Výměna elektronek
Pravidla fóra
Re: Výměna elektronek
tam je pevně nastavený předpětí nee? umíš si to při výměně elektronek aspoň nějak zkontrolovat,napětí, katodový proud aspoń? asi bych se uplně hned nehrnul do bezhlavé výměny
dej si do google "jtm45 tube set" jestli jsi nezkoušel...
dej si do google "jtm45 tube set" jestli jsi nezkoušel...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
To mi udělá ten kámoš napětí a katodový proud on to umí, sám mi říká abych nezmatkoval ale pro mě je to tragédie, blbě spím furt na to myslím asi víš o co de, no jsem odvařenej, bez toho zvuku jsem v p...li
Ty teda chceš slyšet od jakýho výrobce tam máš dát ty stejný typy lamp, aby ti zkrátka seděl zvuk, jako do teďka?
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Tak nějak,byli tam Tad
TAD je jenom překupník a možná i třídič, takže ty samý lampy by šlo sehnat i mnohem levnějš. Za mě teda moc výraznější rozdíl nebyl podle použití jinýho výrobce. Možná někdo ty změny slyšel, ale já na ten muj high gain skoro vůbec. Víc než na výrobci bylo znát záměna lampy za jinej druh, kterej byl samozřejmě kompatibilní. Například ecc83 a ecc81. Další slyšitelnej rozdíl udělalo rozdílný nastavení biasu.
Já osobně byl zastáncem čínskejch lamp shuguang, který mimochodem zrovna TAD nejvíc odebíral. Přímo shuguang šly sehnat hodně levně a účel to splnilo, bohužel jim v prosinci hořelo v továrně a vyrábět znova se začne až další rok. Takže momentálně už sehnat moc nejdou a když jo tak docela draze. Dokonce i ruby, který jsou překupníci jako TAD, teď mají přímo na stránkách, že čínský lampy nemaj k dispozici. Momentálně bych se teda rozhodnul jít do slovenskejch JJ.
Edit: Jak psal Trevor, tak ty bias změnit nemůžeš, to znamená, že potřebuješ lampy, který dávaj od výroby takový hodnoty že v tvym zesilovači přežijou. Koukni tady na web a najdi si svuj model: http://www.rototubes.com/marshall/
Kromě shuguang, který stejně nemaj, se rozhodni pro výrobce a zkus to s kámošem vyměnit.
Já osobně byl zastáncem čínskejch lamp shuguang, který mimochodem zrovna TAD nejvíc odebíral. Přímo shuguang šly sehnat hodně levně a účel to splnilo, bohužel jim v prosinci hořelo v továrně a vyrábět znova se začne až další rok. Takže momentálně už sehnat moc nejdou a když jo tak docela draze. Dokonce i ruby, který jsou překupníci jako TAD, teď mají přímo na stránkách, že čínský lampy nemaj k dispozici. Momentálně bych se teda rozhodnul jít do slovenskejch JJ.
Edit: Jak psal Trevor, tak ty bias změnit nemůžeš, to znamená, že potřebuješ lampy, který dávaj od výroby takový hodnoty že v tvym zesilovači přežijou. Koukni tady na web a najdi si svuj model: http://www.rototubes.com/marshall/
Kromě shuguang, který stejně nemaj, se rozhodni pro výrobce a zkus to s kámošem vyměnit.
Je normální, nebo běžný při výměně lamp v koncáku, že na určitý pozici (např. V3) jsou vždycky miliampery vyšší? Vim, že jsem to měl i já při výměně lamp a sved jsem to na blbý párování z Číny, kdy jsem to vyřešil tak, že jsem to nakombinoval se starou sadou. Včera ale cokoliv jsem dal na pozici 3 a 4, byla hodnota vyšší snad o 10 až 15 mA. Je to teda normální, nebo je něco špatně se zesilovačem?
Nevím, kolik je tvá zamýšlená hodnota mA. Ale 15 mA rozdíl může být rozdíl i o 50 %. To už je celkem významné. Jak je řešený koncový stupeň a jak probíhá měření?
Pokud měříš na katodovém odporu 1 Ohm, pak to může být tím, že mají odpory nepřesnou hodnotu, ale 15 mA už je hodně nepřesná hodnota. (levnější problém)
Pokud měříš protékající proud přímo ampérmetrem, pak může být problém v nesymetrii výstupního trafa (dražší problém)
Může být problém také v zapojení obvodu, který nastavuje předpětí společným potenciometrem (středně drahý problém)
Pokud měříš na katodovém odporu 1 Ohm, pak to může být tím, že mají odpory nepřesnou hodnotu, ale 15 mA už je hodně nepřesná hodnota. (levnější problém)
Pokud měříš protékající proud přímo ampérmetrem, pak může být problém v nesymetrii výstupního trafa (dražší problém)
Může být problém také v zapojení obvodu, který nastavuje předpětí společným potenciometrem (středně drahý problém)
Měřim pomocí bias sond a dvou multimetrů. Jedna sonda, která měří anodový napětí, jde do jednoho multimetru a do druhýho multimetru jdou 4 sondy, který měří proud. Prostě taková krabička, kam vedou 4 bias sondy, kde můžu přepínat lampy A-D. Podle výpočtu právě těch nejvyšších hodnot byl bias na 91% a to jsem ho nastavil na maximum cold.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Vzhledem k Tvým neustálým duchaplným pokusům už v tom zesilovači může být cokoli.
V první řadě změř Ua u všech lamp, pak pro jistotu i Ug2, napiš si to na papír a přiřaď
k jednotlivým elkám naměřený Ik. To by Ti mohlo lecos napovědět. Případně vyloučit
chybu měření.
Ještě doplním. Myslím to tak, abys vyhodil ty své sondy, nacpal lampy do soklů
a důvěryhodným měřákem změřil skutečné Ua a Ug2 přímo v zesilovači a pak k tomu
přiřadil ty Ik numera, co Tě tak trápí. Napiš výsledek.
V první řadě změř Ua u všech lamp, pak pro jistotu i Ug2, napiš si to na papír a přiřaď
k jednotlivým elkám naměřený Ik. To by Ti mohlo lecos napovědět. Případně vyloučit
chybu měření.
Ještě doplním. Myslím to tak, abys vyhodil ty své sondy, nacpal lampy do soklů
a důvěryhodným měřákem změřil skutečné Ua a Ug2 přímo v zesilovači a pak k tomu
přiřadil ty Ik numera, co Tě tak trápí. Napiš výsledek.
Je to kámošovo zesilovač, už do toho hrabat nebudu. Hraje to dál, jenom si všimnul že právě ty dvě dotyčný lampy svítily do modra. Kvůli tomu mě taky povolal. Ostatní byly v normě. Když jsem prohodil ty nejnižší s nejvyššíma, pořád tam byl tenhle rozdíl vždycky na pozici C a D. Prostě tam modrala každá. Stáhnul jsem to nejníž co to šlo a už nemodraj. Jenom jsem chtěl vědět jestli je to běžný. Asi neni, tak to mi stačí. Stačilo to napsat takhle.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
innerself píše: 7.09.2020 8:10 Je normální, nebo běžný při výměně lamp v koncáku, že na určitý pozici (např. V3) jsou vždycky miliampery vyšší? Vim, že jsem to měl i já při výměně lamp a sved jsem to na blbý párování z Číny, kdy jsem to vyřešil tak, že jsem to nakombinoval se starou sadou. Včera ale cokoliv jsem dal na pozici 3 a 4, byla hodnota vyšší snad o 10 až 15 mA. Je to teda normální, nebo je něco špatně se zesilovačem?
No, tady píšeš, že je to při Tvém měření běžná věc.
Řekl bych, že Tvůj přístup k této problematice je velice odvážný. Doufám, že nemáš více kámošů, kteří se nezdráhají do Tvých rukou svěřit svou milovanou bestii.
No u mě jsem to nakombinoval. Jinak jsem je neproměřoval. V 6505 mám lampy z výroby a tam je to srovnaný. Měřil jsem to stejnym způsobem. Tady taky byly z výroby ještě a dělalo to tohle. Jestli by to bylo běžný, mohlo by to samý bejt i u mojí JSX, jak jsem psal. U mě jsem je neprohazoval. Nacpal jsem tam nový a dvě ukazovaly víc, zkusil jsem dvě starý co měly předtim podobný hodnoty a bylo to už v cajku. A nevim co z tajtoho děláte vědu. Je to těžký jak výměna kola u auta.
Řekl bych, že je to dost závažný problém a kamarádovi bych určitě doporučil servis.
Díky, tohle jsem chtěl vědět. Ptal jsem se, jestli je to běžný, protože spousta lidí psalo, jak jim i prodejcem údajně spárovaný lampy, přišly nespárovaný. Proto jsem myslel, že by mohlo záležet na danym zařízení, kde to prodejce páruje. Servis zesilovače, ale mluví jasně.
Zdravím, našla by se tu nějaká dobrá duše, co by mi poradila, která elektronka by byla vhodná do power ampu u tohoto komba? https://www.thomann.de/cz/marshall_dsl5cr.htm
Tu, co je tam uvedena (12BH7) nějak na českém webu nemohu sehnat, našel jsem jen tohle a ta mi vzhledově připadá jako do preampu, tak nevím. https://www.muziker.cz/sk/jj-electronic-12bh7-a
Díky, budu vděčný za každou radu
Tu, co je tam uvedena (12BH7) nějak na českém webu nemohu sehnat, našel jsem jen tohle a ta mi vzhledově připadá jako do preampu, tak nevím. https://www.muziker.cz/sk/jj-electronic-12bh7-a
Díky, budu vděčný za každou radu
Zdar, klidně použij tu 12BH7 od JJ electronic. Že Ti vzhledově připomíná preampovku je v pořádku, neboť je to taky dvojitá trioda akorát s trochu větší anodovou ztrátou (výkonem).
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Ty dva typy jsou cca shodné, bez ohledu na velikost, je několi typů elektronek shodných s ecc99 avšak s jiným označením
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
12AX7 a ECC83. To jsou sice preampovky, ale také - různý název, stejný obsah.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ano, 12AX7 - americké značení a ECC83 - evropské.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.