Tělo kytary - lípa
Pravidla fóra
Tělo kytary - lípa
Ahoj,
chtěl bys se Vás zeptat jaký máte názor nebo vlastní zkušenost na kytarové tělo z lípy (. Tak blbě se ptám proto, že se na mně ze všech stran valí: lípa je měkká, zní nahovno, za pár let se rozpadne a třísky atp. Konkrétně mám bobky zrovna z té údajné měkkosti a tím pádem menší životnost. Konkrétně mám na mysli ibanez az premium. Vím, že i nějaké kytary nad 70 000kč jsou z lípy (wolfgan, Satrianiho ibanez,...) ale zrovna u tohodle modelu je ta japonská verze z olše.
Za veškeré rady a poznatky budu moc vděčný!
chtěl bys se Vás zeptat jaký máte názor nebo vlastní zkušenost na kytarové tělo z lípy (. Tak blbě se ptám proto, že se na mně ze všech stran valí: lípa je měkká, zní nahovno, za pár let se rozpadne a třísky atp. Konkrétně mám bobky zrovna z té údajné měkkosti a tím pádem menší životnost. Konkrétně mám na mysli ibanez az premium. Vím, že i nějaké kytary nad 70 000kč jsou z lípy (wolfgan, Satrianiho ibanez,...) ale zrovna u tohodle modelu je ta japonská verze z olše.
Za veškeré rady a poznatky budu moc vděčný!
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tělo kytary - lípa
Nedej na takové bláboly. Mám dvě japonské Ibanezy (sice basy, ale to je jedno) SR700 (Fujigen 1993) a SR800 (Fujigen 1995). Famózní nástroje, libový zvuk. Žádný rozpad ani třísky se nekonají. Ona není lípa jako lípa.
Úplně se samozřejmě zobecňovat nedá, nicméně jsou kytaristé, kteří na měkké dřevo nadávaji (čet jsem - někdo z té party Jurkovič, Pes, ...), že je to trochu "bačkora", Příliš nadýchaný zvuk. Nějakou lípu, Olši jsem měl a mám, Ibanez 550 a jsou dobrý, neboj se, na třísky se nerozpadnou.
Jen jedno varování - určitě by měla mít tvrdý silný lak, ty dřeva jsou opravdu háklivá na oťuk. Na tohle je lepší tvrdý mahagon, ale lípu, olši lakovat!
Jen jedno varování - určitě by měla mít tvrdý silný lak, ty dřeva jsou opravdu háklivá na oťuk. Na tohle je lepší tvrdý mahagon, ale lípu, olši lakovat!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
MIJ Fendery z prelomu 80. a 90. let byly často taky z lípy a jak jsou dnes ceněny. Mám kus z 1992, je to dokonce jen levnější řada Squier Series a tělo je snad ze 6 kusů, nerozpadá se.
Mám Godina z lípy (basswood). Je to skvělá kytara.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Mám Jacksona Fusion z r. 1992. Tělo lípa a je to super kytara. Žádný třísky atp. Jediné co mi odchází je tremolo, kobylkový snímač. Takže chystám generálku.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Já kdysi postavil a neuváženě později prodal baskytaru z lípy. Byla skvělá! (promiňte samochválu
). Povrch opatřený šelakem byl velmi odolný, měl jsem ji několik let a byla stále OK, žádný relic. Zvuk trochu jiný než z olše. Skoro bych řekl vyrovnanější.
Lípa je i řezbářský materiál, žádnou 500let starou sochu jsem rozpadlou neviděl.
Lípa je i řezbářský materiál, žádnou 500let starou sochu jsem rozpadlou neviděl.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Lípa je supermateriál, ale je to s ní jako s každou přerostlou trávou (myslím stromy). Může být různá. Dělal jsem z lípy hodně věcí. Kupodivu nejvíc soustružil, protože jsem měl lípu akorát, tvrdou, houževnatou, homogenní. Na druhou stranu jsem pokácel nějakou měkkotu (ne rozpadlou, naopak, velmi pěknou), na řezbařinu. Prodal (dokonce velmi známému muzikantovi), neřezal jsem v té době. V práci na běžné práce(děláme občas i repliky a rekonstrukce) bereme lípu běžně, v prknech a fošnách. Je hodně "kompaktní", proto se bere. A stojí nějak normálně, není to vzácné a drahé dřevo. Vyřezává se i soustruží. Doma dělám spíš z olše, vyhovuje mi víc (čistě technicky i vzhledově, pro můj účel). Čistě technicky bych se lípy nebál, proč?
Hudební stránka je jinde. Chová se prostě jako lípa. Jde o to, jaký zvuk chceš.
Hudební stránka je jinde. Chová se prostě jako lípa. Jde o to, jaký zvuk chceš.
-
stepan.dusek
Mam lipovyho fendera s aktivkama, kdyz jsem si ho nesl k Papezovi na udrzbu, tak behem snad dvou vterin co ho drzel v ruce rekl 'to je lipa' (je to pod tlustym ruzovym lakem, podle vzhledu nemoh poznat ani prd), a pak rikal, ze lipa 'ma takovej specifickej zvuk, zalezi na tom jestli se ti libi nebo ne' 
Tak jsem to našel. Nebyl to citát někoho od P. Jurkoviče, ale okolo Mázla (V. Veselý).
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... nt[4392]=1
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... nt[4392]=1
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
a potom, že druh dřeva u el. kytary nehraje roli a nejde poznat. Lípa má svůj charakteristický zvuk a rozdíl oproti např. olši je znatelný i na sucho.
Já jsem měl kolem 35-40 lipových kytar a jak u každé kytary, lišily se docela dost i přes podobné konfigurace. Většinou Ibanez RG, EBMM a Suhr. Co určitě lipovému tělu pomůže je javorový top, který přidá presence ve výškách a frekvenčně celý zvuk rozšíří. Tak to používá Suhr i Anderson a je to podle nich 'holy grail' kombinace dřev pro tělo.
Já jsem měl kolem 35-40 lipových kytar a jak u každé kytary, lišily se docela dost i přes podobné konfigurace. Většinou Ibanez RG, EBMM a Suhr. Co určitě lipovému tělu pomůže je javorový top, který přidá presence ve výškách a frekvenčně celý zvuk rozšíří. Tak to používá Suhr i Anderson a je to podle nich 'holy grail' kombinace dřev pro tělo.
jj, proti jsem chtěl lípu+javor top Zkusit na předposlední custom kytaru, jenomže jsem v Evropě basswood rozumně nesehnal, takže je nudný swamp ash + javor 
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Prosím Tě, v čem je rozdíl mezi basswood a česká lípa? Já tedy udělal tu basu z tuzemské lípy a bez topu. Ale věřím, že top z javoru by charakter zvuku změnil. S celojavorovými korpusy na base mám dobré zkušenosti, ten zvuk se mi líbí.
GK MB 150 S, GK MB 800
Basswood = lípa americká. Co vím tak by její dřevo mělo mělo být o něco tvrdší a hutnější než u lípy srdčité. Hlavně pokud roste někde v Kanadě v drsnějších podmínkách.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
Myslím, že Vaiovy Ibanezky byly často z lípy - lipová je určitě UV777 a to je skvělá kytara.
Čímž chci říct, že v článku zmíněné ekonomické důvody zde asi nehrajou výraznou roli.
Čímž chci říct, že v článku zmíněné ekonomické důvody zde asi nehrajou výraznou roli.
| Cruel YT | Cruel sptf
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
baheňák je vcelku opak lípy, co se EQ týká, ne ? Aspoň ty co jsem hrál, tak měli mohutnější basy a spíš V-čková EQ charakteristika. Lípa je je spíš rovná nebo trochu do A a právě ten javor zpevní výšky a basy a má to komplexnější a vyrovnaný zvuk.hyenik píše: 15.10.2020 8:24 jj, proti jsem chtěl lípu+javor top Zkusit na předposlední custom kytaru, jenomže jsem v Evropě basswood rozumně nesehnal, takže je nudný swamp ash + javor![]()
Celkově lipové kytary 'trpí' na to, že se na ně nehrálo v 60 letech, takže nemají to správné vintage mojo a nehraje se na ně dad-blooooz
viz.druhá nejprodávanější signature řada na světě, po Les Paulu.
http://blog.music-man.com/instruments/w ... struments/
A teď jsem si k vlastnímu překvapení uvědomil, že mám tím pádem doma docela hodně lípy - piezzo Schecter má lipové tělo a Parker má lipový krk.
Akorát nevím, co bych tak z toho pro sebe vyvodil.
| Cruel YT | Cruel sptf