pájení kabelů a jacků

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
simiruz

Re: pájení kabelů a jacků

Příspěvek od simiruz »

Kdysi jsem si taky takový kabel na míru udělal. Použil jsem nějaký párák a 8 pinový něcojakoXLR konektor. Myslel jsem že už to je "definitivní řešení pedalboardu" a chtěl jsem to zapojovat jedním konektorem. To řešení mi vydrželo cca rok a potřeboval jsem udělat změnu. :mrgreen:
Kdybych tehdy použil 3 kabely s běžnými jacky (nebo stereo) ušetřil bych si spoustu práce s předěláváním konektorů. Navíc jsem měl ten kabel jenom jeden, bez zálohy. Běžné jackové kabely nahradíš kdykoliv, v kapely se vždy nějaké volné najdou.
Teď mám 3 kabely smotané organizérem kabelů (taková ta spirálovitá bužírka) Ale blbě se to motá, je lepší mít vždycky jenom kousek té bužírky po půl metru ať je to poddajnější.
volfi

Příspěvek od volfi »

Asi opravdu bude nejlepší smotat 3 kabely. Jen si říkám jaký druh opletu použít, říkám si jestli nepoužít smršťovací bůžírku.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

https://www.conrad.cz/p/ochranny-oplet- ... abr-546998

Já v něm mám klasický 7mm kabel na vstup aparátu, 2 tenší (cca 4mm) do smyčky (tam není třeba tak silný kabel jako na vstup) a jeden tenší stereo na TRS pro footswitch/midi a jeden tenší by se tam určitě vlezl. Je to zatím takový ideální kompromis mezi ohebností/ochranou/ a případnou demontáží. Hlavně nepoužívat žádné izolepy (doživotně zapatlané kabely) popř. stahovačky (riziko zlomení, fyzické namáhání).
volfi

Příspěvek od volfi »

Čím máš na koncích připevněný ten oplet?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

já si někdy pomáhal proužkem suchého zipu, rychle rozebiratelné a čisté..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

volfi píše: 25.01.2021 16:01 Čím máš na koncích připevněný ten oplet?
bužírka a přes ni pro jistotu stahovačka
Placka

Příspěvek od Placka »

bubucci píše: 25.01.2021 15:45
Já v něm mám klasický 7mm kabel na vstup aparátu, 2 tenší (cca 4mm) do smyčky
Co používáš za tenčí kabely do smyčky? Já je mám udělané z SC tricone, ale ten má ještě o dost víc než 4 mm
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

to ani sám netuším, měl jsem to snad k nějakém footswitchi, jsou to dva mono kabely spojené k sobě. Říkal jsem si, že až to budu někdy předělávat dám Tricone, ale letos to asi nebude :) Trochu lajdárna na to, že jsem si pořídil Audio Evidence Forte a věřím na jeho směrovost :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

volfi

Příspěvek od volfi »

Pánové jaký kabel v metráži pro propojení zesilovače a reproboxu? Dost mě zaujal https://www.thomann.de/cz/sommer_cable_magellan_225.htm ale nevím zda není lepší vzít klasiku 2 x 2,5mm. Jako jack bych použil klasickej neutrik, nebo mám vzít ten větší?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Rozhodně vezmi ten XL konektor, nebudeš si při pájení nadávat do kreténů, neboť v klasickém konektoru je na ty tlusté vodiče málo místa a je to pak strašná drbačka. Pokud nechceš utrácet za Neutrik, vezmi Rean.
Jinak kabel je v pohodě. Je na speaker kabel nezvykle tenký a ohebný díky koaxiální konstrukcí, ale ničemu to nevadí, jen je to nezvyk.
volfi

Příspěvek od volfi »

Rád bych měl na jednom konci lomenej jack, napadá tě nějakej?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ne, to je problém. Budeš muset vzít klasický lomený Neutrik a spolehnout se na své pájecí schopnosti a šikovnost. Tam je to s místem pro ty vodiče 2,5mm2 ještě horší než u rovného klasického Neutriku. Lomené speaker kabely jsem dělal jen pro velmi dobré známé, na kšeft toto řešení odmítám dělat, je to strašná drbačka.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Zajímavý kabel. Nebýt té kapacity 450 pF/m, mohl by to být univerzální kabel na signál i výkon.
Je tenkej, tak bych použil normální Neutriky. Na reprokabely normálně používám běžné konektory a dokupuju ty větší plastové konce.
https://www.neutrik.com/en/product/bpx-l
Jumbo jsem ještě nepotřeboval, ale líbí se mi, už kvůli jasnému rozlišení reprokabelu od signálového.
https://www.neutrik.com/en/neutrik/prod ... /jumboplug
Mám nějakou profi koax kabeláž k wifi anténám, průměr kolem 10mm, to by šlo použít.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ten Magellan na signál radši fakt ne (kapacita). Je to čistě na repro signál. Normální Neutriky nejsou úplně vhodné z hlediska náročnosti při pájení, kdysi jsem to s nimi dělal, ale teď již jen ty jumbo XL. Ten průřez vodiče 2,5mm2 je opravdu dost a v běžném lomeném Neutriku je s tím problém a vyžaduje to dost úsilí to tam dostat nějak spolehlivě a funkčně (do rovného se to ještě celkem dá).
Větší vývodky pro ten Magellan nejsou třeba, je ve výsledku tenčí, než třeba nástrojový Spirit LLX.
Škoda, že neexistuje lomená jumbo verze Neutrik.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Ahoj, kolik vykonu hodlas pres ten kabel protahnout a na jakou vzdalenost? 2.5mm^2 bezne lidi pouzivaji na tahani 3kW pres pul mistnosti.
Hodně budem někde...
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

jen technická vsuvka, průřez kabelu se řeší kvůli proudu, ne kvůli výkonu
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

A rovněž z mechanických důvodu. Ulomený tenký drátek v propojení hlavy a repra rovná se poškození koncáku.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Na propojení hlavy a repra používám klasickou dvojlinku 1,5 mm2 (taková ta žlutozlatá průhledná bužírka).
Výrobce premiumcord udává, že při 10m kabelu se dá přenášet 100W.
Specializované reprokabely se vyplatí, pokud je máš dlouhé nebo když leží na zemi a bude se po nich šlapat. V případě kytarového aparátu máš metrový kabel který není nijak namáhaný, jenom visí vzadu na aparátu a jednou za pár týdnů se odpojí/zapojí (záleží na frekvenci koncertování). Kupovat pro tyto účely něco speciálního jsou vyhozené peníze a nic ti to nepřinese.
Naopak v případě konektoru bych nekupoval nic jiného než Neutrik NP2X a jeho odvozeniny. Stejně tak pro kabel vedoucí ke kytaře.
Konektorů jsem vyzkoušel docela dost bezproblémové byly taky Amphenol a Neutrik Rean NYS203. (Ale jak říkám na výkon a ke kytaře je nedávám)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Hendrek píše: 16.02.2021 6:47 A rovněž z mechanických důvodu. Ulomený tenký drátek v propojení hlavy a repra rovná se poškození koncáku.
To sice ano, ale jen u elektronkových zesilovačů, polovodičovým to vůbec nevadí.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“