Ahoj.
Mám zesilovač Laney IRT60H a k němu mám připojený 4x12" reprobox, který má celkovou impedanci 8ohm.
Zapojuji to tedy do zdiřky 1*8ohm.
Chci vyzkoušet k hlavě zapojit dva reproboxy, které mi doma už delší dobu stojí (z nějakého starého PA)
Každý reprobox má 8ohm.
No a teď si právě nejsem jistý, zda jeden reprák zapojit taky do zdiřky 1*8ohm a ten druhý hned vedle.... viz obrázek.
Protože nad těmi dvěmi zdiřkami je napsáno 2*16ohm.
Teď sem z toho právě zmatený a nevím, zda je každá zdiřka po 16ti ohmech, nebo po 8mi ohmech.
Teoreticky by měla být po 8mi ohmech (protože ta pravá je 8mi ohmová), ale zaráží mě, že je nad nimi napsáno celkově 2*16ohm.... nemělo by to být spíše 2*8ohm?.....
2*8ohm jsou právě zdiřky uplně vlevo, ale samostatná zdiřka má zase 4 ohmy... no jsem z toho zmatený... nerad bych si zničil zesilovač, tak se raději ptám tady.
Dík za odpověď.
Připojení dvou reproboxů k zesilovači
Pravidla fóra
-
marekmarus
Re: Připojení dvou reproboxů k zesilovači
Zapoj ich do ľavej dvojice 2x8 Ohm. To je správne. Len by bolo dobré aby si si naštudoval prečo to tak má byť. Neni to raketová veda. Do budúcnosti sa Ti to určite zíde..
Nápoveda "paralelné zapojenie"
do těch dvou vlevo. Překvapuje mne, jak to má laney pěkně polopatisticky popsané a ještě víc, že to pro někoho není naprosto srozumitelné. Kyt. zesík bude přes PA bedny hrát blbě, ale zkus to ...
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
Díky za odpověď.marekmarus píše: 19.08.2020 18:59 Zapoj ich do ľavej dvojice 2x8 Ohm. To je správne. Len by bolo dobré aby si si naštudoval prečo to tak má byť. Neni to raketová veda. Do budúcnosti sa Ti to určite zíde..
No jelikož je to jen jeden zesilovač a připojuji do něj dva reproboxy, tak pořád sem na mono zapojení.
Tudíž dva 8mi ohmové repráky zapojené paralelně by měli mít celkový odpor 4ohmy, pokud si dobře pamatuji, tak asi proto?
Pro bucenec: Zdar, kam máš bedny zapojit Ti správně popsal marekmarus, teď Ti vysvětlím i proč. Výstupní transformátor má na sekundárním vinutí zpravidla odbočky pro všechny impedance vyskytující se u nástrojových reprobeden (4Ω, 8Ω a 16Ω). Jackové zásuvky "speakers" na zesilovači označené 2*8Ω jsou spojeny paralelně a připojeny k vývodu výstupního trafa 4Ω, zásuvky 2*16Ω jsou rovněž paralelně a připojeny k vývodu 8Ω. Samostatná zásuvka 1*16Ω je připojena na odbočku 16Ω. Vždy je možné použít jen jednu dvojici reprobeden, kdyby Tě náhodou napadlo zapojit současně dvě bedny 8Ω a dvě 16Ω, přetížil bys celý koncový stupeň (výstupní trafo a elektronky) a elektronky by to jistě dlouho nepřežily. Snad je to napsáno srozumitelně. 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Rozumím, díky za vysvětleníTube Guru píše: 19.08.2020 23:54 Pro bucenec: Zdar, kam máš bedny zapojit Ti správně popsal marekmarus, teď Ti vysvětlím i proč. Výstupní transformátor má na sekundárním vinutí zpravidla odbočky pro všechny impedance vyskytující se u nástrojových reprobeden (4Ω, 8Ω a 16Ω). Jackové zásuvky "speakers" na zesilovači označené 2*8Ω jsou spojeny paralelně a připojeny k vývodu výstupního trafa 4Ω, zásuvky 2*16Ω jsou rovněž paralelně a připojeny k vývodu 8Ω. Samostatná zásuvka 1*16Ω je připojena na odbočku 16Ω. Vždy je možné použít jen jednu dvojici reprobeden, kdyby Tě náhodou napadlo zapojit současně dvě bedny 8Ω a dvě 16Ω, přetížil bys celý koncový stupeň (výstupní trafo a elektronky) a elektronky by to jistě dlouho nepřežily.Ilustrační obr. VT.PNG Snad je to napsáno srozumitelně.![]()