bubucci píše: 21.09.2020 9:51
Ta pohádka o konzistentním zvuku s IR mně baví nejvíc, protože jsem ještě nepotkal zvukaře, který by se to nějak po svém nesnažil ''vylepšit''.
Vidíš to, já jsem zas potkal opak - zvukaře, kterej je nadšenej - zapojí se a hraje a on na to nemusí (mimo poměrů) sahat, nevazbí celý podium jako v případě basové bedny na alápodiu na akci v horní dolní, a že nechápe právě ty kolegy - matlaly, co se to snaží furt „vylepšovat“. Ale je to samo o tom, že už ten hráč musí mít zvuk nějak nastavený do kapelního mixu a ne srovnaný na svoje Geniusy v obýváku..
Za mé cca dvánactileté kariéry byli mou nejhorší noční můrou borci s osmistovkou a 4 X 12´´, kteří mi v klubu
s podiem 2 X 3 m a sálečkem s klenutým sklepním stropem pro padesát lidí tvrdili, že potichu to nehraje a prostě to musí ohulit. Bylo celkem jedno, jestli to byl ve skutečnosti brumící Rožďal či Kopálek, nebo originál
v rukou šťastného v pořadí osmého majitele. Kempery tehdy nebyly, aspoň u nás a první "ledviny" POD určitě žádnému zvukaři nevadily. Bylo s tím méně práce. Uznávám, že festival na letišti jsem nikdy nedělal, na to jsem neměl.
Je to sice jen 2x12, ale zase ten Marshall je non-master. Může mi někdo vysvětlit, jak to může tak hrát, v daném prostoru, s bicími zřejmě nezvučenými? https://www.youtube.com/watch?v=xE50x3VdBOk&t
mmjuz píše: 21.09.2020 10:58
Za mé cca dvánactileté kariéry byli mou nejhorší noční můrou borci s osmistovkou a 4 X 12´´, kteří mi v klubu
s podiem 2 X 3 m a sálečkem s klenutým sklepním stropem pro padesát lidí tvrdili, že potichu to nehraje a prostě to musí ohulit. Bylo celkem jedno, jestli to byl ve skutečnosti brumící Rožďal či Kopálek, nebo originál
v rukou šťastného v pořadí osmého majitele. Kempery tehdy nebyly, aspoň u nás a první "ledviny" POD určitě žádnému zvukaři nevadily. Bylo s tím méně práce. Uznávám, že festival na letišti jsem nikdy nedělal, na to jsem neměl.
a ještě beztak hráli na ty Maršály metál Věřím, komplet noční můra.
Akorát zasadní věc je, že ty aparáty za to nemůžou.
Vůbec netvrdím, že je chyba nutně a jen v těch aparátech!
Metál jsem dělal spíš vyjímečně. Peklo byla v 90. letech např. kapela Echt! Žižkovský pivní bigbít. Raději ani nevzpomínat... I starosta Boskovic dorazil na koncert, vyšel jsem od mixu před klub, tam bylo asi 80% návštěvníků a všichni se do mě pustili, že jsem hovado a že jim div neteče krev z uší. A pod.
Fořt - mně se ten zvuk také moc líbí, malinko jsem zagooglil a vypadlo mně tohle a jsou tam popsané i jaké úpravy zesilovač prodělal. https://www.gearnews.com/here-i-go-agai ... plexi-amp/
Jestli jsem špatně pochopil dotaz, tak pardon.
Naposledy upravil(a) cid dne 21.09.2020 14:10, celkem upraveno 2 x.
Tak my mame na 95% akci svyho zvukare, takkze s konzistenci fakt problem neni "zlepsovatelu" uz nastesti taky moc nepotkavam, ale tihle kreativni jedinci meli zpravidla problem hlavne s nasima klavesama, jelikoz jsou hnany pres kytarovej aparat a snimany jako kytara. Ja mam proste nejaky svoje specificky zvukovy predstavy a ty proste erarni sm57 uplne nezhmotnuje. Nejvic se mi na tomhle libi ten system plug and play - v kontextu dalsich soucasti chystani sceny je to proste ulehceni a clovek se nemusi starat o dalsi vec. Vidim to spis na postupny priklon k in earum a snizeni celkovy hlasitosti na podiu. Povime si ale za dalsich deset let
tohle bude ale přeci vždycky narážet na hlasitost akustických bicích, ne? Ty prostě neztlumíš, pokud bubeníka nezavřeš za plexi. A od toho se, aspoň u nás, stále odvíjí "minimální" hlasitost nástrojovky.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
ano, bici nikdo ztlumovat nebude (teda u plechu se nam to uz nastesti povedlo vyberem lepsi sady), ale celkove je v tomhle pripade jakykoliv utlumeni hlasitosti ku prospechu veci. uplne to utlumit nechci, ale snizeni randalu pomuze.
Pro mě jsou ineary požehnání. A zvlášť na malých pódiích, kde mám hned za prd*li bicí a vedle mě řve odposlech zpěváka. Nikdy jsem nehrál na 4x12 a 800, naopak jsem měl dycky kombo, způsobené otočný na sebe, mnohdy zepředu... Ale stejně, udělal jsem krok dva vedle a už jsem se neslyšel. A já se na pódiu chci hejbat. Odehrál jsem desítky, stovky koncertu na klasický Odposlech a nijak hlasitou podiovku (basák jezdil s 2x10 bednu a nikdy to netavil, například) a přesto je inear mnohem komfortnější. Slyším se přesně jak potřebuju, se zvukem jsem spokojenej (všechno jen z Fractala AX8) a myslím že to rozhodně nezní hůř než špatně nastavený kombo. Když si vzpomenu na všechny totální jelita zvukaře, jak mikrofon umisťování naprosto náhodně, jak nechutně frekvenčně "vylepsovali" zvuk... Děs.
Teď je to samozřejmě taky možný, nedávno jsme hráli a z učil nás poměrně znamej místní zvukař, dělá kapelniho zvukaře jedny popový skupině, velký městský akce a tak... Přes Ui24 nás zvucil. Udělal jsem si inear a říkám si ku**a, co je to za vykuchanej zvuk.. Pak mi došlo, že měl nastavený odběr odposlechovych sběrnice až za Chanel stripem. Tak mu říkám "hele, dej mi to hned za gainem, slyším tam tvůj ekvalizér" a von "to Ui24 neumí". Tak jsem mu to na tři kliknutí v tabletu ukázal, kde se to vlastně dělá. Toho Soundcraft má minimálně dva roky a jezdí ne něj desítky akci. A ještě víc, než že nevěděl, kde to má Ui24, mě děsí, že vlastně vůbec nechápe, že tohle umí úplně každej digipult. A pak se můžu divit, jak zní kytara, která leze ven...
Nicméně ano, zvukař ti může dojebat jakékoliv zvuk, ať už majkem nebo přes IRs, ale přes IR máš konzistentní zvuk aspoň do toho ucha...
A to nemluvím o tom, jak ineary strašně šetří sluch. Do hraju akci, sundam sluchátka a krásně příjemné pocit, nic zalehlyho, nic nezvoní...to se o době před inear říct nedalo.
V kapele nás je sedm, první s tím začal hrát bubeník, aktuálně čtyři používáme ineary, tři klasickej odposlech.
Jen doplněk - obecná shoda, že lamp. stacky nahrazují Kempery a Fractaly. Ale ty nové Mooery s IR´s nejsou o moc horší (jsou-li vůbec). A nové L6 - myslím totéž.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Zase co jsem se tak koukal na srovnávačky Helixe a Strymona, tak helix dostal všude dost na pr.. Samozřejmě srovnává se malinko nesrovnatelné, protože k HX stompu dostanu balík všech možných i nemožných blbin a možnost nekonečného tweekování. Ale to jednoduché gro má prostě strymon lepší.
José píše: 23.09.2020 8:58
Zase co jsem se tak koukal na srovnávačky Helixe a Strymona, tak helix dostal všude dost na pr.. Samozřejmě srovnává se malinko nesrovnatelné, protože k HX stompu dostanu balík všech možných i nemožných blbin a možnost nekonečného tweekování. Ale to jednoduché gro má prostě strymon lepší.
Co se týká impulsní sekce, tak si myslím, že Strymon obsahuje už od výrobce lepší balíček impulsů než dodává L6.
Jaký je impuls, tak to hraje a pokud se člověk už v impulsech orientuje, či ještě lépe - má už svoje koně - lze HX snadno napravit.
Pokud někdo nechce impulsy řešit, mohla by pro něj být výhra si radši připlatit Strymon.
Přívětivost UI je asi jediný důvod, zvukově určitě ne. Tam je Kemper i Fractal dál. A efekty nejsou taky žádná výhra.
Nikdy jsem nehrál na 4x12 a 800, naopak jsem měl dycky kombo, způsobené otočný na sebe, mnohdy zepředu...
a ještě beztak položené na stoličce.
to se potom 'bezbolestně' přechází na in-eary, když je člověk zvyknutý na zvuk uvřeštěného komba nebo plastových odposlechů
cherreda píše: 23.09.2020 9:59
OT:
Co se týká impulsní sekce, tak si myslím, že Strymon obsahuje už od výrobce lepší balíček impulsů než dodává L6.
Jaký je impuls, tak to hraje a pokud se člověk už v impulsech orientuje, či ještě lépe - má už svoje koně - lze HX snadno napravit.
Pokud někdo nechce impulsy řešit, mohla by pro něj být výhra si radši připlatit Strymon.
video
pardon, pokračuju v tomhle OT, (jestli je to teda ještě OT, když modeling prakticky vytlačil trandy..)
tady je video, kdy to má v jednom impulzu na HXs a jen střídá interní preamp s externím (strymonem). Co vám přijde výrazně použitelnější?
cherreda píše: 23.09.2020 9:59
OT:
video
pardon, pokračuju v tomhle OT, (jestli je to teda ještě OT, když modeling prakticky vytlačil trandy..)
tady je video, kdy to má v jednom impulzu na HXs a jen střídá interní preamp s externím (strymonem). Co vám přijde výrazně použitelnější?
V pohodě.
Jen jsem nepochopil, že se řeší i preampy, jelo to tu trochu páté přes deváté, ale asi je to fuk.
(jinak samozřejmě Iridium hraje líp)
ještě jsem si to ani sám neposlech, ale vypadá to zajímavě
Fakt se to tu zaplevelilo. Nedával bych sem ani modeling. Prostě klasická tranzistor/J-FET, příp. op-amp technologie …
A tak kromě mého oblíbeného Segeborna dávám dalšího - Davea Simpsona:
A ukázka, jak může hrát levný set - lowend Squire strat s lowend tranďáčkem:
to první video krásně ukazuje, jak klasický tranďák hraje. Celkově placatý zvuk, bez dynamiky a barvy.
A vlastně to druhé to samé s tím, že ten strat zní použitelně. Ale to co se tam děje v basech naprosto vystihuje to, proč je jakákoliv lampa lepší. A to se bavíme o takovém šmudlalovském volume, dej ten zvuk vedle bicích a je po něm jak po žabě.
Nedávno jsem zkoušel BluAmp1, který je podle 'světových' diskuzních fór jeden nejlepších analogovů/tranzistorů. Vzhledem k váze by se to dalo používat jako backup nebo do klubů, kde už předem víš, že bude stát zvuk za hovn*o a nestojí to za tahání se s klasickým zesákem/boxem. Jinak ta koncepce a fičury se mi líbí (verze Iridium). Se samotným zvukem je to trochu horší. Pořád v tom byl slyšet jakoby 'hard-clipping' ostrý a agresivní projev Nu-tube koncáku a nejspíš i preampu a to je jedna z věcí, kterou prostě tranďák nikdy umět nebude. Jakýkoliv lampový konec má o dost víc harmonicky bohatý zvuk, který není pod rukou tvrdý jak šutr. Charakterově je asi nejblíž Kettnerům (nepřekvapivě).