Jak vymýšlet kytarová sóla ?
Pravidla fóra
Re: Jak vymýšlet kytarová sóla ?
Skvělé video od mistra ohledně stupnic (módů):
- jeleniste
https://www.coursera.org/course/improvisation
videokurz zdarma
videokurz zdarma
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Ani nemzsim poustet video:). Dlouhy vlasy, typ kytary, a tlumitko "na vlasy"del píše:Skvělé video od mistra ohledně stupnic (módů):
On je skvělej komik, když dělá tyhle školy..mistr...
Sóla klasické téma
Ahojte, hraji už ten nějaký pátek a potřebuji poradit s jedním problémem. Jelikož akordy a základy jsem zvládl, pozvali mě, abych hrál v kapele, kde mám hrát sólovou kytaru, problém je v tom že písničky máme složené a já na to potřebuji vymyslet sóla a nějaké zvuky neboli tóny do toho songu, když kytarista druhý, který hraje normální akordy. Jsou na to nějaké pomůcky, jako že když hraje určitý akord, tak to nějak na kytarové stupnici najdu něco co by se k tomu hodilo nebo tak???
Děkuji všem co poradí, jak se říká každá rada dobrá 
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 28.07.2014 5:04, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do správné sekce a sloučeno s existujícím tématem.
Důvod: Přesunuto do správné sekce a sloučeno s existujícím tématem.
To záleží, jak moc se toho chceš naučit. Osobně bych doporučoval začít s hudební teorií a zvládnout minimálně mody durové stupnice a pomocí nich orientaci na hmatníku. Žádné jednoduché univerzální pomůcky neexistují. A pro případ, že by se ti do toho nechtělo... Ty vaše písničky mají předpokládám nějakou melodii. Nešlo by z ní tedy v sólech vycházet a nějak ji obohacovat? Netuším, co hrajete, ale jsem nějak toho názoru, že sólo by mělo zapadnout do celkového "tvaru" skladby.
"Don't play what's there, play what's not there"
Miles Davis
Miles Davis
Re: Sóla klasické téma
Tonykl: ... Nahraj si ten song,pak si to bez sve kytary pouštej doma dokola,a zpivej NAHLAS to svoje solo co bys tam chtel slyset/zahrat...nešumluj/neprď pod fousy/nahlas!! .pokud muzes, tak se rovnou nahravej..,nestyd se,solo budes taky hrat nahlas...bude to falesny, hrozny...ale az se ti neco bude libit...proste si ty tony najdi pak na na kytare..s mezitim se prihlas nekam na teorii;)Tonykl píše:Ahojte, hraji už ten nějaký pátek a potřebuji poradit s jedním problémem. Jelikož akordy a základy jsem zvládl, pozvali mě, abych hrál v kapele, kde mám hrát sólovou kytaru, problém je v tom že písničky máme složené a já na to potřebuji vymyslet sóla a nějaké zvuky neboli tóny do toho songu, když kytarista druhý, který hraje normální akordy. Jsou na to nějaké pomůcky, jako že když hraje určitý akord, tak to nějak na kytarové stupnici najdu něco co by se k tomu hodilo nebo tak???Děkuji všem co poradí, jak se říká každá rada dobrá
Jo.a pamatuj- stavba sóla je jak sex.předehra-urááá-zklidnění-takže to dávkuj pozvolna..a nezapomeň na dynamiku (hlasitost).zkus třeba sólo jen z pár tónů..s uvidíš co s tím lze udělat.good luck..
Ahoj, chápu dobře?
:
Major = dur
Minor = moll
Díky
Major = dur
Minor = moll
Díky
Aby vaše sólo znělo líp???
Ahoj lidi,
jsem začátečnice a potřebuji vysvětlit tady to video. Jak to vlastně myslel? Jak tam říká, že je vhodné lick zakončit tóny v daném akordu! Prostě on ví, co za akord v té písni bude následovat a tam si do toho zahraje nějaký lick a zakončí ho nějakým tónem nebo tónama z toho akordu? Prosím vysvětlete- co nejjednodušeji
. Kujůů.
A tady je to video: https://www.youtube.com/watch?v=NluT8RM ... e=youtu.be
jsem začátečnice a potřebuji vysvětlit tady to video. Jak to vlastně myslel? Jak tam říká, že je vhodné lick zakončit tóny v daném akordu! Prostě on ví, co za akord v té písni bude následovat a tam si do toho zahraje nějaký lick a zakončí ho nějakým tónem nebo tónama z toho akordu? Prosím vysvětlete- co nejjednodušeji
Re: Aby vaše sólo znělo líp???
Terez píše:Ahoj lidi,
jsem začátečnice a potřebuji vysvětlit tady to video. Jak to vlastně myslel? Jak tam říká, že je vhodné lick zakončit tóny v daném akordu! Prostě on ví, co za akord v té písni bude následovat a tam si do toho zahraje nějaký lick a zakončí ho nějakým tónem nebo tónama z toho akordu? Prosím vysvětlete- co nejjednodušeji. Kujůů.
Ahoj Terez,
pochopilas to dobře, protože každá skladba je napsána v určité tónině (zjednodušeně - postavená na řadě tónů (stupnici) které jsou od sebe různě daleko(interval) ( pro Evropany převážně půlton, tón, Arabové třeba i čtvrtón atd..proto ti třeba Arabská muzika může znít divně, je to v genech, kultuře atd ).
Takže z tý řady 8mi základních tónů, můžeš pak zahrát jen omezený počet "akordů" (jako kdybys měla kostky lega, ale jen 8 druhů, a stavěla je na sebe (první a poslední je stejný, jen zní výš = oktáva ) ..dostanš omezený počet kombinací..
No, takže pak aby se ty kostky lega nad sebou daly popsat, vymyslel někdo akordické značky -abys když se na ní podíváš hned věděla to základní, = jaké tóny z té stupnice tam jsou nebo naopak které jsou tzv. "upraveny .." a nepatří do té skupiny 8mi základních (akordických)
A v zásadě můžeš hrát ty "akordy" z jedné tóńiny" jak cheš po sobě..jenže někdy ti to bude připadat divný, někdy dobrý...protože to je právě to, jak si ty kostky Lega (tóny) do toho akordu naskládala, protože jeden tě bude jako nutit tu skladbu jako by pokračovat , nebo bude znít jako že už je konec skladby, některj smutně (mollový) některý veseleji (durový) atd atd...
Ale co ten člověk na videu myslí, je ještě trochu složitějsí, ..protože mezi těmi tóny ze které je skladba napsána (tónina) můžeš přidat i tóny které leží mezi nimy..pak vlastně v zásadě můžeš kdykoliv a jakokoliv hrát všechny zvuky (tóny/půltońy) kter se v Evropské hudbě používají , ale klidně i (když to bude tvuj nástroj umožnovat) i čtvrtóńy atd (arabská, čínská, indická hudba) ..Ale pro nás Evropany, zní nejpřirozeněji používání 12ti zvuků (chromatická stupnice)...složené z půltóńů.
A když pak hraješ to sólo, tak to ber jako směrovky na cestě...mezi akordy které jsou složené z těch 8mi kostek lega (co chtěl skladatel sladbu napsat) můžeš hrát i ty zbylé z těch 12ti ale pak vždycky záleží jak, kdy a co to zahraješ atd..
A tím "skončit ténem z akordu" myslí, že se právě je dorbé se vrátit k některé z těch 8mi základních kostek Lega, protože to zní nejlépe..
Ano musíš vědět při harní skladby, které z těch 8mi kostek jsou jakoby "základní" pro danou skladbu/tóńinu..
Stručněji to neumím
Ahoj
Tom
Re: Aby vaše sólo znělo líp???
Pan Valášek tam řekl pár samozřejmých, byť pro někoho překvapivých a tedy důležitých věcí. Je potřebí to slyšet. Nemusíš vědět, jak se ten který akord jmenuje a kde přesně se na hmatníku obrat akordu či určitý tón nachází. Dejme tomu, že máš nacvičený nějaký lick, svůj oblíbený prstolkad, nějaký výjezd nahoru či dolů, nemusí to být běh na dlouhou treť, třeba je přehmat ze struny na strunu a posloupnost tří čtyř tónů. Dejme tomu, že to prostě už slyšíš, to málo, co umíš. Takže očekáváš, co asi zazní. Do toho ti hraje hudba, o které víš, jakým směrem se asi tak změní. Podvědomě tedy budeš svůj sled tónů cpát tím směrem. Valášek doslova řekl, že ten tón už tak je. Pokud tam není, je to ten sousední. A výběr není velký. Jeden vždy zní líp. Trénuj, jde to rychle.Terez píše:Ahoj lidi,
jsem začátečnice a potřebuji vysvětlit tady to video. Jak to vlastně myslel? Jak tam říká, že je vhodné lick zakončit tóny v daném akordu! Prostě on ví, co za akord v té písni bude následovat a tam si do toho zahraje nějaký lick a zakončí ho nějakým tónem nebo tónama z toho akordu? Prosím vysvětlete- co nejjednodušeji. Kujůů.
Jiná věc je ta, že taková sóla jsou nudná a nemají příběh. Hodně se naučíš třeba od Gilmoura (starý pán od Pink Floyd). Vždy hrál velmi jednoduše a přehledně a prvoplánově. A každá koncepce a nápad, rytmický či melodický, je v té či oné skladbě stokrát omlet. A skladby jsou pomalé. Což je pro začátečníka dobré.
Hodně se naučíš v bluegrassu. Ty jejich běhy bývají v podstatě stupnice a do akordu. Školní cvičení.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Aby vaše sólo znělo líp???
ano, ...a proto máme rádio, hitparády, televizi Óčko,...tam to taky lidi "slyší"martina72 píše:Terez píše:Ahoj lidi,
Pan Valášek tam řekl pár samozřejmých, byť pro někoho překvapivých a tedy důležitých věcí. Je potřebí to slyšet. ....
Autor malýho Prince tuším řekl kdysi..." je něco ..mezi nebem a zemí, je to hudba...".. a já si myslím, že je to sprostě individuální vlastnost, jak kdo vnímá hudbu..a já beru to jako poslední mojí svobodu, o kterou se nenecham připravit (tím bordelem v pizzériích, restauracích který mi chtějí zničit uši .)....takže hraj co cheš, a poslouchej co cheš.. a když to někdo "uslyší" poznáš to...
Tom
Díky moc za reakce! Obzvláště díky Tome za krásné příklady s legem
. Jsem ráda, že to chápu správně!
Terez.
Terez.
Terez píše:Díky moc za reakce! Obzvláště díky Tome za krásné příklady s legem. Jsem ráda, že to chápu správně!
Terez.
jojo, kdo si hraje s Legem, ( a učí se intervaly) ten nezlobí...
PS: Sežeň si někde Jazzová praktika od Karla Velebného (mimochodem měl alias "Evžen Hedvábný" - a spolu-zakládal Divadlo Járy Cimrmana
http://www.databazeknih.cz/knihy/jazzov ... a-1-249314
Improvizace
Čaute,
můžete mi někdo poradit s tímto videem? Borec hraje v čase 13:57 a střídá pouze 2 akordy ale mezi nima (je to tam značeno jako " % " ) hraje co? Nějak jsme to nepochopila.
Díky, Terez.
https://www.youtube.com/watch?v=RJtZgkCu1DA
můžete mi někdo poradit s tímto videem? Borec hraje v čase 13:57 a střídá pouze 2 akordy ale mezi nima (je to tam značeno jako " % " ) hraje co? Nějak jsme to nepochopila.
Díky, Terez.
https://www.youtube.com/watch?v=RJtZgkCu1DA
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nic jiného, než to, co je v předchozím taktu. Střídá dva akordy, každý na dva takty. Taky to tam ale vysvětluje, ingliš neumíš?
V 17:00 pak má A7 % % %, tzn. A7 na čtyři takty.
Dík! Ale jo, průměrně umím, ale asi jsem to cosi nepobralaHendrek píše:Nic jiného, než to, co je v předchozím taktu. Střídá dva akordy, každý na dva takty. Taky to tam ale vysvětluje, ingliš neumíš?
Ono je vždy dobré si uvědomit (a nadopovat se tím přesvědčením), že umíš vždy o hodně víc, než si myslíš. My tady v Čechách jsme dost "připosraní" a jsme desítky let naučeni respektovati školy, učebnice, autority, ty starší, dnes ty, co mají na Youtube své prezentačky a připadají nám tím slavní a moudří a zkušení ...
Jsou to jen blbé dva akordy, o kterých ani nemusíš vědět, jak se jmenují.
Nejlepší je přestat koukat na "telku" a ptáti se na foru a začít do tej kytary pořádně mydlit, hodiny a hodiny. A samozřejmě ji poslouchat a jak jen to půjde, přehmatávat. A poslouchat.
Ono to přijde.
Jsou to jen blbé dva akordy, o kterých ani nemusíš vědět, jak se jmenují.
Nejlepší je přestat koukat na "telku" a ptáti se na foru a začít do tej kytary pořádně mydlit, hodiny a hodiny. A samozřejmě ji poslouchat a jak jen to půjde, přehmatávat. A poslouchat.
Ono to přijde.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.-
AceOfHearts
- Nový uživatel
Pentatonika
Dobrý den, je mi 16 a hraju na kytaru už asi 7 let nejdřív jsem hrál na normální a pak přešel na elektriku která mě začala bavit o dost víc. Začal jsem poslouchat Guns n Roses atd. a chytlo mě to. Umím zahrát těžší sola jako je třeba Back in Black solo. Ale chtěl bych se naučit vymyšlet si svoje sola. Chtěl bych se zeptat na pár otázek předem děkuju za odpovědi:
1. Rozdíl polohy boxů pentatoniky moll a dur?
2. Přesná poloha těchto boxů ? (jako například amoll 58 57 57 57 58 58)
3. Jednoduše vysvětlit jak solovat na akordy? (a to fakt jednoduše protože se v tom ztrácím už jsem se koukal na nějaké články).
1. Rozdíl polohy boxů pentatoniky moll a dur?
2. Přesná poloha těchto boxů ? (jako například amoll 58 57 57 57 58 58)
3. Jednoduše vysvětlit jak solovat na akordy? (a to fakt jednoduše protože se v tom ztrácím už jsem se koukal na nějaké články).
- bazdesh
- last.fm: bazdesh
- Bandzone: bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
budu trochu zlej, ale reknu ti to takhle - je ti 16, urcite umis anglicky, pouzij google a youtube. ja se v tvym veku vsechno tohle na internetu naucil, da ti to tisickrat vic nez co se do tebe tady budem snazit rvat. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Scale_(music)
https://en.wikipedia.org/wiki/Scale_(music)
Suhlas s bazdesh
najlepsie je najst si materialy online, je hromada super instruktaznych videi a clankov...
Ale aby som ti trochu pomohol a usmernil, napisem ti prbilizny postup o ktorom si myslim ze by mohol fungovat a pomoct ti naucit sa zaklady na ktorych mozes stavat:
1. Nauc sa zaklad teorie o tonoch. Myslim tym to, ze mame nejakych 7 zakladnych tonov (to je snad jasne kazdemu) a medzi vacsinou z nich aj poltony, je dolezite vediet kde tie poltony su a kde nie. Tu najlepsie pomoze vizualizacia na klaviature. Biele klavesy su cele tony, cierne poltony. Pozor ale na rozdiel v znaceni tonov, bohuzel neexistuje jeden standard. Takze mame napr H, a inde sa ten isty ton nazyva B.

2. Nauc sa tony na hmatniku gitary, tym ze budes aplikovat vedomosti z bodu 1. Nemusis hned vediet vsetky, ale je dolezite vediet si ich odvodit, co by vdaka zvladnutiu 1 malo byt lahke. Zacni napr jednou strunou od nulteho po 12. prazec. Na gitare plati pravidlo, ze co prazec, to polton. A od 12. prazca sa opakuju.
Takze, napr, vies ze najtlustsia struna je ton E, ked ju zahras prazdnu (pretoze sa tak ladi). Tzn. ze ak sa posunies na prazec 1, tak zahras ton F (pretoze medzi E a F nie je ziadny polton). Ked zahras druhy prazec, zahras Fis. Treti prazec je G. atd.

3. Aplikuj 1 a 2. a zistis ze na prazci su urcite vzorce co sa opakuju. Myslim tym napr ze ak zahras na Eckovej strune ton na jednom prazci (povedzme na 5.), tak na D strune mas oktavu (=rovnaky ton, ale znejuci vyssie) o dva prazce vyssie, tzn na 7. Takze ak hladas tony na D strune a uz ich vsetky poznas na E strune, lahko si ich odvodis a nemusis hned vsetko memorovat. Pozor ale na ladenie u struny H, tam uz posuvas o 3 prazce aby si ziskal oktavu.
4. Az sa ako-tak na hmatniku orientujes, mozes lahko vyuzit napr ten pentatonicky Amoll box ktory uz zrejme poznas, a iba ho posuvat po hmatniku. Amoll hras od 5. prazca na E strune, pretoze tam sa nachadza nota A. Ak chces zahrat Gmoll, tak cely box posunies tak aby ti zacinal od G, teda od 3. prazca.
5. Tym ze vies polohy (prostoklad) v boxe, a poznas noty na hmatniku, si vies odvodit ake tony sa v ktorej tonine hraju. Napr. spominany Amoll pentatonika ide postupne: A, C, D, E, G, A, atd. Tieto noty mozes zahrat v akomkolvek poradi a v roznych polohach na hmatniku, pripadne cely box posunut o oktavu vyssie a zahrat ho od 17. prazca. Toto ti otvori dvere aj dalsim poloham pentatonickeho boxu (ten tebou spominany je 1. poloha), a celkove zvladnut pentatonicke solovanie, ktore je pre zaciatocnika imho najjednoduchsie, nez preniknes dalej.
No a odtialto uz uvidis, kam sa vydas dalej. Doporucil by som pocvicit toniny s nejakym backing trackom z youtube, napr si vyhladaj "backing track in A minor(=Amoll)" a mozes si trenovat pentaonicky box od A
. Dolezite je pocuvat podklad a hrat rytmicky a pocitovo "do skladby", tym si casom vybudujes feeling. Nezabudni na rozne cool techniky, ako bending (vytahovanie struny), vibrato alebo slide, pomozu ti nezniet ako robot.
Co sa tyka zistovania v akej tonine zahrat solo do songu, skus zacat tym ze si zahras akordy v podkrese a zistis ake tony sa tam vyskytuju. Tieto tony mozes pouzit v sole celkom bezpecne. Potom je to len otazkou napasovat na to spravnu toninu, aby si mohol hrat aj ine tony ktore sa v akordoch mozno nenachadzaju ale sedia do toniny, ale to je podla mna uz trosku pokrocilejsi skill ktory si vybudujes casom. A ak budes hrat v skusobni s kapelou a basak ti povie "zahraj solo", tak sa ho proste spytaj v akej hra tonine a hotovo
Snad to trochu pomoze, good luck!
Ale aby som ti trochu pomohol a usmernil, napisem ti prbilizny postup o ktorom si myslim ze by mohol fungovat a pomoct ti naucit sa zaklady na ktorych mozes stavat:
1. Nauc sa zaklad teorie o tonoch. Myslim tym to, ze mame nejakych 7 zakladnych tonov (to je snad jasne kazdemu) a medzi vacsinou z nich aj poltony, je dolezite vediet kde tie poltony su a kde nie. Tu najlepsie pomoze vizualizacia na klaviature. Biele klavesy su cele tony, cierne poltony. Pozor ale na rozdiel v znaceni tonov, bohuzel neexistuje jeden standard. Takze mame napr H, a inde sa ten isty ton nazyva B.

2. Nauc sa tony na hmatniku gitary, tym ze budes aplikovat vedomosti z bodu 1. Nemusis hned vediet vsetky, ale je dolezite vediet si ich odvodit, co by vdaka zvladnutiu 1 malo byt lahke. Zacni napr jednou strunou od nulteho po 12. prazec. Na gitare plati pravidlo, ze co prazec, to polton. A od 12. prazca sa opakuju.
Takze, napr, vies ze najtlustsia struna je ton E, ked ju zahras prazdnu (pretoze sa tak ladi). Tzn. ze ak sa posunies na prazec 1, tak zahras ton F (pretoze medzi E a F nie je ziadny polton). Ked zahras druhy prazec, zahras Fis. Treti prazec je G. atd.

3. Aplikuj 1 a 2. a zistis ze na prazci su urcite vzorce co sa opakuju. Myslim tym napr ze ak zahras na Eckovej strune ton na jednom prazci (povedzme na 5.), tak na D strune mas oktavu (=rovnaky ton, ale znejuci vyssie) o dva prazce vyssie, tzn na 7. Takze ak hladas tony na D strune a uz ich vsetky poznas na E strune, lahko si ich odvodis a nemusis hned vsetko memorovat. Pozor ale na ladenie u struny H, tam uz posuvas o 3 prazce aby si ziskal oktavu.
4. Az sa ako-tak na hmatniku orientujes, mozes lahko vyuzit napr ten pentatonicky Amoll box ktory uz zrejme poznas, a iba ho posuvat po hmatniku. Amoll hras od 5. prazca na E strune, pretoze tam sa nachadza nota A. Ak chces zahrat Gmoll, tak cely box posunies tak aby ti zacinal od G, teda od 3. prazca.
5. Tym ze vies polohy (prostoklad) v boxe, a poznas noty na hmatniku, si vies odvodit ake tony sa v ktorej tonine hraju. Napr. spominany Amoll pentatonika ide postupne: A, C, D, E, G, A, atd. Tieto noty mozes zahrat v akomkolvek poradi a v roznych polohach na hmatniku, pripadne cely box posunut o oktavu vyssie a zahrat ho od 17. prazca. Toto ti otvori dvere aj dalsim poloham pentatonickeho boxu (ten tebou spominany je 1. poloha), a celkove zvladnut pentatonicke solovanie, ktore je pre zaciatocnika imho najjednoduchsie, nez preniknes dalej.
No a odtialto uz uvidis, kam sa vydas dalej. Doporucil by som pocvicit toniny s nejakym backing trackom z youtube, napr si vyhladaj "backing track in A minor(=Amoll)" a mozes si trenovat pentaonicky box od A
Co sa tyka zistovania v akej tonine zahrat solo do songu, skus zacat tym ze si zahras akordy v podkrese a zistis ake tony sa tam vyskytuju. Tieto tony mozes pouzit v sole celkom bezpecne. Potom je to len otazkou napasovat na to spravnu toninu, aby si mohol hrat aj ine tony ktore sa v akordoch mozno nenachadzaju ale sedia do toniny, ale to je podla mna uz trosku pokrocilejsi skill ktory si vybudujes casom. A ak budes hrat v skusobni s kapelou a basak ti povie "zahraj solo", tak sa ho proste spytaj v akej hra tonine a hotovo
Snad to trochu pomoze, good luck!