zapojení snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: zapojení snímačů

Příspěvek od bubucci »

zemnění je u mini-switche připojené na 'bare-green' nožičku.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Aha, myslel jsem, jestli by z toho bare/green očka neměl být vytažený vodič někam třeba na tělo potenciometru. Já jsem teda absolutní elektro lama, schémata beru jako hezké obrázky, ale myslel jsem, že tam není uzavřený okruh proti zemi.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Seženeš tento třípolohový přepínač? U nás nebývají. Je to on/on/on, normálně se ale prodávají on/off/on. Pokud ho neseženeš, taději kup jen obyč dvoupolohový.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Jo, jo, jde mi poštou z Aleximu, on-on-on Gotoh. Ve vedlejším vláknu jsem na něj dával odkaz. Zkombinoval bych zapojení podle těch dvou schémat, pokud tam není nějaký zádrhel, který jako elektrikařinou nepolíbený jedinec nevidím :). Pokud by to šlo, tak bych změnil pořadí zapojení na tom mini-switchi. Teď je plnej humbucker (pro mě předpokládaná nejpoužívanější varianta) na středu. Raději bych ho měl na krajní poloze. Dovedu si představit, že o něj nechtěně brnknu a pak někde ve stresu lovit střední polohu ...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Normální HB je ta krajní poloha "Serial", takže je to tak, jak chceš.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

No jo, už to vidím.

Takže spojím ta dvě schémata od SD, akorát DiMarzio Area má zelený-zem; červený-živý a místo humbuckeru dám ten rozpínací obvod. Ale pořád si myslím, že z toho přepínání cívek JB musím ještě vytáhnout zem. Je to tak? Ten jeden drát je hot/živý, tak je třeba nějak uzavřít obvod, ne?

Doufám, že polarity budou OK.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ano, jak je na 3 pol. přepínači ten zelený a šedý drát, tak odtud povede dál zemnící drát na společnou zem na plášti poťáku nebo 5 pol. přepínače. Ve schématu jim chybí.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Díky moc! Cca za dva, tři týdny budu mít doma veškerý matroš, takže to nějak pospojuji a potom lze očekávat další dotazy :wink:
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Zdravím. Budu teď zapojovat nové grazioso a našel jsem toto schema:
015ee491b3de70705101987c50e0e12c.jpg
Jaký smysl má to uzemění vypnutého snímače? Jaguar to tak nemá. V čem je prosím rozdíl?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar a sílu, když koukneš na tutu stránku Jolany, budeš mít určitě jasněji.: http://www.jolany.wz.cz/Zapojenie.htm
To si chceš vyrobit jakéhosi hybrida mezi Fender Jaguar a Jolana Grazioso? Osobně bych si vybral jedno z těchto dvou schemat (spíš nějakou Jolanu, třeba Tornado) a podle něj kytaru s úpravou podle mechanických možností, které dává Grazioso zapojil. :) Když budeš velmi toužit předělat Grazioso na Jaguara odstraníš prostřední snímač a zapojíš kytaru podle tohoto obr.:
Jaguar.pdf
(47.66 KiB) Staženo 108 x
Nějakým mechanickým úpravám se ovšem zase nevyhneš...
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Asi jsem to napsal špatně. Novým Graziosem jsem myslel toto
unnamed.jpg
Jinak Resonet Grazioso taky neměl snímače zkratované při odpojení.
resonet_grazioso_19.JPG
resonet_grazioso_15.JPG
Spíš mě šlo o to, proč Jaguar a původní Grazioso nemá při vypnutém snímači uzeměno a na zmíněném schematu se zkratuje.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Moc velký rozdíl v tom není, zkratování snímače je výhodnější z hlediska rušivých signálů (šum, brum), teoreticky by však mohlo způsobovat i elektrodynamické tlumení strun a tím kratší sustain. Jak moc se to projeví v praxi nevím, odhaduji, že asi velmi málo.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Moon

Příspěvek od Moon »

Já se domnívám, že zkratování je v tomto případě věc, která nebude mít vliv na zvuk. Podle mě je účelem nějakým způsobem uzemnit tu přepínačovou klávesnici kvůli eliminaci možného brumu.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Ok, chápu tedy, že významný rozdíl mezi zkratováním a nezkratováním asi není. Dík
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Ahojte. So zapájaním snímačov nemám veľké skúsenosti, tak sa radšej spýtam tu:

Mám doma strata (klasické HSS zapojenie, 5 pol. prepínač, 2x tone, 1x vol). Prepínač pri krkovej polohe hrá iba krkový snímač, vo vedľajšej polohe hrá krkový + stredový, a v strednej polohe prepínača hrá iba stredový snímač. To je v poriadku.

Teraz by som ale chcel vymeniť krkový snímač za humbucker veľkosti singla (pravdepodobne SD Hot Rails) a chcel by som dosiahnuť zapojenie (prepínač v krkovej polohe hrá iba krkový humbucker, vo vedľajšej polohe hrá jedna cievka z humbuckera + stredový snímač, v strednej polohe hrá iba stredový snímač.

Mohli by ste poradiť zapojenie, aby som sa v tom vyznal a nerobil si zbytočné komplikácie v elektronike? Ďakujem
Moon

Příspěvek od Moon »

Myslím, že budeš musel přidat přepínač na odpojení/vyzkratování jedné z cívek toho nového minihumbuckeru.
Té, která má shodnou magnetickou polaritu se středovým snímačem. Když bys měl cívky nového snímače v serii, což je standartní zapojení HB, potom tu jednu cívku zkratovat. V případě paralelního zapojení HB tu cívku odpojíš. Jako celek to potom přiletuješ na 5.polohový přepínač místo toho singlu.
Stejně budeš muset chvíli asi laborovat, abys to nezapojil do protifáze.
Možná, že někdo bude mít lepší nápad.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Není jednoduší toto:
5way-switch-autosplit-seymourduncan.png
HSH-AutoSplit3.jpg
Naposledy upravil(a) Jolan dne 6.08.2020 7:38, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

Ten mini HB bude určitě v sérii, jako všechny HB. Paralelní zapojení je jen spešl na některých kusech. Zajímalo by mě, jestli ve 4. poloze hrají z kobylk. HB obě nebo jen jedna cívka. Pokud jedna (rozpojený HB), pak ten 5way switch pravděpodobně bude "rozšířenej" na tuhle vypínací funkci a obdobně by mělo jít udělat automatické rozpojení i v 2. poloze. Ibanezky H-S-H právě takto fungují. Že v mezipolohách jsou z HB jen SC. Případně vyměnit ten 5way za jiný tohoto typu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Prepinac snimacu neni potreba vubec menit. I ten nejobycejnejsi "china ala Fender" ma dva systemy. Je to vsechno videt na obrazcich od Jolana. Jedna sekce switch se pouziva k prepinani snimacu a druha se pouzije ke zkratovani HB v 2. a 3. poloze. U klasickeho Strata se tahle druha sekce prepinace pouziva k pripojovani tonove clony (to nelogicke reseni ze tone neni na kobylkaci). Takze kdyz se tahle funkce zrusi a tone se pripoji jinak (treba natrvalo spolecne pro vsechny, beo primo na krkovy a kobylkovy snimac, nebo....), pak lze bezproblemu zkratovat jednu civku HB v mezipolohach. Mam to tak na jedne SSH kytare.
Hraju výhradně na šrot.
krade

Příspěvek od krade »

prosim zkušený borce a borky o radu. koupil jsem si na pokusy levnějšího telecastera a k němu klasickej tele singl a rm distortion rails. uvidim, kterej se mi bude líbit víc.
chci se zeptat, jestli bych neměl k tom distortion rails koupit i 500 k.ohmovej potenciometr, když je to vlastně malej hb...díky za info.
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“