Gibson SG standard

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
krade

Re: Gibson SG standard

Příspěvek od krade »

jo, mně se to jednou povedlo - ta kytara, ne to mýdlo - faded 04 s kufrem za 7000,-...dobrá kytara, později jsem jí prodal nějakýmu důchodci do benešova na kántry do hospody...ještě za rok mi psal, jak byl s tou kytarou spokojenej...no, myslím, že tyhle časy jsou pryč a 16 000 je celkem dobrá cena...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
cid

Příspěvek od cid »

Alternátor píše: 17.01.2021 0:26 ... Standard tlustší krk, masivnější tělo, celkově těžší kytara, dlouhý sustain a výborná rezonance těla. Special tenčí krk, lehčí tělo .....
Můžeš mně vysvětlit jak to myslíš? To má SG Speciál tenčí tělo, nebo stejně tlusté a je vyroben z jiné části stromu, kde je jiná hustota dříví? Měřil jsi to? Dík za odpověď

Tak si od podzimu říkám, že si zajedu za kopečky k Tomannovi, SG si vyberu a opatření jsou bohužel stále přísnější :?
krade

Příspěvek od krade »

2 cid: teď je pár hezkejch sgéček na bazaru. mně se teda líbí tohle:
https://hudebnibazar.cz/gibson-sg-standard/ID354917/
...pro hnědý sgéčka mám prostě slabost...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
torst

Příspěvek od torst »

cid: Ty levnější SG mají opravdu o pár mm tenčí tělo. Moje SGJ také.
krade: Jo, hnědý jsou klasický. Vlastně se mi ty nejrozšířenější červený nelíběji, Okoukalo se.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cid

Příspěvek od cid »

Pánové, dík za Re. Torste, ta tloušťka těla mě velice překvapila, jsem zvědavý, co Alternátor. To jak popisuje rozdíl zvuku mě překvapilo, ale má okamžité srovnání. Domníval jsem se, že hlavní rozdíl je pouze v laku, nitro je výrobně náročné a ono je to všechno jinak. :?
torst

Příspěvek od torst »

jo, taky mě to tehdy udivilo. Že jsou tenčí levné straty Squier vím, ale u US Gibsonů jsem měl za to, že je vše normalizováno na stejný rozměr.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cid

Příspěvek od cid »

Předpokládám, že myslíš řadu Affinity, Classic Vibe (Telecaster), má být stejný jako American. Mám to z diskuze, která to řešila. Že to není "lehká holka" vím, ale stoupnul jsem si na váhu (máme slušnou na tvrdé podložce) a provedl odečet, s kytarou a bez - 4,3kg. Bylo by zajímavé zjistit, jak je na tom SG.
Pro zajímavost jsem Tele CV změřil šuplerou přes mikroten, abych ji nepoškrábal a "můj milášek" má 45,88 cm včetně mikrotenu. :mrgreen:
Možná by to vysvětlovalo, proč některá SG tzv. přepadávají na hlavu, ale to jenom odhaduji :?:
torst

Příspěvek od torst »

ano, Sq straty jsou tenčí v těch nejlevnějších řadách.
Sg Gibson na hlavu nepadají, kopie snad všechny ano.
U toho mého tenčího je to asi kompenzováno javor krkem, lehčím než mahagon.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Nevím jak Classic Vibe Telecaster, ale CV Stratocaster je tenčí, tak o 2 mm. než 1993 MIJ Fender Squier Series (v 90. letech v podstatě totéž co MIJ Squier) Stratocaster. Navíc krk je též v tomto srovnání velmi tenký, takový skoro "ibanezácký". A rozdíl ve váze je propastný, CV je lehounký jak pírko. Nevím, zda to taky není dáno materiálem (CV nejspíš olše, MIJ možná lípa). V HW to nebude, oba mají tenký zinkový blok vibráta.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

torst píše: 26.01.2021 9:46
Sg Gibson na hlavu nepadají, ...
U Gibsona to taky neplatí 100 %. Nedávno jsem viděl recenzi na SG Custom a to na hlavu padalo. Dále třeba zkušenosti zde:
https://www.thegearpage.net/board/index ... e.1825420/
krade

Příspěvek od krade »

měl jsem kdysi sg special (ne faded), tuším, že z roku 2001 a to nepadalo "jen tak tak". chtěl jsem ho vyšperkovat grover mechanikama a ty byly těžký, že kytara začala padat na hlavu, tak jsem se musel vrátit k původním mechanikám s tím plastovým tulipánkem (peghead nebo jak se tomu říká?)
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Neměřil jsem, ale ten rozdíl je cítit hned, jak na ně začneš hrát. Standard je oproti Specialu takovej víc neohrabanej, mírně tlustší tělo, tlustší krk, ten komfort je tam trochu horší. Hlavně s tím krkem pořád bojuju, u předchozího Standarda mi to tak nevadilo, tehdy mi naopak vadil slim taper u Exploreru. Další věc, na kterou jsem odvykl, je lemování krku a s tím související zalité okraje pražců, což občas vede ke skluzu spodního ečka mimo hmatník. Jinak ten můj Special taky není faded, ale klasika gloss. Je ale znát, že je na něm tenčí vrstva nitrolaku, trošku se propadá a jsou v něm vidět póry dřeva, Standard má tlustší vrstvu a tam se to nekoná. Co se týče padání na hlavu, nevyznám se úplně v ročnících SG, ale co vím, tak právě modely s menší hlavou typu Standard 2011 a Specialy obvykle v základu na hlavu nepadají, ale stává se to u modelů s "malým" pickguardem a větší hlavou (nevím teď, jestli všechny s malým pickguardem mají tu větší hlavu, ale u většiny jsem to postřehl), ostatně dává to smysl. Jediný Gibson SG, co jsem měl v ruce a padalo na hlavu, bylo SGJ. Ale může se to lišit kus od kusu, co vím, Torst je s ním velmi spokojený, na hlavu nepadá, moje padalo, nesedělo mi zpracování ani snímače a po dvou týdnech jsem ho vrátil.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
torst

Příspěvek od torst »

dneska jsem s ním absolvoval zkoušku a spokojenost, fakt na hlavu nepadá. Teď jsem si ho dodil na hrb, nahé rameno, kluzavej řemen a fakt drží. Těžiště 1. snímač - pohoda. Pravda je, že ten ořech (nulák) není dobrej. Podložim, hraje bez problémů, nedrnčí. Ale prostě daň za cenu.
Alternátor

Nečekal jsem, že k tomu dojde a hlavně tak rychle, ale Standard je pryč. Při tom věčným srovnávání pořád dokola už mi z toho začalo trochu hrabat a nějak jsem si tu hru nedokázal užít. S krkem jsem se nesžil a ten zvuk do basů... Nemít to přímý srovnání, byl bych se Standardem spokojen, ale tím, že každá ta kytara byla úplně jiná, tuhle bitvu vyhrál Special na pohodlí a ostřejší zvuk. No nic, je načase hledat dál :)
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
krade

Příspěvek od krade »

Alternátor: Už jsem to tu kdysi psal. U mě to dopadlo úplně stejně - Standard šel do světa, Speciál zůstal - hrál jsem na něj asi 8 let - pak jsem si koupil SG Firebrand 1980, což je podle mnoha lidí úplnej odpad, a to je pro mě dokonalý SG...
Alternátor

No jo, ty předsudky zkrátka ne vždycky platí. Trochu mě mrzí, že jsem ji tak rychle odepsal, ale prostě to nebylo ono a nikdy by nebylo.
torst

Příspěvek od torst »

Já taky prodal svojí profi kejtru (Kramer Hořovice), ale život jde dál. nelituju. Trochu se divím že u SG (byť Srandard ((jé-překlep!)) píšeš o basech. Pro mě je SG plechový, středový rockandroll, v dobrém.
Koukni tady, vlastně obyč fošny:
Alternátor

To bych od něj taky přesně čekal, ostatně ten Special takovej je. Nechci Standu nijak hanět, byla to doopravdy dobrá kytara, ale ten Special je víc SG styl, nebo jak to říct. Je uječenej, jedovatej, zkrátka ostrej. Ten Standard byl zvukově víc jako Les Paul. Víc mu seděly čistý zvuky a lehčí zkreslení, měl mohutnější zvuk, ale prostě to nebylo úplně to, co jsem od toho chtěl. Navíc ten krk to dorazil.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“