Probroušený nultý pražec

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
himself

Re: Probroušený nultý pražec

Příspěvek od himself »

Nojo, už vidím ceny "normálních" pilníků. Ach jo.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Dá se to zvládnout plátkem do lupénové pilky na e, h, struny a na další si zbrus z boků šraňk z plátku do pilky na železo. Drážky nedělej moc hluboké a pak to celé ubrus zespoda.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
torst

Příspěvek od torst »

no, omluva, ale čekal jsem podobný vývoj. Tohle bych nechal kytaráři, nebo se do toho vůbec nepouštěl.
A jeden tip : Zahraj si na ten novej, byť v rozpracovanosti, bez e, h. A pak provizorně vlož ten původní hroznej plastovej a poslechni si to dramatické zhoršení zvuku ! (ale já vím, jde spíš o laditelnost, vláčnost kosti. ale na to jsou spešl lubrikanty.)
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
José

Příspěvek od José »

Já jsem to dělal starýma strunama upnutýma do rámu lupínkovky. Když jsou ty struny jeté, mají trošku drsnější povrch, čímž to docela šlo. Navíc mají ty správné průměry..
himself

Příspěvek od himself »

Já jsem čekal komplikace, nebo nevalný výsledek, to jo. Žádný učený z nebe nespadl. Ale jak jsem psal, chtěl jsem to zkusit. Smějte se, ale i proto, že původní plasťák má hnusně žlutou barvu.
Pilníčky stojí za prd, o tom žádná. Asi by byly dobré do toho plastu. Profi sada stojí 2-6 k, to mě pobavilo.
Džetro mi dal dobrý tip, José taky. Lupínkovku si beztak zasloužím a už nám otevřeli hobbymarkety, žeano.
Kouknu ještě na tloušťky těch listů.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nakonec nejlepší je uříznout si to sám z kosti a všechno vypilovat sám. Je to mnohem větší dřina, než by se mohlo zdát, na takovou maličkost. Na drážky stačí tak 2-3 běžné jehlové pilníky a zbytek dotvarovat čepelkou z řezáku. Profi pilníky nemám, jisě by pomohly a zkrátily to utrpení o pár minut. Nakonec to projet strunou o číslo větší s tím drážku doleštit.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Já bych tu úpravu nebo i výrobu nuláku neviděl zas ta tragicky. Je to vopruz, ale žádná rocket science. Mě se na opracování tvaru docela osvědčil šmirgl nalepený oboustrankou na ROVNÉM kousku prkýnka (v mém případě je to kousek plovoučky). Hlavně se musí dát pozor při ručním broušení spodku, aby se to nezbrousilo do kulata, ale do roviny.
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Já jsem to piloval jak píše Džetro plátkama na železo, které jsem nechal na "magnetce" zbrousit na různé tloušťky (není problém i 0,2mm). Piloval jsem to přímo na kytaře, jako doraz jsem položil na hmatník strojařskou měrku Johansonku. Díky dorazu jsem neměl obavu že bude drážka hlubší, samozřejmě jsem začal s vyšší měrkou a postupně ubíral. Pokud máš známého v nějaké nástrojárně, dá se takto vyrobit z plátků na železo za pár kaček funkční použitelný vercajk. Ale pozor nezkoušej ty supertenké plátky napínat do pilky a natahovat velkou silou, trhaly by se.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Béda Ladič

Příspěvek od Béda Ladič »

Aby se nultý pražec ( někdy se říká ořech?) neprobrousil možná už nikdy, tak se před ten pražec dá ještě jeden pražec z nerezové oceli. Akorát jsem z přiloženého videa time: 0:47 nepochopil, jak to po této úpravě může ladit, když se zkrátí vzdálenost mezi nultým a prvním pražcem. Čímžto předem děkuji za objasnění. Z videa jsem to nepochopil ani s pomocí automatického překladu. Proto otravuji zde. https://www.youtube.com/watch?v=wmwC1c-s_t8&t=536s
oldav

Příspěvek od oldav »

Na té levoruké to vypadá, že má jen půl nerezu - podél..
https://www.youtube.com/watch?v=M5QcmXvnQw0
tady někde od 11:00 je vidět, že s tím počítal
José

Příspěvek od José »

Ano, u vetsiny beznych nastroju sdruzuje orech fci nulteho prazce a orechu, proto se umistuje na pozici nulteho prazce (a casto se mu chybne rika nulak). U ostatnich strunych nastroju je tato fce rozdelena a tam se nulty prazec umistuje na pozici nulteho prazce (tak aby to pokud mozno ladilo) a prazdne struny tolik necnely, pricemz orech se dava o neco bliz mechanikam.
Béda Ladič

Příspěvek od Béda Ladič »

Aha, takže přídavný nerezový nultý pražec a jeho nejvyšší linie půlkulatého hrbu musí být přesně tam, kde u drtivé většiny kytar končí ořech a začínají struny. Takže je potřeba upravit ořech tak, aby se na něj ten nultý (kovový) pražec vešel a zacvakl do připraveného zámku z hovězí kosti. Jak ve správné výšce tak ve správné vzdálenosti od prvního pražce. Což znamená zkrátit hmatník asi o 4 mm. O ty samé 4 mm udělat širší ořech z kosti. Do kosti upravené na správnou výšku udělat drážku pro nultý kovový pražec. Za nultým kovovým pražcem směrem k mechanice vytvořit v kosti vodítka pro struny, jejichž drážky mohou být ( a měly by být) o něco hlubší než hrb nultého pražce. Aby vodítka sloužily pouze k udržení strun ve správné vzdálenosti od sebe a neplnily funkci sdruženého pražce a ořechu. Chápu to správně? Děkuji.
José

Příspěvek od José »

Nevím, jak konkrétně to máš řešené ty, ale fakticky to zní správně, inspiraci konkrétního řešení můžeš hledat u starých Gretschů, Mosrite, Hofnerů, po materiálové vylepšení i Jolan..
himself

Příspěvek od himself »

Jsem spíše skeptický k vlivu materiálu nultého pražce (plast/kost/tusq) a nejde mi to hlavy jedna věc - ten nulťák má přeci vliv jen na zvuk otevřených strun, ne? Pokud ano, tak se mi to zdá už úplně přeceňované.
A ano, mám kost na všech "aktivních" kytarách :)
torst

Příspěvek od torst »

Probroušený nultý pražec - znám ze svého Gibsona SGJ, jinak jí chválim (nejen já), ale ten nulťák se opravdu nepoved. Potvrdí jiní z HF. E1 a D jsou moc nízko, drnčí, podložil jsem v drážce bužírkou z drátku a celkem vyřešeno.
K dotazu - zní to logicky, ale nevím, zvuk to asi opravdu neovlivní, možná ani u těch prázdných, jde o herní komfort, resp lepší ladění dík kluznosti materiálu.
... co všechno ovlivní zvuk - když jsem vyměnil mechaniku na Diamantce, nejen že se nerozlaďovala, ale prostě ten zvuk byl jinej . jemnější, dodnes nevím, jestli ten původní nebyl lepší ...
Kamarád tvrdí, že je zvukový rozdíl mezi kovovými a plastovými rolnami na mechanice. Dřív jsem se mu smál. Dnes už ne, ale neověřil jsem.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“