Seymour nebo RM??

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Demilich

Re: Seymour nebo RM??

Příspěvek od Demilich »

Na co je kytaristovi tónovka člověk přijde až ve chvíli, kdy si koupí nástroj, na kterém to funguje a ten zvuk dosažený manipulací tónovky je použitelný. Druhá věc je styl muziky, který toto musí zohledňovat. Já se to naučil používat až v rockové kapele, kde jsem hrál na svého strata. Když člověk valí metalová zkreslení, ke slovu a užitku to téměř nepřijde. Tam udělá větší kouzlo přepínání snímačů krk/kobyla.
Tónovka se hodí skvěle na čistý a nakřáplý zvuk.
Celkově můžu říct, že po pár letech hraní ne-metalových věcí jsem se naučil víc používat silné stránky snímačů a často i teď v našem bordelu hraju na sedmistrunce na krkový singl atd. :-)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
simiruz

Příspěvek od simiruz »

innerself píše: 9.06.2018 23:39 když stahuju volume pro víc clean zvuk, tak tam zůstávaj vejšky a proto je k tomu dobrý ubrat právě i tone
To, že na zkresleném kanále vnímáš stažení volume tak, že zůstanou jenom výšky a spodek zmizí je dáno předzesilovačem. Zkreslené preampy zkreslují výšky daleko více, než nižší frekvence. Když signál na vstupu rovnoměrně zeslabíš, výšky můžou pořád zůstat zkreslené a basy ubydou, protože ani předtím nedosáhly úrovně zkreslení.
Pokud je v obvodu tone pot, pak VŽDY odebere nějaké výšky, pokud se nejedná o "no-load" pot s přerušenou dráhou.

Když stáhneš volume, byť jenom lehce, ubydou nejvyšší výšky a zvuk se zakulatí. Jde to poznat spíše na čistém, zvuku, který signál tolik frekvenčně nedeformuje. Fyzikální pozadí tohoto jevu mi zatím uniká, protože při stažení potu se celková zátěž, do které snímač pracuje zvýší, tak bych čekal více výšek, ale v praxi je to naopak. Zatím to tipuju na kapacitu kabelu, který slabší signál více utlumí na výškách.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

ty výšky při stažení volume zmizí taky proto, že ta část potenciometru přes kterou jde ten signál, tedy mezi krajním plus a pohyblivým středem,dělá "filtr" vyšším frekvencím
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Trevor + simiruz - je to presne tak, vznikne RC filtr z casti potaku a kapacity kabelu.
Hraju výhradně na šrot.
innerself

Příspěvek od innerself »

simiruz píše: 13.06.2018 20:06
innerself píše: 9.06.2018 23:39 když stahuju volume pro víc clean zvuk, tak tam zůstávaj vejšky a proto je k tomu dobrý ubrat právě i tone
To, že na zkresleném kanále vnímáš stažení volume tak, že zůstanou jenom výšky a spodek zmizí je dáno předzesilovačem. Zkreslené preampy zkreslují výšky daleko více, než nižší frekvence. Když signál na vstupu rovnoměrně zeslabíš, výšky můžou pořád zůstat zkreslené a basy ubydou, protože ani předtím nedosáhly úrovně zkreslení.
Pokud je v obvodu tone pot, pak VŽDY odebere nějaké výšky, pokud se nejedná o "no-load" pot s přerušenou dráhou.

Když stáhneš volume, byť jenom lehce, ubydou nejvyšší výšky a zvuk se zakulatí. Jde to poznat spíše na čistém, zvuku, který signál tolik frekvenčně nedeformuje. Fyzikální pozadí tohoto jevu mi zatím uniká, protože při stažení potu se celková zátěž, do které snímač pracuje zvýší, tak bych čekal více výšek, ale v praxi je to naopak. Zatím to tipuju na kapacitu kabelu, který slabší signál více utlumí na výškách.
Popravdě já nikdy volume nestahoval na nějakou mezní hodnotu. Vždycky bud 10 nebo 0 a tone jsem vyzkoušel, že to přidává basy který mi ke zkreslenýmu zvuku nešly, takže tone byla vždycky taky na 10. Když jsem pak měnil snímače, tak jsem tone uplně vyřadil :D Jenom jsem chtěl vědět jak to funguje ;)
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
innerself

Příspěvek od innerself »

Čus. Teď rychlej dotaz. Kámoš si kupil JSX a protože si pro ní jel přes půl republiky, byl ji u mě zkoušet. Mimo to ji zkoušel s mojí kytarou, ve který mám aktivy AHB-2 a konečně se dostávám k tématu. Chtěl by něco s podobnou ekvalizací (B7, M9 T5), ale ne tak silný a hlavně pasivní.Neptám se teda jen kvůli němou, ale i kvůli sobě, čim bych moh osadit ještě další kytaru.
Podle tabulek EQ jsou na tom dost podobně SD sh8 invader a r.m. pickus F1 a F10? Nemá někdo srovnání, popřípadě jinej návrh? Koukal jsem ještě na nějaký dimarzio. Myslim že to byly gravity storm nebo tak nějak, ale má to oproti ostatnim slabší výstup.
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak jinou otázku a rovnou si odpovim na předchozí příspěvek.

R.M. F10 hraje diametrálně jinak, než AHB-2. Víc basovejš a zahuhlanějš, míň řezavějš. Podle zkoušení mi AHB-2 bez TSka přišla lepší a "víc metal", než f10 s TSkem. Podle těch čísílek ekvalizace, co vydávaj výrobci by F10 měla mít jenom o trochu víc basů. Absolutně to sluchu neodpovídá. Usuzuju, že každej výrobce na to má nejspíš jinej metr. Nicméně bych měl jinej dotaz. Jakej máte kdo zkušenosti s různejma pasivama hlavně od SD, který jste nakopávali nějakym boostem na způsob TSka?

Moje zkušenost ještě bez boostu byla nejdřív s SH-4. Ta se mi líbila vcelku hodně a nic jsem k tomu neměl. Lákalo mě zkusit SH-6, ta se mi absolutně nelíbila, takže do kytary šla zpátky SH-4. Da jiný kytary jsem zkusil dát (podle garyho holta z exodus) SH-5, ale přišlo mi, že je to vlastně úplně stejný jako stock snímače, takže jsem je vrátil. Po dvou letech hraní na SH4 jsem přešel na aktivní AHB-2. Bez boostu určitě nemaj na metalovej high gain tight zvuk konkurenci. S boostem to už někdy může bejt až moc a zvuk může trochu i nakvákávat. Druhej kytarista cca před rokem koupil za 500 z bazaru jetou f10 od r.m. pickups. Ta mě vůbec neoslovila, viz popis vejš.

Takže moji favoriti jsou: osvědčená SH4, respektive i dá se říct SH5, nebo SH8, kde by měl bejt nejblíž právě AHB-2, podle ekvalizace od samotnýho výrobce. Někdo teda zkušenosti s mejma "favoritama"?
torst

Příspěvek od torst »

SH-4 jsem měl na kobyle u Diamantky, krk SH-1. Dokonalá kombinace, spokojenost, myslím, že jsem o téhle dvojici někde čet, že to je jeden z nejlepších párů.
Tak jsem je vyndal, prodal a vrazil jsem tam noname za pár stovek. Dokonalá kombinace, spokojenost. Ano, mají méně výšek, řešim pomocí Treble na zesilovači.
Na hořovickém Krameru jsem měl tovární SH-6, krk i kobyla. Dokonalá kombinace, spokojenost. Ale chtěl jsem, aby kytara hrála víc metal dž dž, tak jsem na radu kolegy koupil SH-13 Dimeducker. Dokonalý, spokojenost. Zvukově to bylo stejný, SH-13 byl jen silnější, takže víc vazbil až napískával. Pak jsem našel v nějaké tabulce, že SH6 i 13 mají frekvenčně téměř totožné parametry. Prodal jsem ho a vrátil SH-6.
Při koncertech jsem hrán na Kramera (SH-6) a při přervané struně dohrával na Diamant (SH-4). Co k tomu dodat, nic ne nepralo, nastavení ampu fungovalo stejně dobře na obě kytary, jen Diamant hrál dík konstrukci klasičtěji, bluesověji.
(nyní hraju na headless 2xHB a když musím občas měnit - Cort Superstrat, Stagg Les Paul, bývá to citelný rozdíl, kombinace snímačů mají různou výraznost, takře předchozí věta není pravidlo !).
Někde jsem čet názory kytaristů (m.j. Pastrňák), že po všech výměnách vrátili původní a zjistili, že na kytaře nejlíp fungujou tovární snímače.
R.M. jsem měl kdysi taky a určitě hrály dobře (= nepískaly). Na R.M. jsem čet hodně protichůdné názory. Někdo že je to totéž jako SD za zlomek ceny, jinej je nesnáší ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

ty čísla poměrů v/s/h jsou u každého výrobce jiné
a něco dodá zvuku taky kytara
ve stratu mi jeden rm hrál celkem, řekněme vyrovnaně a v ironbirdu silně kovově (struny stejné)
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

"a něco dodá zvuku taky kytara"
Ale jen úplně málo. Nepřeceňovat vliv kytary na zvuk snímačů !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

torst píše: 12.11.2020 21:44 "a něco dodá zvuku taky kytara"
Ale jen úplně málo. Nepřeceňovat vliv kytary na zvuk snímačů !
Nevim taky jestli je to tak specifickym snímačem co mám ve třech kytarách z lípy, překližky a mahagonu a výsledek je fakt minimální. Nebo já ho sotva slyšim. Větší rozdíl udělá snad vejška dohmatu než dřevo. Je to asi na diskuzi nicméně moje zkušenost je přesně taková. Ale zase rozdíly ve snímačích pro mě jsou zásadní. Sice můžu víc ubrat třeba vejšek na eq ale to mi charakter zkreslení moc nezmění. A snímače se právě jako první na tom charakteru zkreslení podílej.
torst

Příspěvek od torst »

Aha, myslel jsem to jako ironii a pro tebe je to žitá skutečnost ... U mě je to naopak, charakteristický zvuk měla vždy kytara a žádnej snímač s tim nic neudělal, jen hlasitější nebo slabší zvuk. To je věčná diskuse.
volfi

Příspěvek od volfi »

Jen přidám trochu vody do mlýna. Mám všechny hi-output od RM, plus nějaké slabší ke krku. Mám 4 "testovací" kytary v kterých jsem je různě prohazoval a zkoušel: Ibanez ART, Harley Benton Fusion II, Vintage LP a hodně starej SX strat. Můj největší favorit je RM custom keramika je to zatím nejlepší pasivní snímač, kterej jsem zkoušel a je to pro mě snesitelný maximum síly výstupu snímače (síla dost podobná SD SH13). Druhý nejoblíbenější je F4 hot, který mám v setu s krkovým. Tento snímač je trochu slabší, ale je o něco víc čitelnější a vyrovnanější - méně agresivní. Dále F1 už je moc silný, ale furt se to dá. Trochu mi vadí, že tam výrazněji převládají basy. F10 je pro mě trochu zklamání, extrémně silnej a extrémně přebasovanej. Asi je to nejsilnější snímač co se mi tu válí. Jediné místo, kde je použitelný je v mém SX stratu. Rm custom alnico nemám, ale dával jsem ho kamarádovi do LP a také super, jen je míň drsnej. Divím se, že to řeknu, ale tady vtom případě se mi keramika líbí o fous víc. Z krkových mám F4hot N, RP94N a cloursound. Ta RP94N je absolutně úžasná a používám jí v kombinaci právě s RM custom.

Ale je známo, že 100 lidí má 100 chutí. Když bych si měl vybrat tři nejlepší kobylkový snímače, co mám tak: EMG-57, RM-Custom a BKP-Holydriver. A z krkovejch: RM-RP94N, SD-SH1 a EMG-89.

Do budoucna si brousím zuby na Fishman Fluence, EMG Retroactive a SD SH10.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo tohle se mi docela hodí. I když má každej jinej vkus, tak i tak se shodneme, že F10 je přebasovaná a totální huhla, takže to bude obecnej fakt. Vůbec bych tu ekvalizaci neoznačil tak, jak ho rm pickups značí.

To jak je silnej snímač mi nevadí, protože klidně ho dám dál od strun a je vystaráno. Já bych klidně asi zůstal u SD, protože SH-4 mi tenkrát fakt vyhovoal, SH-5 měl muj oblíbenec kytarovýho zvuku gary holt (exodus) a SH-8 je nejblíž ekvalizaci současný AHB-2, takže mě taky láká. SH-4 bych se vrátil asi nakonec, protože vim, co od něj čekat. Něco z toho prostě vyzkoušim apak dám vědět.
volfi

Příspěvek od volfi »

Mě silný snímače taky nevadí, ale F10 a F1 není úplně dobře použitelná s overdrivem + hi gain zesilovačem dohromady. Víc se mi líbí o něco slabší snímače, který dokopnu Plumem nebo OD808. Zkreslení na Englu mám zhruba 4/10.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Nezapomen ale ze vzdalenost od strun zmeni i celkově zvuk
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo nejspíš to zvuk změní, ale pro mě asi ne nějak rapidně. Pokud mam moc silnej snímač v základu, tak je problém to pak ukočírovat noise gatem, protože do něj leze signál už tak silnej, že to prostě nestačí klesnout na úroveň zavírání. Nicméně se silnejma snímačema jsem cvičil tak, že jsem je dal dál od strun a stáhnul level na overdriveru. Fungovalo to jak mělo. Rozhodující je stejně ta ekvalizace, která se smíchá v poměru snímač, boost a obvod zesilovače. AHB-2 je silnej a určitě nemá bez boostu konkurenci. Jenže ty "klasičtější" snímače když se dokopnou, jsou tam, kam sám o sobě AHB-2 nedošáhne. Nakopávat AHB-2 jde samozřejmě taky, ale s tone na boostu se člověk nemůže moc pohnout za čtvrtku, jinak to už začne nakvákávat. A Engl Fireball má obecně nejsilnější gain, co jsem u u zesilovačů zkoušel :D Já tam měl gain s boostem na 3/10. A jak víte tady z fóra, tak jsem na gain docela prase.
torst

Příspěvek od torst »

Hejčkám teď lespaula Vintage V100. Koupil jsem se SD SH1 a SH4. Ten bridge mi ale přišel takovej "hadrově" znějící, oproti jiným kytarám. Tak jsem ho čenžnul za keramiku Bach a bezva, zlepšení. Není všechno zlato co je Duncan.
innerself

Příspěvek od innerself »

Nene? Torst popisuje, že rozdíl ve zvuku udělal snímač? Nemožný. :D
torst

Příspěvek od torst »

jo, nachytals mě na švestkách !! :-Q
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“