zapojení snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
torst

Re: zapojení snímačů

Příspěvek od torst »

Za mě ano (dříve: Myslím si, že ano). Je to naprosto logická úvaha.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Vyzkousej to s tim co tam mas, kdyz budes mit pocit ze ma HB moc malo vysek, vymen za 500k.
Ale abys pak zase nemel moc vysek na krkovem singlu...
U telete se dobre experimentuje, nemusis sundavat struny kdyz se hrabes v potacich, je to prace na par minut.
Hraju výhradně na šrot.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

volba je na tobě, dej si paraelně na zkoušku k tomu snímači rezistor 250k,500k a pak 1M a tak nějak nejlevněji zjistíš, co to udělá se zvukem a jestli to chceš řešit, je to tvé ucho : )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
krade

Příspěvek od krade »

ok, díky za rady a názory.
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Jiramikes

Příspěvek od Jiramikes »

Ahoj všichni,

měl bych dotaz ohledně zapojení piezo kobylky do obvodu magnetických snímačů. Vymyslel jsem si obvod pro přepínání a míchání mag. a piezo, v příloze schéma. Jako přepínač mezi mag/piezo jsem použil běžný toggle switch, kdy prostřední polohu jsem rozpojil a vedl oba signály ještě do mix potenciometru.

Když to takhle zapojím, mag. snímače hrají normálně i při přepnutí mix přepínače do prostřední polohy. Piezo nehraje vůbec (jen šumí).

Otázky zní - co je špatně se zapojením pieza? Můžu spojit 2 signály stereo výstupu předzesilovače do jednoho "jen tak" ? Mix potenciometr - nebude problém s tím, že v krajních polohách jeden ze signálů "nejde do země" ?
circuit.png
circuit.png (10.63 KiB) Zobrazeno 3087 x
Těším se na vyjádření odborníků :)

Díky,
Jirka
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Moc se mi nelíbí pořadí Vol Mix. Přepínač mi nic známého nepřipomíná, nevím, který kontakt je který. Jaké jsou hodnoty poťáků? Žlutá a zelená mají být spojené do jednoho bodu? To je divné.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

pro mix bych dal stereopot klasicky zapojený, zrcadlově a pak oddělovací rezistory popř i kondíky
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Jiramikes

Příspěvek od Jiramikes »

kmensik píše: 27.11.2020 15:23 Moc se mi nelíbí pořadí Vol Mix. Přepínač mi nic známého nepřipomíná, nevím, který kontakt je který. Jaké jsou hodnoty poťáků? Žlutá a zelená mají být spojené do jednoho bodu? To je divné.
Přepínač je běžný LP 3-polohový switch, kdy prostřední poloha běžně spojuje oba signály - já jsem očka od sebe odpojil a každý signál vedl zvlášť do toho mix poťáku. Volume mám jen pro magnetické snímače, piezo předzesilovač má vlastní korekce, tam si nastavím hlasitost pieza na pevno. Poťáky jsou oba 500k.

Žlutá a zelená - to je kámen úrazu a vlastně to hlavní na co jsem se ptal, jak spojit stereo vývody z předzesilovače do mono.

Jirka

EDIT:
Takhle vypadalo schéma původně + na radu Trevora stereo pot jako mix. Nemohl jsem ale nikde sehnat vhodný DP3T on-on-on přepínač.
circuit - kopie.png
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Napiš typ toho preampu. Nedivil bych se, kdyby zelená byla zem.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

JiraMikes: Máš ověřené, že piezo snímač+piezo zesilovač fungují ?
Jiramikes

Příspěvek od Jiramikes »

kmensik: barvy na obrázku neodpovídají realitě, vím který kabel je zemnící . Preamp je od bacha - EGP-301EQ
JirkaT: jak přesně bys to ověřil? Samotné piezo hraje, ale u předzesilovače nevím jak zjistit "funkčnost". S baterií šumí víc než bez ní, takže předpokládám, že je chyba jen v zapojení.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Na tom piezo preampu není stereo výstup, ale stereo jack je zapojen tak, aby zapínal baterii. Takže jeden z těch drátků se spojuje se ZEMÍ.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Piezo snímač připojit k piezo předzesilovači a výstup z předzesilovače vést přímo na výstupní jack a brnkat...🙂.
Samozřejmě vzít v úvahu, co napsal kmensik a podle toho testovat kombinaci zapojení vodičů na výstupu předzesilovače.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Jiramikes píše: 28.11.2020 13:06 ...
Nemohl jsem ale nikde sehnat vhodný DP3T on-on-on přepínač.
...
On-On-On přepínač jsem koupil tady: https://www.alexim.cz/gotoh-ms500-xf-miniswitch
Působí celkem solidním dojmem.
Jiramikes

Příspěvek od Jiramikes »

Ahoj, díky všem za rady.
@kmensik - je to tak jak jsi říkal, teď to běží jak má ;) díky moc
@Trevor - díky za tip s tím stereo poťákem.

Jirka
Likvi

Příspěvek od Likvi »

Zdravím, dokázal by mi prosím někdo poradit, jak zapojit snímač kinman p90 hx?
Koupil jsem si ho na bazaru a chtěl bych ho dát do této kytary: https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... nburst.htm
Jednou jsem měníl snímač u strata a byla to hračka, ale tady jsem úplně ztracený, jelikož původní snímač měl trochu jiný typ připojení a na ten nový nemůžu nějak pořádně najít žádný diagram.
Ten původní snímač byl v dog earu, takže zemnění bylo zavedeno do té spodní kovové části, tenhle ale do dog earu dávat nebudu, takže úplně nevím, kam co mám připojit. Přidávám fotky, ale nevím jestli to bude stačit na posouzení. Každopádně díky za každou radu.
20201223_172820.jpg
20201223_172655.jpg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Původní snímač měl dva vývody - stínění a signál. Nový má dva vývody - stínění a signál. To nebude těžké spojit, že ne? Jenom nechápu, proč jsi odpojil ten vývod u snímače a ne až u potenciometru v kytaře. Nezničli jsi tím ten snímač? Rozhodně se o to stejné nepokoušej u toho Kinmana. Káblík patří ke snímači a za všech normálních situací u snímače zůstává, odpojuje se na té druhé straně, u přepínače nebu potenciometru. Vytáhni ten původní káblík z kytary a místo něj protáhni káblík od Kinmana. Jestli bude moc krátký, nejdřív prodloužíš vývody podobnými káblíky.
Nebo si to nech napoprvé od někoho ukázat. Ten dotaz mě trochu vyděsil.
Likvi

Příspěvek od Likvi »

Jo, moje dotazy mají takový účinek :D. Každopadně díky za rady, podle tvé reakce to zas tak složitý nebude, jak jsem si myslel, tak to tam nějak zkusím pospojovat a uvidím. Ten původní snímač jsem nezničil, ten káblík by tam šel zas jednoduše připájet, ale vzhledem k tomu, že už ten snímač asi nevyužiji jsem myslel, že bych ty kabely z nového snímače mohl napojit rovnou na něj, abych si ulehčil práci s tím prodlužováním.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

To samozřejmě můžeš. Dlouhej červenej na bílej a stínění na stínění, pod snímačem vše dobře zaizolovat. Pozor, v kapse na snímač je vodivý nátěr, tak ať s ním nespojíš signálový vodič. A pozor, běžné elektroizolační lepicí pásky se během pár měsíců změní v lepivý hnus, který ulpívá na všem, dokáže hodně naštvat.
Já bych raději prodlužoval a izoloval smršťovací bužírkou.
Máš na ten nový snímač správné vruty a nějaké pružinky pod něj?
Držím palce.
Likvi

Příspěvek od Likvi »

Tak dnes jsem se v tom hrabal skoro celé odpoledne a myslím, že dobrý. Teda zprasil jsem to takovým způsobem, jaký si ani nedokážeš představit, ale hraje to, takže jsem spokojený :D. Vruty a nějaký hmoždinky byly u toho snímače, tak jsem to tam nějak napasoval, drží to celkem fajn a vzdálenost od strun je taky dobrá. A zvukově jsem taky spokojený, čekal jsem sice, že to bude mít trochu silnější výstup, ale kytar s humbuckerama mám dost, takže se mi to takhle hodí. Takže díky moc za pomoc.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“