mám takovej problém. Když hraju na svýho Les Paula, ,,chrčí" mi kobylka. Myšleno tím způsobem, že tam něco (nejspíš struna
Drnčí (chrčí) kobylka Les Paula
Pravidla fóra
Drnčí (chrčí) kobylka Les Paula
Ahoj všichni zkušení i ,,teoretici protřelí jůtůbem"
mám takovej problém. Když hraju na svýho Les Paula, ,,chrčí" mi kobylka. Myšleno tím způsobem, že tam něco (nejspíš struna
) o něco drnčí. Zkoušel jsem zvedat i snižovat závěs, ale nepomohlo to. Kobylka je typu Tune O Matic. Co by se s tím dalo udělat? Dík za případný rady.
Re: Drnčí (chrčí) kobylka Les Paula
Nemůže to dělat to pérko (drátek), které přidržuje u některých TOM šroubky? Může být uvolněné. Někdy stačí ho trošku přihnout nebo jen popostrčit, mohlo se uvolnit. Dá se žít i bez něj. Taky to nemusí být kobylkou. Nemůže to být uvolněná výztuha? Nebo ladicí mechanika?
Někdy stačí povolit struny na plandáka a znovu je pomalu doladit.
Někdy stačí povolit struny na plandáka a znovu je pomalu doladit.
Spousta toho může drnčet. Třeba snímač (pružinky).
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
pokud je to Gibson, tak bych to viděl na ABR-1 kobylku. A ten drát umí lézt pěkně na nervy. Dá se fungovat i bez něj, akorát když praskne struna, je tam riziko, že kámen vypadne a zmizí do časoprostorové díry, stejně jako trsátka nebo kameny z FloyRose 
U LP od Vintage mi chrčela ladicí mechanika, ale slyšet to bylo až v kobyle...
Obtočil jsem kobylu mezi kamenama kusem drátku, aby to perko fixoval.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Aha, já jsem až do teď žil v tom, že ten drát maj jen ty čínský TOM. Ani na jednom z mých dvou low end Gibsonů ho nemám - asi Nashville. Každý den se člověk něco učí. 
na některých je, na jiných ne.
https://www.gear4music.cz/cs/Kytara-bas ... Nickel/W2I
https://www.gear4music.cz/cs/Kytara-bas ... Nickel/W2I
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Takže, v prvé řadě díky všem zúčastněným,
Je to tak podomácku sestavenej LP, kobylka, ladící mechaniky i závěs je Gotoh.
Aby bylo jasno, to pérko je u kamene souběžně se strunou jo?? Zkusím si chvíli hrát a uvidím jak to dopadne.
Je to tak podomácku sestavenej LP, kobylka, ladící mechaniky i závěs je Gotoh.
Aby bylo jasno, to pérko je u kamene souběžně se strunou jo?? Zkusím si chvíli hrát a uvidím jak to dopadne.
Kdy ses podíval na odkaz, měl bys jasno.
Hele, ještě jedna věc. Když nastavim zkreslený zvuk, a zahraju samostatně (žádná jiná struna nezní) strunu H, zní normálně. Když pak zahraju strunu G samostatně (opět žádná jiná nezní), zní to normálně. Když ale zahraju struny H a G dohromady, začne to dost kreslit, chrčet, vydává to takovej prapodivnej zvuk. Nevim jak ho popsat. Ještě jsem něco takovýho neslyšel a nikde jsem se o tom nedočet, takže jestli někde něco, sem s tím. Dík
Ok
Naposledy upravil(a) Tomass26 dne 22.10.2020 13:37, celkem upraveno 2 x.
Napadla mě jedna věc.
Normálně se kobylka (závěs) zemní drátkem, který vede od "šachty" s potenciometrama. Já jsem tam drátek strčil, zatloukl stavící šrouby, ale drátek se zlomil. Tak jsem to vyřešil tím, že jsem navrtal dírku do stavícího šroubu, a místo drátku jsem tam našrouboval šroubek. Nemohlo by to hučení, kreslení být tím, že se ten šroubek trochu povolil a drnčí tam?
Zvláštní ale je, že hučí a kreslí jen struny H, G a trošku basový E.
Normálně se kobylka (závěs) zemní drátkem, který vede od "šachty" s potenciometrama. Já jsem tam drátek strčil, zatloukl stavící šrouby, ale drátek se zlomil. Tak jsem to vyřešil tím, že jsem navrtal dírku do stavícího šroubu, a místo drátku jsem tam našrouboval šroubek. Nemohlo by to hučení, kreslení být tím, že se ten šroubek trochu povolil a drnčí tam?
Zvláštní ale je, že hučí a kreslí jen struny H, G a trošku basový E.
No mně to příjde spíš jako disonance, jak když je to o fous nepřesně naladěno. Měl jsi ty tóny nahrát delší. Připadá mi, že už to G se nějak podivně "rozpadá" ...
No, naladil jsem fakt přesně, a pořád stejný zvuk. Jak to myslíš že se G rozpadá?
Mě taky. Jako by se k tomu souzvuku přidal další tón. Ale netypoval bych to na kobylu. Struna vytváří tón nejen chvěním, ale i podélným vlněním (efekt flažoletů).
Jak máš nízko struny nad prvním pražcem? Nemáš moc přepnutý krk? Přijde mi to, jako by jedna ze strun zachytávala o pražec . A kytara na sucho hraje čistě - bez drnčení? Prohlídni nultý a první pražec !
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Ahoj, přizved jsem kobylku, ale když zahraju prázdný struny, pořád to dělá, když zamáčknu na nějakým pražci, dělat to přestane. Fakt dík za rady