Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
simiruz

Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Příspěvek od simiruz »

torst píše: 29.09.2020 9:20 Myslím, kolegové tu psali, že hodnoty některých součástek jsou záměrně změněny, právě aby nedocházelo ke kopírování. Ale principielně to zapojení, schema sedí.
A nejenom to, dokonce se dá po fórech dočíst, že jsou záměrně jiné značení součástek. (např. odlišné barevné proužky na odporech než je standard)

Zajímalo mě především, jestli se s tím Trevor (nebo někdo jiný) reálně setkal. A nebo je to fáma, která se jen dobře šíří. Vždycky jsem totiž zatím četl "Oni tam záměrně kreslí chyby" a nikdy jsem nečetl "Při opravě jsem zjistil že odpor X neodpovídá schématu".
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ano, v realu pri oprave jsem si musel schema nakreslit, jine soucastky, hodnoty či zapojeni se tam nacházel běžně.. Jestli stačí takhle..?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Trevor píše: 29.09.2020 10:57 Ano, v realu pri oprave jsem si musel schema nakreslit, jine soucastky, hodnoty či zapojeni se tam nacházel běžně.. Jestli stačí takhle..?
Stačí :D
I když mě to trochu překvapuje. Moc nevěřím tomu, že by to bylo paranoiou výrobců. Možná u dražších modelů. Ale i ta řekněme střední třída dneska vychází cenově nastejno (koupit / vyrobit).
Spíše bych to sváděl na postupné inovace jak psal mmjuz. To zveřejněné schéma je třeba "rev. 1.0" a pak nastávají různé změny. Nevím jak časté je to u zesilovačů, ale když jsem to zjišťoval u CryBaby tak tam je verzí PCB snad šest. A všechno se prodává pod stejným názvem a zvenku to poznat není. (ale na zvuku ano, ikdyž nepatrně)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

mmjuz píše: 29.09.2020 10:35
bubucci píše: 29.09.2020 10:31

Ono i ty higain zesilovače mají mají výborné čisté a crunch kanály, ale to by jsi mohl vědět, až bys na nějaký pořádný hrál a zapojil do něj i pořádnou kytaru :lol:

Aha. Uhm. Jo, Tak to je potom všechno naprosto jasné. Předpokládám, že máš na mysli Engly. Tak jen tak dál.
namátkou z toho co jsem měl doma...Soldano, Bogner, Mezzabarba, Suhr, Metropulous. Klidně napiš na který jsi hrál a v čem byl byly tvoje aparáty lepší na clean a crunch. Samozřejmně před klasický box, ne přes repro z předválečného rádia. O zkresleném se bavit nemusíme, to víme že mu nerozumíš :)
torst

Příspěvek od torst »

Já měl právě Thundera a moc se mi líbil právě tou jednoduchostí a syrovostí zvuku. Na první poslech ´lepší rokec´, ale když jsi zapojil k boxu V30 a pořádně zahobloval, docela maso !
Jo a srovnával jsem ho s jinými "žárovičkovými simulátory lamp" - Rockwellem a ESH. Samozřejmě rozdíl v barvě zvuku byl, ale jinak naprosto srovnatelné záležitosti !
P.S. : počátek této přestřelky - pochvala déčkového koncáku s Nanotube při srovnávačce s Thunderem. Ještě doplním - srovnával jsem i s koncákem Tesly mono 50 (JCM800 mod.). Tentýž výsledek, resp. Nanotube jasnější, čistší, ale opět - naprostá srozumitelnost souzvuků i u vysokého zkreslení (muj orientační jev).
Teslu jsem neuváděl abych nepopudil, ale je to taky celolampa, pokud mmjuz nerozhodne jinak..
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

simiruz píše: 29.09.2020 11:06

Stačí :D
I když mě to trochu překvapuje. Moc nevěřím tomu, že by to bylo paranoiou výrobců. Možná u dražších modelů. Ale i ta řekněme střední třída dneska vychází cenově nastejno (koupit / vyrobit).
Spíše bych to sváděl na postupné inovace jak psal mmjuz. To zveřejněné schéma je třeba "rev. 1.0" a pak nastávají různé změny. Nevím jak časté je to u zesilovačů, ale když jsem to zjišťoval u CryBaby tak tam je verzí PCB snad šest. A všechno se prodává pod stejným názvem a zvenku to poznat není. (ale na zvuku ano, ikdyž nepatrně)
Tak víš co, já to moc neřešil, proč a jak, buď se mi něco nezdálo rovnou ve schematu,nebo jsem na to narazil při porovnání se zesilovačem, ale zrovna ty engl jsou tím, pro mne osobně, postižené hodně..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Fořt

Příspěvek od Fořt »

bubucci píše: 29.09.2020 10:31 … Já mám pocit, že jsi takového Morse neviděl ani z rychlíku, protože by jsi jinak nemohl psát takové nesmysly.
A kdyby ještě zjistil, že má v bednách Celestiony V30 ...
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

simiruz píše: 29.09.2020 11:06 Spíše bych to sváděl na postupné inovace jak psal mmjuz. To zveřejněné schéma je třeba "rev. 1.0" a pak nastávají různé změny.
Tohle je asi nejblíže k pravdě - mohu potvrdit. Pravda také je, že mnohdy jsem rád za alespoň nějaké schéma - při vědomí, že je to zdarma a bez záruky z netu... :)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

ono jde o to jestli opravuješ nebo kopíruješ, pro kopírování je to katastrofa, při opravě si poradíš sám i bez schema, jen to déle trvá no...
Dotazy prosím do SZ
volfi

Příspěvek od volfi »

Určitě to tu někde již bylo psáno, ale zeptám se asi znova. Jaký je rozdíl ve zvuku mezi 6L6 a E34 u higainu?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

Asi myslíš EL34. Ty jsou obecně takový univerzálně rockový, plastičtější, širší zvuk. 6L6 je rána pěstí do ksichtu, kovovější, agresivnější, ale možná i placatější.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

34ky mají víc středů a o něco chlupatější/roztřepenější výšky, dřív kreslí. 6L6 jsou pevnější a o něco víc ''scooped'' a mají detailnější/čitelnější výšky. Ve finále spíš záleží na trafech/konstrukci koncáku než na samotných lampách. Zajímavé jsou třeba novodobé KT66, kdy jsou podobně jako KT77 zvukově mezi oběma lampami.
volfi

Příspěvek od volfi »

A jak jsou na tom KT88?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

masivní spodek a na můj vkus až přehnaně pevné. Hodně je používá např. Fryette. A právě třeba u Deliverance by mně hodně zajímalo, jak by hrála s 4xEL34.
Používal je i Marshall u Kerryho Kinga, ale tam to bylo spíš na ozdobu, protože ty trafa by nezvládly 4xKT88 na plný výkon.
volfi

Příspěvek od volfi »

Děkuju za info.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Marshall Kerryho Kinga jsem slyšel v jedné hardcore kapele naživo na koncíku a musím uznat, že to byl jeden z nejlepších zvuků v tomhle žánru co jsem slyšel. Naprosto pevný, konkrétní a čitelný úderný zvuk. Myslím že ladili v C a jeli klasicky dždždž palm muting, ale ten byl opravdu artikulovaný. Dodneska na to vzpomínám jak dobře to hrálo.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
volfi

Příspěvek od volfi »

Demilich píše: 11.11.2021 10:40 Marshall Kerryho Kinga jsem slyšel v jedné hardcore kapele naživo na koncíku a musím uznat, že to byl jeden z nejlepších zvuků v tomhle žánru co jsem slyšel. Naprosto pevný, konkrétní a čitelný úderný zvuk. Myslím že ladili v C a jeli klasicky dždždž palm muting, ale ten byl opravdu artikulovaný. Dodneska na to vzpomínám jak dobře to hrálo.
Ten znám jen z obrázků, ale teď mám půjčenou 2203, kde mám gain na max + tumnus a EMG81X nebo BKP Painkiller a jsem z toho zvuku fakt nadšenej.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Trochu jsem prolézal GM a koukal na tranzistory a dostal se k tranzistorům jako například
Unipolární tranzistor, N kanál, THT, 200V, 12A, 150W, TO3 IRF450 ~350 Kč
Což tedy je tranzistor, kterým dokáže projít výkon až 150 watt? Moje úvaha a otázka na znalejší a konstruktéry je tedy: Proč se takové tranzistory nedají použít pro postavení kytarového zesilovače, který by měl výkon třeba 600 watt? Jako že by se do konce daly nějak 4 tyhle tranzistory, jako náhrada elektronek. Problém tranďáků je přece to, že ty tranzistory zkreslují tím, že jedou na max a okrajujou signál tvrdě, čímž vzniká nelibozvučné zkreslení, je to tak? Dal by se vyrobit zesilovač tak, že by měl díky nějakému zapojení třeba 4 takových tranzistorů v koncovém stupni velmi vysoký výkon a poskytoval tak hlasitý čistý zvuk bez zkreslení? Řekněme kdybych chtěl postavit zesík hlavně na čistý zvuk s obřím headroomem (nebo hlasitostí).
Kde je v této úvaze díra, nebo problém? Proč se to nedělá nebo nedá udělat? Cena takového tranzistoru není vysoká. Elektronky jsou přece dražší... Zároveň to "nebude digitál" ale pořád analog...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Takovy zesiky se staví normálně, ale spíš pro pa, zkresleni tranzistoru je jine nez u elektronky, jde o jiné harmonické, proto je ten zvuk jiný, prijde ti neprijemny, chladny, ostry
Dotazy prosím do SZ
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Dobře, ale kdyby nám nešlo o zkreslení a zadáním by bylo zkrátka jen postavit silný kytarový zesilovač s hezkým libozvučným měkkým zvukem pro kytaru, tak by problém nebyl?
Takový zesilovač by mohl být výbornou platformou pro použití s pedálama, ne?
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“