykopnout a když tak poprosím o doplnění.

Tomáš Jech - Jech Guitars - teďka jeden kousek dostupný k ozkoušení v Boutique našeho serverodárce

Dominik Poul - Poul Guitars - rovněž měl minimálně jeden kousek v Boutique

Ondřej Vlk - The Wolf Guitars - takytak

Jiří Kratochvíl - Suligo Guitars - ten tam má jednen kousek aktuálně
Obrázek

Jan Fic - Red Bird Instruments - ty tady mají vlákno, ale moc nežije

Milan Černý - Miles Guitars - rovněž už značně populární jméno

Martin Pech - Pech Guitars

Dmitry Sushkov

Kytary Kovář

Zbynal Guitars
Obrázek

Burgundy Bear Guitars

Luke Guitars

A ještě další už profláklejší kousci
Roman Hanák - Hanák Custom Guitars

Aviator Custom Guitars
Obrázek

MMG Custom Guitars
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová vlna českých kytarářů - jaké se vám líbí?

Příspěvek od Michnov »

...a kde su já a kmensik, sakra 😁
Placka

Příspěvek od Placka »

Ale jinak super přehled, díky za něj. Ani jsem nevěděl, že je u nás tolik mladejch a novejch kytararu. Super je ta variabilita, že už nefrci přesně kopie (včetně loga) Fenderu a Gibsonu...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Ta doba uz je snad nastesti pryc.
Proc si dnes nechavat delat kopii, moznosti jsou dnes nepreberne od originálů až po originální kousky.

přidám rozvernou momentku s mozkem Aviator guitars, moc se mi líbilo jak vlastně mladej kluk do toho zapojil celou rodinu, zaměstnal i rodiče a jedou...

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

Tak jako koníček dobrý.Ale na uživení se... Inak nástroje krásný a snad si své kupce najdou.
Placka

Příspěvek od Placka »

Já myslím že řada kytararu se tím živí. Samozřejmě k tomu musí dělat hodně servisu - třeba Ondra Vlk dělá svoje nástroje, servisuje co kdo přiveze a k tomu dělá autorizovaný servis pro některý značky prodávány u nás i v okolních státech...
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

No ona ani není možnost si ty kytary někde ozkoušet. Tady ta akce Aviator guitars byla spíš světlá výjimka.
Za mně je největší problém stavěných kytar očekávaný výsledek vs realita a tím nemyslím kvalitu stavby jako takové, ale spíš kvalitu dřeva/zvuku. Resp. co dělat, když nejsem spokojený s výsledkem a vysolil jsem 50 papírů ?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

;) Ale prosimtě nějaký dřevo, zvuk a kdesicosi... kytara se přece v první řadě musí líbit. 8)
A protože si logicky lidi dávají dělat přesně to, co se jim zrovna líbí, tak většina je min. nějakou dobu v euforce z nového nástroje, ne? ;) Případné rozčarování nebo touha po změně se dostavuje až pozdějc. :) Proto furt každýmu řikám - nech si klidně kytaru postavit, ale musíš vědět proč přesně to chceš a hlavně hezkou, žádné zvěrstvo s hovadinama a výstřelkama ve stylu "vkusné customizace" - iniciály, přezdívka, vtipné názvy, fakáče místo značek pozic atpod.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Pravdu máš. Vlastně jediný důvod, proč si nechat stavit custom kytaru je vizuální stránka a nebo nějaké ergonomické výstřelky. Zvukově je to vždycky loterie.
stepan.dusek

Příspěvek od stepan.dusek »

Jako kdyby cokoli jinyho nez vizual hralo roli :)

Mne jen irituje, ze krome Aviatoru maj vsichni na h***o web. Zlatej Kiesel.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jakože srovnáváš možnosti zavedené americké firmy s mnohaletou tradici s českým jednotlivcem z garáže? :shock:

jasne ze spatny web je jejich problem a mimo jine je to dulezity stripek kterym se Aviator prosadil (automaticky konfigurator) a hlavne v zahranici, protoze zkouset se tim zivit u nas je vicemene utopie.
Ale Kiesel elegantně "zdědil" kompletní knowhow/klientelu/vybaveni/zasoby drevy/weby atd od Carvin guitars, takže to je jako ty bys byl zakleknutý ve startovních blocích a Kiesel na tebe mával 5m před cílovou páskou
stepan.dusek

Ja si jen myslim, ze bez webu to nejde a nemit ho nebo vydavat fb stranku za oficialni shop je zhuverilost a mohli by vyrabet nastroje z tech nejvic nejvyzralejsich trafoplechu na svete, ale k cemu to je, kdyz clovek musi hledat kontaktni info a nemuze to zaridit bez dobrodruzny cesty do jejich svatyne, ze jo. Kiesela jsem si objednal tak, ze jsem byl nachcanej a prislo mi to jako dobrej napad a zvladl jsem to i s naslednym telefonem od nich pro potvrzeni s vetsim nez malym mnozstvim furanu v tele. A doslo to co jsem chtel v terminu co mi slibili (to pisu jen proto, ze v cr je to vetsinou taky vzacnost).
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

stepan.dusek je novodobým postrachem současných českých kytarářů - možná brzy i persona non grata. 8)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Štěpáne, Hospodu na mýtince znáš? Taky nechtěl, aby mu tam chodili lidi. :)
Možná mají dost práce a zákazníků i přes absenci webu a jakékoliv další zviditelnění by je zavalilo potencionální prací navíc, kterou by už časově nezvládali.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Díky za zmínku :D já se tím živím už 3. rok naplno :) na našem trhu. Něco mám v zahraničí, ale vesměs je vše v ČR a jde to :) co se týče custom kytar... Ano. V podstatě většině lidem jde o vzhled a ergonomicky mít nástroj na tělo. Nicméně zvuková stránka taky samozřejmě hraje roli, ale zatím nemůžu říct "knock, knock", že by nějaká kytara byla hluchá, tupá. Každá hraje nějak a nelze říct špatně nebo dobře. Každý to vnímá jinak :) a to už je dle preferencí daného muzikanta, čemu se chce přiblížit.
krade

Příspěvek od krade »

Nechal jsem si postavit kytaru od Miles guitar na dalku. Kazdy zhruba tri dny pred vetsim krokem jsme spolu vse po telefonu ci mailu resili. Pak prisla kytara, mohl jsem si ji 30 dni nechat a pak bud poslat zpet nebo poslat penize. Tolik jen k te "zvukove loterii". Jsem s kytarou i pristupem 100% spokojenej...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Hadrburg

Příspěvek od Hadrburg »

stepan.dusek píše: 8.07.2020 15:14 Ja si jen myslim, ze bez webu to nejde a nemit ho nebo vydavat fb stranku za oficialni shop je zhuverilost
To si nemyslím. Kytaráři jsou defakto truhláři a klasická malá truhlářská dílna taky nemá bůhví jaké stránky. Zpravidla buď žádný nebo hodně zastaralý, fotky nevalné technické kvality. Proč?
Pro vyhledávače viditelný a tedy navštěvovaný web je velmi drahý a časově náročný špás. Proč si to nezjednodušit přes FB? Ale ani tam to není zadara + jde malý dosah příspěvků pokud neplatíš.
Takže rovněž chápu kytaráře (obecně řemeslníka), že nemá web ani FB a prodejní kanál si řeší jiným způsobem.
bundes
Bandzone: https://bandzone.cz/whitefruithoney
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bundes »

Hardburg: Zase z toho nedělej kovbojku, nechat si udělat a provozovat vlastní web nestojí miliony : Ale chápu, že místní kytaráři toho mnohdy asi mají moc a tak další objednávky nechtějí.
12. listopadu jsme vydali zbrusu novou věc
https://youtu.be/0-91BqDs9vo
stepan.dusek

Akorat teda vidim trochu rozpor v tom, ze 'uzivit se tim neda, tak musej delat opravy' a 'maji toho moc, musej odhanet zakazniky'...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

potlesk všem co se uživí stavbou nástrojů, nicméně většinu kytarářů živí opravy.
on je to taky rozdíl strávit několik týdnů až měsíců nad custom kytarou, za kterou si pak můžeš říct .... kolik to vlastně udělá po odečtení nákladů? 20,30,40...? anebo za hoďku dvě sfouknout seřízení kytary s výměnou nuláku za litr dva?
obchodní model je vlastně docela prostý - vyrábět pár nástrojů ročně za adekvátní péče a ocenění, anebo sekat opravy a levnější jednodušší kusy (anebo samozrejmě někdo může pokatovat i svoje osobní kosty a nároky)

lehce střelené přes prst mi vychází roční obrat okolo 500tis, aby z toho bylo aspon na nejake zivobyti a ne příštipkaření.
Ovšem jako dnes ve většině oborů, není až takový problém něco vyrobit, ale prodat (opakovaně, pravidelně).
A s tím souvisí třeba ty weby a prezentace.

PS: K tomu, že mají toho moc...
(od vlastní viny, neplánování, velkých očí, až po vědomé klamaní zákazníka... všechno už mám za sebou :)
Tak poradím ultimátní konkureční výhodu pro kytaráře - Dodrž termín!
Budeš v ČR zcela unikátní a vyjímečný :))))))))))))
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“