Reproboxy na high gain metal

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Anki
Nový uživatel
Bandzone: https://bandzone.cz/fan/vondislajn1

Re: Reproboxy na high gain metal

Příspěvek od Anki »

Marshallem se celkem nedá nic zkazit. Takový standard, který prostě funguje (osobně nemusím V30, ale to je mezi ním a mnou, obecně se to brát nedá). Engl moc neznám, z pár poslechů mě příliš neohromil. Pokud by rád šel nahoru a měl něco opravdu dobrého, tak bych spíš hlasoval pro český Coffee Cabs. Cenově je ovšem výše (poměr cena - výkon je zase naopak hodně dobrý). Jelikož Marshally jsou téměř všude, stačí mu zajet si to vyzkoušet osobně. Bez osobního porovnání tu může každý radit co chce, ale budou to jen jeho uši, ne uši vašeho kytaristy a to je pak těžké.
Kytary: Gibson les paul classic, EVH Wolfgang Special, Gibson Les Paul Classic, EVH Wolfgang standard
Aparáty: Marshall jcm 800 (2203), Peavey 6505, Vox TB 35, Vox Night Train 50, Marshall AVT 150, Solton chorus 50 :-).
Bedny: Coffee Cabs Luongo (repro 2x Celestion Alnico Gold, 2x Alnico Cream), Marshall 1960, Harley Benton 2x12 Vintage.
Efekty: Mraky...EVH, MXR, Dunlop, Boss, Ibanez, Big Joe, EHX, Vox, Carl Martin, ProCo, Salva Audition atd.
innerself

Příspěvek od innerself »

Teď si uvědomuju, že jsem vlastně nedopsal jak to dopadlo. Koupil rovnej engl pro box. Vlastně to s ničim přímo nesrovnával, zkusil si na to zahrát a znělo to dobře, tak ho vzal snad za 15. Musíme dát ale za pravdu, že má středy s tim boxem teď s fireballem 60 na maximum a i já Včkař bych je tam taky tak dal. Možná na Ačku by to potřeba nebyla, ale už rozumim proč na nový stovkový a 25ti wattový firebally dávaj ten mid boost :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

torst píše: 14.06.2020 11:38 1960A je klasika resp. to nejlepší na světě pro kytaru !
...tak určitě 🤪

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Zdá se mi to, nebo už jsme/jste z tý blbárny venku všichni permanentně pod vlivem? 🤪
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ja tezko, mam min na pul roku utrum :)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

hyenik píše: 20.10.2020 8:08
torst píše: 14.06.2020 11:38 1960A je klasika resp. to nejlepší na světě pro kytaru !
...tak určitě 🤪

to je super video! v ty srovnavacce stejnejch repro se mi vic libil Marshall, byt nazivo to bylo vzdy obracene.
innerself

Příspěvek od innerself »

Včera večer jsem na to taky koukal. Možná právě proto mesa dělá marshalloidní verzi traditional. Z ukázek se mi taky líbila vždycky víc než oversized. Nicméně když jsem viděl srovnání zase od někoho jinýho, kde byl jak engl, tak i mesa oversized, tak se mi ze všech líbil nejvíc marshall :D
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

hyenik píše: 20.10.2020 9:56 ja tezko, mam min na pul roku utrum :)
Motto října:
Horší simulantenbande než češi už jsou jenom valaši!
stepan.dusek

Příspěvek od stepan.dusek »

cherreda píše: 20.10.2020 11:36
hyenik píše: 20.10.2020 9:56 ja tezko, mam min na pul roku utrum :)
Motto října:
Horší simulantenbande než češi už jsou jenom valaši!
Jako vidlak ze Vsetina co pres 30 let zije v Praze se citim dvojnasobne urazenej!
Naposledy upravil(a) stepan.dusek dne 20.10.2020 15:31, celkem upraveno 1 x.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

nějaký středočech (horší poddruh pražáka) valacha nemůže urazit 😋
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:D
torst

Příspěvek od torst »

No, asi bych měl napsat, že hlasuju pro 1960A. Samozřejmě ano. Ale ukázka je nahraná od horního repra a tam je ten zvuk jedovatější, špičatější. Na tomhle boxu jsem vždy chtěl zvuk od dolních repráků, kde je víc prostoru, hloubky a zvuk je plnější, hutnější. Samozřejmě Marshall vede ve středech, proto se líp prosazuje v mixu, byť á capella nezní tak "efektně" . Kerry Kingovi ani to nestačí a ještě k tomu "áčkuje" EQ.
Totéž se projevilo u mé následné 2x12 Vertical. Zkosený vršek moc ostrý, spodek lepší. Pouze když jsem testoval 6505 s boxem 412, bylo u dolních hrnců těch basů moc, to už byl hučák. Tam jsem prvně preferoval jasnější horní pár. PV je nassranej nosorožec.
Tem můj citát (ostatně jako všechny mé citáty, že?) samozřejmě 100% platí a těžko proti tomu něco dělat. Až na Moravě, Valašsku s obvyklým zpožděním zjistíte to, co my Středočeši víme už dávno, můžete k nám vyslat děkovnou delegaci s vínem a slivkou !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

1960 (idealne s T75) do každé metalové rodiny 👍
torst

Příspěvek od torst »

Posílám pár videí, na YT takových mraky. Jistě, věc vkusu. mě prostě sedne ten "přirozenější" Marshall - klasika, která dík těm středům líp prolézá. Ale umim si představit - 2 kytary v kapele, jedna do 1960 Vint., druhá do MB = ideální symbióza.

Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

Trošku navážu na torsta s tim co psal o horních reprácích. Vim, že nějaký rovný bedny maj tu přední stěnu trošku zkosenou, takže vršek je v tý bedně víc zapadlej viz marshall, engl atd. Mesy vim určitě stoprocentně, že u rovnejch boxů to maj stejně rovný dole a nahoře. Taky to může mít na zvuk podíl. Nicméně jsem se chtěl dostat k tomu, že si pamatuju video nějakýho staršího týpka, kterej nahrával rozdíly mezi Ačkem a Bčkem stejnýho boxu, kdy použil pro nahrávání spodní repráky. Tam mi to znělo úplně stejně, ale při poslechu z room micu to bylo jak nebe a dudy. Má s tim nahrávánim spodních repráků mezi A a B někdo tady zkušenost? Já to zkoušet nebudu. Za prvé nemam dva stejný boxy A a B a za druhý jakmile dám stojan pryč od bedny co se ani nehne a vrátim to tam, kde mam dokonce i značku, tak stejně ta pozice je trochu jiná a na zvuku je to prostě znát :D
torst

Příspěvek od torst »

Tohle asi neřeš. Ty dolní repra budou hrát u A i B stejně. Z logiky věci by tam nějakej rozdíl měl být, ale to už je asi opravdu sluchem nepostřehnutelný, navíc - jak píšeš - nejsou 2 stejná repra, 2 stejné pozice mikráků.
Při poslechu celé bedny je to jasné, horní repra maj špičatější zvuk a jsou navíc směrovány nahoru, takže to je "úplně jiný Pepa".
Na okraj: Některá áčka Behringer maj ty horní otočený nahoru i do stran. Čet jsem, že s kvalitními repry je to výborná věc, slyšitelná v širším rádiu.
innerself

Příspěvek od innerself »

innerself píše: 20.11.2016 22:07 Napadla mě ještě jedna taková otázka. Nechci zakládat nový téma a nevim ani kam bych to jinam dal, ale chci se zeptat. Jaký všechny zesilovače disponujou tak silnym ginem jako třeba high gainy od peavey a hádám i že od englu. Na netu jsem našel, jak v diskuzi na exodusáckym foru píše kytarista gary holt jeho zkušenost s aparátama krank následovně:

They don't have enough gain nor do they have enough crunch. Gain on ten is not equal to the xxx with the gain on six. They just lose the head to head match up. They are good, but I don't want an amp that still needs a distortion box to cut it.

Vlastně o mese dualovi jsem se dočet něco podobnýho, že s gainem na max daj stejný množství zkreslení jako 5150 na 5/10. Já mam zatim zkušenost převážně s Peavey 5150/6505 Triple XXX a JSX. A ty disponujou zkreslenim všechny stejně. Ale třeba Crate Blue Voodoo 150, která by měla bejt postavená právě podle způsobu Rectifierů, se gain na max fakt nerovná peaveyákum s gainem na 6/10.

Maj teda nějaký další aparáty podobně silný zkreslení jako mou zmiňovaný peavey? Někdo nějaký zkušenosti?
Původně jsem tu hledal jestli se tu neřešily rozdíly mezi rovnejma a zkosenejma bednama, ale při počítání jsem narazil na tohle. A málokdo pochopil na co jsem se ptal. Tak si odpovim sám :D

Neptal jsem se jakej zesilovač má nejvíc gain stagí, ale kterej dá nejvíc gainu při nejmenším otočení poťáku. Zatim je teda vítěz engl fireball 60.

Pro srovnání to co dával fb na 3/10 (2. kanál) dává 5150 (lead kanál) na 4/10. A to má fireball čtyři gain stage a 5150 jich má šest :D Peavey triple XXX (crunch kanál) a JSX (ultra kanál) tuhle sílu daj taky na 4/10. Jsx teda se zapnutym fat switchem. To je na XXX zapnutý nějak na pevno. 6505+ alias 5150 II tohle dosáhne až na 6/10 (lead kanál). Pro vysvětlení je to 5150 s redukcí basů ve zkreslení, takže se to logicky musí dohnat. To podobný platí pro JSX když vypnu fat switch. Tam, ale gain byl dostačující těsně za 5/10. Engl savage 120 je v tomhle nejsložitější, protože má dva gainy a taky lead boost, kterej přidává basy ve zkreslení, když se zapne. Lead gain má kytarista na maximum a klasickym gainem se zapnutym lead boostem jsem tu hodnotu dostal na 5/10. S vypnutym lead boostem na 7/10. Samozřejmě u posledního kanálu. Tranzistor laney tf700 (s lampou v preampu) dá tuhle hodnotu na max. Crate blue voodoo 150 jí nedá ani na maximum. Možná to bylo tim, že ten aparát má 250k gain poťáky. Nicméně prostě pro mě ten aparát fakt měl nedostatek gainu. Přesně jak popisoval Gary Holt. Crate s gainem na max dával zkreslení stejně, jako jsx na 3/10. Když ale člověk používá o políčko víc, tak crate fakt nestačí. Tohle všechno jsou hodnoty zkoušený s Tskem. Bez Tska jsem měl peavey na 6/10 a s pasivama (taky bez Tska) na 7/10. Tam by byly možná i savage a 6505+ u maxima nebo u třičtvrtě. Nicméně nepíšu, že to jsou nepoužitelný věci, ale nějaký kapely a zvuky maj gainu fakt víc, jak už jsem sem nějaký kapely postoval. Jasně, že každej zesilovač má i jinej charakter, což taky hraje svojí roli. Ale nevim jestli bych si měl vybrat 5150, která neni tak konkrétní, jako tyhle ostatní, který jsem psal, nebo ten crate BV-150, kterej byl konkrétní stejně, jako moje oblíbená JSX, ale o políčko gainu bych potřeboval víc. Těžko říct, ale tohle byla otázka, která mě zajímala :D zkrátka odpověď zní z toho co jsem zatim zkusil fireball.

Tak a teď k těm boxum. Sice budu zase pro smích, ale já jsem zvyklej. Kytarista co má ty engly, má i A i B verze englovskejch boxů s v30. Víc se mu líbí zkosenej, ale v případě, že jsou obě bedny na boku. Hrajeme tak, protože jde zvuk víc do prostoru a protože to pocitově víc tlačí, když se dotýká bedna země, než když stojí na kolečkách, nebo těch špuntech. Nicméně když boxy srovnával když byly obě na kolečkách, tak byla lepší rovná. Jak to máte vy? Řešili jste rozdíly rovnejch a zkosenejch boxů? Vim akorát, že Bubucci zkosený snad až nesnáší :D
volfi

Příspěvek od volfi »

innerself píše: 17.07.2021 16:40
innerself píše: 20.11.2016 22:07 Napadla mě ještě jedna taková otázka. Nechci zakládat nový téma a nevim ani kam bych to jinam dal, ale chci se zeptat. Jaký všechny zesilovače disponujou tak silnym ginem jako třeba high gainy od peavey a hádám i že od englu. Na netu jsem našel, jak v diskuzi na exodusáckym foru píše kytarista gary holt jeho zkušenost s aparátama krank následovně:

They don't have enough gain nor do they have enough crunch. Gain on ten is not equal to the xxx with the gain on six. They just lose the head to head match up. They are good, but I don't want an amp that still needs a distortion box to cut it.

Vlastně o mese dualovi jsem se dočet něco podobnýho, že s gainem na max daj stejný množství zkreslení jako 5150 na 5/10. Já mam zatim zkušenost převážně s Peavey 5150/6505 Triple XXX a JSX. A ty disponujou zkreslenim všechny stejně. Ale třeba Crate Blue Voodoo 150, která by měla bejt postavená právě podle způsobu Rectifierů, se gain na max fakt nerovná peaveyákum s gainem na 6/10.

Maj teda nějaký další aparáty podobně silný zkreslení jako mou zmiňovaný peavey? Někdo nějaký zkušenosti?
Původně jsem tu hledal jestli se tu neřešily rozdíly mezi rovnejma a zkosenejma bednama, ale při počítání jsem narazil na tohle. A málokdo pochopil na co jsem se ptal. Tak si odpovim sám :D

Neptal jsem se jakej zesilovač má nejvíc gain stagí, ale kterej dá nejvíc gainu při nejmenším otočení poťáku. Zatim je teda vítěz engl fireball 60.

Pro srovnání to co dával fb na 3/10 (2. kanál) dává 5150 (lead kanál) na 4/10. A to má fireball čtyři gain stage a 5150 jich má šest :D Peavey triple XXX (crunch kanál) a JSX (ultra kanál) tuhle sílu daj taky na 4/10. Jsx teda se zapnutym fat switchem. To je na XXX zapnutý nějak na pevno. 6505+ alias 5150 II tohle dosáhne až na 6/10 (lead kanál). Pro vysvětlení je to 5150 s redukcí basů ve zkreslení, takže se to logicky musí dohnat. To podobný platí pro JSX když vypnu fat switch. Tam, ale gain byl dostačující těsně za 5/10. Engl savage 120 je v tomhle nejsložitější, protože má dva gainy a taky lead boost, kterej přidává basy ve zkreslení, když se zapne. Lead gain má kytarista na maximum a klasickym gainem se zapnutym lead boostem jsem tu hodnotu dostal na 5/10. S vypnutym lead boostem na 7/10. Samozřejmě u posledního kanálu. Tranzistor laney tf700 (s lampou v preampu) dá tuhle hodnotu na max. Crate blue voodoo 150 jí nedá ani na maximum. Možná to bylo tim, že ten aparát má 250k gain poťáky. Nicméně prostě pro mě ten aparát fakt měl nedostatek gainu. Přesně jak popisoval Gary Holt. Crate s gainem na max dával zkreslení stejně, jako jsx na 3/10. Když ale člověk používá o políčko víc, tak crate fakt nestačí. Tohle všechno jsou hodnoty zkoušený s Tskem. Bez Tska jsem měl peavey na 6/10 a s pasivama (taky bez Tska) na 7/10. Tam by byly možná i savage a 6505+ u maxima nebo u třičtvrtě. Nicméně nepíšu, že to jsou nepoužitelný věci, ale nějaký kapely a zvuky maj gainu fakt víc, jak už jsem sem nějaký kapely postoval. Jasně, že každej zesilovač má i jinej charakter, což taky hraje svojí roli. Ale nevim jestli bych si měl vybrat 5150, která neni tak konkrétní, jako tyhle ostatní, který jsem psal, nebo ten crate BV-150, kterej byl konkrétní stejně, jako moje oblíbená JSX, ale o políčko gainu bych potřeboval víc. Těžko říct, ale tohle byla otázka, která mě zajímala :D zkrátka odpověď zní z toho co jsem zatim zkusil fireball.

Tak a teď k těm boxum. Sice budu zase pro smích, ale já jsem zvyklej. Kytarista co má ty engly, má i A i B verze englovskejch boxů s v30. Víc se mu líbí zkosenej, ale v případě, že jsou obě bedny na boku. Hrajeme tak, protože jde zvuk víc do prostoru a protože to pocitově víc tlačí, když se dotýká bedna země, než když stojí na kolečkách, nebo těch špuntech. Nicméně když boxy srovnával když byly obě na kolečkách, tak byla lepší rovná. Jak to máte vy? Řešili jste rozdíly rovnejch a zkosenejch boxů? Vim akorát, že Bubucci zkosený snad až nesnáší :D
Asi před 10 lety, jsme měli malou zkušebnu pro více kapel. Takže jsme všichni používali Marshall A + B boxy. Co v tom bylo za repro nevím, vzhledově byli stejné. Ale rovnej hrál lépe. Každopádně si myslím, že 4x12 je pro většinu hraní zbytečný overkill. Rozhodně nepopírám, že 4x12 by se mi na doma opravdu líbila, nakombinovat reproduktory a jen tak pro radost si na to zahrát.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
innerself

Příspěvek od innerself »

No oni jsou stejný vzhledově 1960 a 1960 vintage. Snad až na štítek v rohu dole. 1960 má T-75 repra a vintage má marshallovský v30. Mohlo to bejt takhle rozdílný a nebo byly totožný a Bčka prostě zněly líp :D
volfi

Příspěvek od volfi »

innerself píše: 17.07.2021 18:16 No oni jsou stejný vzhledově 1960 a 1960 vintage. Snad až na štítek v rohu dole. 1960 má T-75 repra a vintage má marshallovský v30. Mohlo to bejt takhle rozdílný a nebo byly totožný a Bčka prostě zněly líp :D
To už fakt netuším, spíš by mě zajímalo jestli někdo používá ve 4x12 každej reprák jinej. Kdybych nějakou 4x12 měl, tak by mě lákalo to vyzkoušet.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“