PEAVEY 5150 / 6505
Pravidla fóra
Re: PEAVEY 5150 / 6505
Já čet na zahraničnim fóru, že prej 6505+ má trošku víc potlačený basy před zkreslenim, než klasika na lead kanálu. Proto má i o trochu míň gainu, protože je víc toho zvuku je ukradeno. Sám si to ověřit nemůžu, protože ve schématu číst neumim, ale v tom videu jsem rozdíl slyšel.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
To mi přijde stejně bezpředmětné uvažovat, protože ať už plusko nebo ne, ten zesík má tolik basů, až je to spíš na škodu. Víc než tento rozdíl udělá box a všechno kolem.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Bavíme se ale o basech před zkreslenim. To v tomhle případě by mohlo znamenat to, že když jich tam tolik neni, tak je zvuk konkrétnější při vyššim gainu.Demilich píše: 2.03.2020 10:11 To mi přijde stejně bezpředmětné uvažovat, protože ať už plusko nebo ne, ten zesík má tolik basů, až je to spíš na škodu. Víc než tento rozdíl udělá box a všechno kolem.
Kdyz si tam nastrkas stary eh nebo narshall preamp elektronky,taky to bude konkretnejsi
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Hele já tam s těma různejma typama preampovek neslyšel moc rozdíl. Spíš tenkrát jsem tam šoupnul nový JJ a hrálo víc otevřeně, jak kdybych tam ještě nějak sešlápnul nějakej bright switch, ale to jsem přelampovával komplet preamp po nějakejch 13ti letechTrevor píše: 2.03.2020 10:47 Kdyz si tam nastrkas stary eh nebo narshall preamp elektronky,taky to bude konkretnejsi
Tak díky Mahonnymu tady z fóra jsme dneska postavili vedle sebe 6505 a 6505+. Začnu lead kanálem. Bylo to přesně tak, jak jsem postnul to srovnávací video několik příspěvků vejš. Plusko nesrovnatelně víc tight a gain se musel přidávat o trošku víc. Je teda fakt, že nastavení biasu jsme neřešili, ale bylo slyšet že charakter zkreslení je u pluska trošku vylepšenej a nemyslim si, že by to nastavení biasu změnilo. Crucnh kanál u pluska byl zase o dost slabší, co se zkrelsení týče a klasika ho měla silnější. Nevim jak je to teda řešený, ale co si pamatuju, tak klasika má gain stage sdílený nějak s lead kanálem a plusko má na to svojí speciální cestu. Každopádně to bylo znát. Nechci to teda nějak extra rozepisovat, ale kdybych je měl podle toho nějak zařadit, tak 6505 zařadim spíš do loose a 6505+ do tight.
Čus. Zkusim sem hodit ukázky, kde by měl bejt slyšet rozdíl mezi 6505 a 6505+. Díky Trevorovi tady z fóra mám přepínač, kterym si můžu volit mezi charakterem klasiky a pluska, takže rozdíl je fakt jenom díky preampu, tudíž nastavení biasu, nebo osazení jinejma lampama tu nehraje roli. Trevor naživo rozdíl slyšel, kámoši rozdíl z nahrávky taky poznali, tak to zkusim i tady. Nečekejte nějakej brutál vychytanej zvuk, je to nahraný na vidláka. Sm57 u repráku, hraný 2 stopy pro stereo efekt. Nastavení, ruce a kytara všechno zůstalo, jenom při přepnutí na "plus mód" byl přidanej gain, aby dal stejnou sílu.
EDIT: doporučuju poslouchat se sluchátkama. Na reprácích nepoznám nic.
To plusko má lehce více těch žvýkavých středů. Takže mi příjde lepší. Trošku víc to vyleze při PM, kde je klasika víc zahuhlaná.
Ale musel jsem mít sluchátka zaražené hodně natěsno abych vůbec rozdíl slyšel ...
Ale musel jsem mít sluchátka zaražené hodně natěsno abych vůbec rozdíl slyšel ...
Úplně s tebou souhlasim. Dokonce i když jsem ty nahrávky dělal, tak jsem si řikal, jak je to pěkně slyšet u tý bedny a když jsem si pustil nahrávku, tak jsem tam ten rozdíl musel vyloženě hledat. Možná je to neuměnim nahrávat, ale naživo je to slyšet víc. Ještě mě napadlo zkusit nahrát rozdíl bez overdriveru, kdyby byl zájem, ale sám to sem dávat nebudu, aby mě někdo neosočil, že tu zahlcuju fórum hnusnejma nahrávkama, co nic nedokazujou.simiruz píše: 10.08.2020 7:46 To plusko má lehce více těch žvýkavých středů. Takže mi příjde lepší. Trošku víc to vyleze při PM, kde je klasika víc zahuhlaná.
Normálně z boxu je to slyšet mnohem víc, zvlášť když se jen přepne mód na + bez přidání gainu, ubudou bahnité hloubky a hezky vylezou jasnější středy
ještě že to nebyla úprava pluska na standart, tam bych to pokládal za kontraproduktivní, takhle to zesíku pomohlo, bych řekl
ještě že to nebyla úprava pluska na standart, tam bych to pokládal za kontraproduktivní, takhle to zesíku pomohlo, bych řekl
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
z těch ukázek mi to příjde skoro stejné. Plusko hraje o něco líp, je čitelnější. Na mně to působí stejně i v reálu.
O dost zajímavější mi příjde, že to jsou rozdíly, které moc dobře zachytit nejdou na mikrofon, ale na vlastní uši jdou slyšet naprosto zřetelně. A to nějak vysvětluje i popírání toho 'netopýrismu', kdy mikrofon funguje jako 'bottleneck' a nemá schopnosti přenést všechny informace, které je schopné ucho rozpoznat.
O dost zajímavější mi příjde, že to jsou rozdíly, které moc dobře zachytit nejdou na mikrofon, ale na vlastní uši jdou slyšet naprosto zřetelně. A to nějak vysvětluje i popírání toho 'netopýrismu', kdy mikrofon funguje jako 'bottleneck' a nemá schopnosti přenést všechny informace, které je schopné ucho rozpoznat.
jasne, ale řeší tyhle rozdíly něco jiného než libido kytaristy?
- naživo to máš sejmuté mikrofonem
- na nahrávce to máš sejmuté mikrofonem
takže snad jedině až luzným dždždž budeš oslňovat na zkušebně nějaké laňky, tam by se to mohlo vyplatit.
v tomto jsem cynický pragmatik
- jestliže to neslyší ostatní, tak to neexistuje a nemá cenu s tím ztrácet čas, energii a prachy.
takže snad jedině až luzným dždždž budeš oslňovat na zkušebně nějaké laňky, tam by se to mohlo vyplatit.
- jestliže to neslyší ostatní, tak to neexistuje a nemá cenu s tím ztrácet čas, energii a prachy.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
A je zajímavý, že zase mikrofon kolikrát slyší to, co my ne
Jinak ostatní nehudebníci neslyší kolikrát ani brutální rozdíly a že to můžou bejt rozdíly fakt jak nebe a dudy. A je jim vlastně jedno jestli hraje mesa nebo line 6. Tenkrát v pubertě když jsme začínali s metalem, tak jsem byl i jedinej člověk co slyšel, že ten novější záznam má sice lepší zvuk, ale ztratilo to nějak výbušnost. Samozřejmě, že tam byl rozdíl v ladění třeba o tón. Obyčejný lidi jsou fakt hodně hluchý.
Jinak ostatní nehudebníci neslyší kolikrát ani brutální rozdíly a že to můžou bejt rozdíly fakt jak nebe a dudy. A je jim vlastně jedno jestli hraje mesa nebo line 6. Tenkrát v pubertě když jsme začínali s metalem, tak jsem byl i jedinej člověk co slyšel, že ten novější záznam má sice lepší zvuk, ale ztratilo to nějak výbušnost. Samozřejmě, že tam byl rozdíl v ladění třeba o tón. Obyčejný lidi jsou fakt hodně hluchý.
hlavně to bylo nahraný narychlo, mám tu několik mikrofonů a každý si zdůrazní, nebo utlumí něco jiného, na podiu budiž, na nahrávce už bych možná hledal čím a jak snímat..
divné je že mi tady zůstal nějaký obal na peavey hlavu, co innere, kdo za to může? : D
divné je že mi tady zůstal nějaký obal na peavey hlavu, co innere, kdo za to může? : D
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
to právě není absolutně o libidu, ale o tom že lepší nástroje Tě víc inspirují, víc cvičíš, a víc si uživáš i samotné hraní a to jsou všechno faktory toho, že ve finále líp zníš. Myslíš, že někdo na naší dědině pozná kytaru v barvě čestvého h***a s nápisem Suhr na hlavě ? Ani omylem. Trápí mně to ? Ani omylem. Já jsem prostě entuziasta, cynicky pragmatismus rád přenechám někomu jinémuhyenik píše: 11.08.2020 13:08 jasne, ale řeší tyhle rozdíly něco jiného než libido kytaristy?
Stejně tam budu muset s kytaristovo cratemTrevor píše: 11.08.2020 15:46 hlavně to bylo nahraný narychlo, mám tu několik mikrofonů a každý si zdůrazní, nebo utlumí něco jiného, na podiu budiž, na nahrávce už bych možná hledal čím a jak snímat..
A jak dlouho ten lepsi nastroj vydrzi inspirovat zrovna tebe? Tyden nebo dokonce dva? Nez ho vymenis? 
Takhle napsané to má logiku, ve skutečnosti je to "chytra past"
pritom stačí když ten nastroj není střep, protoze nesrovnatelně víc zalezi prave na tom tvem cviceni nez na nem. Ja snad uz nekolik desetileti dokazuju, ze jsem entuziasta, akorat odmítám magii zazracneho gearu. A pritom jsem to sam na vlastni kuzi poznal, jake to je hrat na neco co ma skutecne MOJO. A jak je to zaroven zradne, protoze si myslis ze hrajes lip ale navenek to slyset neni, proste chytra past. Magie jsi ty, ne nastroj.
Music for the sake of music (David Maxim Micic)
Takhle napsané to má logiku, ve skutečnosti je to "chytra past"
pritom stačí když ten nastroj není střep, protoze nesrovnatelně víc zalezi prave na tom tvem cviceni nez na nem. Ja snad uz nekolik desetileti dokazuju, ze jsem entuziasta, akorat odmítám magii zazracneho gearu. A pritom jsem to sam na vlastni kuzi poznal, jake to je hrat na neco co ma skutecne MOJO. A jak je to zaroven zradne, protoze si myslis ze hrajes lip ale navenek to slyset neni, proste chytra past. Magie jsi ty, ne nastroj.
Music for the sake of music (David Maxim Micic)
Přesně něco takového jsem chtěl napsat, než jsem ke tvému příspěvku došel.bubucci píše: 11.08.2020 18:09 lepší nástroje Tě víc inspirují, víc cvičíš, a víc si uživáš i samotné hraní a to jsou všechno faktory toho, že ve finále líp zníš.
I kdyby dva nástroje zněly a vypadaly 100% stejně, ale já jsem z jednoho cítil něco více (třeba jen proto, že jako jediný vím, že je to vytavená lampa a ne simulace), tak si to hraní více užívám. Proto to zahraju lépe a ve finále to pak opravdu zní lépe. ... A proto na tu kytaru hraju, abych si to užíval. Ne abych jen nakrmil uši někoho, komu je jedno co hraju a jak to zní.
Kontrolní otázka:
Pokud před Vás položím dvě naprosto stejný krabičky sirek a o jedné Vám řeknu, že je z USA, kterou si vyberete?
Ale ono to může opravdu fungovat i na to zlepšení hry. Samozřejmě to je psychologie. Když víš, že hraješ přes nějakej luxus, najednou se víc soustředíš, přestaneš pidlikat blbosti a s tím lepším Gearem tak nějak "vyrosteš". Samozřejmě, funguje to jen chvíli co trvá okouzlení. Jak si zvykneš, je to pryč. (proto asi ty výměny a nákupy jsou tak časté ... :-Z). Je to jistě jen torstovská teorie, ale umim si to celkem představit, že to není jen placebo.hyenik píše: 11.08.2020 21:22 A jak je to zaroven zradne, protoze si myslis ze hrajes lip ale navenek to slyset neni, proste chytra past. Magie jsi ty, ne nastroj.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
říkáte vy... a chcete tomu věřit, abyste si rozumově obhájili investice.
podle mých zkušeností ten vliv je mnohonásobně menší než se mu přikládá.
ale skončím nábožným výkřikem - Zaplaťpánbů že ta zkur*vené doba, kdy jsi neměl na výběr nic a i všechno ostatní bylo na ho*vno skončila v propadlišti dějin a můžeme se tu "hádat" o takovéhle věci.
podle mých zkušeností ten vliv je mnohonásobně menší než se mu přikládá.
ale skončím nábožným výkřikem - Zaplaťpánbů že ta zkur*vené doba, kdy jsi neměl na výběr nic a i všechno ostatní bylo na ho*vno skončila v propadlišti dějin a můžeme se tu "hádat" o takovéhle věci.