Připojení aktivního subwooferu k soundbaru

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Odpovědět
Macekftw
Nový uživatel

Připojení aktivního subwooferu k soundbaru

Příspěvek od Macekftw »

Zdarec, tohle je spíše mírně elekteo dotaz. Mam soundbar, ke kterému byl 1 pasivní subwoofer. Někdy bych tomu rád "osolil", ale bohužel subwoofer má hudební výkon tak 100w, takže v místnosti 4x5 metrů to nejde ani poznat. Napadlo mě tedy že bych si koupil zesilovač, a aktivní subwoofer a připojil to ke stávající sestavě. Teď mi jde ze soundbaru kabel na napájení a dvoulinka do pasivniho subwooferu. Pokud to chapu spravne, lze kabel do pqsivniho reproduktoru ustrihnout a dát jej jako vstup do zesilovače, a do zesilovače následně zapojit oba subwoofery? Nebo si to předstabuju moc jednoduše? Prosím o shovívavost😄
Trevor
Odborník

Re: Připojení aktivního subwooferu k soundbaru

Příspěvek od Trevor »

nemá 100W to tě můžu ubezpečit
pro propojení pasivního výstupu a aktivního vstupu je potřeba dělič/impedance/napětí
kdybys řekl co je to přesně za bar popř vyfotil jeho vstupy/vystupy, byli bychom chytřejší
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Macekftw
Nový uživatel

Příspěvek od Macekftw »

Tak nakonec jsem se dočetl, že má 60w. Tady je odkaz https://soundbary.heureka.cz/samsung-hw ... e/#section
Mohl bych se zeptat z jakého důvodu je tam dělič potřeba? Mám z elektra jen základy :D A co jsem hledal, nelze to nikde koupit. Samozřejmě podle schéma si to zbastlit dokážu. Otázkou je, zda je to správné řešení
José

Příspěvek od José »

130 W RMS, tak určitě.. Jinak odpověď je, že když pošleš přímo těch "60 watt" na vstup předzesilovače, tak možná ucejtíš lehký závan spáleniny.. Já bych na tu šel jinak já bych sub vyměnil za něco s reprem s vyšší citlivostí a né tím nejhorším gumákem, co do toho cpou..
Macekftw
Nový uživatel

Příspěvek od Macekftw »

Jasnéé, díky moc! To s tím vstupem mě mohlo napadnout :D Takže nejjednodušší je koupit prostě pasivní sub, ale nový? Jinak kdybych ho hodil paralelně k tomuhle, tak předpokládám, že by tolik šťávy nedodávalo něco v tom soundbaru, aby jely oba dva, že?
José

Příspěvek od José »

Výkon by se dělil podle impednace, ale zapojením paralelně bys ses dostal na poloviční zatěžovací impedanci, tím pádem by vylítl v zesíku proud až na dvojnásobek, což by mělo za následek s největší pravděpodobností opět lehký závan spáleniny. Nehledě na to, že kdybys sehnal lepší sub (tj. vyšší citlivost na všech přehrávaných frekvencích, tak bys vedle něj stejně tenhle neslyšel.)
Čímž se dostáváme k tomu, že bys měl znát impedanci tohu subu - plusmínus autobus se dá orintačně odhadnout ze DC odporu na svorkách (subu). Ale jen podotýkám, že cena toho subu, aby byl slušný určitě převýší cenu toho soundbaru...
Nebo ta Trevorem zmíněná odbočka je v podstatě jen odpor, ovšem co se týče cenové rozvahy tohohle řešení, tak s nákupem nového zesíku, popřípadě sekundárního subu si cenově taky úplně nepomůžeš. (A navíc, když už dělat takovýhle bastl, tak by bylo asi fajn ho zuniverzálnit, - fajn vyřešit otáčení fáze a nakonec tam mít trafo, na prevanci zemnících problémů).
Já bych se na to vykašlal a v případě, že je bas na párty dostatečně žádaný, koupil bych něco specifického pro účely hudebního přednesu na párty a ne zařízení primárně určené na zesílení zvukových efektů filmů.
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“