vlasta redl i 17
vliv menzury se velmi nadhodnocuje, daleko silnejsi vliv ma pod/nadladeni, nebo tloustka strun.
nejak nechapu pro by mel fingerpicker za kazdou cenu drtit 12 na "dlouhe" menzure, kdyz mu to nevyhovuje, protoze "se to tak ma"?
pak jsou jeste specialni struny, tloustka stejna, pocit mekci - Martin Tommy Emmanuel nebo DR Rare
dnes uz se to da nakombinovat vice zpusoby, tak aby kazdy kytarista mohl byl uspokojen
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Na dobře seřízené akustice jsou za mě dvanáctky tak akorát. Na desítky už hrát neumím, jedenáctky natáhnu tak jednou za dva roky a pak se pokorně vrátím ke dvanáctkám. Třináctky jsou už dřina (a zvuk mi lepší nepřišel). Ale záleží na vkusu každého jednotlivého soudruha.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Mám teď doma na pár dní (bude se instalovat snímač) Furch Red Pure Gc-LC. Je to kytara bratru za 85k, tak mě zajímalo jak obstojí v porovnání s mým Taylorem 414 a Martinem D35. Zpracování nástroje je naprosto dokonalé, strčí do kapsy Martina a drží krok s Taylorem. V popisu se uvádí, že se jedná o velikost Grand Auditorium, osobně bych tipoval na na nějakou ještě menší velikost, Grand Concert, nebo Grand Orchestra, ale to je celkem jedno. Kytara je na svou velikost překvapivě těžká (je to akustika bez snímače), váží 2,18 kg, což je dokonce ještě o 0,1 kg víc, než má velký Dreadnought D35. Zajímavé. Zvuk tohoto menší těla je naopak velký a mohutný, má středobasový charakter, ale celkový projev je takový trochu smutný, kytara postrádá jas a cinkání na tenkých strunách. Ladění v oktávách je dokonalé. Zdobení je propracované, originální, ale není to můj šálek čaje, mám rád klasiku. Furch dělá krásné a funkční kytary, jen ty ceny bych viděl tak o čtvrtinu nižší, ale pokud se za tyto ceny prodávají tak proč ne, Martin D35E stojí teď v Kytary.cz 100k (94k s VIP slevou) a to je od výrobce chrlícího více než 100 000 nástrojů ročně také trochu chucpe....
i kdyby cena byla o 1/4 nizsi, tak by češi stejně brblali že je to drahý, je to boj Furcha a vypada to ze se docela dari, minimalne to silne nakopli v americe...
az konecne doplnim tritest Furchu, tak budu referovat prave ze to je nejvetsi sila Furcha, jak zpivaji na hornich strunach.... takze konkretni kus? nebo ucho? kazdopadne presne se neztratily vedle martinu ani tayloru, takze je super ze neco takoveho vznika u nas.
(nove zdobeni masters choice taky neni muj salek kavy, ale jde vybrat i normalni, treba puvodni Red Pure se mi libi moc)
hyenik píše: 26.07.2020 17:25
i kdyby cena byla o 1/4 nizsi, tak by češi stejně brblali že je to drahý
Přesně tak. Požadovat cenu o 1/4 nižší za kombinaci materiálů Alpský smrk/Cocobolo palisandr/Ziricote hmatník a kobylka se mi zdá být trochu nesoudné. Existuje někdo, kdo takovouto kytaru vyrobí za cenu Furcha. Vidím-li cenu např. Taylor PS14ce V-Class Bracing, popř. Taylor Custom GA-ce Cocobolo (kde je použit -kromě Cocobola" ,,pouze" Sitka, nikoliv Alpský smrk a ebenový hmatník a kobylka -nikoliv mnohem dražší Ziricote- A rozdíl v ceně určitě nedělá snímač Taylor. Proč tedy ta kytara stojí tolik?), zdá se mi Furch cenově velice příznivý. A reakce (některých) čechů? ,,ty ceny bych viděl tak o čtvrtinu nižší." Nechápu
já to chápu (zas šimkojc se na trhu docela vyzná) akorát je to třeba usadit do světové (ne české) reality a opravdu porovnávat např. s Taylorem (ty zas přijdou kapku dražší mě
Tak, tak, správná poznámka náčelníku. Obviňování z čecháčství proto, že chci něco za správnou cenu je poněkud mimo, ale vysvětlení je naštěstí celkem jednoduché. Velkou většinu ceny kytary tvoří práce (strojní, manuální) a ta je v naší zemičce cca 4x levnější než v USA, kde se ikony typu Martin, Taylor apod. vyrábějí. Třeba u Furcha platí královsky a rozdíl je jen trojnásobný, nevím, ale obecně vzato česká kytara musí (ale bohužel není) být levnější než srovnatelná americká, čínská levnější než česká atd. Není to až zas takhle elementárně jednoduché, ale takový je zhruba princip celé věci. V čem spočívá cenová příznivost Furcha opravdu nepochopuji.
Jen pro zajímavost z doby dávno minulé : Když jsme se dvěma kamarády v roce 1989 začali stavět "ouvejšny" (bylo jich za dva roky činnosti celkem asi 30 a v té době se už i tu a tam objevil nějaký Furch), při použití českých mechanik jsme se nákladově běžně vešli do ceny 500 Kč (vlastně Kčs) na jeden nástroj. Taková kytara se potom prodávala kolem 8 000 Kč...
Šimkojc píše: 29.07.2020 5:44
Velkou většinu ceny kytary tvoří práce (strojní, manuální) a ta je v naší zemičce cca 4x levnější než v USA, kde se ikony typu Martin, Taylor apod. vyrábějí. Třeba u Furcha platí královsky a rozdíl je jen trojnásobný, nevím, ale obecně vzato česká kytara musí (ale bohužel není) být levnější než srovnatelná americká, čínská levnější než česká atd.
To by znamenalo, že každej vezme svoje náklady, připočte pevně danou marži a pak budou všichni vesele prodávat za spravedlivý ceny. Takhle to ale v kapitalismu (nebo co to tu máme) přece vůbec nefunguje. Pokud Furch svoje nástroje dokáže vyrábět s nižšími náklady, ale přitom prodat za podobný ceny jako Martin, Taylor, proč by je prodával levněji? Jen aby zohlednil, že českej dělník vyrábí za méně peněz než americkej?
Samozřejmě můžeš mít nadále pocit, že jsou Furchy předražený, to je tvý svatý právo. Já preferuju, aby si to rozhodli zákazníci
neni nutne byt hned tak razantni, v klidu diskutujeme.
a rozvinul bych, ze u ceny kytary se nepromitaji jenom vyrobni naklady, ale imho vyrazneji ty ostatni (marze obchodniku, reklama atd), kdyz si rozkliknes YT tak se to momentalne jenom hemží testama na Furch (a to zadny youtuber s vic nez tisicem followeru nedela zadara)
pro zajimavost pred par lety kompletni balicek s videotestem od slavneho Andyho "PGS" vyšel na nějakých 1500 dolaru, a jestli jich udelas 10-20 (coz musis) tak to s tvýma nakladama v jednom fiskalnim roku slusne zahybe.
O nejakych aktivnich ucastech na NAMM ani nemluve.
Nicmene opravdu se ohanet nejakou fiktivni "ferovou" cenou neni na miste. Správnou cenu spolehlive definuje neviditelna ruka trhu. Bud prodavas nebo ne, drahe, levne, kvalitni, šunt... proste podle tvoji cílovky.
No tak předpokládám, že aspoň nikdo nezpochybňuje rozdíly v průměrných mzdách a to, že podstatnou cenu kytary tvoří práce, která je v různých zemích různě hodnocená. Cena pro konečného spotřebitele obsahuje pak další položky, které tu byly zmíněné, řeší se tu i rozhodnutí prodávat spíš více kusů za nižší ceny, nebo méně kusů za vyšší ceny, protože ruka trhu není všemocná atd. Jenže nic se neprodá dokud nepřijde zákazník v investiční náladě a ten před koupí kytary posuzuje kromě ceny i vzhled, zvuk, něco jako celkový dojem, značku apod. Procházejí mi rukama desítky čínských kytar a některé z nich hrají opravdu výborně, srovnatelně a někdy i trochu lépe, než referenční Martin D18. Ale tady je trh nekompromisní a protože stojí proti sobě no name Čína a americká firma est. 1833, takže čínské kytary se prodávají za desetinu ceny Martina, protože za víc by je jednoduše nikdo nekoupil. Furch stojí někde mezi Čínou a Amerikou, určitě blíže k Americe, ale dělat "jenom" dobré kytary nestačí a jisté věci se prostě už dohnat nedají. Ovšem žijeme ve svobodném světě a jestli chce někdo dát "americkou" cenu za českou kytaru, je to samozřejmě jeho právo.
Tak a sežerte si mě. Zajímalo by mě, kolik z těch plamenných obhájců Furcha a jeho přívětivých cen si od něj koupilo kytaru za 80 - 100k....
Zjevně spousta lidí americkou cenu za českého Furcha dá, jinak by ceny musely být nižší. On Petr Furch fakt není blbec a určitě ví jaké ceny si může dovolit. Navíc je pro něj český píseček už malý a dřívější strategii, že ceny v Furchů v Česku jsou o cca. 1/3 nižší než ve světě už opustil a podle mě udělal dobře.
Když jsem si kupoval svoji první solidní akustiku rozhodoval jsem se mezi Taylorem 314 a Furchem OM-22. Vyhrál Furch a cena byla prakticky stejná (po čase jsem koupil i toho Taylora, sice "jen", 214 ale jako nástroj "na ven" je fajn). Když někdy budu chtít luxusní kytaru (jakože na to asi nedojde), začnu zase u Furcha. Nástroje v cenovce 60+ má famózní a při podobných specifikacích jako Taylor nebo Martin i PODSTATNĚ levnější.
Kolik stojí ta která část výroby je úplně jedno, pokud se najde dost lidi, kteří jsou ochotní za výsledný produkt zaplatit určenou cenu. Pěkný příklad jsou homeopatika nebo balená voda...
Placka: protože tyhle úvahy o "českých" cenách nesnáším. Firma kterou vedu vyrábí něco unikátního, jsme v tom nejlepší na světě a na výrobcích máme opravdu solidní marži. Mám ji snížit jen proto, že vyrábíme v Brně a ne v Dallasu? Proč bych to dělal? Z těch "amerických cen" pak třeba můžu vyplácet "americké mzdy".
EDIT: Jen malý podotek. To, že někomu připadá nějaké zboží drahé je v pořádku. Ovšem argument mělo by to být levnější protože se vyrábí v Česku, Polsku nebo Ugandě je zcestný.
Teda zcestný to není vůbec. Spíš bych řekl, že opak je amorální. Ač to sem nepatří, už je to mimo kytary ale stejně napíšu. A budu myslet srovnatelnou kvalitu, ano? Jednak cítím (za sebe) že by se mělo udělat takové clo na věci z ciziny, aby se vyplatilo koupit - podpořit - naši výrobci, tedy těch pár, co zbylo. Ale rozhodně tím nemyslím podporovat z nějakého patriotství někoho bez ohledu na kvalitu jen proto, že je taky čech. Na druhou stranu mi připadá předražit věci jen kvůli tomu, že jsem jediný v Česku nebo ve světě právě docela..., jak to napsat a nebejt sprostej. Ale co, jsme češi a proč by mělo kapat když může téct, ne? Koneckonců pracujeme jen pro peníze. Tolik obecně. A konkrétně k Furchům, pro mě osobně to jsou dost předražené kytary, obecně. Když porovnám kytary za 25.ooo tak ty Furchy nevyjdou moc dobře - zase ale píšu za svoje uši (což není tak strašný) a za svoje ruce (a to musím říct, že jsou strašný dřeva pro mě, strašně špatně seřízený kytary...). Ale zase naopak připíšu, že se mi líbí některé dražší kytary a vyloženě mě mrzí, že jsem si v kytarách nekoupil nějakýho Orange, to byl tak povedenej nástroj... tolik malé zamyšlení bez závěru..