Gibson SG standard

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: Gibson SG standard

Příspěvek od bubucci »

jo myslel jsem ten cherry burst.
Já jsem měl Amber-něco provedení a nebýt náchylnosti k vazbě kvůli komorovanému tělu, měl bych ji možná dodnes.
Přílohy
622AB99B-61FC-4CE2-93A9-09B010D46537.jpeg
B3E28351-F793-4DF5-B589-96A374BAC934.jpeg
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

nachylnost k vazbe kvuli komorovanymu telu? tyjo, to jsem jeste nikdy neslysel si na to nekoho stezovat. to musis hrat brutalne nahlas ne?
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

normálka metal :)
Dělal to origo 498T i BKP Rebel Yell. Řešil jsem to i s R. Machem (RMpickups) a ten mi říkal, že je to jako u některých pololubovek. Zkoušel jsem i různé pružinky, molitan a bez úspěchu. Škoda ho :)

Tady je to SG ve 40-letem relicu.
Už jsem ztrávil pár hodin leštěním a čištěním. Chlapík říkal, že ji nečistil za 30 let ani jednou 😀
Přílohy
6251A2D5-040D-43E2-9446-35D7D081E247.jpeg
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Kdyby mi někdo řekl, že kytaru 30 let nečistil, nedotkl bych se jí ani klackem a nekoupil bych ji pro své hraní, ani kdyby ji posvětil samotný Iommi. Skoro mě střeplo, brrr...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

to je holt daň za to, že ta kytara 40-let hrála. Pravda je, že jsem po strejdovy nechtěl vidět zdravotní kartu, abych věděl, co jsem si všechno domů :) Trů-vintage-mojo, to ti nedají za žádné extra dolary ani v custom shopu :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Je to on?
Tak mě napadá, že to máš teď na Schelingera docela autentickej nástroj, ne?
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

bubucci píše: 26.11.2020 17:52 normálka metal :)
Dělal to origo 498T i BKP Rebel Yell. Řešil jsem to i s R. Machem (RMpickups) a ten mi říkal, že je to jako u některých pololubovek. Zkoušel jsem i různé pružinky, molitan a bez úspěchu. Škoda ho :)

Už jsem ztrávil pár hodin leštěním a čištěním. Chlapík říkal, že ji nečistil za 30 let ani jednou 😀
30ti leta patina :D tam musej bejt kultury!

jinak ja se jeste fakt nesetkal s tim, ze by to nekomu navazbovalo tim klasickym stylem dutych kytar, tj houkani. A to mam kamarady, kteri tyhle komorovane LP obcas vytahnou a hlasitosti rozhodne nesetri, spis naopak a je to pro me sakra neprijemny bez spuntu. My taky hrajem docela nahlas, ale dalo se pritom docela ukocirovat i full hollowbody voxe, co mel telo o velikosti LP. ten naopak vazbil na povel, takovej vintage sustainiac :))
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Fořt píše: 26.11.2020 20:56 Je to on?
Tak mě napadá, že to máš teď na Schelingera docela autentickej nástroj, ne?
Jo, to je ta kytara, idkyž tady to není asi úplně nejlepší prezentace :lol
Paradoxně mi na ten 70-80's hardrock funguje líp LP, ale určitě nebude problém ani s tady tím SG.
Kinx píše: 26.11.2020 23:07
30ti leta patina :D tam musej bejt kultury!

jinak ja se jeste fakt nesetkal s tim, ze by to nekomu navazbovalo tim klasickym stylem dutych kytar, tj houkani. A to mam kamarady, kteri tyhle komorovane LP obcas vytahnou a hlasitosti rozhodne nesetri, spis naopak a je to pro me sakra neprijemny bez spuntu. My taky hrajem docela nahlas, ale dalo se pritom docela ukocirovat i full hollowbody voxe, co mel telo o velikosti LP. ten naopak vazbil na povel, takovej vintage sustainiac :))
při klasickém bigbeatu to problém nebyl, akorát jsem na to chtěl hrát i hejvy mentál a tam už se to řešilo o něco hůř. A to jsem spíš příznivce susšího higain zvuku (Jinjier, Psycroptic) než tsunami z Dual Rectal-fryeru. On ten doublecut nebyl komorovaný stejným stylem jako jsou LP, ale spíš jako lubovka vyfrézovaná z jednoho kusu a připlácnutá javorovou deskou.
frytol

Příspěvek od frytol »

bubucci píše: 26.11.2020 17:52 normálka metal :)

A je tam znát nějakej rozdíl na první poslech/ohmat oproti moderní produkci?
Nemyslim teď to, jak ta kytara smrdí, když jí někdo 30 let nečistil, ale spíš pocitově, jestli třeba víc rezonuje nebo jde za rukou. :D
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

I přes nánosy špíny a bordýlku ta kytara není žádný smraďoch. Chvilku jsem přemýšlel i o refinishi, ale to mi p. Macho rozmluvil.
Konkrétně tady ten kus je na ohmat určitě jiný, protože má i zadní stranu krku 'vyhranou' až na samotné dřevo a 40mm nultý pražec. Celkově je to spíš jako satin/faded než nový Standard, který se bliští jak psovi kulky.
Rozdíl oproti moderní produkci je hlavně v těch dvou věcech, co píšeš. Zvuk je asi to hlavní. Dřevo pěkně rezonuje a i při hraní nasucho jde slyšet barva a harmonický obsah, který nové SGčka nemají (aspoň ty, co jsem zkoušel). Ostatně ono je to víc faktorů dohromady, proč mají starší kytary určitý 'appeal' a bohužel se to špatně dokazuje nějakými ukázkami nebo emperickými měřeními. Nejlíp to jde slyšet, pokud ty kytary máš přímo proti sobě, což jsem tady v tom konkrétním případě měl (SG '08 STD) a je to i ideální způsob při kupování kytary. Kinxovo pravidlo 'bring Your own guitar' když kupuješ novou :)
To samé se mi stalo i s LP. Prostě to nemůžeš slyšet vedle sebe. Jednou to byla '01 Standard, který šla na bazar hned po porovnávce s R0. A podruhé to byl '17 Classic, který jsem slyšel vedle současného Heritage 80. ''When has been heard, can not be un-heard'' nebo tak nějak :)
frytol

Příspěvek od frytol »

Okej, chápu to. Je zajímavý jak člověk postupem věku a zkušenostma přijde na to, co mu vyhovuje, co chce a je mu pak jedno, jestli je kytara obouchaná, stará nebo nějaká exkluzivka. Prostě když to hraje a je to tam, tak přes to nejede vlak. Samozřejmě větší pravděpodobnost bude u kytary co popisuješ než u SG z roku 2019, že hraje.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Určitě k tomu musí člověk i určitým způsobem dozrát. Já jsem měl toho Heritage v rukách už někdy před 6-7 lety, když si ke mně známý přijel kupovat PRS Custom 22 a nijak extra mně to nazaujalo. Celkově šly LP a vlastně i Gibsony úplně mimo mně, stejně jako třeba Marshally a těrazky hej :lol:
Přílohy
1E62519A-D8A2-4354-889A-F5EFB4C35A50.jpeg
torst

Příspěvek od torst »

http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... rpen~2009/
Doporučuji článek. V 1/2 se píše i kladech záporech nových a starých, nerozehraných a vyhraných nástrojů.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

Nezkoušel tady někdo z vás měřit u gibsonů hodnotu poťáků, například že by modifikoval jejich 300k volume poťáky za 500k? Už jsem to řešil v několika dalších tématech o snímačích, že u gibsonu les paul studia z roku 2010 jsem naměřil nižší hodnoty, než se udává. Mělo by bejt použito standardně po gibsonsku 300k volume a 500k tone, ale já naměřil u volume 237k a 410k tone. Těch 237k mi nedalo ani dvacet 250k poťáků a nejblíž se tomu dostal jeden s 240k. Jako hraje to tim pádem o dost líp, když je to takhle nízko, jenom mě ale zajímá, jestli je to výjimka u týhle jediný kytary, nebo to je standardem/obyklostí.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

co jestli je standardem, potenciometr s velkou tolerancí?

jinak. nedovolil bych si tvrdit, že to tak hraje o dost líp..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

No že je to dost vzdálený od 300stovky. Na krku jsem naměřil snad 220k. A tady někdo psal (hned v druhym příspěvku), že naměřil vždycky gibson poťáky od 220 do 270k. https://www.thegearpage.net/board/index ... t.2128579/

Ale to tam může napsat někdo, kdo to ani neviděl. A z toho co jsem nahrál a postnul v sekci o snímačích mi prostě ty nízký hodnoty hrály nejlíp. Když bylo použitý volume 281k tak to za mě hrálo hrozně :D Takže jo 240k mi z toho vyšlo nejlíp.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Po ránu takové pi.č.oviny... Trevore, obdivuji tvůj klid v reakcích na bláboly "potenciometrového maniaka" napříč tématy tohoto fóra. Innerself: je třeba pochopit alespoň základy elektrotechniky. Témata: impedance vstupní a výstupní, frekvenční závislosti RCL obvodů atd... A také se pokusit pochopit, na co jsou na kytarách potenciometry volume a tone.
innerself

Příspěvek od innerself »

JirkaT píše: 25.12.2020 8:52 Po ránu takové pi.č.oviny... Trevore, obdivuji tvůj klid v reakcích na bláboly "potenciometrového maniaka" napříč tématy tohoto fóra. Innerself: je třeba pochopit alespoň základy elektrotechniky. Témata: impedance vstupní a výstupní, frekvenční závislosti RCL obvodů atd... A také se pokusit pochopit, na co jsou na kytarách potenciometry volume a tone.
Má to vliv na zvuk? Má. Tak co tě mrdá? Sám Trevor psal, že 237k je víc než 20% tolerance. To za prvé. Za druhý tvrzení zahraničního frajera, že to nikdy třístovku nedá. Ale jo řešte tu dřeva a ostatní věci. Když má na výslednej zvuk vliv něco jinýho, tak je to blábol. Tleskám
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Bohužel v těch ukázkách jsi akorát dokázal, že na použitý zvuk hraje LP uplně stejně jako B.C Rich, takže řešit 240k vs 270k je naprosto mimo.
300k hraje ''líp'' s uvřešťěnýma kytarama a aparátama, takže v podstatě jenom maskují nedostatky jednoho i druhého.
U mouder z TGP bych byl taky opatnější. Tam jedni a ti samý lidi slyší růst i trávu a na druhou stranu neslyší otřesné vibráta při jejich dad-bloooz :) :)
innerself

Příspěvek od innerself »

bubucci píše: 25.12.2020 10:23 Bohužel v těch ukázkách jsi akorát dokázal, že na použitý zvuk hraje LP uplně stejně jako B.C Rich
No a o to trošku i jde ne :D A kromě toho, že jsme se přiblížil úplně jiný kytaře, jsem dokázal i to, že když jsem použil na Riche 281k, tak to bylo tomu LP dost vzdálený, apak teda samozřejmě i Rich s 240k byl jinde než 281. A to se jednalo o stejnou kytaru. Proto mě zajímá, jestli ty gibsony maj vždycky takhle nižší hodnoty (jak tvrdil ten frajer), protože 220k co má krkový volume na LP určitě neni mínus 20% třístovky.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“