Jak taková komprimace probíhá? Reálně, co se musí v DAWu udělat?vasekh píše: 2.10.2020 10:53 frenk: v první řadě se musíte naučit zpracovat ten zpěv. Trochu odebrat spodky a hlavně nakomprimovat
Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording
Pravidla fóra
Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Na audio stopu s nahraným zpěvem dát kompresor (efekt - do insert slotu například) a ladit jeho nastavení (hlavně podle ucha); to jen tak zjednodušeně. Škoda té vzdálenosti, cítím ve vzduchu aspoň malý kšeftíček
ale tohle je prostě moc z rtuky no (na to, aby vznikla nějaká smysluplná cena). Na dálku se dá príma radit, ale nepodchytí to všechny aspekty.....
P.
P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 2.10.2020 13:34, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.
Důvod: Doplnění textu.
A tak kluci asi nemají v plánu produkovat v top profi kvalitě a platit za to 
Díky za všechny rady, pokusíme se s tím něco udělat, ale abych pravdu řekl, dokud jste tu nenapsali alespoň nějaké tipy, byli jsme totálně ztracení. Nahráváme v Cakewalk, který mi přijde jako fajn program a pro profíka asi relativně ok, ale na mě většina těch věcí působí jako naprostá chemická laboratoř. Nejsme si kolikrát vůbec jisti, čím bychom měli začít a jak dané úpravy provádět... Což jde ostatně z nahrávky slyšet. Osobně bych řekl, že si spíš testujeme, zda naše hudba není úplně blbá a dalo by se s ní vyrukovat
Jen doplním, že většinu těch věcí jsem nahrával pro kapelu, abych jim nastřelil, jak písnička bude vypadat
A taky, jak už jsem zmiňoval, abych zjistil, zda to není úplně špatné.
Abych ještě doplnil Frostyse, na jednu stranu má určitě pravdu. Ten prvotní záměr na bandzonu nebyl udělat dokonalou nahrávku, ale poznat, zda by to šlo
A pokud to půjde (jakože tomu od začátku věříme), tak bychom rádi do studia. Pochopitelně bychom to zkusili i sami, ale co jsem viděl několik tutoriálů, tak si nejsem úplně jistý, zda bychom to zvládli tak dobře.
PS. Pavlii, odkud jsi? Bylo by možné ti napsat a probrat nějaké možnosti, jak zlepšit naše nahrávací schopnosti?
Jen doplním, že většinu těch věcí jsem nahrával pro kapelu, abych jim nastřelil, jak písnička bude vypadat
Abych ještě doplnil Frostyse, na jednu stranu má určitě pravdu. Ten prvotní záměr na bandzonu nebyl udělat dokonalou nahrávku, ale poznat, zda by to šlo
PS. Pavlii, odkud jsi? Bylo by možné ti napsat a probrat nějaké možnosti, jak zlepšit naše nahrávací schopnosti?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem od Prahy a jsem zcela otevřený jakékoli diskusi - WhatsApp, Skype, e-mail. Rád poradím.
2Frostys: mno možná i proto má většina amatérských kapel dost žalostné prezentace skladeb. Ono potenciál se dá vyklíčovat i z verze "mobil uprostřed zkušebny", ale ne všechna studia nabízejí výhradně top kvalitu (já například nemám větší ambice než na dobře znějící demo - jde o vybavení). Myslím, že hobby studia jsou tady přesně pro tenhle segment. A tomu pak odpovídá i cena (obvykle). Nic proti, ale muzikant má hrát a ne se rozptylovat okolo techniky mimo svůj nástroj, bednu a pedalboard
ale to je už spíš úhel pohledu.
P.
2Frostys: mno možná i proto má většina amatérských kapel dost žalostné prezentace skladeb. Ono potenciál se dá vyklíčovat i z verze "mobil uprostřed zkušebny", ale ne všechna studia nabízejí výhradně top kvalitu (já například nemám větší ambice než na dobře znějící demo - jde o vybavení). Myslím, že hobby studia jsou tady přesně pro tenhle segment. A tomu pak odpovídá i cena (obvykle). Nic proti, ale muzikant má hrát a ne se rozptylovat okolo techniky mimo svůj nástroj, bednu a pedalboard
P.
Na tomhle teďka dělám, tak budu rád za názory.
https://soundcloud.com/user-891442080/c ... YLEL4a8BUN
(Dá se nějak vložit do tohoto fóra přehrávač?)
https://soundcloud.com/user-891442080/c ... YLEL4a8BUN
(Dá se nějak vložit do tohoto fóra přehrávač?)
- bazdesh
- last.fm: bazdesh
- Bandzone: bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
:23 - neco ti tam par vterin piska
za me asi docela v pohode, mozna bych si v nekterych castech trochu jinak pohral se stereem, treba ta akustika napravo je docela nevyvazena kdyz tam v levym nic moc nemas; mozna pak jeste opatrne s tim dual tracked zpevem, sykavky a tak jsou peklo, kdyz ti to fazuje z ucha do ucha
jinak mi prijde ze to je trochu prekompresovany, ale to se tezko soudi ze soundcloudu, 128kbps stream je na chuja
za me asi docela v pohode, mozna bych si v nekterych castech trochu jinak pohral se stereem, treba ta akustika napravo je docela nevyvazena kdyz tam v levym nic moc nemas; mozna pak jeste opatrne s tim dual tracked zpevem, sykavky a tak jsou peklo, kdyz ti to fazuje z ucha do ucha
jinak mi prijde ze to je trochu prekompresovany, ale to se tezko soudi ze soundcloudu, 128kbps stream je na chuja
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
"Otázky" od Olympic jsou taky "nevyvážený", takže v zásadě proč ne 
P.
P.
Tak jsem po čase coverů vystřelil něco vlastního... , resp. riff je kolegy z kapely, hned mě zaujal, až později mi došlo, že je to, pro nás netypicky, valčík. Tak jsem si dal algenu s francovkou a stvořil žertovný zpěv na téma echtUDG. Je to jen nástřel, budem to ještě v kapele tvarovat. Zpěv je nahranej na kytarovou 57mu, byl jsem línej vyndávat kondík. Takže středovější zvuk. Ale vzhledem k žánru to snad tak úplně nevadí. Kytary jsou Jola Irisstang.
https://soundcloud.com/torst2/psycho
Frenk: Moc se mi to líbí, pěkný logo. Androš, ale s nápadem, škoda, že textům není často rozumět, to chce ten kompresor - viz výše. Jak jsem pochopil, ten dřevní zvuk není záměr, ale z nouze cnost. Jestli se naučíte dělat s PC, efektama, simulacema a td., určitě to prospěje zvuku, ale obávám se, že zmizí ta čistota, originalita. To už tak u amat. kapel v ČVR bývá. Slunce se mi moc líbí ! Skvělej nápad!
Vasekh: To je jinej frmol . Ten úvod - zkreslená basa, vidim probouzejícího se Krakena ! Síla! Pak ta rytmická pasáž s kytarou, to mi něco strašně připomíná, nějakou mainstream metalovou partu ! Mám to na jazyku ... Ještě zpěv-do tohohle bych chtěl něco expresivnějšího. Ten unavenej vokál je asi záměr, ale mě to prostě nesedí.
Mám to na jazyku .... už vím - Zeppelini !
https://soundcloud.com/torst2/psycho
Frenk: Moc se mi to líbí, pěkný logo. Androš, ale s nápadem, škoda, že textům není často rozumět, to chce ten kompresor - viz výše. Jak jsem pochopil, ten dřevní zvuk není záměr, ale z nouze cnost. Jestli se naučíte dělat s PC, efektama, simulacema a td., určitě to prospěje zvuku, ale obávám se, že zmizí ta čistota, originalita. To už tak u amat. kapel v ČVR bývá. Slunce se mi moc líbí ! Skvělej nápad!
Vasekh: To je jinej frmol . Ten úvod - zkreslená basa, vidim probouzejícího se Krakena ! Síla! Pak ta rytmická pasáž s kytarou, to mi něco strašně připomíná, nějakou mainstream metalovou partu ! Mám to na jazyku ... Ještě zpěv-do tohohle bych chtěl něco expresivnějšího. Ten unavenej vokál je asi záměr, ale mě to prostě nesedí.
Mám to na jazyku .... už vím - Zeppelini !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bazdesh: díky za velmi dobrý postřehy!
torst: taky díky za zajímavej náhled. Ta tvoje věc má dobrej základ, ale chtěla by rozpracovat, aby to nebylo pořád stejné dokolečka. Nebo to je valčíček na plesy?
torst: taky díky za zajímavej náhled. Ta tvoje věc má dobrej základ, ale chtěla by rozpracovat, aby to nebylo pořád stejné dokolečka. Nebo to je valčíček na plesy?
-
Naposledy upravil(a) Jesus dne 30.12.2020 12:30, celkem upraveno 1 x.
- bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
ja myslim ze krome toho cos zminil docela dobry - kytary min, vic bici, ted to zni skoro jako nejaky kytarovy playthrough
jinak si zas budu stezovat na soundcloud, nastav tam priste aby se dal stahnout original, nahrej wav, z tech jejich 128kbps streamu se fakt obcas neda zvukove nic soudit
-
Naposledy upravil(a) Jesus dne 30.12.2020 12:30, celkem upraveno 1 x.
Kytara je v pohodě. Ale bez té basy tam dole něco chybí. Nebo jestli tam basa někde je, tak nefunguje.
- bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
ve wavu to je lepsi jenom kvuli tomu, ze si ho muzu (kdyz to nastavis) ze sc stahnout
jinak to zni ve streamu stejne na nic...
kazdopadne souhlasim s vaskem, chtelo by to nejaky spodky, basa tam je (v tom riffu :39+ je poznat), ale je ji strasne malo a nema zadny koule, jinak uz je to skoro tam kde by to bejt melo
kazdopadne souhlasim s vaskem, chtelo by to nejaky spodky, basa tam je (v tom riffu :39+ je poznat), ale je ji strasne malo a nema zadny koule, jinak uz je to skoro tam kde by to bejt melo
-
Naposledy upravil(a) Jesus dne 30.12.2020 12:31, celkem upraveno 1 x.
- bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
nebat se zespoda oriznout kytary a na tom "uvolnenym" miste prihulit basu, ted sem o tom neco psal sem fx-pluginy-kde-a-jak-pouzit-46946#p785221
-
- bazdesh
- Kontaktovat uživatele:
je to o neco lepsi takhle, uz tomu tolik nechybi 
ale kytara o oktavu niz neni uplne optimalni, chce si to pak trochu vic pohrat s tim pitch shiftem (ja pak hybal s "formants" - ReaPitch v reaperu to umi hezky, hodit o oktavu niz a zkusit formants treba +7/+12) nez ze to jen hodit o oktavu niz, on ten ton pak nema uplne spravny charakter a zadna simulace basoveho aparatu to nezachrani (predpokladam ze o oktavu snizujes DI signal a ten pak prohanis simulaci nejakyho basovyho aparatu)
kazdopadne ja taky "na zacatku" neresil frekvence, ale mas uz ted lepsi sound nez sem dostaval ja prvnich par let, tak az to podchytis, budes mit naslapnuto
https://www.fabfilter.com/products/pro- ... er-plug-in - je tam 30denni trial, tak si zkus to, je to nejjednodussi a zaroven se vsadim nejlepsi, co muzes dostat
ale kytara o oktavu niz neni uplne optimalni, chce si to pak trochu vic pohrat s tim pitch shiftem (ja pak hybal s "formants" - ReaPitch v reaperu to umi hezky, hodit o oktavu niz a zkusit formants treba +7/+12) nez ze to jen hodit o oktavu niz, on ten ton pak nema uplne spravny charakter a zadna simulace basoveho aparatu to nezachrani (predpokladam ze o oktavu snizujes DI signal a ten pak prohanis simulaci nejakyho basovyho aparatu)
kazdopadne ja taky "na zacatku" neresil frekvence, ale mas uz ted lepsi sound nez sem dostaval ja prvnich par let, tak az to podchytis, budes mit naslapnuto
https://www.fabfilter.com/products/pro- ... er-plug-in - je tam 30denni trial, tak si zkus to, je to nejjednodussi a zaroven se vsadim nejlepsi, co muzes dostat
-