Praskání zvuku elektrické kytary

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
kubaregner

Praskání zvuku elektrické kytary

Příspěvek od kubaregner »

Ahoj, chtěl jsem se zeptat ohledně mých problémů s elektrickou kytarou (SX guitar - s modelem si nejsem jistý, abych nekecal, každopádně už se nevyrábí). Má ji cca rok a po pár měsících v ní při lehkém pohybu kabelem začalo lupat a zároveň se uvolnil samice jack, který jsem tedy utáhnul, problém na chvíli vyřešen, ale asi po půl roce v jejím zvuku při lehké manipulaci s kabelem a při pouhém dotyku opět začalo praskat - kamarád, který rozumí kytarám, něco zezadu pošteloval s tím, že by to mělo být dobré, ale před několika měsíci opět začal zvuk praskat, ale nyní už to je v nesnesitelné míře, že už se na ní nedá hrát, aniž bych se každých patnáct sekund nelekal, že to prasklo - je to fakt hlasité. A toto se ve většině případě děje, jen když je kytara nahlas - když je ztlumená, většinou ať kabelem cloumám jakkoliv, je ticho. Tak by mě zajímalo, jaká je příčina, případně jak to můžu dál řešit
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Praskání zvuku elektrické kytary

Příspěvek od Hendrek »

Zdar.
S největší pravděpodobností je problém v samici jacku. K prásknutí dojde, když se živý vodič dotkne země. Prostě kytaru otevři, nepíšeš ale jaký máš typ kytary (strat, LP, ...?), u některý to jde lehce, jinde je přístup horší. Jde ale povětšinou o závadu mechanického charakteru, kterou vyřešíš i bez hlubokých elektronických znalostí. Někdy stačí jen zpátky napružit plíšek jacku, aby opět dobře doléhal k zasunutému samci. Překontrolovat připájení drátů, zda tam není zaděláno na nějaký problém. V nejhorším samici vyměnit.
Trevor
Odborník

Re: Praskání zvuku elektrické kytary

Příspěvek od Trevor »

Nebo jestli neni problem v potenciometru kdyz to dělá jen pri nastaveni vyssi hlasitosti.
Staci dat pot. na max zkratovat aktivni packy, jestli je to tim prskani prestane
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“