Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Fořt

Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Příspěvek od Fořt »

O tom se nepřu, že lampa hraje líp. Ale co se týče té neprosaditelnosti tranďáku vedle bicích, příp. tvrdosti a nepoddajnosti … Měl jsem chviličku malinký Marshall Bass 12, kombíčko 12 W s 10" reprákem, primárně určené pro basu, a kupodivu to ve zkušebně bicím stačilo, po připojení na externí repro to bylo až možná moc nahlas, když se to okouřilo naplno (což se muselo, gain i master, aby to dostatečně kreslilo se středně silnými humbuckery - SD APH-2). Zvuk jak med, ne nepodobný zvuku starých Allman Brothers. A kupodivu to reagovalo velmi dobře na stažení volume na kytaře, dalo se to skoro plně vyčistit bez podstatné ztráty hasitosti.
Je fakt, že když jsme ho jednou použili na open air pódiu (jako rezervu použitou pro neohlášeného hosta), bylo to málo. Ale to je vzhledem k jeho výkonu pochopitelné.
Jinak ten bordel v basech na tom druhém videu - mně to přijde, že to třeba staré tweedové Fendery mají taky …
Můj názor na to je asi takový, že na nějaké amatérské hraní, pro začátečníka určitě, je tranzistorový aparát typu Peavey TransTube celkem OK. Nemusí se hned kupovat lampa. Pro někoho, kdo se chce kytarou zabývat seriózně a profesionálně, má to jako hobby, je volba lampy jasná. Koneckonců, vsaď se, že lidi pod pódiem to stejně nerozeznají.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Fořt píše: 24.09.2020 14:10 Prostě klasická tranzistor/J-FET,
Něco takového pro kytaristy současný trh nabízí?

Tohle téma je i tak velmi legrační.

Nedávno tu někdo chtěl levný kombo, tranďák. V inzerci byl Peavey Chorus stereo s 2 X 12´´ Scorpion, rok 1983 za 4000,- českých.
Doporučil jsem. Ovšem týpek odmítl. Proč by kupoval starý americký bourák, když za stejné prachy pořídí čínskou tříkolku. Novou! Namíchlo mě to a kombo jsem koupil sám kvůli reproduktorům. Mimochodem už jsou ve světě, jeden skončil v kombu u místního dopisovatele "Suchohřiba". Zbytek komba jsem daroval do zkušebny
drsným undergroundům poté, co jsem tam osadil levnější šunky. Nicméně, v té době se mi tu ukázal i človíček
s novým úžasným kombem za padesát litrů Marshall 1974X handwaired blablabla. Pochopitelně osazený skvělým Celestion G12M20. Majitel nebyl vůbec spokojený a ani se mu nedivím. To, co si představuji pod pojmem "lampový zvuk" z toho prostě nešlo. Řvalo to jak kráva, zvuk tvrdý kostrbatý nepoddajný. Ten Peavey
s původními reproduktory na tom nebyl rozhodně hůře. Bylo to minimálně srovnatelné, já bych raději sáhnul
po Peavey, protože když už mám mít tranzistorový zvuk, tak ať je aspoň z tranzistorů a ne z křehkých skleněných baněk.
bubucci píše: 25.09.2020 7:09 Jakýkoliv lampový konec má o dost víc harmonicky bohatý zvuk, který není pod rukou tvrdý jak šutr.
Slovo "jakýkoliv" bych velice opatrně zaměnil za termín "některé", nebo raději "ve vyjímečných případech".
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

bubucci píše: 25.09.2020 7:09 Jakýkoliv lampový konec má o dost víc harmonicky bohatý zvuk, který není pod rukou tvrdý jak šutr.
Slovo "jakýkoliv" bych velice opatrně zaměnil za termín "některé", nebo raději "ve vyjímečných případech".
Souhlas, bubucci, kdybys mel pod rukama nektere moderni reseni typu Milkman The Amp, podle me bys tohle nemohl napsat :) ten zesak hraje tak dobre, az me stvalo, ze nejsem majitelem :D navic je velky jako vetsi krabicka, obsahuje super spring reverb, decentni cab sim (nic extra, cca palmer level, na bezne cz gigy krasne pouzitelny) a vazi asi dve kila. Ultimatni reseni na turne nebo jako zalozni aparat.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Myslím, že ten Bluamp je dostatečně moderní řešení ve stejné cenové jako Milkman. Když vezmu, že ten Milkman má Class D poweramp jako je třeba v Kemperu, tak je to určitě použitelné, ale ne lepší než lampový konec/amp. Kempera jsem zkoušel asi s 4 koncákama (Masotti, Hot, DSL100, Engl) a byl i s těma 600W nejslabší a na koncertech se mi potrvdilo, že se neprosadí ani jako 50W lampa, resp. musíš jít s volume dál a to sebou kumuluje i takový ten (tranďákový) bordel, co na pódiu nechceš.
torst

Příspěvek od torst »

bubucci : S kritikou BluGuitar Amp1 naprosto nesouhlasím. Měl jsem ho půjčenej na test a ten je v odkazu níže. Propral jsem jeho možnosti odshora dolů a právě ten koncák je naprosto úžasnej, rovnocenej lampě, ne-li lepší (křížová zapojení preamp/koncák - Engl vs. Bluamp). Jediný co potvrzuju - ty analogové simulace preampů nezněji dobře. Tvrdě, uměle. Ale když dáš do returnu výstup z true tube pre, je to maso.
A to že se trand v kapele s bicíma neprosadí, že jakákoli lampa přehraje jakýkoli trand, tomu se už úplně směju !! Ten Bluguit má 100W, tak jsem ho raději pích do dvou boxů, abych neutavil cívky. Když jsem dal master max., naprostý maso, totální bestie a v tý hlasitosti mizí i ta umělost zkreslení.
Podobně jsem testoval i toho Bandita, Transtube, a ten jeho koncák je taky hodně dobrej, blíží se lampě (teda tomu Thunderovi), ale je tam kousek té placatosti - akordy znejí trochu jednolitě, neslyšíš každou strunu jako u Tube Powerampu nebo u toho ´déčkovýho´Bluguitru.
Znova připomínám starý zážitek. Při nástupu do své kapely jsem měl Thundera 50W a box 2x12 V30. Kolega nějakej noname tranzitor, ani ne kytarovej, do Behringera 4x12. Měl zvuk dost nastředěnej, že by se i Kerry King ošíval. A totálně moje lampy přeřval ! Musel jsem hodně kroutit, hlavně středy, abych to dorovnal !
Takže báchorky - trandy nikdy, lampy forever - :lol: :lol: :lol: !!
https://www.google.com/url?client=inter ... FZpLPYuzLY
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

torst píše: 25.09.2020 14:44 rovnocenej lampě, ne-li lepší (křížová zapojení preamp/koncák - Engl vs. Bluamp).
Torste, Engly jsou normální hybridy! Se skutečnou celolampou opravdu nemají nic společného a ten zvuk
podle toho vypadá. Ony tyhle moderní hájgéjn stroje ani žádný lampový zvuk nepotřebují. Nemůžeš Engla brát jako referenční lampový zvuk!
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, smím se zeptat proč (podle čeho) by měl být Engl Thunder E325 nazýván "hybrid"? Snad ne kvůli polovodičovému usměrňovači... :roll:
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
torst

Příspěvek od torst »

to taky nějak nepobírám..
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

To, že někde svítí nějaká žárovka ještě neznamená, že z toho poleze lampový zvuk. Zrovna tenhle krám je i na poměry Englů dost velká ubohost a strčí ho do kapsy kdejaký trochu lepší digitál. O tom se vůbec nemá cenu přít.
Chtěl bych vidět Allman Brothers, jak by si s touhle šunkou poradili.
Schema hledat nebudu, ale odhaduji, že polovodiče tam budou tak v poměru 1:1 s lampami, jak je u Englů běžné. Ale ono to ničemu nevadí, tomu, čemu je to určené, to vyhovuje a že se to nechová jako skutečná lampa nikdo neočekává. Tohle rozhodně není aparát pro znalce a fajnšmekry, ale pro začínající tvrďáky, kteří ještě nemají o ničem páru.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Mmjuzi, ty jsi fakt blazen, sorry...
Takze Morse a Blackmore vedi o zvuku prd, kdyz na Engly hrajou. Nerikam, ze se mi Blackmoreuv stary zvuk nelibil vic, ale... Pro me za me, at si v tom je pomer solid state/ tube treba 1000...
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, aby si mohl udělat vlastní úsudek každý, kdo umí "přečíst" elektronické schema, přikládám schemata zesilovačů E325 (Thunder) a Blackmore sig. 100W.
E 325 (2x5881) Thunder.pdf
(79.02 KiB) Staženo 240 x
Blackmore sig 100W (4x5881).pdf
(720.58 KiB) Staženo 195 x
PS.: Elektronka není žárovka. :wink:
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Mimochodem tyhle schemata jsou trochu mimo, realita je jiná.. kdyby to třeba chtel nekdo stavět
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

Myslím, že mmjuz včera neměl svůj den. To se stane každému. Buďme shovívaví.
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 631&type=3
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Trevor píše: 26.09.2020 0:30 Mimochodem tyhle schemata jsou trochu mimo, realita je jiná.. kdyby to třeba chtel nekdo stavět
Mohl bys být prosím konkrétnější? V čem jsou ty rozdíly?
torst

Příspěvek od torst »

Myslím, kolegové tu psali, že hodnoty některých součástek jsou záměrně změněny, právě aby nedocházelo ke kopírování. Ale principielně to zapojení, schema sedí.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tube Guru píše: 25.09.2020 23:49 Zdar, aby si mohl udělat vlastní úsudek každý, kdo umí "přečíst" elektronické schema, přikládám schemata zesilovačů E325 (Thunder) a Blackmore sig. 100W. E 325 (2x5881) Thunder.pdf

No dobře, je mi jasné, že jsi trávil spoustu času a žhavil svůj kompjůtr, dokud jsi z té rodiny Englů nevybral zrovna ty kousky téměř celolampové. Já tohle neudělal, moje chyba, ovšem většina Englů je polovodiči prošpikována. Nic méně, zrovna u těchto jednodušších konstrukcí stoprocentně platí to, že zesilovač se skládá ze tří částí.
Předzesilovač (e), výkonový stupeň a zdroj. Všechny tři části mají plnohodnotný vliv na zvuk. Když se byť jedna ojebe, zvuk jde do háje. A pokud chceš mít to, čemu se říká "lampový zvuk" z tvrdého zdroje to prostě nedostaneš, byť by ses na stopořený úd stavěl. A můžou prodejci v reklamách psát cokoli. Já už pár Englů potkal, a žádný nehrál lépe než tranďáky z 80. a 90. let. High gain nehodnotím, tam lampy potřeba nejsou. Trvám na tom, že brát jakéhokoli Engla za prototyp skvělého lampového zvuku může jen člověk, který je v tomto směru úplně mimo.
Zajímavé je, že tady v tom vlákně, nebo aspoň v poslední době, hodnotí lampový zvuk lidé, kteří žádnou skutečnou poctivou lampu ve svém arzenálu nemají a pravděpodobně na ni ani v životě nehráli. To je jako bych já hodnotil technologické postupy výroby francouzských omáček, protože zrovna dokážu rozeznat majonézu od šlehačky a s tím si vystačím. Rovněž bych mezi zkušenými kuchaři působil směšně.
Nu, hoši, hlavně že v tom máte jasno. Bůh vám žehnej!
Jinak zveřejněná schémata Englů se opravdu liší od skutečnosti. Pravděpodpbně to, co běhá po pavučině, jsou původní prototypy a proto se opravářům běžně stává, že to nesedí se skutečností u sériově vyráběných kusů. To sice nemá s danou problematikou nic společného, jen potvrzuji Trevorova slova. Tebe se to, Tube Guru, netýká, ty si vystačíš se svým gůglem už do konce života. Že je skutečný svět úplně jinde, asi nikdy nezjistíš.
José

Příspěvek od José »

Tuším (žádný ověřený info), že vypustili záměrně chybná schémata, aby jim nekontrolovatelně nevznikali kopie - nejlepší krytí je chaos (podívejme se na naše představené, že)..
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

No, tohle je velmi často opakovaná konspirační teorie. Já bych si dovolil s tím nesouhlasit. Nedává to logiku.
Ty rozdíly jsou dost chaotické, ale většinou nemívají nijak zásadní vliv na výsledný zvuk. Vezmi v úvahu, jak složité je udělat přesnou kopii výstupního trafa. Kde vezme případný napodobovatel plechy shodného chemického složení? Co izolaze mezi vinutími? A co teprve přesné složení impregnace? To, že tyhle záležitosti mají dominantní vliv na zvuk, vědí i v Englu. Takže vůbec nepotřebují kalit vodu. Navíc pravá průmyslová špionáž by nikdy nesázela na informace ze sítě, leč prostě pořídí originální kus, rozebere, rozkreslí zapojení, změří hodnoty, inspiruje se topologií DPS a celkovým rozmístěním komponentů. Ovšem tohle má smysl jen u opravdu vyjímečných výrobků, které svými vlastnostmi zdaleka přesahují běžný standard a pohybují se v cenových hladinách pro většinu nedostižných. A to Engl prostě není. Nějaké kombo Thunder určitě svou cenou nebude převyšovat ostatní běžný sortiment, páč by byl neprodejný. On totiž svým zvukem rozhodně nijak nevybočuje. Odhaduji, že se to dá pořídit za těch obligátních cca 25 000,- Kč plus mínus. Jaký smysl by mělo rozšiřování schéma po netu s drobnými chybami u tohoto produktu? Jí vím, ilumináti, zednáři a podobní lumpové mají prsty úplně ve všem. Svině.
Tedy možné je všechno.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

mmjuz píše: 29.09.2020 9:22
Tube Guru píše: 25.09.2020 23:49 Zdar, aby si mohl udělat vlastní úsudek každý, kdo umí "přečíst" elektronické schema, přikládám schemata zesilovačů E325 (Thunder) a Blackmore sig. 100W. E 325 (2x5881) Thunder.pdf

No dobře, je mi jasné, že jsi trávil spoustu času a žhavil svůj kompjůtr, dokud jsi z té rodiny Englů nevybral zrovna ty kousky téměř celolampové. Já tohle neudělal, moje chyba, ovšem většina Englů je polovodiči prošpikována. Nic méně, zrovna u těchto jednodušších konstrukcí stoprocentně platí to, že zesilovač se skládá ze tří částí.
Předzesilovač (e), výkonový stupeň a zdroj. Všechny tři části mají plnohodnotný vliv na zvuk. Když se byť jedna ojebe, zvuk jde do háje. A pokud chceš mít to, čemu se říká "lampový zvuk" z tvrdého zdroje to prostě nedostaneš, byť by ses na stopořený úd stavěl. A můžou prodejci v reklamách psát cokoli. Já už pár Englů potkal, a žádný nehrál lépe než tranďáky z 80. a 90. let. High gain nehodnotím, tam lampy potřeba nejsou. Trvám na tom, že brát jakéhokoli Engla za prototyp skvělého lampového zvuku může jen člověk, který je v tomto směru úplně mimo.
Zajímavé je, že tady v tom vlákně, nebo aspoň v poslední době, hodnotí lampový zvuk lidé, kteří žádnou skutečnou poctivou lampu ve svém arzenálu nemají a pravděpodobně na ni ani v životě nehráli. To je jako bych já hodnotil technologické postupy výroby francouzských omáček, protože zrovna dokážu rozeznat majonézu od šlehačky a s tím si vystačím. Rovněž bych mezi zkušenými kuchaři působil směšně.
Nu, hoši, hlavně že v tom máte jasno. Bůh vám žehnej!
Jinak zveřejněná schémata Englů se opravdu liší od skutečnosti. Pravděpodpbně to, co běhá po pavučině, jsou původní prototypy a proto se opravářům běžně stává, že to nesedí se skutečností u sériově vyráběných kusů. To sice nemá s danou problematikou nic společného, jen potvrzuji Trevorova slova. Tebe se to, Tube Guru, netýká, ty si vystačíš se svým gůglem už do konce života. Že je skutečný svět úplně jinde, asi nikdy nezjistíš.
to je ale pěkně veliká hromada hovínek :D
Engly hrají tak jak hrají. Konstrukčně tam jsou určitě kompromisy, jako plastové poty přímo na PCB, menší trafa, ale jako celek to funguje. Thunder byl donedávna jejich nejnižší model a jak na potvoru je to celolampový zesilovač, ať si meleš co si meleš. Kritiku bych pochopil u řady Gigmaster, kterou ty nazýváš 'většinu modelů Englu'. Já mám pocit, že jsi takového Morse neviděl ani z rychlíku, protože by jsi jinak nemohl psát takové nesmysly.
A pokud není potřeba lampy na higain, v tom případě je není ani na ty 60tkové R'N'R, které stejně z pohledu zvuku kytar znějí jak z prdele, nebo co je teda tvůj etalon zvuku.
Ono i ty higain zesilovače mají mají výborné čisté a crunch kanály, ale to by jsi mohl vědět, až bys na nějaký pořádný hrál a zapojil do něj i pořádnou kytaru :lol:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

bubucci píše: 29.09.2020 10:31

Ono i ty higain zesilovače mají mají výborné čisté a crunch kanály, ale to by jsi mohl vědět, až bys na nějaký pořádný hrál a zapojil do něj i pořádnou kytaru :lol:

Aha. Uhm. Jo, Tak to je potom všechno naprosto jasné. Předpokládám, že máš na mysli Engly. Tak jen tak dál.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“