Zlomený krk u kytary
Pravidla fóra
Re: Zlomený krk u kytary
Moje chyba. Četl jsem "zlomený" a ne "ulomený". V tom případě ano, krk se může ulomit.
Ano, sloučil jsem to zatím s vláknem v elektrických kytarách, protože jsem čekal, že stejně někdo poradí, aby se zeptala konkrétního kytaráře z okolí (Nero byl rychlejší a napsal to bez fotky). Taky čekám, že bude akustická, ale ulomený krk je stejný problém jak u elektriky, tak u akustiky, prostě se na to nedá hrát
.
Pokud je to nějaká levná kytara, tak je dost možné, že se lepení krku možná ani nevyplatí, záleží na rozsahu poškození (proto jsem se ptal na typ a na fotky).
Pokud je to nějaká levná kytara, tak je dost možné, že se lepení krku možná ani nevyplatí, záleží na rozsahu poškození (proto jsem se ptal na typ a na fotky).
Runkas měl v ceníku tuším 250Kč, což je opravdu málo. Třeba to bude easy a bude stačit pětikilo. Víc bych jen za lepení nedal, leda za retuše laku, vložení výztuhy apod., jen u lepší kytary.
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/p ... 27965.html
akusticke-kytary/ulomena-hlava-na-kytare-t18555-40.html
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/p ... 27965.html
akusticke-kytary/ulomena-hlava-na-kytare-t18555-40.html
Zlomená hlava - Les Paul Standard
Zdravím. Pořídil jsem si použitou Epiphone Les Paul Standard z Anglie, nicméně bohužel po otevření bagu na mě vypadla hlava kytary (při prodeji byla v celku, vypadá to na problém pošty, ale to je jiná kapitola, kterou samozřejmě řeším).
Má otázka zní: Na kolik myslíte, že by zhruba vyšla oprava? Fotky jsou tady.
Předem díky za odhady.
Má otázka zní: Na kolik myslíte, že by zhruba vyšla oprava? Fotky jsou tady.
Předem díky za odhady.
Já bych odnesl k truhláři s živnostňákem, který to odborně slepí a v případě potřeby (pro poštu) vystaví fakturu. Cenu tipuji cca 500,- , hodnota slepované kytary trochu klesne, ale podle zkušeností jiných zůstane plně funkční.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
To je docela dobrá zlomenina a snadná oprava. Raději kytaráře a kvalitní lepidlo (Titebond, PVAC D3), řemeslníci bývají taky prasata. Nelepit polyuretanem a raději ani epoxy, pokud to není opravdu expert. Odstrojit mechaniky a kryt výztuhy, vše zamaskovat páskou, vyzkoušet stáhnout na sucho atd...
Cha, tak to znám velmi dobře. Přesně tohle postihlo kámošovu Epi Special. To není tragedie. Slepil jsem mu to 2 složkovým Lepoxem, vyštípanou dýhu na čelní ploše jsem zatmelil týmž s přimíchanými pilinami. Ne, nevypadá to profi, ale vlastní slep na zadní straně kde se opírá palec je naprosto čistej a hlava drží jak židovská víra. Je jen na pracovitosti a píli, jak moc chceš takovou opravu dofinišovat.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Použil bych Duvilax LS 50 (jenom ne Duvilax BD 20 - spoj by byl měkký), lepil jsem s ním na španělce rozlepený krk v ohybu u těla a drží už 15 let. Našmolit obě části, přiložit k sobě a dobře sesvorkovat (napřed zkusit nanečisto) přebytečné lepidlo setřít a nechat do dalšího dne schnout. Pokud se části přesně spasují, tak ani nebude moc vidět zlom. Sundal bych jen strojky a krytku výztuhy kvůli svorkování, dle fotek bych usuzoval, že se jedná o rozlepení nikoli zlomení.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
já bych doporučil kytaráře papeže. kámoš si u něj nechal lepit svoje sgéčko a odvedl naprosto perfektní práci - na černém krku není spoj vidět, pokud na to nezabrejlíte z 20 centimetrů. ovšem, taky si za to nechal zaplatit, tuším, že něco kolem 1500, takže nevim, jestli se to vyplatí u levnější kytary. ta kámošova byla za víc jak třicet...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
http://bandzone.cz/commodore64
Ale ano, Standa Papež mi slepil naštíplej krk u ibanezy (za 3t), tuším za podobný pěníze (hezkej překlep ...), drží perfektně, chválim. Ale slepit nalomenej je těžší než ulomenej.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Díky za tipy, pánové, určitě mi to pomohlo 
Tak ono Duvilax BD 20 ani neni lepidlo na drevo, je to skôr disperzia do omietok . . .stenly67 píše:Použil bych Duvilax LS 50 (jenom ne Duvilax BD 20 - spoj by byl měkký), lepil jsem s ním na španělce rozlepený krk v ohybu u těla a drží už 15 let. Našmolit obě části, přiložit k sobě a dobře sesvorkovat (napřed zkusit nanečisto) přebytečné lepidlo setřít a nechat do dalšího dne schnout. Pokud se části přesně spasují, tak ani nebude moc vidět zlom. Sundal bych jen strojky a krytku výztuhy kvůli svorkování, dle fotek bych usuzoval, že se jedná o rozlepení nikoli zlomení.
Ale Duvilax LS 50 alebo napr. Rakoll GXL sú ok, sú to bežné stolárske lepidlá a obe sú na báze polyvinylacetátu, takisto ako aj Titebond.
S takovouhle prací je problém ten, že to prostě neděláš jak na běžícím páse. Pokud něco odsejpá, je produktivita minimálně těch zmíněných 1500,-/hod, pokud neodsejpá (zmíněný případ), je produktivita násobně nižší. "Nechal zaplatit" znamená v tomto případě to, že vám vyšel neskutečně naproti, protože půlka lidí by takou práci za takové peníze prostě odmítla.krade píše:já bych doporučil kytaráře papeže. kámoš si u něj nechal lepit svoje sgéčko a odvedl naprosto perfektní práci - na černém krku není spoj vidět, pokud na to nezabrejlíte z 20 centimetrů. ovšem, taky si za to nechal zaplatit, tuším, že něco kolem 1500, takže nevim, jestli se to vyplatí u levnější kytary. ta kámošova byla za víc jak třicet...
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.-
MarekHavlíček
- Nový uživatel
Dobrý den,
Dnes jsem měl malou nehodu, mohl bych poprosit o radu.. zda je takto zlomený krk opravitelný či nějaký odhad ceny?
Moc Všem děkuji
Dnes jsem měl malou nehodu, mohl bych poprosit o radu.. zda je takto zlomený krk opravitelný či nějaký odhad ceny?
Moc Všem děkuji
Sekce underground /kytarari a tam najít toho, co je nejbliž. Zavolat, zeptat se, domluvit se.
Tohle spravíš poměrně snadno, i když se jedná o nikoliv triviální destrukci s netriviálními následky. Tato část krku je samozřejmě extrémně namáhána tahem strun, které to vlastně ulomit chcou. Mírně se tomu ulomení odpomáhá právě sklonem hlavy, tak, že se namáhání mění spíše na tah, resp. na tlak, místo čistého lámání. Materiál byl zřejmě příliš řídký, možná se mu pomohlo i malým "poklepáním".
Já doporučuji se s tím vůbec nesrat. Původní matroš brát již jako nekonstrukční, jen tam prostě bude. Celý tah strun převezme výztuha, kterou tam zafrézuješ či nějak jinak utopíš. Nejjednodušší by bylo profrézovat celou hlavu (ulomenou většinu i ten zbytek, co je vcelku s krkem) odspodu, třeba nějaký velký ovál nebo lichoběžník nebo obdélník nebo cokoliv, zhruba do tří čtvrtin tloušťky a vyvložkovat to útvarem buď z téhož materiálu nebo z jiného, tvrdého, nosného. Nepoužil bych kov, změnil by se ti výrazně zvuk. Vše spatláš kvalitním lepidlem, pořádně zalisuješ, s tahem a tlakem ze všech stran, samozřejmě, spoj musí být zalisovaný. Druhý den vše přebruš, dotmel spáry, přebruš, udělej povrchovku. Základ, třeba i dvakrát, vrch. Vše mimo vrchu broušené. Hlava je černá, takže není co zkazit a barva všechno skryje. Hlava bude jako nová.
Já doporučuji se s tím vůbec nesrat. Původní matroš brát již jako nekonstrukční, jen tam prostě bude. Celý tah strun převezme výztuha, kterou tam zafrézuješ či nějak jinak utopíš. Nejjednodušší by bylo profrézovat celou hlavu (ulomenou většinu i ten zbytek, co je vcelku s krkem) odspodu, třeba nějaký velký ovál nebo lichoběžník nebo obdélník nebo cokoliv, zhruba do tří čtvrtin tloušťky a vyvložkovat to útvarem buď z téhož materiálu nebo z jiného, tvrdého, nosného. Nepoužil bych kov, změnil by se ti výrazně zvuk. Vše spatláš kvalitním lepidlem, pořádně zalisuješ, s tahem a tlakem ze všech stran, samozřejmě, spoj musí být zalisovaný. Druhý den vše přebruš, dotmel spáry, přebruš, udělej povrchovku. Základ, třeba i dvakrát, vrch. Vše mimo vrchu broušené. Hlava je černá, takže není co zkazit a barva všechno skryje. Hlava bude jako nová.
Souhlasím s tím, že bude potřeba dodatečně zpevnit, jen lepení to neudrží, lom je extrémně krátký. Je to celkem běžná oprava. V horších případech jsem dělal novou hlavu se šikmým přeplátováním na dřevo krku.
Šikmé přeplátování beru, též mne to dodatečně napadlo, profrézovat se i do krku, dát šikmo zespodu výztuhu a tu po řádném zaschnutí odbrousit na slušný přechod krku a hlavy. Bude tam ale truss rod, moc prostoru nemáme.
Jednu jsem dostal se spojem už zapatlaným nějakým Mamutem a dost třísek chybělo, tak jsem to řešil radikálněji. Kolega na to hraje dodnes, je to asi 6 let.
https://kmensik.rajce.idnes.cz/Epiphone_SG/
https://kmensik.rajce.idnes.cz/Epiphone_SG/