12ti strunná kytara do 5000

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
morthorcz

12ti strunná kytara do 5000

Příspěvek od morthorcz »

Dobrý den,

jak již název napovídá, přišel jsem s trochu obtížným dotazem. Sháním 12 strunnou kytaru do +-5000. Vím že se jedná o dost nízký budget, ale díky mému věku a finanční situaci jsem zatím nedospel do věku kdy bych za hudební nástroje byl schopen dát 10K+. Před třemi roky jsem si pořídil 6ti strunnou Blond djo 610sn, která i za nízkou cenu nabídla pěkný zvuk a polomasiv (jsem s ní dodnes spokojen).

Hraju především povecerech v přátelském kruhu když je nějaká oslava, nebo se prostě sejdeme, popř. sám doma pro radost. Jako asi každému mi jde především o to, aby měla kytara co nejlepší zvuk ( ano vím že je nejlepší si kytaru vzít do ruky a vyzkoušet, ale než se vydám do kamenného obchodu, pokud vůbec někde mají vystavené 12ti strunky v této ceně, tak bych měl rád vyhlidnute nějaké tipy)

Rád bych Vas tedy poprosil, o nějaké návrhy kytar, které by byly obstojne v ceně okolo 5000.

Predem všem děkuji za rady, postřehy a zkušenosti :)
morthorcz

Re: 12ti strunná kytara do 5000

Příspěvek od morthorcz »

Po tom co jsem si zdě postupně pročítal jednotlivá vlákna, kde byly dotazy na klasické 6strunky tak mi asi vychází nejlépe https://kytary.cz/cort-earth-70-12-op/HN155675/ .... i když je to 1600 přes rozpočet. Další možnost by byla možná https://kytary.cz/ibanez-pf-1512-nt/HN137084/ . Máte s nimi někdo zkušenosti, je případně nějaká další alternativa ? Díky :)
Pavel K

Příspěvek od Pavel K »

Pokud nemáš problém s bazarem, zkus Cort Earth 70-12 OP nebo verzi se snímačem Cort Earth 70-12E. Na bazaru leží jedna lehce nad rozpočet. A občas se objeví i bez snímače kolem 5k.
https://hudebnibazar.cz/cort-earth-70-12e/ID313808/
Trváš li na nové, do 5k se na polomasiv nevejdeš. Zkus někde v hudebninách nějakou levnější dvanáctku s překližkovou přední desku a jestli uslyšíš rozdíl s polomasivem, nezbyde ti ni jiného než připlatit cca 2k. Jako novou testni klidně Cortku Earth 70-12 OP, před pár lety jsem měl v ruce nějaké Washburny, taky slušné. Ty ale v ceně trochu povýšili směrem k 10k :-(. Další značky, neměl jsem v ruce Vintage, Sigma. Rozhodně otestuj, dva kusy nebudou úplně stejné, co se týče pocitu, pohodlí, seřízení dohmatu, zvuku...
Jestli nemáš problém koupit naslepo, kouknul jsem na Thomana a je tam Recording King RDS-9-12-TS 12, podle výrobce smrk polomasiv.
https://www.thomann.de/cz/recording_kin ... string.htm
Tady na fóru v el kytarách adorovaný Harley Benton dělá pěknou dvanáctku, ale s jumbo tělem, nevím dvanáctky jsem měl v ruce jenom jako drednaught
https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... 2e_3sb.htm

P.S. U dvanáctky jsem "citlivý" na tvar hlavy, sice to nehraje, ale málokterá má alespoň trochu elegantní hlavu na tu hromadu ladících mechanik.
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Pavel: A co třeba Ibanez PF 1512 NT ?

edit: Jáj pardon, až teď jsem si všiml, že už o ni morthorcz psal
Naposledy upravil(a) Frostys dne 4.08.2020 11:00, celkem upraveno 1 x.
Pavel K

Příspěvek od Pavel K »

Ibanez PF 1512 NT se do limitu vejde, ale "papírově" ji pro mě sráží nemasivní/vrstvená přední deska. Blond djo 610sn je taky překližka, tak to morthorczovi možná vadit nebude. Další překližky jsou OSCAR SCHMIDT OD312-A-U, CORT AD 810-12 OP, Epiphone DR-212 a hrát můžou klidně dost podobně jako polomasivy. Chce to testnout na vlastní uši. Jinak pozor na kvalitu strun na kytarách na prodejně, to může výsledný pocit z kytary poslat jak dolu, tak nahoru.
accc

Příspěvek od accc »

Ahoj, já měl svého času tuhle: https://www.cmias.cz/eshop-12-strunna-k ... 17888.html a hrála slušně (nebo jsem si na ten zvuk prostě zvykl). jen mám pocit, že tenkrát stála o litr méně. Pro pořádek napíšu, že jsem si jí vybíral jednak na pohled, prostě pěkná tvarem, barvou a hlavou a jednak ten kus byl slušně seřízenej. Co jsem chtěl bylo vykrojení v těle, předtím jsme měl Hohnera a tam se krk po asi 5 letech začal bořit do desky, takže ten výkroj se mě zdál jako věc, která to zpevňuje, tedy jako žebro... A kytara má malinko mělčí tělo, ale to mám taky rád, pro mě konkrétnější zvuk, nesteče se to tolik. Co se zvuku týká, při výběru mě nic nezaujalo oproti ostatním v rámci (jestli si dobře pamatuji) 8-10 tisíc... a myslím, že se ta kytara rozehrála ještě trochu, i když to se těžko posuzuje. No a měl jsem jí rád, enbylo to podřadné dřevo, nakonec jsem jí vyměnil za náhodnej bazar Yamaha cpx 700 pod cenou, jinak bych o výměně neuvažoval. Takže za mě stojí rozhodně za zvážení a vyzkoušení...
morthorcz

Příspěvek od morthorcz »

Emm já jsem kupoval model Bloncky s přední deskou z masivu https://kytary.cz/blond-djo-610s-n/HN121938/ ale jak píšete chce to někde odzkoušet, každopádně budu vybírat pouze akustiku, ne elektroakustiku, na koncertech s tím hrát nebudu :D Ale i tak díky za tip :) je do 6500 jiná alternativa v polomasivu, nebo jednoznačně vede ten Cort?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

dvanactky neni nutné prožívat příliš zvukově, díky těm hodně strunám to hraje všechno hodně podobně.
sledoval bych spíš ergonomii (adekvátní dohmat) a mechanické provedení (nezvlněná deska za kobylkou, typická čínská boule na 14.pražci) než jestli je to masiv nebo překližka.
Mám Corta z bazaru, ve studiu jsem měl 5x dražšího Furcha, a bylo to fuk, prostě dvanáctka :)
hlavní kritérium je aby se ti na ni dobře hrálo a líbila se ti.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

"typická čínská boule na 14.pražci" - co to je za vychytávku? :-)
morthorcz

Příspěvek od morthorcz »

Ok tak to vypadá že půjdu do toho Corta, měl jsem ho dneska v ruce a má pohodlné krk a zvuk se mi líbil. Kytaru jsem nechal v kamenném obchodě z jediného důvodu že mi celkem vadilo jak byla poškrábana... Těžko rict jestli to bylo tím že ji lidé často zkoušeli, ale čím jiným že... :D je to velké risk objednat kytaru přes internet např z kytary. cz a nechat si ji dovést pplkou? Nikde v okoli jiné hudebniny nemám a ve výše zmiňovaném obchodě mi jiný kus nechtěli objednat
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

klasicka bolest levnych kytar, kdy se nepripasova konkretni krk na konkretni telo, ale jede se padni kde padni.
dusledkem muze byt boule okolo 14 prazce (napojeni na telo), se kterou nejde udelat nic, jenom dat hodne vysoky dohmat aby to nedrnčelo. Tohle je dobré vždycky zkontrolovat při výhodných nákupech :)
morthorcz

Příspěvek od morthorcz »

Tak kytara cort earth 70 12 dnes dorazila. První dojem po rozbalení, že je krásná. Chtěla samozřejmě naladit, tak jsem se do toho pustil, což mi chvilku zabralo :D první pár tonů znělo suprově, ale po chvilce když jsem ji víc zkoušel jsem si všiml že při klasických akordech u kobylky (tedy alespoň podle mě) něco ,,drnčí´´ zvlášt na H strunách... nevím jestli to mám rovnou vrátit (na kytary.cz mají na vrácení 90 dnů) nebo jestli si to sedne... Máte s tím někdo zkušenosti ? Díky :)
starypard

Příspěvek od starypard »

"boule na 14. pražci jest vyjádření prapodivné, nějak jsem se s tím ještě nesetkal. Běžné kytary (resp. hmatníky a pražce) se samozřejmě opotřebí tam, co se nejvíc hraje. 14. pražec nebývá u dvanáctistrunek moc zatížený. Kupovanou dvanáctku nejčastěji testuji na skladbe And you and I - Yes. Tu potřebuji celoživotně brnkat, od šestnácti let, na to dvanáctky mám. Pokud to kytara zahraje, zahraje i ostatní věci. Jsou i další skladby od Yes, kde se otestuje celý hmatník, včetně 14. pražce. Důležité jsou vždy tři věci - hratelnost (tvar krku a hmatníku a výška pražců - přes to vlak nejede, nikdo nestojí o zánět karpálů), ladění - kytara musí ladit přijatelně v rozsahu 14-ti pražců, zvuk - nemusí být obzvláštní, alébrž vyvážený, nesmí vyčnívat jakákoliv struna, frekvence.
himself

Příspěvek od himself »

To neni opotrebeni, ale vyrobni vada. A kvuli teto vade se neda snizit dohmat, coz je zejmena u dvanactky velmi mrzute.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

JJ. Viz Hyenik výše. Vrátit a mazat do toho krámu, co zmiňuješ nahoře, jestli ještě mají tu poškrábanou :wink:. Nebo si udělat vejlet do Prahy a vybrat si na místě.
starypard

Příspěvek od starypard »

Ono taky - kytara do pěti tisíc, nová ..... Lidi sou blázni. Chce ušetřit nebo si zahrát? Co má větší cenu? Blatník auta, měsíční benzín, rozbité pravé světlo po ťukanci se srnkou, víno a pivo za pár tejdnů, nebo kytara na mnoho let, případně nadosmrti?
morthorcz

Příspěvek od morthorcz »

Díky jbiker a himself, pozejtri to hned pošlu z5.

Jinak starypard, nakonec jsem šel do kytary za 6500 což možná není takový rozdíl, ale co se mého problému týče, tak si myslím že tohle by mohlo být jak u kytary za 3k tak za 15... Když si koupím kytaru Cort ať už levnější nebo dražší tak by se snad neměl výrobní postup nijak lišit, spíš především použité materiály ne? Tím pádem i zvuk...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

starypard píše: 8.08.2020 7:44 "boule na 14. pražci jest vyjádření prapodivné, nějak jsem se s tím ještě nesetkal.
tak potom jsou dvě možnosti, ...modří už vědí
1) buď ses v zivote nesetkal s dost kytarama
2) anebo s dost levnyma kytarama
starypard

Příspěvek od starypard »

Potkal jsem teď levnou kytaru. Kamarád si koupil SG Jay Turser za asi sedmičku a ta věc prostě nehrála. Jediné, co jsem ocenil, byly pražce. Takové chcu, hezky velké, na to se dobře hraje. Jinak zvuk jak z prdele.
morthorcz

Příspěvek od morthorcz »

No asi také záleží na značce a kusů... Nejsem žádnej odborník, ale co se týče té mé Cortky tak má pro mě zvuk nádhernej, samozřejmě když pominu to drnčeni. Když jsem byl v obchodě tak kytara víc jak dvakrát dražší hrála dost podobně (byl to taky polomasiv) a co tak pdotacim, zvlášť u dvanactistrunku může dobrej kus za 7K hrát jak kytara za 15 :D
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“