Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Ivan

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od Ivan »

Poprosím - na toto bude asi samozrejmá odpoveď, ale pre istotu - môže spôsobiť nejaké problémy, ak by som chcel otestovať hlavu, ku ktorej nemám vhodné repro, tak, že ju prepojím s reprom nejakého komba, ktoré má vhodnú impedancu? Jasné, že to kombo by sa nezaplo, len by sa použilo repro...

Edit: aby som bol úplne presný- predĺžím tento kábel (ide to z kombového repra ano?):
Obrázek

a zapojím do hlavy

Dik
Naposledy upravil(a) Ivan dne 2.04.2019 9:49, celkem upraveno 1 x.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Moon

Příspěvek od Moon »

Ivan píše: 2.04.2019 9:32 Poprosím - na toto bude asi samozrejmá odpoveď, ale pre istotu - môže spôsobiť nejaké problémy, ak by som chcel otestovať hlavu, ku ktorej nemám vhodné repro, tak, že ju prepojím s reprom nejakého komba, ktoré má vhodnú impedancu? Jasné, že to kombo by sa nezaplo, len by sa použilo repro...

Edit: aby som bol úplne presný- predĺžím tonto kábel (ide to z kombového repra ano?):
Obrázek

a zapojím do hlavy

Dik
Jasně. Bez problému.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
torst

Příspěvek od torst »

Samozřejmě. Jen bacha na výkon. Abys neokouřil 100W hlavu do 30W repra. Zapojit můžeš i takovýto nesouměrný pár, ale musíš opatrně s Masterem.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
hoffik

Příspěvek od hoffik »

blbej dotaz, jak zapojim 2 hlavy do 4x12 boxu, jde mi o impedanci abych neodpálil jednu z těch hlav (druhou, tranzistorovou chci připojit kvůli looperu abych mohl doma cvičit a mít 2 různé zvuky)

jedno je JCM 900, s přepínačem impedance (4/16 a 8) a druhý je tranzistor s 4ohm minimum load ...

resp. dam tam stereo (to je teda 8ohmů) a zapojim jedno na 8ohmů (přepínač) (JCM) a druhý zapojim do druhýho vstupu a bude to tak v pohodě ?

děkuji za radu
IMG_1461.jpg
torst

Příspěvek od torst »

Když pominu, že to bude zvukově strašný, tak bednu zapojíš na režim stereo, posuvník doprava.
JCM přepni na 4 Ohm., ale pochybuju, že by neměl i výstup na 8 ohm. Každý z těch zesíků píchni do jedné ze dvou zdířek vpravo.
https://paul1179.wordpress.com/2016/04/ ... tructions/
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
hoffik

Příspěvek od hoffik »

Jcm má přepínač 4(16) nebo 8, tyhle 2 možnosti, takže ho přepnu na 8, děkuju za info :)
hoffik

Příspěvek od hoffik »

dotaz na zapojení reproduktorů v 2x12 reproboxu, mám dva 8Ohm reproduktory, chtěl bych je zapojit tak aby ven šli 3 jacky - Levý 8Ohm, Mono 16Ohm, Pravý 8Ohm, poradíte mi jak to zapojit? viděl jsem to takhle udělaný u coffeeček, chtěl bych mít ty výstupy udělaný stejně. (nebo to bylo 16,8,16 a dva 16ti ohmové repráky? :D co je lepší ? :D )
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

jinak..
pokud jde o zapojení bez přepínačů, jde o variantu 2, ta bude lepší
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Jenom takovej rychlodotaz, spíš ze zvědavosti. Když zapojuju dva boxy a každej zvlášť do výstupu zesilovače viz obrázek, tak se mi výkon rozdělí na polovinu a proudí každá půlka do každýho boxu. Je to tak?

Obrázek

Jak je to ale s výkonem zesilovače, když bych ty bedny propojil mezi sebou skrz výstupy přímo v reproboxu? Zkrátka takhle:
Obrázek
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Je to ve výsledku to samé paralelní zapojení, akorát udělané pokaždé na jiném místě.
Ve druhém případě ti akorát teče plný výkon prvním kabelem, poloviční výkon až druhým.
V prvním případě teče oběma kabely již od začátku výkon půl na půl.
Pro zesilovač se ale co do výkonu pro tyto dva případy nic nemění.
José

Příspěvek od José »

ty výstupy v zesilovači (v obvyklém zapojení) jsou úplně stejně paralelní, jako ty v reproboxu. Z elektrického hlediska jediný drobno rozdíl, který by tam mohl být, je odpor kabelu v případě delší kabeláže, ale ten je naprosto marginální..
P.S. Hendrek rychlejší
innerself

Příspěvek od innerself »

Hendrek píše: 10.07.2020 15:07 Je to ve výsledku to samé paralelní zapojení, akorát udělané pokaždé na jiném místě.
Ve druhém případě ti akorát teče plný výkon prvním kabelem, poloviční výkon až druhým.
V prvním případě teče oběma kabely již od začátku výkon půl na půl.
Pro zesilovač se ale co do výkonu pro tyto dva případy nic nemění.
Takže stejně ve výsledku teda poteče každou bednou výkon 50 na 50 tak, jak v prvnim případě, akorát k rozdělení nedojde hned u zesilovače, ale u prvního reproboxu?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Když jsou ty repra/boxy stejné, tak ano
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

jen se pozastavím nad 1. Obrázkem. Jde o srozumitelnost popisu výstupů. Na mě by to dělalo dojem, že buď mohu zapojit 1x 8 Ohm nebo 2x 4 Ohmy (do zdířek vpravo, které jsou uvnitř propojeny sériově). Některé zesíky to nemají popsané příliš logicky jiné, např. Engl, naopak blbuvzdorně.
Výkon se samozřejmě půlí. Ale pozor, repra i při stejném výkonu a impedanci mívají různou citlivost, pak je hlasitost obou poslechově různá.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jo, ty popisy jsou matoucí, to ví každý, kdo to kdy řešil. Manuál by měl v tomto mít hlavní slovo. Pokud to není srozumitelné ani z manuálu, pak je na řadě hudební fórum.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Ahoj, pořídil jsem si malej konec do zkušebny a CabM, jen pro kontrolu jestli je to dobře pro dva boxy.
HBengl4xv30.jpg
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
peavey
Nový uživatel

Příspěvek od peavey »

Zdravím :) Prosím vás o radu. Pořídíl jsem si reprobox ENGL 4x12 Standard Slanted E412SSB. Mám hlavu peavey 6505. Tento reprobox má impedanci 8ohm v mono režimu a 2x16 ve stereo režimu, tak jsem reprobox přepnul na mono, na zesilovači nastavil 8ohm a propojil reproduktorovým mono kabelem a hraje mi jen levá strana. Ptal jsem se jednoho chlápka a říkal že ten zesilovač pracuje s impedancí 16ohm. Mohu to k tomuto reproduktoru zapojit v 16ohmech na mono aniž bych něco z toho poškodil? Nebo si prostě k peavey 6505 musím pořídit reprobox který je na 16ohm? Předem moc děkuji za odpovědi :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud ti hraje jen levá strana, nemáš to v monu, ale ve stereu, jinak by musely hrát obě strany. Možná je opačně popsán přepínač.
Manuály zde:
https://www.zikinf.com/manuels/engl-e21 ... -53917.pdf
https://peavey.com/ItemFiles/Manual/00575660.pdf

Máš dvě možnosti zapojení:
1) na hlavě nastav 8ohm, na bedně stereo režim a dvěma speaker kabely propoj dva speaker výstupy na hlavě s R a L vstupy na bedně
2) na hlavě nastav 8ohm, na bedně mono režim a jedním speaker kabelem propoj kterýkoliv speaker výstup na hlavě s kterýmkoliv vstupem na bedně.
Podle mne varianta č. 2 je lepší, stačí ti jen jeden kabel.

A ještě pro jistotu změř ohm-metrem ve stereo režimu pravou stranu reproboxu (tu, která ti v údajném mono režimu nehrála), mělo by ti to ukázat cca 16ohm (ne úplně přesně, neměříš impedanci ale odpor).
innerself

Příspěvek od innerself »

Hendrek píše: 23.01.2021 8:31 jedním speaker kabelem propoj kterýkoliv speaker výstup na hlavě s kterýmkoliv vstupem na bedně.
Na hlavě to jedno je, ale ten box má v mono režimu jednu díru, kterou se to má propojit a to je input (pro stereo mód je to zdířka left).
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dle manuálu tomu tak není. V mono režimu je Input a Thru vstup plně rovnocenný a zaměnitelný (paralelní zapojení obou stran), viz. mnou postnutý manuál. To, že ti výrobce doporučuje zapojit to do Input a z Thru případně pokračovat na další box je jen návod pro laiky, kteří nerozumí elektru a aby věděli přesně co a kam zapojit. Ale je to jedno, elektřina se nápisem na zdířce neřídí, řídí se fyzikálními zákony.
obrázek_2021-01-23_085115.png
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“