Problémy v oblasti zvukových karet

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy v oblasti zvukových karet

Příspěvek od pavlii »

Jaký je použit ovladač zvukovky? A pro srovnání - jaký byl použit u PreSonus?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
torst

Příspěvek od torst »

Karta PreSonus fungovala perfektně a proto jsem si koupil Roland :-P ... Ale nechme to být. Vše bude jen ovladačema. Nová karta - jiné ovladače. Musí se ti objevit v audio devices jako nové zařízení. Můžeš pak přepínat mezi PreSonus a Roland. Obě zároveň nepoběží. Ale střídání klidně.
Nejjednodušší program na nahrávání je Wavosaur. Aspoň u mě. Ale neumí vícestopé synchronní nahrávání. Jen jednotlivé stopy. Ale má bezva výbavu a umí používat i externí pluginy.
Na vícestopé nahrávání ten tvuj Audacity. Nic jednoduššího a srozumitelnějšího jsem si neviděl. Kristal Audio Engine taky ujde, ale už je tam nějaké routování, přepínání.
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Hof

Příspěvek od Hof »

Potřeboval jsem kartu schopnou nahrávat 4 stopy současně. Můj malý skvělý PreSonus Firestudio mobile dosluhuje a umí jen 2 stopy. Dlouho jsem váhal jakou zvukovku koupit. Roland Rubix44 za 5 tisíc Kč, nebo Steinberg ur44 skoro 7 tisíc. Zvolil jsem příznivý poměr mezi kvalitou a cenou. Nainstaloval jsem ovladače a nastavil jsem vše jak má být, ale na Audacity (poslední verze) to prostě dobře nefunguje. Ano, mezi kartami bez problému přepnu na starý PreSonus a ten nahrává a přehrává bez problémů, ale jak jsem už psal: Umí jen 2 stopy a stářím mu odcházejí potenciometry a do nahrávání občas začíná pouštět ruchy. Chtěl bych jednoduchostí podobný program, který by zvládal Roland Rubix44 a nahrával bez problémů v plné kvalitě 4 stopy současně. Představoval jsem si to takto: Přímo do karty zapojím 4 mikrofony, ty se budou nahrávat rovnou čistě do 4 stop. Zároveň vývodem z karty vytáhnu mikrofony do mixu každý zvlášť. Při nahrávání potřebuji současně přehrávat v Audacity stopu s hudebním podkladem tu potřebuji dostat výstupem do mixu ideálně také zvlášť. U preSonusu jsem přehrávanou stopu pro poslech naroutoval jen do sluchátkového výstupu. To proto, abych mohl jak na zkouškách tak při vystoupení zvučit poslech. U Roland Rubix44 nic takového nastavit nelze. Nevím, jestli jsem to správně popsal. Mám mix Spirit FX8. Obávám se, jestli lze z karty vytáhnout každý mikrofon zvlášť do mixu. Funguje to u jiných karet se čtyřmi vstupy, že by bylo možno monitorovat, tedy stáhnout do mixu všechny 4 vstupy zvlášť? Váhám jestli kartu nevrátit a jestli to co potřebuji zvládá Steinberg ur44, nebo jiná zvukovka?
Moc děkuji za rady.
Naposledy upravil(a) Hof dne 9.11.2020 14:23, celkem upraveno 1 x.
Hof

Příspěvek od Hof »

pavlii píše: 7.11.2020 19:45 Jaký je použit ovladač zvukovky? A pro srovnání - jaký byl použit u PreSonus?

P.
Použil jsem vždy poslední ovladače ze stránek výrobce Roland a PreSonus a instaloval podle návodu. Myslím, že nastavení je správné a že problém je v případě Roland Rubix44 jen ve spolupráci s Adacity, který jsem zvyklý používat. Virtualní mix a nastavení Rubix44 na rozdíl od PreSonusu nemá. To mě nepříjemně překvapilo, protože s ním se dalo hodně nastavit a měnit vstupy a výstupy. Jinak jsem se rozepsal o tom co potřebuji vyřešit v dalším příspěvku. Díky za rady. :)
torst

Příspěvek od torst »

Telegraficky: To, že ti karta funguje blbě nesouvisí s Audacity. Tam máš prostě nějakej konflikt spíš HW. Máš dostatečný výkon počítače? Správnou verzi Win? Pokud hledáš program DAW, u karty by měl být přiložený Cubase LE. Ale ta registrace po webu je martyrium. To routování se 4 mikrákama by mělo jít. Karta má 4x out, tak asi ano. Na to co popisuješ to je dobrá volba, myslím.
https://www.steinberg.net/en/products/a ... loads.html
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

A nema ten mix nahodou na nekterych kanalech direct out? Ze by bylo lepsi zapojit mikraky do mixu a z direct out do zvukovky. Nejaky staricky Behringer co mame tohle umi, prvnich 8 kanalu je vyvedeno jeste pred korekcemi ven na jacky.
Hraju výhradně na šrot.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hof píše: 9.11.2020 12:30
pavlii píše: 7.11.2020 19:45 Jaký je použit ovladač zvukovky? A pro srovnání - jaký byl použit u PreSonus?

P.
Použil jsem vždy poslední ovladače ze stránek výrobce Roland a PreSonus a instaloval podle návodu. Myslím, že nastavení je správné a že problém je v případě Roland Rubix44 jen ve spolupráci s Adacity, který jsem zvyklý používat. Virtualní mix a nastavení Rubix44 na rozdíl od PreSonusu nemá. To mě nepříjemně překvapilo, protože s ním se dalo hodně nastavit a měnit vstupy a výstupy. Jinak jsem se rozepsal o tom co potřebuji vyřešit v dalším příspěvku. Díky za rady. :)
Takto jsem dotaz nemyslel. Chtěl jsem zjistit typ ovladače (systémový ve Win, ASIO, ...). Jak píše torst, pokud je to stejný typ ovladače, tak i osobně nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat (ale počítače si dělají co chtějí - víme všichni ;-) ).

Každopádně pro tebou popsaný účel ti 4x4 karta stačit nebude (sólo do mixu chceš 6 kanálů, to tahle karta nemá). Chceš-li ven do mixu posílat 4x mikrofon a 1x podklad (stereo), potřebuješ kartu 8x8 (nic mezi tím se nedělá, pokud vím). Routování pro monitoring/přímé výstupy lze obvykle udělat v DAW (obávám se, že rozhodně ale ne v Audacity) nebo pak v interním mixu zvukovky (pak by šlo stále používat i Audacity).

Příště před unáhlenou koupí (a následně zbytečným vracením produktu) je potřeba si zjistit maximum možných informací; vypadá to jako stále se opakující rada, ale ne-moc-kovaní-v-problematice uživatelé (lhostejno, jak dlouho už do toho "dělají") se bohužel chovají prakticky stále stejně :-D

P.

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Abu píše: 9.11.2020 13:38 A nema ten mix nahodou na nekterych kanalech direct out? Ze by bylo lepsi zapojit mikraky do mixu a z direct out do zvukovky. Nejaky staricky Behringer co mame tohle umi, prvnich 8 kanalu je vyvedeno jeste pred korekcemi ven na jacky.
Ano - to bych případně volil spíš, tenhle řetězec (za podmínky - jak píšeš - že to umožňuje ten mix).

P.

LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Jestli správně vidím na XLR mic vstupy je asi výstup DIR. Bohužel lepší fotku jsem nenašel. :-(
https://reverb.com/item/1922722-soundcr ... -rack-ears
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Tak ten Spirit to umi, staci nahlednout do popisu na strance vyrobce
- Direct outputs from channels 1 to 8 for multitrack recording
Hraju výhradně na šrot.
Hof

Příspěvek od Hof »

Ano, Spirit má 8x direct out. Zkoušel jsem to tak zapojit. Jde to, ale jednou to předzesílím na Spiritu a podruhé úplně stejně na vstupu na zvukovce. Výsledkem je šum z mixpultu Spirit. Počítal jsem, že když budu nahrávat vstupy přímo z nové zvukovky, bude zvuk čistější a lepší. A opravdu to je velký rozdíl.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Bez připojeného mikrofonu ten DO šumí taky? Čili je to opravdu vlastní šum mixpultu (jeho preampu)?

P.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

A do kterých vstupů zvukovky jsi připojil ty výstupy z mixu připojil? Na vstupy 1-2 nebo do linkových 3-8? Myslím u té presonus.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2LUBOSH: to na věci zřejmě nic nemění (samozřejmě jde o určitý návrh preampu, ale ta karta má 8 linkových vstupů, z toho 2 mikrofonní). Jde maximálně jen o to, zdali Gain ovladače pracují i s tím linkovým vstupem (1/2) nebo ne. Vidíš - to se musím kouknout u sebe doma ;-)

P.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

No podle mého ovladač gain by měl pracovat na linkových vstupech 1 a 2 z důvodu, že vstupy 1 a 2 fungují i jako instrument vstupy.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No když už - tak proto, že to jsou COMBO vstupy (tj. i mikrofonní). Instr/Line v zásadě jedno jest (jde jen o impedanční přizpůsobení v zásadě). Ale jak zmiňuju, musel by člověk vidět schéma, jak je ten preamp udělaný.

P.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Já to bral ze své zkušenosti. Co mám Tascam kde mám vstupy 9 a 10 Hi-Z/Lin a přepíná mi to jen impedanci. Gain ovladač funguje na oboje. Vstupy 11 - 16 už jsou linky bez ovladače gain. Jinak u té Presonus jsem blokové schéma nenašel. Ale popiska na ovladačích gainu je Inst -30 / +50 dB a Mic -10 / +70 dB. Takže přepokládám, že je to jak píšeš, combo vstupy. Kdy se přepíná jen impedance. Dokonce ani v návodu tam není popis, že by vstupy 1 a 2 byly i linkové. Jen mic (1,6 kOhm) nebo inst (1 Mohm). Takže mix bych připojoval pouze do linkových vstupů 3 - 8.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ahaaha, teď jsem kouknul detailnějc na obrázky a pro jistotu i na specifikace, jsou to jen mic/instr vstupy, čili linkových je jen těch 6 vzadu - pravdu díš. A i dál to o tom připojování je correct ;-)

P.

Hof

Příspěvek od Hof »

Protože mi už nestačí nahrávat jen ve 2 stopách a zároveň se začala sypat moje doposud oblíbená zvukovka PreSonus Firestudio mobile (potenciometry + někdy už i ruchy při nahrávání) koupil jsem Roland Rubix44. Po vyzkoušení různých variant jsem vše zapojil takto: Rovnou na vstupy do zvukovky Roland Rubix44 jsem zapojil 4 mikrofony. Audacity nakonec funguje a nahrává 4 stopy současně při nastavení na 44100 Hz jak v programu tak v nastavení Windows ( i když 2 dny nefungoval ani v´tomto nastavení! )
Při nahrávání 4 mikrofonů potřebuji zároveň přehrávat jednu stoupu s hudebním podkladem a potřebuji ji dostat do mixu zvlášť. Do hudebního podkladu z této stopy zpíváme. Proto jsem v Adacity zapojil pro poslech zvukovku PreSonus Firestudio mobile. Z té beru do mixu jen přehrávanou stopu s nástrojovým podkladem. Z e zvukovky Roland Rubix44 mi jdou přímo jen mikrofony protože ji mám v Audacity nastavenu jen na nahrávání.
https://drive.google.com/file/d/13QZ7K ... sp=sharing
Tím jsem vyřešil problém, že nelze v této kombinaci nastavit aby z Roland Rubix44 šly zvlášť dostat nahrávané mikrofony a zvlášť hudební podklad z přehrávané stopy. Měl jsem dokonce za to, že půjde každý ze 4 vstupů monitorovat zvlášť a stáhnout do mixpultu. Takto mám z Roland Rubix44 všechny 4 mikrofony v mono, nebo dva L a dva P. na 1. a 2 aux- Ze 3 a 4 mi nejde nic.
Ještě k propojení z direct outů na mixpultu SPIRIT FX8. Dir jsou 1 - 8 pod mikrofonními XLR vstupy. Mikrofony zapojené do mixu musím běžně předzesílit aby z dir šel signál stejně silný jako při zapojení mikrofonů přímo do Roland Rubix44. Tedy na zvukovce Roland Rubix44 opět stejně předzesílit. Výsledek jsem porovnával. I když by toto zapojení bylo prakticky nejsnadnější, nahraný zvuk je o poznání méně jasný než při připojení rovnou do zvukovky a obsahuje znatelný šum. Nebo bych měl použít symetrický kabel trs - trs? (Opravuji - použil jsem symetrický kabel trs - trs a myslel jsem jestli je nějaký rozdíl propojit to trs - xlr) Myslím, že je to dvojitým předzesílením, ale také samotným šumem mixu, který je silnější, než u zvukovky. PreSonus Firestudio mobile používám teď jen na poslech přehrávané stopy v Adacity. Moc děkuji za vaši pozornost, vážím si vaší spolupráce na nalezení řešení.
Naposledy upravil(a) Hof dne 10.11.2020 17:17, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No je to docela peklo - už třeba to provozování těch zvukovek. No ale už jsem byl (virtuálně) asi i u horších slepenců :-)

Obecně platí, že pokud to jde, tak používat TRS kabely (značně se tím sníží pravděpodobnost nachytání různého nepořádku do signálu z okolí).

Ta otázka routování - je docela dobře možné, že to prostě v Audacity udělat nepůjde, protože to interní vlastnosti zvukovky neumožňují (jinde by to možná šlo - Cubase apod.).

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“